ponedeljek, 25. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 17. junij 2020, ob 0. uri, ogledov: 11441

Deljeno koriščenje bonov, spletna rezervacija planinskih domov in osnovno znanje branja zemljevidov

Društva | Koče | Planinska organizacija | Splošno | Turno kolesarstvo | Vodništvo | Alpinizem | Preventiva | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Letošnja planinska poletna sezona bo zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačna kot pretekla leta, a v Planinski zvezi Slovenije to jemljemo kot svojevrsten izziv. Na novinarski konferenci, ki smo jo pripravili na Veliki planini, smo razložili, kako je PZS z aktivnim vključevanjem na pripravo uredbe pripomogla, da je turistične bone mogoče deljeno koristiti tudi na planinskih kočah. V njih še veljajo določni higienski ukrepi in ukrepi glede spanja v skupnih ležiščih. A da bo pot varna do njih in nazaj v PZS poudarjamo pomen varnega obiskovanja gora, kjer so pomembni usklajenost pohodnikove kondicije, izbrane poti in nahrbtnika.

Po odpravi epidemije koronavirusa in umirjanju epidemiološke situacije v Sloveniji se večina dejavnosti počasi vrača v normalne tirnice, z določenim omejitvami in priporočili, to velja tudi za planinsko dejavnost. Planinske dejavnosti se udeležimo le popolnoma zdravi. Če se slabo počutimo, kihamo, kašljamo potem ostanemo doma in s tem preprečimo širjenje okužbe. Pazimo na higieno kašlja in si temeljito umijemo roke pred in po izvajanju dejavnosti. Potrebno je upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra še posebej v notranjih prostorih. Od pojava koronavirusa naprej sta obvezna oprema planinca tudi zaščitna maska in manjša steklenička razkužila, ki ju imamo vedno v nahrbtniku. Uporabljamo lastno opremo. Skupno opremo pred uporabo razkužimo. Svetujemo lasten prevoz. V primeru dejavnosti v bližini, pomislite tudi na možnost, da pot do izhodišča opravite s kolesom. Pri uporabi javnega prevoza ali avtobusnega prevoza upoštevajte navodila, ki jih za to področje predpiše NIJZ. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na osnovno pripravo na turo, da se predhodno dobro pripravimo in jo načrtujemo.

IMG_3130

Od leve sedijo: strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar, podpredsednik PZS Miro Eržen, generalni sekretar PZS Matej Planko, manager blagovne znamke Laško Urban Kramberger in Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav. (Foto: PZS)

Planinske koče so zanimive za obiskovalce. Slovenska vlada je za omilitev posledic epidemije ponudila koriščenje turističnih bonov, s katerimi bo mogoče plačati tudi v večini planinskih koč. Bon, ki bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. »V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da bo bone mogoče deljeno koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želimo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. Veseli nas, da so odločevalci med pripravljanjem uredbe prepoznali naše argumente in poiskali rešitve. Ob tem bi se še posebej rad zahvalil slovenski vladi, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktoratu za turizem ter poslanki Mateji Udovč« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

Boni v planinskih kočah

Postopek koriščenja bonov je enostaven. Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Gost bo moral imeti s sabo osebni dokument in podpisan obrazec (Potrditev unovčitve bona). Ponudnik bo nato v informacijski sistem finančne uprave vnesel njegove podatke, finančna uprava pa bo ustrezno zmanjšala dobroimetje upravičenca ter znesek opravljene storitve izplačala ponudniku storitve »V PZS priporočamo, da imajo upravičenci s sabo fotokopijo osebnega dokumenta in že izpolnjen obrazec. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon vnovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo le-ta moral imeti s sabo podpisano posebno izjavo. Vse izjave najdete na Fursovi spletni strani,« je razložil podpredsednik PZS Miro Eržen.

Internetne povezave na kočah so zanesljive, saj so koče v preteklih letih zaradi uvedbe davčnih blagajn in aplikacije eTurizem investirale v tehnične rešitve. »Večjih problemov pri koriščenju bonov v planinskih kočah ne pričakujemo. V uredbi je tudi zapisano, če pride do zapletov, recimo do prekinitve internetne povezave do informacijskega sistema Furs, bo gost nastanitev plačal sam. Ponudnik storitve bo na Furs poslal potrdilo, ki je podlaga za izplačilo založenih sredstev upravičencu

IMG_3089

Rezervacijski sistem je prilagojen posebnostim planinskih koč in bo bistveno olajšal rezervacijo prenočišč tako obiskovalcem planinskih koč kot tudi oskrbnikom. (Foto: PZS)

Rezervacija preko spleta

Število nočitev v planinskih kočah se povečuje. Z leti se povečuje odstotek nočitev tujih obiskovalcev gora, ki že predstavljajo več kot polovico vseh nočitev. V tujini način rezerviranja prenočitev preko spleta uporablja že preko 400 koč in letos bo spletni način rezerviranja planinske organizacije držav alpskega loka CAA uvedla tudi PZS. »Rezervacijski sistem je prilagojen posebnosti planinskih koč in bo bistveno olajšal rezervacijo prenočišč tako obiskovalcem planinskih koč kot tudi oskrbnikom. Obiskovalci bodo lahko preko spleta v vsakem trenutku videli zasedenost v rezervacijski sistem vključenih koč, tako da bodo lažje načrtovali svoje planinske pohode in se s tem izognili tveganju, da ne bodo dobili prenočišča. A uvedba rezervacijskega sistema bo prinesla tudi več odgovornosti obiskovalcem. V primeru prepozne odpovedi bodo gosti soočeni s finančnimi posledicami, kar je sicer običajna praksa pri rezervaciji nočitev pri ponudnikih v dolini,« je dodal PZS Miro Eržen.

V letošnji sezoni pričakujemo, da se bo v rezervacijski sistem vključilo približno 15 planinskih koč z največjim deležem nočitev. (Vključitev so že potrdili: Aljažev dom v Vratih, Dom Planika, Dom Valentina Staniča, Koča na Doliču, Koča na Planini pri Jezeru, Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Prešernova koča na Stolu, Vodnikov dom na Velem polju, Zasavska koča na Prehodavcih). Ob tem lahko že povabimo v planinske koče, do začetka julija jih bo večina odprtih. Nekaj visokogorskih koč bo svoja vrata odprlo prihajajoči konec tedna, kot recimo Triglavski dom na Kredarici, Koča pri Triglavskih jezerih, Vodnikov dom na Velem polju. »Ob pogorišču nekdanjega Kocbekovega doma na Korošici bo v poletni sezoni na voljo 16 zasilnih ležišč v kontejnerjih in osnovna oskrba pijače in hrane. Na lokaciji Frischaufovega doma na Okrešlju bo na voljo zgolj osnovna oskrba s pijačo. Za gradnjo novega doma na Okrešlju so bila pridobljena vsa soglasja, PD Celje Matica pa je v preteklih dneh vložilo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljena. Vsi zadnji podatki o delovanju koč in kontaktnimi podatki so objavljeni na https://www.pzs.si/koce.php,« je razložil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.


IMG_3055

Če se izgubimo, se najprej ustavimo. Podrobno proučimo območje okrog sebe in prehojeno pot. (Foto: PZS)

Po koncu epidemije veljajo v planinskih kočah posebni ukrepi in Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob tem izdal posebna priporočila glede higiene in spanja. »Režim spanja v kočah bo glede na priporočila NIJZ prilagojen. Tako bosta v eni sobi lahko spali dve osebi oziroma več ljudi, če bodo iz istega gospodinjstva ali če več ljudi potuje skupaj, torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. Zaradi posebnih ukrepov bo v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih nočitvenih kapacitet, zato priporočamo dobro načrtovanje izleta in pravočasne rezervacije za spanje, še posebej v primeru načrtovanega koriščenja turističnih bonov,« je dodal Dušan Prašnikar

Osnovno branje planinskega zemljevida

Da se do planinskih koč oziroma planinskih ciljev ne boste izgubili, je poleg opreznega branja markacij potrebno osnovno znanje branja zemljevidov. Kajti kako se boste obnašali, ko se boste znašli v megli, snežni odeji, vetru in bo vam znana pokrajina postala popolna neznanka? »Če se izgubimo, se najprej ustavimo. Podrobno proučimo območje okrog sebe in prehojeno pot. Potem poskušamo določiti svoj položaj. Če nam to ne uspe, se vrnemo na kraj, kjer smo nazadnje še vedeli, kje smo bili ter ponovno proučimo svojo načrtovano pot. Najpomembnejša kosa obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora ali informacija pri iskanju stojne točke in prave poti. Najosnovnejša veščina orientacije je orientiranje planinskega zemljevida (sever v naravi se poravna s severom na zemljevidu) s pomočjo kompasa ali pa na podlagi znanih markantnih točk v okolju. Prepoznavanje oblik v naravi in planinskem zemljevidu pa je veščina, ki jo bi moral znati vsak izmed nas tudi za vsakdanje življenje,« je osnove razložil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

IMG_3038

 Najpomembnejša kosa obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. (Foto: PZS)

Slovenske gore obišče letno 1,7 milijona obiskovalcev. Pred nami je glavna planinska sezona in z njo želja, da bi bilo čim manj poškodb in da bi imeli gorski reševalci čim več mirnih koncev tedna. Da bi bilo smole v gorah čim manj, v PZS poudarjamo pomen dobre priprave na turo. Letošnje leto je posebno tudi zato, saj je bila zaradi epidemije okrenjena dejavnost markacistov in zgodi se lahko, da marsikje naletimo na planinsko pot, ki je na mestih poškodovana. Iz vsega tega je ključna in zelo pomembna priprava na planinski izlet. »Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so kot vedno čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami. S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči.«

IMG_3145
Zavarovalnica Triglav je 52 planinskim kočam podarila 152 gasilnih ampul. (Foto: PZS)

PZS je tudi letos v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav pripravila vseslovensko akcijo Očistimo naše gore, ki že 11. sezono zapored spodbuja ljubitelje gora in planin k varni in odgovorni hoji v hribe. Tokrat je vseslovenska akcija usmerjena v večjo požarno varnost planinskih koč. 52 planinskim kočam je namreč zavarovalnica podarila 152 gasilnih ampul. »Planinski domovi so pogosto starejši in zgrajeni iz gorljivih materialov, prav tako pa v nekaterih kočah oskrbniki niso prisotni čez vse leto. To povečuje tveganje, da se morebitne začetne iskre v kočah razplamtijo v večje požare. Hkrati gre za objekte, ki so navadno postavljeni na težje dostopnih lokacijah, kar pomeni, da so stroški njihove sanacije praviloma zelo visoki. Zato smo v 11. sezoni akcije Očistimo naše gore z razpisom za gasilne ampule planinskim kočam zagotovili dodatno zaščito v primeru začetnih požarov. Po drugi strani pa planinska društva ozaveščamo o pomenu primernega požarnega zavarovanja z ustrezno zavarovalno vsoto. Le na ta način lahko kočam zagotovimo ustrezno pomoč v primeru, če pride do požara,« je povedal Peter Filip Jakopič, direktor službe za zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav.

V okviru sodelovanja s Planinsko zvezo Slovenije Zavarovalnica Triglav že tretje leto zapored organizira tudi natečaj Naj planinska pot, s katerim osvetljuje delo markacistov. Glasovanje poteka do 25. junija.

PZS že 11 let sodeluje s Pivovarno Laško Union v projektu Gremo v hribe. Projekt z leti postaja zelo prepoznaven, a letos je koronavirus zagodel in odpovedani so vsi dogodki znotraj projekta. A da bi koče in društva vseeno prišla do določenih sredstev, so se v pivovarni spomnili novega predloga sodelovanja. »Precejšnji del planinskih koč je bil od marca do sredine maja zaprt. V juniju se obisk koč postopoma dviguje. Planinske koče se trenutno soočajo z znatnim izpadom prihodkov, predvsem zaradi manj nočitev. Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije smo razvili plastični 0.5l kozarec za večkratno uporabo, ki ga bomo kot donacijo podarili 44 planinskim kočam. Za vsako od njih smo v Pivovarni Laško Union pripravili 2.400 spominskih kozarcev, ki jih bomo brezplačno podarili in dostavili na lokacijo planinske koče. Spominske kozarce bodo koče lahko ponujale svojim obiskovalcem s pripisom »donacija za nas«. Vsi kozarci so opremljeni z napisom posamezne koče, izkupiček od prodaje pa bo namenjen za njihovo delovanje. Skupaj 105.600 kozarcev bo tako omogočilo zbir donacije v višini 105.600 evrov,« je razložil Urban Kramberger, manager blagovne znamke Laško, Pivovarna Laško Union. Kozarci so narejeni iz ekološke plastike, izjemno dolgotrajni ter tako pomenijo prispevek k večji skrbi za trajnejše okolje.

kozarec

Malce drugačno sezono v PZS vidimo kot priložnost, da v gore privabimo še kakšnega novega planinca. Zato smo se vključili v vseslovensko akcijo Slovenske turistične organizacije Zdaj je čas. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabimo k daljšemu ali krajšemu oddihu v slovenskih gorah. Prav tako smo pripravili tudi svoje reklamne materiale za promocijo naše organizacije. A da bodo naši zanamci uživali v neokrnjeni naravi, krasnih pogledih na gorske očake in v planinski tišini, se moramo zavedati odgovornega ravnanja do gorske narave.

Poleg podpore naših partnerjev bomo veseli tudi podpore posameznikov. Za obnovo planinskih koč in planinskih poti lahko še prispevate z nakupom Planinske srečke, ki stane en evro ter je na voljo na vseh prodajnih mestih Športne loterije ter na spletni strani www.e-stave.com. Prav tako obnovo poti podpirate s poslanim sms sporočilom s ključno besedo POT5 na številko 1919. Obnovo naravnih plezališč lahko podprete s poslanim sms sporočilom s ključno besedo PROJEKTOSP5 na številko 1919. Prav tako pa bomo veseli vašega prispevka za izgradnjo novega planinskega doma na Okrešlju s poslanim sms sporočilom s ključno besedo OKRESELJ5 na številko 1919.

PZS-POSTANI-CLAN_KV-1920x1080px-MOCKUP-3_1

Tudi letos smo v sodelovanju s spletno stranjo Siol.net pripravili projekt Naj planinska koča, s katerim iščemo naj planinsko in naj visokogorsko planinsko kočo. V šesti sezoni akcije lahko izbirate med 156 planinskimi kočami, od tega jih je 28 v visokogorju, ostale so v sredogorju ali nižje ležeče.

Naj bo letošnje poletje izziv tudi za vas. Mogoče je čas za prvi osvojeni dvatisočak, za prenočevanje v planinski koči ali za okušanje planinske kulinarike. Srečno in varno na poti!

Barbara Gradič Oset

Objave medijev:

Čaka nas drugačna planinska sezona, prvič tudi rezervacije nočitev v kočah preko spleta - Siol.net
Naj se sliši čudno, pa vendar: kapa in rokavice tudi poleti spadajo v nahrbtnik #video - Siol.net
Kako ukrepati, ko se izgubimo - samo brez panike, prosim #video - Siol.net
Greste kmalu v hribe? Kako varno v gore?  - 24ur.com
Nočitve v planinskih kočah je letos prvič možno rezervirati preko spleta -  24ur.com
Tudi v gorah računajo na slovenske goste - RTVSLO.si
Če koče nimajo spleta, bo treba storitev plačati in od Fursa zahtevati povračilo - RTVSLO.si
Gremo v planine? - Radio Maribor
Planinske koče niso le prenočišče, ampak tudi zatočišče - Delo
Planinska sezona po epidemiji - Radio Slovenija
PDFPlaninske koče so tudi zatočišče - Delo
PDF Rezervacije koč po internetu - Gorenjski glas
PDF Prenočevanje v kočah tudi po spletu -  Večer
PDF Letos še previdneje v gore - Nedeljski dnevnik
PDF Plačilo v približno 120 kočah - Nedeljski dnevnik
PDF Obvezna oprema tudi zaščitna maska in steklenička razkužila - Novi tednik 
PDF Planinske koče tudi požarno bolj varne - Nedeljski dnevnik
PDF Kapa ti v hribih lahko reši življenje - Nedeljske novice


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih