ponedeljek, 4. marec 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 22. junij 2020, ob 0. uri, ogledov: 2528

Inkluzija v teoriji in praksi na usposabljanju na Boču, 19.-21. junij 2020

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Marjeta Čič
Predavatelji s pedagoškim Erosom, gostoljubje v planinskem domu na Boču, udeleženci usposabljanja željni novih znanj in izkušenj je bila tokratna dobitna kombinacija intenzivnega usposabljanja planinstvo za invalide/OPP. V treh dneh je 23 slušateljev nabralo 19 ur predavanj, veliko novih izkušenj, znanja in inkluzijski pohod z in planinci, kjer se je teorija prelila v prakso.
Sončni prvi dan smo pričeli s pričakovanji udeležencev, ki so bili iz različnih koncev Slovenije. Na usposabljanju so bile študentke, ki so začele starostno lestvico, ki se je končala pri udeležencih zrelih let. Vsi so prinesli s seboj izkušnje, željo novem znanju in pripravljenost na inkluzijo.

Energična Maja Kuzma Ganić nam je navdušujoče podala osnovne informacije s področja invalidov, svoje izkušnje s planinstvom in navdušenjem nad gorami. Sama je prehodila Slovensko planinsko pot, za kar je potrebivala manj kot en mesec.

Najhitreje izpeljano predavanje, ki je minilo kot bi trenil, ker je bilo tako zanimivo je bilo predavanje Dejana Sotirova. Doživeto, preprosto, zelo življenjsko in osebno je govoril o ADHD in ga predstavil kot prednost, kreativnost, empatičnost, odločnost in zvedavost.

Kineziologijo je Suzana Pustivšek pričela s praktičnim delom, kako z vajami nad bolj optimalno gibanje. Kako napolniti nahrbtnik in kako ga nositi. Poudarila je pomen pitja tekočine med telesno dejavnostjo.
Usposabljanje_Bo___19._21._junij_2020_Pin_OPP_1
Na sliki v krogu pred stavbo, stojijo udeleženci usposaljnja v parih, obrnjeni so drug proti drugemu in se držijo za roke. Arhiv Pin/OPP
Varnost na prvem mestu tako za in planince kot za spremljevalce je poudarila Irena Lamovec, ki je orisala temo gibalno ovirani.

Kako lahko čuječnost uporabimo tudi pri športni psihologiji je bil delček v pohvaljenem predavanju Lene Gabršček, ki smo ga tudi praktično izkusili. Udeleženci so bili zelo aktivni tudi med časom za počitek. Nekateri so se prvi večer podali na vrh Boča.

Sobotno predavanje Rozale Arko je vse prebudilo. Bilo je zanimivo s praktičnimi napotki, kako odreagirati, ko imamo v skupini osebe s sladkorno boleznijo. Tako je znanje pregnalo del strahu.

Zdenka Virant nam pomaga razumeti avtizem, ki smo ga ujeli tudi v praksi. Kako senzorna nasičenost prepreči informacijama priti do posameznika. In se da s potrpežljivostjo, razumevanjem in veliko mero vztrajnosti.

Darja Prajk nas je popeljala v področje tišine in hkrati veliko potrebo po komunikaciji. Kjer je želja, se najde način po komunikaciji.
Tanja Princes nas nazorno odpeljala v svet MDR - motnje v duševnem razvoju.

Preplet vsega slišanega in doživetega je povzela Tjaša Filipčič s pedagoškimi vidiki pri delu z invalidi/OPP.

Svet slepih in slabovidnih smo praktično preizkusili na krajšem spoznavanju okolice. Zaupanje je velikega pomena in sporočanje, kaj je potrebno, da se počutimo varno v svetu teme.

Predavatelji so vpletli v predavanja del sebe in svojih izkušenj in se vsakič nekoliko bolj poglobijo, kar samo predavanje naredi avtentično in zanimivo. Pripovedovanje iz osebne izkušnje je najbolj doživeto in tudi slušatelji si tako največ zapomnijo.

Tudi po večerji je pogovor tekel o temah, ki smo jih načeli na predavanjih in delavnicah.
Nedeljski inkluzijski pohod smo pričeli pred Planinskim domom na Boču in premagali vzpone in spuste do Velikonočnice in se varno vrnili nazaj. Na pohodu na je bilo 42, od tega trije z invalidskimi vozički. Skupaj smo prehodili 155 km. Pohod je bil za nekatere prava adrenalinska pustolovščina. Za druge pa poligon za iskanje idealne linije. Pripravljenost stopiti v polje nepoznanega z veliko poguma. Sodelovanje, razumevanje in podpora na vsakem koraku. Prijetna družba, spoznanja in veliko smeha so zgradili nepozabne trenutke z izjemnimi ljudmi, željnimi stopiti v korak z inkluzijo. V planinskem domu na Boču nas je čakalo slastno kosilo.
Usposabljanje_Boc__19._21._junij_2020___pred_Velikonocnico
Na sliki skupina pohodnikov na travi, v ospreduju trije na invalidskih vozičkih, v ozadju je hribovje. Arhiv Pin/OPP
Mnenje udeležencev: "Obvezno vključiti del tega usposabljanja v vodniški tečaj," in "Presenetilo me je, kako praktično in uporabno je bilo usposabljanje. Odprtost in praktična usmerjenost predavateljev. Eno najboljših do sedaj! Odlično! Še več takih kvalitetnih usposabljanje in inkluzijskih pohodov si želim."
Predavatelji so povedali:"Odlično, prav zanimivo je bilo delati z nekoliko večjo skupino. To je odgovor na uspešnost in vztrajnost odbora Pin/OPP. Sodelovanje in vprašanja so dodana vrednost predavanja."
Udeleženec inkluzijskega pohoda in planinec je zapisal: "Fenomenalno je bilo!" in "Bilo je krasno, poštemplali smo Dnevnike in planinec. Septembra bomo ponovili, sicer daljšo pot, prav tako na Boč."
Vsa pričakovanja udeležencev so bila izpolnjena. Udeležencem je bilo všeč pripravljeno gradivo. Največji vtis pa je na njih naredil nedeljski inkluzijski pohod in dobra energija celotnega usposabljanja.
Usposabljanje_Bo___19._21._junij_2020_Pin_OPP_pri_akovanja
Na sliki plakat na katerem na vrhu piše izpoljneja pričakovanja, spodaj so nalepljeni popisani listki. Arhiv Pin/OPP


Doživetja ne more zamenjati nobeno predavanje, niti video prikaz. Izkustveno učenje je tisto, ki je najtrajnejše in s seboj nosi veliko meto čustvenega doživljanja.

Dovolimo si, da nas inkluzija doseže, je rekla udeleženka.
In vse na pohod nas je dosegla. Hvala, da ste bili z nami.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih