četrtek, 25. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 3. julij 2020, ob 0. uri, ogledov: 6833

10. seja UO tokrat v drugih prostorih

Planinska organizacija | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za odprave v tuja gorstva | Komisija za planinske poti | Komisija za športno plezanje | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Nadzorni odbor PZS | Odbor Gore in varnost | Odbor za pravne zadeve | Odbor za usposabljanje in preventivo | Odbor za založništvo in informiranje | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
10. seja Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije je bila zaradi posebnih omejitev v večji dvorani Ekonomske fakultete. Člani upravnega odbora so podprli vse predlagane sklepe.
Prvi del dnevnega reda 10. seje UO PZS je potekal podobno kot pretekle seje. Dnevni red je bil potrjen soglasno, generalni sekretar Matej Planko je nato predstavil aktivnosti PZS, ki so potekale v času od pretekle seje. Najprej je pojasnil, da sta bili v vmesnem času epidemije zaradi koronavirusa dve dopisni seji, na katerih je upravni odbor potrdil nujne stvari. Za redno sejo je tako ostalo še nekaj gradiva od odpadle marčevske seje, glavnino so predstavljala gradivo za skupščino PZS.

V času od pretekle seje je PZS pripravila številne aktivnosti. Na zvezi so spremljali dogajanje okoli epidemije Covid-19. Ves čas je PZS o spremembah seznanjala obiskovalce planinskih koč in planinska društva. Zveza se je aktivno vključila pri sprejemanja predpisov pri koriščenju turističnih bonov. Uspelo ji je, da se lahko turistični boni koristijo deljeno, kar je priložnost tudi za planinske koče. Organizirala je novinarsko konferenco pred glavno planinsko sezono na Veliki planini, kjer sta bili osrednji temi priprava na ture in orientacija v naravi.

seja

Izvedla je aktivnosti s stalnimi partnerji. S pomočjo Zavarovalnice Triglav je bila izbrana Naj planinska pot. Letos je največ glasov za obnovo poti dobila Bambergova planinsko pot na Triglav z Luknje čez Plemenice. Zavarovalnica Triglav bo namenila 3000 evrov za njeno obnovo. V tem času se je začel izbor Naj planinska koča s spletno stranjo Siol.net, s Pivovarno Laško Union je PZS pognala akcijo Gremo v hribe. Začela se akcija Gluhi stržejo v planinskih kočah in GOGO - Gibalno ovirani osvajajo gore. Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo je prejela tudi članica delovne skupine akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah Maja Kuzma Ganić

Stanje članstva v PZS je zaradi epidemije letos slabše kot lani. 1.julija je bilo letos 49.258 članov, lansko leto na isti dan pa 52.664, letos je torej zaenkrat 6,47% manj članov. Trend zmanjševanja števila članov se je v začetku junija obrnil v pozitivno smer. 

seja3

Podpredsednik PZS Miro Eržen je člane seznanil s stanjem planinskih kočah na Okrešlju in Korošici. Postopek priprave na obnovo pogorelih koč je zelo dolgotrajen. Za kočo na Okrešlju je trenutno vložena vloga za gradbeno dovoljenje. Eržen je dodal, da finančne podpore, ki jo je na pobudo PZS soglasno odobril državni zbor v mesecu decembru 2019, še vedno ni. Zaskrbljujoče je dejstvo, da pristojno ministrstvo do sedaj še ni predstavilo mehanizma in načina, po katerem bi PD Celje-Matica lahko koristilo ta sredstva. Nadaljnje aktivnosti PZS bodo usmerjene v aktivno pomoč PD Celju-Matica pri vzpostavitvi učinkovite projektne organizacije za vodenje projekta. Manjo Rajh je zanimalo, ali je društvo upoštevalo pripombe, ki so jih nekateri člani UO dali na projekt. Dodala je, da mora PZS vztrajati, da društvo zaposli vodjo projekta, da ne bo prišlo do finančnih problemov. 
Predstavitev idej projekta Nacionalnega plezalnega centra

Urban Primožič iz Komisije za športno plezanje je predstavil projekt Nacionalnega plezalnega centra. Ideja, ki je že stara nekaj let, počasi dobiva resnične cilje. V Sloveniji namreč ni primernega prostora za treninge članov reprezentance za športno plezanje. V Sloveniji imajo precej športnih dvoran, ki imajo balvanske stene, a so pogosto neustrezne za treninge na najvišji ravni. Glavni namen postavitve novega centra je, da zadosti pogojem za treninge tekmovalcev in pogoje za organizacijo tekem svetovnega pokala. Ena tretjina centra bi bila namenjena za treninge na najvišji ravni, dve tretjini za rekreativno plezanje. Podoben model je v Innsbrucku, ki obratuje že tri leta in posluje nad pričakovanji.
Cena investicije je ocenjena na 7,5 milijona evrov. Želja je, da bi center postavili v Ljubljani. Upravni odbor podpira prizadevanja za vzpostavitev namenskega nacionalnega plezalnega centra

nacionalni_center

Člani so tudi potrdili nove datume osrednjih dogodkov. Skupščina bo v petek, 4. septembra 2020 in Dan planincev v soboto, 19. septembra 2020. Prav tako so potrdili datume za leto 2021. Skupščina PZS bo v soboto, 17. aprila 2021, Dan planincev v soboto, 12. junija 2021 in podelitev najvišjih priznanj PZS v soboto, 4. decembra 2021.
Matej Planko je predstavil priporočila za izvajanje planinskih aktivnosti po epidemiji. Največ je bilo vprašanj glede organizacije planinskih taborov, kako naj društva sledijo vsem zahtevam, da tabori ne bodo postali novo žarišče koronavirusa.
Predsednik PZS Jože Rovan je predstavil priprave na skupščino PZS 2020. UO je podprl predlog, da delovni predsednik skupščine PZS postane Bojan Rotovnik (PD Šoštanj).
Strokovna sodelavka PZS Urša Mali je predstavila finančno poročilo v letu 2019. PZS je ustvarila presežek prihodkov nad odhodki, za nekaj več kot 4 tisoč evrov. Povečale so se dotacije iz proračunskih in drugih javnih sredstev, kot tudi dotacije iz fundacij, skladov in ustanov. Več je bilo tudi mednarodnih virov financiranja, več je bilo prihodkov iz članarine. Upravni odbor je potrdil okvirni finančni načrt za leto 2021, ki se je zaradi situacije epidemije malce spremenil glede na prvo načrtovanje. 

seja2

Strokovni sodelavec PZS Damjan Omerzu  je predstavil predloge sprememb statuta PZS, s katerimi ki bi olajšali delovanje zveze v primeru ponovnih izrednih razmer. Novi popravki določajo strožje pogoje za včlanjevanje novih društev, predlog statuta pa daje podlago tudi za nadaljnje dogovore in sklenitev pogodb o nepremičninah v skupni lasti z namenom, da planinsko infrastrukturo ohranimo v planinski lasti.  
Upravni odbor je tudi potrdil novo imenovanje načelnika Komisije za alpinizem. Nov načelnika je Oto Žan (PD Radovljica).

Upravni odbor je potrdil vmesno finančno poročilo PZS za obdobje januar do maj 2020, sprejel je tudi novi Pravilnik o varovanju osebnih podatkov PZS, kjer gre predvsem za dodatne uskladitve z GDPR.
Po predstavitvi je Bogdan Seliger zbrane seznanil z vlogo dveh društev PD Šoštanj inO PD Koper. UO je sprejel sklep, da opustita odseka planinske poti Skorno-Rotovnikova jama in Ronek S- Ronek -Ronek. Odseka so v kataster planinskih poti zavedata kot opuščena. 
Pobude članic in članov

Bojan Rotovnik je želel, da predsedstvo imenuje delovno skupino, ki bi poenotila definicijo planinskih poti in odsekov in ne bi prihajalo do različni interpretacij. Rotovnik je tudi dal pobudo, da planinska društva na nov državni praznik Dan športa, 23. septembra, predlagajo aktivnosti, ki jih bodo organizirali. V popoldanskih urah bi organiziraa krajše pohode v okolici urbanih središč. Komisija za varstvo gorske narave je predlagala, da PZS prepove tuširanje obiskovalcem v Koči pod Bogatinom. UO PZS ne bo obravnaval posameznih primerov pobud. Pobuda se bo predala gospodarski komisiji, ki naj pripravi celostne smernice za ravnanje z vodo na planinskih kočah. 

seja1

Damjan Omerzu
je na koncu predstavil rezultate ankete med planinskimi društvi za leto 2020. Kar 82 odstotkov članic zveze je oddalo podatke, s katerimi lahko Meddruštveni odbori planinskih društev  izboljšajo delovanje.

Barbara Gradič Oset

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih