torek, 19. januar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 21. julij 2020, ob 7.50 uri, ogledov: 626

Zaključek projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken

Splošno | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Konec julija se zaključuje triletni čezmejni projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki je potekal v okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija. Eden od partnerjev projekta je bila tudi Planinska zveza Slovenije.
Projekt je temeljil na razvoju turistične ponudbe v zahodnih Karavankah. Prispeval je k večji prepoznavnosti Karavank, razvoju turističnih produktov ter obsežni nadgradnji infrastrukture v 12 slovenskih in avstrijskih občinah.

V sredo, 15. julija 2020, je na Šenkovi domačiji na Jezerskem potekalo novinarsko srečanje ob zaključku projekta. 12 partnerjev pod vodstvom vodilnega partnerja projekta, Razvojne agencije Gorenjske BSC Kranj, je predstavilo rezultate skoraj 2,5 milijona evrov vrednega projekta.

BSC Kranj je v letu 2017 s prijavo projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken na razpis programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija uspešno pridobil sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glavni namen projekta je bila priprava strateškega načrta turističnega razvoja čezmejnega območja zahodnih Karavank, razvoj in nadgradnja specializirane turistične ponudbe za pohodniška, kolesarska in zimska doživetja, izobraževanja in usposabljanja turističnih ponudnikov ter vzpostavitev skupnega trženja izbranih produktov.

Več kot 40 lokacij z novo infrastrukturo
Na več kot 40 lokacijah na projektnem območju v Sloveniji in Avstriji so pridobili novo infrastrukturo za pohodnike, kolesarje in zimska doživetja. Med temi so najbolj opazni: turno kolesarska pot Trans Karavanke in adrenalinska gorsko kolesarska pot Predigra, razširitev pohodniške Panoramske poti z dodatnimi 4 etapami in vzpostavitev povezovalnih poti, ureditev sprehajalnih poti v dolinah, nov gorsko kolesarski učni center Pristava, otroški zimski park na Zelenici, zimski učni center na Jezerskem. V sklopu projekta so številne planinske koče pridobile novo opremo tako na področju aktivnosti na prostem, kot tudi za nastanitve.

photo_10

Nova znanja za turistične delavce
Pri razvoju treh segmentov turističnih produktov - pohodništvo, kolesarjenje in zimska doživetja je tako z vidika varnosti, kot tudi kakovosti doživetja pomemben del aktivnosti vključeval dogodke, srečanja, delavnice in usposabljanja za zelo širok spekter deležnikov. »Več kot 1.200 udeležencev na 50 dogodkih, ki so bili organizirani za specifične teme, je po treh letih projekta opremljeno z dodatnimi znanji, izkušnjami in teoretičnim znanjem, da bodo poletna in zimska doživetja za vse obiskovalce edinstvena izkušnja doživljanja raznolikosti Karavank,« je povedala Barbara Špehar, vodja projekta, BSC Kranj.

Čezmejni razvoj turističnih produktov: pristnost in povezovanje
V projektu Alpe Adria Karavanke/Karawanken so nadgradili in vzpostavili trženjsko podobo Karavank: poleg skupnih promocijskih materialov, zemljevidov, filmov, mobilne aplikacije, programa ambasadorjev, promocije na mednarodnih specializiranih sejmih in oblikovanja turističnih paketov, je ključnega pomena vključitev v pohodniške programe mednarodno uveljavljene agencije za doživetja na prostem Trail Angels, ki upravlja tudi najuspešnejši pohodniški produkt Alpe Adria Trail, in predstavitev na vodilnem evropskem portalu za organizacijo pohodniških, kolesarskih in zimskih tur Outdooractive.com. O projektu je poročala tudi Televizija Slovenija.

Priložnosti v novi dobi turizma
Karavanke kot turistična destinacija imajo določeno stopnjo prepoznavnosti, kot pristna in neokrnjena destinacija za pohodniška, kolesarska in zimska doživetja. Razpršenost prostora od Tromeje do Jezerskega je v novi dobi turizma pravzaprav prednost, ki pa zahteva od ponudnikov in turističnih organizacij več vložka za povezovanje. »Na podlagi strategije trženja je območje v tem trenutku pripravljeno na projektno sodelovanje, ki je dober temelj, da v prihodnosti preraste v stalno krovno organizacijo za trženje Karavank. Postopen razvoj je edini način, da zagotavljamo trajnostni razvoj območja in hkrati krepimo čezmejno povezanost Karavank,« je povedala Mateja Korošec, strokovna sodelavka za turizem, BSC Kranj.

Seznam naložb v infrastrukturo v projektu Alpe Adria Karavanke/Karawanken:

 • 4 nove etape Panoramske poti in ureditev povezovalnih pohodniških poti
 • vzpostavitev turnokolesarske poti Trans Karavanke
 • vzpostavitev adrenalinske gorsko kolesarske poti v Žirovnici
 • vzpostavitev gorsko kolesarskega učnega centra Pristava, Jesenice
 • ureditev lažjih pohodniških poti v dolini Rož, avstrijska Koroška
 • vzpostavitev petih pohodniških izhodišč ob vznožju Karavank ob Baškem jezeru (Faaker See)
 • ureditev parka Ruteč v Kranjski Gori
 • postavitev nove opreme v dolini Završnice
 • postavitev informativnih tabel za turno smuko
 • vzpostavitev zimskega učnega centra na Jezerskem
 • postavitev plezalne stene in vzpostavitev snežnega parka na Zelenici
 • ureditev planinskih koč za kolesarje in pohodnike (pralnice, stojala za kolesa in popravilo koles, dodatna ležišča, nova oprema v jedilnicah, ...)
 • vzpostavitev dodatnih informacijskih in usmerjevalnih sistemov
 • vzpostavitev informativne točke o Karavankah na Tromeji


Promocijska gradiva
V sklopu zaključnih aktivnosti projekta je v juniju potekal tudi foto in video natečaj Mesec doživetij v Karavankah. Iz izbranih fotografij in videov je nastal predstavitveni video Alpe Adria Karavanke.

Vabimo vas tudi k ogledu dveh filmov o pohodništvu in kolesarjenju v Karavankah, ki sta prav tako nastala v okviru projekta.

Ideje za izlet najdete v treh brošurah, ki predstavljajo možnosti za aktivna pohodniška, kolesarska in zimska doživetja v Karavankah.

PDF Pohodniška doživetja v Karavankah
PDF Kolesarska doživetja v Karavankah
PDF
 Zimska doživetja v Karavankah

PDF Turnokolesarska pot Trans Karavanke

Vabljeni tudi na turnokolesarsko pot Trans Karavanke. Informacije o poti boste našli v novi zgibanki, ter na spletni strani trans-karavanke.pzs.si/.

PDF Sporočilo za medije ob koncu projekta

karavanke_logo_2Dodatne informacije: Vesna Stanić / vesna@trans-julius.com / 051 232 308

Podatki o projektu Alpe Adria Karavanke/Karawanken: Partnerji: Regionalna razvojna agencija Gorenjske - BSC Kranj, Carnica - Region Rosental, Planinska zveza Slovenije, Umweltbüro, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Občina Tržič, Občina Jesenice, Marktgemeinde Arnoldstein, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Region Villach Tourismus GmbH, Občina Jezersko, Marktgemeinde St. Jakob im Rosental.

Trajanje projekta: 1. 5. 2017 - 31. 7. 2020


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih