sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 28. avgust 2020, ob 10.45 uri, ogledov: 2573

Gore dostopne tudi za gibalno ovirane

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Plemenita in navdihujoča akcija Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO 2020) gre od besed k dejanjem. Na novinarski konferenci v Ljubljani smo predstavili projekt in vse aktivnosti, ki nas čakajo septembra. GOGO 2020 je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Partnerji akcije so Planinska zveza Slovenije, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije.

Ob prijetnem druženju na ljubljanskem gradu so zbrane nagovorili Jurček Nowakk, vodja odbora Planinstvo za invalide/OPP in dolgoletni vodnik PZS, Stojan Rozman, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo, Lojze Tomaževič, predsednik Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p., Viki Grošelj, ambasador akcije GOGO 2020 ter Martin Škorjanc, direktor podjeta H-Bit, ki je s svojo blagovno znamko NiceHash postalo generalni sponzor projekta.
Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja. Na kočah bo tudi ambasadorji akcije GOGO 2020: Viki Grošelj, Andrej in Marija Štremfelj, Tone Kuntner, dr. Evgen Bavčar in Urška Vučak Markež, dogodke pa bodo v kočah v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paraolimpijski komite podprli tudi parašportnice in parašportniki. Na današnji novinarski konferenci sta projekt v imenu Zveze ŠIS-SPK podprla odbojkarica sede Lena Gabršček in paraalpski smučar Jernej Slivnik.


Akcija GOGO 2020 bo potekala v treh terminih na štirih slovenskih kočah:
• 5. september 2020, Tamar in Boč
• 6. september 2020, Čaven in Gradišče Lavričeva koča
• 10. september 2020, Gradišče Lavričeva koča.

»Odzivi iz preteklih let so bili zelo dobri. Prejeli smo številne pohvale in spodbude, da še razširimo to našo dejavnost. številni so poudarili izvirnost v pristopu, pomen tkanja medsebojnih vezi, pogumno odločitev, kajti vodenje invalidov je zahtevnejše kot običajno planinsko vodenje. Naše temeljno poslanstvo je planinstvo kot način življenja, temeljne planinske vrednote pa so tovarištvo, medsebojna pomoč, prostovoljstvo in skrb za naravo. Omenjene vrednote so seveda vtkane tudi v naše delovanje v tej akciji,« je povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan ter dodal, da lahko s takšnimi akcijami dodatno osmislimo življenje tistim, ki so zaradi različnih zdravstvenih vzrokov prikrajšani za nekaj, kar se nam zdravim zdi samoumevno.

»Akcija GOGO 2020 podpira inkluzijo, "mešanje" kategorij invalidov/OPP in neinvalidov, je pomoč pri dostopnosti gora tistim, ki jim je bilo še pred kratkim nedostopno. Letošnja posebnost je tudi, da so se združile neinvalidske in športne organizacije z invalidskimi. Tudi letos želimo z akcijo slediti planinskim vrednotam kot so tovarištvo, medsebojna pomoč in skrb za naravo. Veseli nas, da bomo lahko tistim, ki imajo manj priložnosti, ponudili, da lahko okusijo gorski svet od blizu,« je povedal vodja odbora Planinstvo za invalide/OPP in dolgoletni vodnik PZS Jurček Nowakk.
foto12

Navdih in vzpodbuda

Med ambasadorji projekta GOGO 2020 je tudi vrhunski alpinist in himalajec, športni pedagog, gorski vodnik in gorski reševalec Viki Grošelj, ki je poleg številnih vzponov v domačih in tujih gorah sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izven evropska gorstva. Zanj je ambasadorstvo podpora zanimivemu, srčnemu projektu, ki lahko vsem sodelujočim prinese veliko lepega in obogati tako udeležence, kot tiste, ki ga podpirajo. »Verjamem, da smo drug drugemu lahko navdih in vzpodbuda. Zato menim, da imajo take akcije veliko vrednost za vse nas. Če bi moral izbrati tri vodila, ki so mi pomagala skozi življenje tudi v najtežjih trenutkih, bi se odločil za empatijo, prijaznost in kanček humorja

»Najbolj se veselim začetka akcije in obiskovanja planinskih koč, ker bom na ta način spoznal nove ljudi. Šel bom nekam in osvojil vrh z ljudmi, ki jim vmes lahko pomagam, vzpodbujam. Vmes je čas za pogovor. To je tisto druženje, ki dela pot izjemno. Predvsem pa tega ne delaš sam. Vsi ti ljudje okoli tebe ti dajo novo energijo in voljo,« je mnenja Stojan Rozman, vodja delovne skupine Gibalno ovirani osvajajo gore.

foto01Jurček Nowakk in Stojan Rozman (desno)

 

Svoje mesto v krasni zgodbi je našel tudi Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. »Naši uporabniki, naši člani gredo radi v naravo. Zato tudi ne čudi dober odziv na akcijo GOGO 2020. Na pot se bodo odpravili na različne načine: nekaj organiziramo sami, nekaj s pomočjo prostovoljcev in naših zaposlenih, nekaj jih bo odšlo na pot v okviru VDC-jev in bivalnih skupnosti, nekaj prek društev. Pred nami je še nekaj logističnih izzivov, a so vsi napori še kako vredni truda, ki se ga vloži,« je poudaril Lojze Tomaževič, predsednik Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. »Za nas gibalno ovirane je v planinski koči nujno, da premorejo urejen WC. Dejstvo je, da je vse več invalidov v gorah. Vsem invalidom pa želim, da so aktivni, da odidejo tudi v hribe ali gore in doživijo prijetne izkušnje v prilagojenih kočah,« je o izkušnjah z gora povedal parašportnik Jernej Slivnik. »Veselim se, ker rada obiskujem nove hribe in gore. Narava je tako lepa, da je potrebno iti ven. Nekaj višje se odpre razgled na nižine. Upam, da bo sončno vreme. A tudi vreme ne sme biti ovira. Veselim se začetka akcije in upam, da se nas zbere čim več,« je opomnila parašportnica Lena Gabršček.

foto08

Ljudje, ki radi pomagajo

»Zahvaljujemo se organizatorjem za povabilo k sodelovanju pri tem projektu. Ponosni smo, da smo generalni sponzor tako pomembnega dogodka. V Nicehashu verjamemo, da prav dogodki, kot je »gibalno ovirani gore osvajajo«, pomembno vplivajo na odnos skupnosti do invalidov. Številni namreč ne razumejo, da ni narava tista, ki jim postavlja previsoke ovire, ampak smo to predvsem ljudje sami. Od nepotrebnih arhitektonskih ovir do različnih nedopustnih oblik diskriminacije. Vendar pa ljudje lahko tudi pomagamo in v Nicehashu želimo biti ljudje, ki pomagajo. Tudi naše podjetje je drugačno od drugih, zato imamo morda nekoliko boljši vpogled v to, kako težko se je vsak dan znova spopadati nerazumevanjem, skepso in nezaupanjem v lastne sposobnosti. Svojega delovanja na podrejamo le poslovnim rezultatom, želimo spodbujati in soustvarjati takšno okolje, v katerem bo vsak posameznik dobil priložnost, da izkoristi ves svoj potencial. Želimo se pridružiti boju za bolj pravično in vključujočo skupnost. Nestrpno pričakujem prihodnji konec tedna, saj grem zelo rad v gore, še najraje pa v dobri družbi. Prepričan sem, da se bomo imeli lepo in se veselim priložnosti spoznati in spremljati te pogumne posameznice in posameznike," ni skrival navdušenja nad sklenjenim partnerstvom Martin Škorjanc, direktor podjetja H-Bit, generalni sponzor projekta.

nicehash

PIN_OPP_baner_Karitas__Taborniki__Skavti_2


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih