nedelja, 16. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 16. november 2020, ob 0. uri, ogledov: 3319

Sašo Dreven član delovne skupine SSP po SPP

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Kot velikemu ljubitelju narave in pohodništva je bilo povabilo v delovno skupino Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski (SSP po SPP) zame ena nova izkušnja, ki je in še bo predstavljala prenekateri izziv tako na področju vsakega posameznika, kot tudi kolektivno, saj zastavljeni projekt, na katerem delamo in ga imamo namen izpeljati, predstavlja obilo organizacije, iznajdljivosti in prilagajanja.
V sami delovni skupini, vsak posameznik izstopa s kakšno svojo vrlino, s katero lahko dodatno doprinese k celovitosti in dopolnjevanju. Sam osebno zelo rad posnamem kakšno fotografijo ali video, urejam FB stran našega društva Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih (KPŠRD) »Karel Jeraj«, hkrati pa sem na voljo tudi za katerokoli drugo pomoč v skupini.
Delovna skupina lahko s svojimi idejami, predlogi in navsezadnje tudi s samo realizacijo le teh ključno doprinese do predstavitve invalidnosti širši družbi. Še vedno se tu in tam pokaže, da je v javnosti prisoten takšen ali drugačen tabu o tem kaj in koliko lahko zmore posameznik s takšno ali drugačno invalidnostjo.
Saso_Dreven_Pin_PZS_SSP_po_SPP__3_
Na sliki Sašo kleči ob psu in ga objema, v ozadju se megličasto vidijo hribi, foto osebni arhiv Sašo Dreven

Članica naše delovne skupine, Sabina Dermota je s svojim predlogom, da v čast in spomin našim predhodnikom, ki so že opravili celotno pot po Slovenski planinski poti, le-to prehodimo tudi mi, navdušila ostale člane odbora, sami pa smo potem s pomočjo Planinske zveze Slovenije navdušili ostale pohodnike, ki se v lepem številu udeležujejo skupnih pohodov. Če pogledamo samo število udeležencev naših dosedanjih pohodov, lahko ocenim, da smo na pravi poti in smo uspeli med našimi člani vzpodbuditi navdušenje nad pohodi.
Delovna skupina lahko s svojimi idejami in realizacijo le teh, pripomore k večji ozaveščenosti, da so v širši družbi tudi ljudje, ki kljub svojim takšnim ali drugačnim zdravstvenim težavam, prav tako aktivno sodelujejo pri aktivnostih, kot vsak drug zdrav posameznik. Samo gibanje in planinstvo se tu promovira v obe smeri, tako med samimi hendikepiranimi, kot tudi ljudmi brez oviranosti. Cilj pa je, da se srečujemo tako eni, kot drugi, in premagujemo ovire in tabuje.
Vrednost delovne skupine se kaže v tem, koliko je aktivna, koliko idej se porodi in potem tudi realizira. Več kot se pogovarjamo, več idej pride na plano in s tem si povečujemo možnosti se še bolj predstaviti in se še močneje vključevati v družbo.
Saso_Dreven_Urska_SSP_po_SPP_podpis_PZS_Pin
Na sliki skupaj stojita Sašo Dreven na levi in Urška Vučak Markež na desni z mikrofonim v roki, arhiv Pin/OPP
Slika je nastana na prvi etapi na začetku SSP po SPP, 8. februarja 2020. Urška Vučak Markež je tudi ambasadorka akcije Gibalno ovirani gore osvajajo. Zanimiv intervju z Urško o njenih planinskih podvigih odkrito, isktivo in iskreno - čisto po njeno.
Pomen inkluzije v tej skupini ter tudi zame kot posameznika v njej, vidim kot nekaj, kar je nadvse dobrodošlo v naši družbi. Prepričan sem, da z inkluzijo podiramo meje in rušimo stereotipe, tako v nas samih, kot tudi širše. V zadovoljstvo mi je, da se inkluzija izvaja tudi na področju pohodništva in gibanja, saj menim, da je samo okolje za to zelo primerno. Prav tako sem prepričan, da ravno preko inkluzije vsak izmed nas lahko izve in izkusi ogromno novih stvari, o katerih mogoče nikdar ni razmišljal, ali pa se v njih preizkusil.
Za prihodnost upam, da se kar naj hitreje izkopljemo iz trenutnih, aktualne in težavne virusne situacije in se z veliko vnemo zaženemo novim dogodivščinam na proti. Glede na ves optimizem in pripravljenost, ki navkljub aktualnim slabim razmeram prihaja iz nas, ne dvomim, da projekta nebi izpeljali do konca. Mogoče bo trajalo dlje kakor pa smo si prvotno začrtali, a važno je, da ne obstanemo s tem pa ne pridemo do zastavljenega cilja.

Sa_o_Dreven_Pin_PZS__SSP_po_SPP__3_ Sa_o_Dreven_Pin_PZS__SSP_po_SPP__2_ Sa_o_Dreven_Pin_PZS___1_  
Na slikah pohoniki na vzponu uporabljajo palico za vodenje, skupina pohodnikov in pes vodnilk na razglendi točki, bel napis na zeleni tabli Gremo v hribe z markacijo.
V delovni skupini se počutim odlično. Veseli me, da smo se v njej zbrali resnično takšni, ki s srcem in veseljem obožujemo pohodništvo in zahajanje v naravo. Lahko bi rekel, da je ta delovna skupina, tudi pohodniška skupina društva, saj smo vsi aktivno vključeni v pohode, ki si jih sami organiziramo, preko KPŠRD »Karel Jeraj«.
V delovni skupini rad doprinesem svoj delež s kakšnim predlogom, s posnetkom kakšne lepe fotografije iz naših pohodov, urejam pa tudi stran našega društva, KPŠRD »Karel Jeraj«. Vedno pa sem pripravljen na kakršnokoli drugo pomoč, tako v okviru skupine, kot tudi društva na splošno.
Saso_Dreven_Pin_PZS_SSP_po_SPP__2_
Na sliki Sašo stoji ob psu, v ozadju je pogled v dolino, foto osebni arhiv Sašo Dreven
Smisel delovne skupine je doprinos k zaključku začrtane poti, ki smo si jo kot člani društva KPŠRD »Karel Jeraj« in Planinske zveze Slovenije, tudi zamislili. V sami delovni skupini, se v skupni komunikaciji porodijo takšni in drugačni predlogi, ki lahko doprinesejo k lažji in uspešnejši organizaciji.
Za povabila na akcije, lahko veliko naredimo že sami. Lahko izkoristimo multimedijske vsebine, ki jih objavimo na svojih predstavitvenih straneh, bodisi domačih internetnih straneh, socialnih omrežjih in podobno. Še kako prav pridejo tudi objave radijskih in televizijskih hiš, saj le te dosežejo večje število poslušalcev in gledalcev. Veliko lahko naredi tudi vsak posameznik med nami, v kolikor pozna koga osebno, ki rad zahaja v gore in bi mogoče bil pripravljen tudi on nuditi pomoč pri spremstvu. Sam osebno sem se že preizkusil v tej vlogi in dobil pozitivne odzive.
Saso_Dreven_Pin_PZS_SSP_po_SPP__1_ Saso_Dreven_Pin_PZS_SSP_po_SPP__4_
Na slikah Sašo s spom v gozdu, foto osebni arhiv Sašo Dreven

Sebe tudi v prihodnjem letu vidim v tej delovni skupini. Samo delovno skupino, pa vidim v napredku tako v sami organizaciji, kot tudi v samih osvojitvah vrhov, ki jih imamo v planu doseči. Resnično upam, da nas današnje stanje pri tem ne bo tako močno oviralo, kot nas v tem letu. Sem pa vesel, da smo navkljub razmeram, kakršne so, uspeli organizirati pohode, v tolikšni meri, kot so nam jih dopuščale razmere.
Moja pričakovanja so, da gremo naprej, in samo naprej, vse do cilja, v Ankaranu.
Naj kar se da hitro minejo razmere, v katerih se trenutno nahajamo, in zopet zaživimo s polnimi pljuči, na svežem planinskem zraku.
Sašo Dreven

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih