sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 20. november 2020, ob 12. uri, ogledov: 1618

Dve knjižni novosti Planinske založbe PZS pred knjižnim sejmom

Društva | Alpinizem | Koče | Planinska kultura | Preventiva | Splošno | Vodništvo | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Te dni bosta iz tiskarne prispeli novosti Planinske založbe Planinske zveze Slovenije, ki nagovarjata različne bralce, a jim je skupna ljubezen do gora. Tipanje v neznanem je novo knjižno delo rutiniranega knjigopisca Vladimirja Habjana, nov plezalski vodnik Moderne večraztežajne smeri je delo dveh avtorjev, Andreja Grmovška in Viktorja Relje. Obe knjigi vabita v bolj in manj znane slovenske stene. Naslednji teden bo že 36. slovenski knjižni sejem, drugačen od preteklih let, saj se seli na splet. Obiščite našo spletno trgovino in izkoristite številne sejemske ugodnosti.
Teden od 23. novembra do 29. novembra bo posebej namenjen knjižni industriji. 36. slovenski knjižni sejem se letos prvič v svoji zgodovini seli v virtualni prostor, kjer se boste med stojnicami sprehajali na spletnem mestu knjiznisejem.si. Tam se bo predstavila z zelo resničnimi in polnih razburljivih dogodivščin tudi Planinska založba PZS. Med njimi bosta tudi dve novosti.

Vladimir Habjan z novim delom

Urednik Planinskega vestnika in Planinske založbe PZS Vladimir Habjan - Haubi je izkušen tekstopisec, ki je napisal že osem vodnikov ter sodeloval že pri več kot 20 različnih knjižnih delih. Njegova zadnja zbirka potopisnih gorskih razmišljanj je izšla pred osmimi leti. Tokrat je dozorel čas za novo. Knjiga Tipanje v neznanem je po besedah avtorja namenjena vsem, ki imajo radi gore in pisanje o njih. »Pa ne le njim, tudi tistim, ki gora ne poznajo ali jih ne obiskujejo. Bolj kot sam cilj ali dosežek so meni pomembna doživetja. Dosežkov je po mojem, posebej od uveljavitve družabnih omrežij, preveč. Meni ne gre za primerjanje časov ali težavnosti vzponov, ali česar koli drugega tekmovalnega, temveč za predstavitev mojega načina obiskovanja gora. Povsod, kjer hodiš, lahko opisuješ naravo ter svoja doživetja. Vseeno ali na ravninskih poteh Pohorja ali pa v strmih stenah, kjer visiš na treh opornih točkah. Če je branje zanimivo tudi za tiste, ki gora ne poznajo, potem se mi zdi, da je namen knjige dosežen

V knjigi je zbranih 16 planinskih pustolovščin/tur, ki jih je Habjan sam, v spremstvu žene ali sina, opravil med leti 2011 in 2019. Približno polovica poglavij je bila že objavljena v Planinskem vestniku, a so v knjigi precej dopolnjena. »Ti zapiski so nastajali sproti, ob obiskovanju gora. Ostalo pa je nastalo letos spomladi. Takrat sem prečesal svoje ture tega desetletja in izluščil tiste, ki so se mi zdele najzanimivejše. Žal je bil dogovorjeni obseg na založbi tako skromen, da je precej dogajanja ostalo nepopisanega.«

2_9_a
Vladimir Habjan v objemu ljubih gora (Foto: osebni arhiv)

V knjigi je poleg slovenskih opisanih tudi veliko tujih gora, med njimi tudi daljna Japonska, kjer je gorski svet nekaj čisto drugega kot pri nas. »Povsod si sam. Obstaja samo način, kje in kako se boš gore lotil. Pristop je enak, a pot do tja je različna. Ampak ravno ta različnost privlači. Da ni vse po istem kopitu
Knjiga ima rdečo nit, ki je razvidna iz naslova - Tipanje v neznanem. »Naslov se nanaša na turo, ki niti ni kako posebej izstopala, le v tem, da sva jo opravila v dveh etapah, ker prvič nisva bila uspešna. In tako je v bistvu povsod. Vedno se znajdeš pred neznanim in iščeš prehode - tehnično, orientacijsko ali pa kako drugače začinjene,« je zaključil Habjan.

Prvi vodnik o slovenskih modernih večraztežajnih plezalnih smereh

Druga novost, ki jo predstavljamo, je vodnik Moderne večraztežajne smeri, ki je izšel s podporo Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS. Plezalnim smerem v vodniku je skupno to, da so delno (vsaj sidrišča) ali v celoti opremljene s svedrovci, smeri so povsem različnih težavnosti, dolžin in zahtevnosti. »To je prvi tovrstni vodnik pri nas. Drži, da so nekatere večraztežajne smeri opremljene že vrsto let, je pa njihovo število zelo poraslo v zadnjih letih, kar je zagotovo v veliki meri vplivalo na to, da je vodnik nastal šele zdaj. Gradivo smo začeli zbirati pred slabima dvema letoma, intenzivno pa smo se ga lotili predvsem v zadnjih desetih meseci,« je ob izidu povedala urednica vodnika Marta Krejan Čokl. »Vodnik je za vse tiste, ki radi plezajo v večraztežajnih smereh, a se zaradi različnih razlogov ne odločijo za klasično alpsko plezanje,« je še dodala urednica. 

Avtorja novega vodnika sta Andrej Grmovšek in Viktor Relja, med plezalci dobro znani imeni. Andrej je v dobrih tridesetih letih plezalne kariere, ki se še dolgo ne bo zaključila, preplezal veliko zahtevnih smeri po celem svetu, zadnja leta pa ga mikajo predvsem neznane stene naših gora. Andreju najpogosteje dela družbo njegova žena Tanja, tudi odlična plezalka. Plezalsko sopotnico pa ima tudi Viktor. Z ženo Suzano sta v štiridesetih letih preplezala skoraj dvesto prvenstvenih smeri, dve tretjini pa sta jih tudi opremila; ne le v naših stenah, tudi v tujih gorah sta pustila svoj podpis. 

pz_pzs_plezalni_vodniki_moderne_vecraztezajne_smeri_vseb__002_

Plezalni vodnik želi na enem mestu prikazati in približati, tako domačim kot tujim plezalcem, slovenske stene, saj so ključni poudarki vodnika prevedeni v angleščino. »Slovenija je dobro obdelana, z vodniki po plezališčih, medtem ko vodnika o opremljenih večraztežajnih smereh, v gorskem svetu, še ni bilo. V tujini so tovrstni vodniki nekaj običajnega. Slovenija je bila, do sedaj edina, med alpskimi deželami, brez pregledno zbranih, tako imenovanih uživaških, plaisir, plezalnih smeri. To vrzel, upam, da uspešno zapolnjuje omenjeni vodnik. V njem so opremljene smeri vseh težavnosti, ki potekajo v dobri skali. Skratka, primerne za široko paleto plezalcev. Za domače uporabnike bo vodnik uporaben predvsem, ker so na enem mestu zbrane smeri našega alpskega sveta, v celoti,« je razložil Viktor Relja.


Plezanje modernih in športnih smeri v Sloveniji je v porastu. »Treba je vedeti, da stene naših gora zaradi svoje krušljivosti, pa tudi slabe razčlenjenosti, pogosto niso najbolj mikavne za to vrsto plezanja. Vodnik predstavlja tako rekoč vse športne in moderne večraztežajne smeri v slovenskih gorah,« je dodal Andrej Grmovšek.

Tovrstne stene opremljajo večinoma izkušenimi alpinisti z veliko željo po raziskovanju in plezanju. V knjigi se je mogoče sprehoditi po zgodovini športnih in modernih smeri. »Avtorja večine slovenskih lažjih "užitkarskih" modernih in športnih smeri sta neumorna Suzana in Viktor Relja. Prava večraztežajna plezališča - stene s kopico športnih smeri so opremili Albin Simonič, Franček Knez, Samo Supin in bratje Meglič. Pod največ izredno zahtevnih modernih smeri se podpišemo Andrej Grmovšek, Luka Krajnc pa tudi Grega Lačen,« je še dodal Grmovšek. V vodniku je poglavje namenjeno etiki gibanja in plezanja v slovenskem gorskem svetu, ki se vsekakor dotika tudi tehnike plezanja.
Vse smeri imajo še eno zanimivo lastnost. Izvirna in drugačna imena. »Ime smeri ponavadi odraža razmišljanje avtorjev, pogosto je tudi odziv časa,« je zaključil Grmovšek.
kola__novosti__003_

Letos so poleg omenjenih novosti pri Planinski založbi PZS izšli še zbirka planinskih humoresk Smeh z gora (Dušan Škodič), zbirka pravljic in zgodb Čez drn in strn (Anka Rudolf), zbirka idrijskih planinskih pripovedi Griči (Rafael Terpin) ter zemljevida Ljubljana in okolica ter Slovenska Istra, Kras in okolica ter prav poseben Planinski koledar 2021.

Naj bo sončno in varno na planinskih poteh, da boste lahko v prijetnem zavetju doma prebrali še kakšno dobro planinsko knjigo. Ob obisku gora, kot tudi na domačih sprehodih, upoštevajte ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Drugi teden pa se vidimo na 36. Slovenskem knjižnem sejmu!

PDF Tipanje v neznanem - predstavitev
PDF Moderne večraztezajne smeri - predstavitev

 

Barbara Gradič Oset

********
Objave v medijih:
Bolj kot cilj štejejo doživetja - Gorenjski glas
Tipanje v neznanem - Večer
Knjigi za ljubitelje gora - Slovenske novice
Plezalcem sta približala slovenske stene - Gorenjski glas


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih