sobota, 24. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 9. december 2020, ob 12. uri, ogledov: 3946

V hrib stopaj počasi, korak naj bo kratek in ne zaletavaj se

Društva | Splošno | Vodništvo | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Vodniška komisija, ki deluje znotraj Planinske zveze Slovenije, je tudi letos podelila nazive častni vodnik PZS vodnikom, ki so na področju prostovoljnega vodništva ali za vodništvo v okviru PZS naredili nekaj več in so vodniki vsaj že 30 let. Naziv častni vodnik PZS se lahko vodniku PZS podeli samo enkrat in letos jih je naziv prejelo 16.
V članku bomo predstavili letošnje prejemnike častnega naziva in obrazložitve, ki so jih napisali njihovi planinski prijatelji.

Alenka_Brezovnik Alenka Brezovnik (PD Lisca Sevnica)
Alenka je članica PD Lisca Sevnica vse od osnovnošolskih dni in že z 18. leti je postala planinska vodnica ter pričela z aktivnim vodenjem tako starejših kot mlajših planincev. Delovala je tudi v skupinah na OŠ in v MO.

Bila je tudi organizator planinskih taborov. Danes pa se redno udeležuje tako planinski izpopolnjevanj kot vodenj v društvu in ostalih akcij, ki jih pripravlja društvo.

vinko__repnjak Vinko Črepnjak (PD Tam Maribor)
Vinko Črepnjak je začel svojo vodniško pot leta 1978, ko je opravil tečaj za mladinskega vodnika. Naslednje leto je opravil še tečaj za mladinskega vodnika za zimske razmere. Istega leta je prevzel tudi vodenje mladinskega odseka PD Tam Maribor, na čelu katerega je ostal skoraj 20 let.

V vsem tem času je k sodelovanju pritegnil številne mariborske osnovne šole. Z njimi je organiziral številne izlete in tudi tabore, ki so bili vedno dobro obiskani in mariborski osnovnošolci so jih dobro sprejeli.

Z dodatnim izobraževanjem je pridobil A kategorijo, leta 2000 pa je opravil še tečaj B kategorije. Vse od tedaj ostaja aktiven vodnik in ena gonilnih sil v društvenem vodniškem odseku. Vsako leto organizira več izletov za različne starostne skupine in težavnostne stopnje.

V svojem vodniškem delu uspešno združuje tudi znanje s področja alpinizma (dvakrat je zaključil alpinistično šolo) in znanje markacista.

branko_dokl_T Branko Dokl (Kolesarsko-pohodniško društvo Hej, gremo naprej)
Branko Dokl se je z gorami srečal že v osnovi šoli v Kamnici. Kot šestošolec je pričel hoditi v gore in postal član PD Maribor Matica. Gore so ga tako očarale in prevzele, da jim je ostal zvest vse do danes. Izpit za vodnika PZS A kategorije je opravil kot 18-letnik. Kasneje je opravil še izpite za vodnika PZS, za kategorije B, D, in G. Vsa ta leta se je kljub velikemu znanju še dodatno strokovno izpopolnjeval in nadgrajeval svoje znanje. V gorah je pustil veliko svojega prostega časa, poleg vodništva, tudi z markiranjem in obnavljanjem planinskih poti. 

Branko je bil skozi vsa ta leta član več planinskih društev: PD Maribor Matica, PD Rečica ob Savinji, PD ZZV Celje, PD Mercator, PD Piramida MB-Ptuj in trenutno je član KPD Hej, gremo naprej Maribor. V vseh teh društvih je pustil velik pečat na področju prostovoljnega vodništva. 

Branko zna navdušiti vsakogar, s katerim pride v stik in pogovor nanese na pohode v gore, saj kot stalni obiskovalec gora pozna večino poti, ki vodijo do vrhov, razpotij, prelazov in planinskih koč.


marjan_ep_ek Marjan Epšek (PD Dravograd)
S planinami se je prvič srečal v gimnazijskih letih. V PD Dravograd se je včlanil leta 1980. V naslednjih letih se je aktivno udeleževal tako organiziranih izletov planinskega društva kot posamezno. Tako si je nabral planinske izkušnje. Zaradi njegovega odnosa do ljudi in vodstvenih sposobnosti ga je opazilo takratno vodstvo in ga predlagalo, da se udeleži tečaja za vodnika A kategorije, katerega je uspešno končal leta 1989. Po opravljenem pripravništvu je uspešno vodil izlete po Sloveniji. V naslednjih letih je opravil še tečaj za vodnika B in D kategorije. Kljub temu, da je leta 1992 postal predsednik PD Dravograd, je še vedno organiziral in vodil izlete. Zaradi menjave službe je po letu 2003 izvajal samo nujno obveze. Leta 2013 je bil ponovno izvoljen za predsednika društva, pred dvema letoma pa je končal tudi tečaj za markacista.
Kljub aktivnostim, ki jih opravlja, se zaveda, da je njajprej planinski vodnik in vsa leta opravlja naloge vodnika, tako kot organizator izletov ali pomočnik doma in v tujini. Svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše v planinski šoli.

Ferdo_Glavnik Ferdinand Glavnik (PD Pošte in Telekoma Celje)
Ferdo Glavnik nas vodi po hribih, odkar pomnimo. Dejaven je tako v planinskem društvu kot v svojem lokalnem okolju. Najraje nas v zadnjem času popelje po hribih v svoji bližini in skoraj vedno nam uspe pokazati kaj novega. Posebej pri srcu so mu zgodovinski kraji in sakralni objekti, najljubša časa sta mu zgodnja pomlad in pozna jesen. 

Že njegovi razpisi izletov so bogati, njegova razlaga na izletih še toliko bolj. Ferdo je umirjen, preudaren, še vedno radoveden in čvrstega koraka.


Matja__HartmanT Matjaž Hartman (PD Fram)
Matjaž je napravil prve korake v gorski svet že kot osnovnošolec. Goram je ostal zvest tudi po končani osnovni šoli in leta 1990 opravil tečaj za mladinskega planinskega vodnika. Najprej se ja aktivno vključil v delo z mladimi, kasneje pa postal tudi član upravnega odbora društva, katerega član je še sedaj. Vsa leta je tudi aktiven član vodniškega odseka društva.

Številne so poti, ki jih je opravil zlasti skupaj z mlajšimi člani društva od bližnjih vzpetin, pa vse do naših najvišjih gora. Aktivno sodeluje pri izvedbi planinskih taborov, ki jih društvo organizira že več kot 20 let in so namenjeni našim najmlajšim članom. Na ta način svoje znanje in izkušnje prenaša na nove generacije planincev.

Prav tako aktivno sodeluje pri drugih aktivnostih v društvu, zlasti pri skrbi za spletno stran društva in pri organizaciji tekmovanj Mladina in gore.


naraks_koprivc_nata_a Nataša Naraks Koprivc (PD Zabukovica)
Nataša sodeluje v aktivnostih vodniške komisije, pri zagotavljanju varnosti in varnega gibanja planink in planincev, ki se udeležujejo skupnih akcij, izletov in drugih aktivnosti v sklopu PD Zabukovica. Pogosto sodeluje pri izletih skupine ljubiteljev četrtkov. Njen prispevek je pomemben tudi pri zagotavljanju sponzorskih sredstev za izvedbo akcij in aktivnosti PD Zabukovica. Sodelovala je tudi v taboru mladih planincev kot mentorica in vodnica. V planinskem društvu je pri MO sodelovala pri pripravah in izvedbi Škratkovega pohoda za cicibane in mlade planince. Aktivno sodeluje v organih društva.

franc_kr_an Fran Kržan (PD Brežice)
Franc Kržan se je v treh desetletjih izkazal kot zelo uspešen vodnik. Je tisti znameniti vodnik PZS, ki ga brežiški planinci poznajo po. t. im. »Francijevem koraku«, kar prevedeno pomeni: »V hrib stopaj počasi, od stopinje do stopinje, korak naj bo kratek, varen in ne zaletavaj se.« Njegov način vodenja posebej cenijo starejši planinci. Od leta 1990 do leta 2004 je bil uspešen načelnik vodniškega odseka PD Brežice. Več kot dve desetletji sodeluje pri izvedbi letnih mladinskih in družinskih taborov, ki jih odgovorno vodi kot vodja tabora in ob tem načrtuje izlete. Sodeluje pri izvedbi planinskih šol za odrasle. Pri izletniški dejavnosti poleg vodenja izletov in pohodov skrbi tudi za prevoze planincev. Za planinstvo je navdušil vse člane svoje ožje in širše družine. Franc in njegova žena Olga sta v našem društvu znana kot najbolj aktiven planinski zakonski par. Franc Kržan je vedno pripravljen sodelovati v dejavnostih Planinskega društva Brežice in je nepogrešljiva gonilna sila planinstva v občini Brežice.

Ilka_Re_nik_Krajnc Ilka Rečnik Kranjc (PD Fram)
Ilka se je v planinske vrste vključila že v mladih letih, kot članica PD Tam iz Maribora. Že takrat je opravila tečaj za mladinske planinske vodnike in bila nekaj let zelo aktivna, predvsem pri izvedbi planinskih taborov. Kasneje se je priključila PD Fram in nadaljevala z aktivnim vodniškim delom. 

Od takrat je tudi aktivna članica vodniškega odseka društva in dejavno sodeluje pri izvedbi društvenih izletov ter pripravi in izvedbi planinskih taborov, ki jih organizira društvo. Še posebej se uspešno vključuje v delo planinskih skupin na šolah in vodi planinsko skupino v podjetju, kjer je zaposlena.

slika_Marjeta_Martin_i__druga Marjeta Martinčič (PD Trebnje)
Marjeta Martinčič je od leta 1989 vodnica PZS in se zadnjih 18 let zelo aktivno in intenzivno ukvarja z mladimi. Je načelnica mladinskega odseka v PD Trebnje, vodi planinske krožke, organizira in vodi izlete ter skrbi za podelitev priznanj mladim planincem. Ves ta čas se je tudi zelo prizadevala za napredek pri vodenju in izobraževanju.
Poleg navedenega vseskozi vodi tudi ostale člane PD in pomaga pri skupini manj mladih planincev. Njen prispevek na področju prostovoljnega vodništva kot vodnice PZS je izjemen tako za PD Trebnje kot dolenjsko regijo.

Fran_ek_Pahovnik Franček Pahovnik (PD Gornji Grad)
Franček je izjemen vodnik, ki se z dušo in srcem trudi za dobro delovanje društva. V društvu je dejaven kot vodnik, pobudnik planinskega krožka in tudi na ostalih področjih delovanja društva. Trenutno poleg občasnih društvenih izletov vsak mesec vodi tudi družinske izlete in izlete veteranov.

Anton_PrahVS020252 Anton Prah ( PD Lisca Sevnica)
Anton je član društva že od osnovne šole. V srednji šoli je postal vodnik PZS. Svoje prijatelje je rad popeljal po zahtevnih poteh gora, kakor tudi še danes. Je vodja vsakoletnega pohoda na Triglav. Je tudi organizacijski vodja vsakoletnih pohodnih planinskih taborov po Sloveniji in tujini. Je vodnik, s katerim ljudje radi osvajajo lepote gora.

Joze_Prah_T Jože Prah (PD Lisca Sevnica)
Jože je bil že kot osnovnošolec planinec. V srednji šoli je že postal vodnik PZS. Skupaj z srednješolci so osvajali naše gore. V študijskih časih je planinske prijatelje popeljal preko meja tedanje Jugoslavije. Imel je planinske tabore tako doma kot v tujini. Bil je tudi predsednik PD Lisca Sevnica in uvedel dan pohodništva po Občini Sevnica- Sevniška planinska pot, na katerem so sodelovale osnovne šole občine. Je vodja in organizator veliko pohodov, ki so tradicionalni. Je tudi predsednik komisije za Evropske pešpoti in vodja pohodov po E6, E7 in E12. Sedaj je tudi predsednik MDO Zasavje in organizacijski vodja po Zasavski planinski poti. Skratka Jože je planinec in planinski vodnik z veliko začetnico, saj s svojim preko tridesetletnim vodenjem popeljal ogromno ljudi po lepotah hribov in gora po domovini in zunaj nje.

Janko_Sotosek_001 Janko Sotošek (PD Lisca Sevnica)
Janko je že vrsto let član našega društva. Je planinski vodnik in mentor na OŠ Sevnica. Redno organizira planinske izlete za osnovnošolce. Aktiven tudi pri taborih in planinski šoli za mlade planince.

Rad zahaja v gore in se udeležuje ter organizira razne akcije v društvu, predvsem pa že več kot 30 let deluje kot planinski vodnik.

tov_ak
Ciril Tovšak (PD Jakoba Aljaža Maribor)
Ciril Tovšak se je aktivno vključil v planinsko delovanje leta 1975. Preživljanje prostega časa v naravi in zahajanje v gore ga je tako navdušilo, da je začel sodelovati pri pripravi in izvajanju planinskih pohodov in izletov, ki jih je takrat izvajalo društvo. Leta 1989 je končal tečaj za vodnika PZS in s tem pridobil tudi formalno usposobljenost za vodenje. Začetni vodniški usposobljenosti je kmalu sledila nadgradnja. Od leta 1986 do danes aktivno deluje pri mariborskem planinskem društvu, katerega ustanovni član je tudi sam. V društvu je opravljal številne pomembne funkcije, od leta 1998 do 2004 je vodil Območni odbor vodnikov MDO Podravja, od leta 1993 pa do leta 2005 je aktivno deloval v Komisiji za gorsko popotništvo pri PZS. V vseh letih aktivnega vodniškega dela je vodil številne izlete po domačih gorah, kot tudi v tujini, kot pravi sam, se jih je gotovo nabralo že več kot 600. Hkrati pa je ves čas skrbel za to, da je svoje bogato znanje in izkušnje prenašal na mlajše člane društva.

milojka_vitezT  Milojka Vitez (PD Trebnje)
Milojka Vitez uspešno vodi v gore člane planinskega društva že od leta 1989. Začela je tudi z vodenjem mladih planincev ter nadaljevala z vodenjem vseh starostnih skupin, sedaj tudi malo manj mlade planince. Vesta čas se je zelo prizadevala za napredek pri vodenju in izobraževanju, predvsem pa za varnost udeležencev.

Vsa ta leta je požrtvovalna in uspešna vodnica PZS , hkrati pa je že vrsto let tudi blagajničarka PD ter skrbi za članstvo, ki ga nato vodi po izletih


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih