ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 11. december 2020, ob 13. uri, ogledov: 2633

Velika nevarnost snežnih plazov, zato pozimi v gore le najbolj izkušeni

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
V zadnjih dneh je v gorah zapadla večja količina snega, zaradi katerega je povečana nevarnost snežnih plazov. Vsem, ki imajo željo, da bi ta konec tedna obiskali visokogorje, svetujemo, da spremenijo svoje želje in obiščejo nižje ležeče predele, kjer ni oziroma je manj snega. »Trenutno v gorskem svetu prežijo nevarnosti, katere težko predvidimo tudi najizkušenejši, kot smo gorski reševalci, gorski vodniki in alpinistični inštruktorji,« je opozoril strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi.
Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni ter se v gore odpravljati načrtovano in primerno opremljeni. Obvezna oprema vsakega gornika je pozimi tudi plazovni trojček, ki ga sestavljajo plazovna žolna za grobo določanje lege ponesrečenca, plazovna sonda za fino določanje lege ponesrečenca in plazovna lopata za hitro in učinkovito izkopavanje, saj je možnost za preživetje v snežnem plazu največja v prvih 15 minutah po zasutju.

zimska_oprema_foto_Matja___erkezi
Nahrbtnik s primerno opremo za obiskovanje gora pozimi je neprimerljivo težji. Foto: Matjaž Šerkezi

Najbolje pa, da do tega sploh ne pride. »Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme in snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi (dereze in cepin) potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti,« razloži Matjaž Šerkezi.

Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in čelno svetilko ter zaradi zaprtih planinskih koč več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

Nevarna mesta z napihanim snegom

Kot je objavljeno v plazovnem biltenu Agencije RS za okolje na dan 10. 12. 2020, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1100 metrov znatna, tretje stopnje, v vzhodnem delu naših gora pa nad nadmorsko višino okoli 1400 m. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, kjer so zaradi močnega vetra nastale klože. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje se bodo lahko prožili kložasti snežni plazovi, pričakujemo tudi še spontano plazenje nesprijetega suhega in deloma sprijetega snega s strmejših pobočij. Pod okoli 1100 m ter v vzhodnem delu gora pod okoli 1400 m je nevarnost plazov večinoma ZMERNA, 2. stopnje. (http://vreme.arso.gov.si/plazovi)

»Vsem, ki imajo željo, da bi ta konec tedna obiskali visokogorje, svetujemo, da spremenijo svoje želje in obiščejo nižje ležeče predele, kjer ni oziroma je manj snega. Tretja stopnja po evropski petstopenjski lestvici namreč za neizkušenega posameznika predstavlja veliko tveganje, da ga bo presenetil plaz ali pa bo sprožil kložo, ki kot past čaka na svojo žrtev,« dodaja Matjaž Šerkezi. Klože je namreč težje predvideti in zaznati, saj gre za napihan, trd in zbit sneg, ki popusti že ob manjši obremenitvi in če se znajdemo na takšni ploskvi, se običajno konča s hudimi poškodbami - zaradi padca čez steno, skalne skoke, poškodbe glave zaradi udarcev in velike hitrosti - in smrtjo. Nasvet velja tudi navdušenim turnim smučarjem in t. i. iskalcem pršiča. »Trenutno so v gorskem svetu razmere, katere težko predvidimo tudi najizkušenejši, kot smo gorski reševalci, gorski vodniki in alpinistični inštruktorji. Razmere se bodo v bližnji prihodnosti - odvisno od temperatur in padavin - počasi stabilizirale in za obisk gora bo še veliko časa in priložnosti.«

Dereze na nogah, cepin v rokah, na rokah pa obvezno rokavice

Tudi ko bo čas ugodnejši za obisk gora, ne smemo pozabiti na popolno zimsko opremo - plazovni trojček, cepin, dereze in čelado. Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili.

derezice_foto_matja___erkeziDerezice so pogojno uporabne le za hojo po položnejšem svetu. Nikakor pa ne za vzpone na visokogorske vrhove. Foto: Matjaž Šerkezi

Če nas zajame plaz, pa je še kako dobrodošel, saj s svojo strukturo poskrbi, da ostanemo na vrhu plazovine. »Za obisk visokogorja so edina pravilna izbira 12-zobe gorniške dereze. Držimo se nasveta, da pohodne palice in dereze ne sodijo skupaj in da zaradi te kombinacije vsako leto umre ali pa se poškoduje več planincev. Dereze na nogah, cepin v rokah, na rokah pa obvezno rokavice. Imejmo v mislih, da so derezice odličen pripomoček, ampak imajo svoje omejitve in se z njihovo pomočjo sicer lahko povzpnemo skoraj na vsak vrh, ampak s tem veliko tvegamo,« zaključuje Matjaž Šerkezi.

Ob mednarodnem dnevu gora imejmo v mislih, da smo samo obiskovalci gorskega sveta in da je narava večkrat odpustljiva, pa vendar se nesreče dogajajo. Ta čudovit gorski svet nas bo počakal. Včasih je čar tudi, da ga opazujemo od daleč in da v nas počasi gori želja po obisku. Ne z glavo skozi zid in za vsako ceno v gore.

Živimo v času epidemije koronavirusa, za zajezitev širjenja koronavirusa je vlada izdala številne ukrepe, med drugim je prepovedala prehajanje med občinami in gibanje ponoči od 21. do 6. ure. Zato Planinska zveza Slovenije poziva vse ljubitelje gora, da se ne izpostavljajte po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja. Tudi Gorska reševalna zveza Slovenije odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja, saj so razmere v gorah zelo zahtevne in nevarne.


Priporočljivo branje:

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih