nedelja, 14. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 26. januar 2021, ob 10.50 uri, ogledov: 2558

13. seja UO in podrobni načrti dela za leto 2021

Društva | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
13. seja upravnega odbora Planinske zveze Slovenije (UO PZS) je potekala v četrtek, 21. januarja 2021, ponovno na virtualnem komunikacijskem orodju Zoom. Kot pomembnejše točke dnevnega reda so člani obravnavali pravilnik o mentorstvu novim društvom v PZS ter sprejeli podrobni vsebinski in finančni načrt za leto 2021. Nov generalni sekretar Damjan Omerzu je tokrat prvič v novi vlogi predstavil določene točke dnevnega reda.
Prvi del dnevnega reda 13. seje UO PZS je potekal podobno kot pretekle seje. Dnevni red je bil potrjen soglasno, enako zapisnik 12. seje UO PZS. Nato je novi generalni sekretar Damjan Omerzu predstavil aktivnosti, ki so se zgodile od pretekle seje UO PZS. 
V tem času je PZS spremljala dogajanje v zvezi s epidemijo koronavirusa in sproti o ukrepih obveščala planinska društva in obiskovalce gora. Prav tako je ves čas ozaveščala o varnosti v gorah, predvsem ob plazovni ogroženosti. Izdana sta bila leposlovna knjiga Tipanje v neznanem in vodnik Moderne večraztežajne smeri ter sveže Nove dogodivščine v Pravljičariji. Izdana sta bila zemljevida Semič z okolico in Domžale z okolico.

Planinska zveza Slovenije ob 100 letnici olimpinizma na Slovenskem prejela Častno listino, najvišje priznanje olimpijskega komiteja Slovenije. Komisija za gorske športe je 26. decembra organizirala Dan turnega smučanja na Golteh, 27. in 28. novembra je bil Kongres športa za vse. Planinska založba je bila tudi letos odzivna na 36. Slovenskem knjižnem sejmu. Sklenjena je nova sponzorska pogodba s podjetjem Hervis. Prenovljena je spletna stran za plačilo članarine. Ena izmed novosti je tudi vzpostavitev UPN položnic v Navezi, ki je v končni fazi testiranja.

Vodstvo PZS je pri državnem sekretarju Marjanu Dolinšku predstavilo probleme na področju športa. 
Mestna občina Ljubljana je zainteresirana za projekt Nacionalnega plezalnega centra in začenja z postopki priprave dokumentacije. Na prizadevanje poslanke v Državnem zboru Mateje Udovč potekajo razgovori o spremembah in dopolnitvah Zakona o planinskih poteh.
 
Konec leta je delo generalnega sekretarja zaključil Matej Planko in s 1. januarjem ga je nasledil Damjan Omerzu, njegovo strokovno delo je prevzela nova sodelavka Barbara Kelher.

Potrjena vsebinski in finančni načrta za leto 2021

4. točka je bila prva izmed obsežnejših, saj so podpredsedniki in predsednik PZS predstavili podrobni vsebinski in finančni načrt PZS za leto 2021. 

Dom_na_Smrekovcu
Dom na Smrekovcu (Foto: Barbara Gradič Oset)

Podpredsednik Miro Eržen, ki pokriva področje gospodarske komisije, je izpostavil problematiko financiranja planinskih koč. Ministrstvo za gospodarstvo vidi namreč koče kot pomemben člen zelenega turizma, po drugi strani na najbolj obiskanih delih gora varstveniki narave opozarjajo, da planinske koče ogrožajo okolje in bi morali na tem delu zmanjšati obisk planincev. Zanimivo je tudi to, da kar 30% prihodkov slovenskega turizma ustvarjajo gorske občine, k čemur prispevajo tudi planinske koče. V letošnjem letu bo gospodarska komisija nadaljevala z uvajanjem novega rezervacijskega sistema, upajoč, da bo vanj konec leta 2021 vključenih vsaj 15 planinskih koč. 
Podpredsednik Martin Šolar je pohvalil delo komisije za gorske športe in izpostavil ambiciozno delo načelnika komisije Roberta Pritržnika. Komisija za športno plezanje je prepoznavni promocijski konj PZS in letos nadaljuje z aktivnostmi. Lanskoletna velika pričakovanja o olimpijski kolajni so se preselila v letošnje leto. Tekma svetovnega pokala bo tudi letos septembra v Sloveniji.
Podpredsednik Roman Ponebšek je predstavil aktivnosti vodniške komisije v letošnjem letu in potrebo po prenovi programa vodniškega usposabljanja. Izpostavil je, da si mladinska komisija poleg osnovnega programa želi večjega mreženja s planinskimi društvi in da končno prenovijo učbenik Planinska šola. 
Podpredsednica Irena Mrak je pohvalila zelo vzorno pripravljen program za osebe s posebnimi potrebami, kot tudi komisije za varstvo gorske narave. Oto Žan, načelnik komisije za alpinizem, je izpostavil prenovo sistema izobraževanja ter predstavil spletni arhiv Slovenske stene. 
Predsednik PZS Jože Rovan je pohvalil ambiciozen program komisije za turnokolesarstvo in dodal, da so v komisiji posebno pozornost dali pridobivanju dovoljenj za označitev turnokolesarskih poti. Komisija za planinska poti ima ob upoštevanju omejenega števila kadrov primerno zastavljen načrt, da pa je potrebno v bodoče izvesti več usposabljanj za markaciste, pogoj za to pa je povečanje števila inštruktorjev. Letos je zato nujno izvesti načrtovano usposabljanje za inštruktorje. Komisijo je potrebno tudi kadrovsko prenoviti, saj sta dve vodji odborov povsem neaktivna. Izpostavil je, da bo potrebna izrazita pomladitev markacistov.
Razprav na vsebinski načrt ni bilo, o finančnem pa so razpravljali Mirko Tovšak (predsednik MDO Koroška), Jurček Nowakk (Odbor Planinstvo za invalide - OPP) in Peter Šilak. Podrobni vsebinski in finančni načrt PZS 2021 sta bila soglasno potrjena.
Pravilnik o mentorstvu novim društvom v PZS

Pravilnik je predstavil Miro Eržen. Omenil je, da nastajajo nova društva, ki na področju planinstva in organizacije še nimajo veliko izkušenj. Zato je potrebno vzpostaviti mentorstvo, da vodstvu pomaga pri začetnih težavah. Z novim pravilnikom se tako urejajo razmerja med novim in mentorskih društvom. Pravilnik poveča pristojnosti in odgovornosti omenjenih društev. Nekaj je bilo pripomb, ki jih bo predsedstvo upoštevalo do naslednje obravnave. 
Upravni odbor je tudi sprejel usmeritve o pogrebnih svečanostih, ki bodo v pomoč vodstvu PZS pri pogrebnih slovesnostih. Podanih je bilo nekaj pripomb, ki jih bodo pripravljavci upoštevali. 

Spremembe v katastru planinskih poti 

Upravni odbor je soglašal, da Planinsko društvo Bohor Senovo odpre in je skrbnik odseka planinske poti na relaciji Šentvid pri Planini-Netopir ter da Planinsko društvo Semič odpre in je skrbnik odsekov planinske poti na relaciji Petric-Gričice-Gače ter na relaciji Srednja vas-Stene Markove glave. Nove planinske poti se bodo vnesle v evidenco planinskih poti PZS.
markacija2_foto_Andra__Purg
Foto: Andraž Purg

Upravni odbor je potrdil, da se opustita dva odseka planinskih poti. To sta pot Pred Planino-Sredgora-Suha luža-Planina JZ, za katero je skrbelo PD Črnomelj in odsek planinske poti Pod vrhom Korena 1-Pod vrhom korena 3, za katerega je skrbelo PD Komenda. Odseka se v kataster planinskih poti Planinske zveze Slovenije zavedeta kot opuščena.

Podeljeni novi certifikati 

Valentin Rezar je predstavil prejemnike certifikatov Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča
Certifikat Okolju prijazna planinska koča so v obdobju od 2021 do 2024 dobile: 
Koča na Planini Razor - PD Tolmin
Mozirska koča na Golteh - PD Mozirje
PUS Bavšica - PZS
Dom na Menini planini - PD Gornji Grad
Planinski dom na Boču - PD Poljčane
Ter za obdobje 2021:
Koča na Blegošu - PD Škofja Loka
Dom na Peci - PD Mežica

Naj_planinska_koca49333200912
Oskrbnik v Koči na Kriški gori Denis Berra (Foto: Matic Ritonja/Sportida)

Certifikat »Družinam prijazna planinska koča« za obdobje 2021 - 2024 so prejele naslednje koče:
Dom na Peci - PD Mežica
Dom na Šmohorju - PD Laško
Planinski dom na Kofcah - PD Tržič
Planinski dom Košenjak - PD Dravograd
Planinski dom na Uštah - PD Moravče
Planinski dom v Gorah - PD Dol pri Hrastniku
Tumova koča na Slavniku - OPD Koper
Potrditev sestave IO MK PZS

Upravni odbor je tudi dal soglasje k sestavi Izvršnega odbora Mladinske komisije PZS. Svoj mandat načelnice je podaljšala Ana Suhadolnik (PD Borovnica), ki ima pod svojim okriljem naslednje člane: Ana Skledar (PD Poljčane), Brin Tomc (PD Onger Trzin), Klara Kavčič (PD Idrija), Matjaž Dremelj (PD Vrhnika), Medeja Šerkezi (PD Kamnik), Sara Gregl (PD Brežice), Tanja Žgajnar (PD Kobarid), Tim Peternel (PD Dovje-Mojstrana), Tim Ravnik (PD Vrhnika) in Žiga Čede (PD Dramlje).
Podpredsednik Miro Eržen je sporočil, da aprila odstopa od mesta podpredsednika, ob tem pa predlaga vzpostavitev projektne pisarne na področju planinskega gospodarstva, ki jo je pripravljen tudi voditi. Omenjena pisarna bi imela pregled nad projekti, ki se odvijajo znotraj PZS.

Barbara Gradič Oset

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih