sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 2. februar 2021, ob 7. uri, ogledov: 2119

Novosti Planinske založbe PZS, poleg knjig še nova spletna stran

Društva | Planinska kultura | Planinska organizacija | Splošno | S knjigo v gore | 
Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Novo leto prinaša nove knjižne izdaje. Zbirka zgodb Nove dogodivščine v Pravljičariji ponuja polno mero gorske pravljične čarovnije, knjigi bodo v letošnjem letu sledili novi vodniki, še nekaj leposlovnih izdaj ter novi planinski zemljevidi. Planinska založba ima prvič svojo pregledno spletno stran. Na njej je mogoče najti vse knjižne izdaje, vse zemljevide ter se sprehoditi po nekaterih arhivskih izdajah založbe.
laninska založba Planinske zveze Slovenije že desetletja pripravlja širok nabor izdaj, od vodnikov, vzgojnih knjig, pa do leposlovja, tako za odrasle kot za mladino. Tako je letošnje leto z velikim veseljem začela z izdajo nove zbirke zgodb za mladino, Nove dogodivščine v Pravljičariji, avtorice Kristine Menih. »Še posebej smo veseli, da je prva zbirka Pravljičarija pod Triglavom dobila med bralci tolikšen odziv ter lahko to dobro slavimo še naprej. Nenazadnje je prva izdaja pošla v komaj nekaj mesecih. Ker so nove zgodbe tudi po izdaji prve knjige še naprej nastajale in smo jih objavljali v Planinskem vestniku, je padla tudi logična in smela odločitev za izdajo v novi knjigi,« je razložil urednik Planinske založbe PZS Vladimir Habjan.
Knjiga Nove dogodivščine v Pravljičariji tako kot njena predhodnica Pravljičarija pod Triglavom mlade bralce vabi v planinsko okolje tako, da razburka njihovo domišljijo, bodisi s skrivnostnimi bitji, ki jih ni dano videti vsakemu, bodisi z resničnimi prebivalci gorskega sveta, ki nam prek zgodb in s konkretnim imenom postanejo bližji, bolj domači, skorajda otipljivi. »K temu zagotovo prispevajo tudi odlične ilustracije Jerneja Myinta, ki je ustvaril simpatične podobe glavnih junakov zgodb. V zadovoljstvo in veselje mi je, da sem lahko sodelovala s tako domiselnima ustvarjalcema kot sta Kristina in Jernej. Upam, da se bodo zgodbe prijele med mladimi bralci in da bomo v prihodnosti morda spet združili moči pri kakšnem skupnem projektu,« je dodala urednica knjige Mateja Pate.

nove_dogodivscine_v_pravljicariji_kolaz

Pravljičarija še vedno ostaja čarna dežela v zadnji dolini pod Triglavom. V prvem delu zbirke smo spoznali prijazno pitbulko Dixie in gospodično, ki ostaja dvojec tudi v drugi izdaji. »Za pestre dogodivščine s svojimi zgodami in nezgodami skrbijo predvsem gozdne in domače živali ter bajeslovna bitja, ki živijo v Pravljičariji in, kot sem zapisala v uvodu knjige, 'uživajo svoje življenje pod svobodnim soncem'. Dixie je vsekakor povezovalni lik med pravljičnim, izmišljijskim svetom in vsakdanjikom, znanemu ljudem. Brez težav se sporazumeva z vsemi in vedno širi dobro voljo, ščep zdrave pameti in prijaznost,« je povedala avtorica Kristina Menih, za katero je svet pravljic in gora svet magije, odmika in navdiha.
Nove dogodivščine v Pravljičariji nagovarja k branju prav vsako dušo - odraslo in otroško, ki rada posluša malo nevsakdanje planinske zgodbe, začinjene z leseno žlico domišljije in si z njimi napolni srce. »To je še posebej pomembno v teh čudnih časih, ko so dobre zgodbe ena redkih reči, ki nas lahko vsaj začasno napolnijo z optimizmom in novimi načrti za prihodnost. Tudi s pomočjo teh zgodb se bodo vsaj nekateri odločili za izlet v gorske doline in planine. Res sem srečna in hvaležna, da se je založba kljub tako negotovim časom odločila za izdajo

 

Za vsak okus nekaj

Letošnja knjižna produkcija bo sledila načrtom preteklih let; različne vsebine in za vsakega nekaj. Nekaj informativnega, kot predlog za izlet ali turo, nekaj izobraževalnega, kjer bralci pridobivajo planinska znanj, in nekaj kulturnega, za širjenje branja na temo planin in gora. »Druga knjiga za mlade oziroma družine bo vodnik, kjer bo predstavljenih 30 ciljev po Gorenjski. Izbrala jih je Dušica Kunaver, vsi pa imajo za osnovo ljudsko legendo ali pripovedko. Opise do ciljev je pripravila Irena Mušič Habjan. Za mlade in družine pripravljamo še eno izdajo, in sicer Osnove planinske šole inštruktorja planinske vzgoje Jožeta Draba. Gre za prenovljeno izdajo njegovega Gorniškega priročnika, ki je namenjena široki javnosti, torej vsem, ki se odločijo za obisk gora, v knjižici pa so slikovito in nazorno predstavljena osnovna znanja, ki jih za to potrebujemo,« je novosti za mlajše ljubitelje gora napovedal urednik založbe Vladimir Habjan.
Tudi ostali letošnji vodniki so izredno zanimivi. Vodili nas bodo po Bohinjski planinski poti, po mejnikih rapalske meje, po 45 izbirnih ciljih osrednjih in južnih Julijskih Alp in po vseh najvišjih evropskih vrhovih. Od leposlovja bo založba izdala novo knjigo priznanega avtorja in alpinista Iztoka Tomazina ter prenovljeno zgodovino slovenskega planinstva večjega formata, kamor je vključila zadnje obdobje od leta 2010 dalje. »Pripravljamo tudi ponatise nekaterih uspešnih izdaj, med drugim vodnikov Razširjena Slovenska planinska pot, Bovec ter Slovenska Istra, Čičarija, Brkini, Kras

kola__novosti
Med planinskimi zemljevidi sta povsem sveži dve izdaji: Domžale in okolica ter Semič z okolico. Tik pred tiskom je zemljevid Smrekovca z okolico. Sledili bodo Kamnik in okolica, Julijske Alpe vzhodni in zahodni del, Kamniške in Savinjske Alpe, Karavanke, osrednji del, Pohorje, Zasavje ter Cerkljansko in Škofjeloško.
Lansko leto je bilo res posebno tudi v založništvu. Zaradi negotovosti so se spomladi ustavili nekateri projekti, ki so se nadaljevali šele jeseni, zato je knjižna bera skromnejša kot običajno. V založbi so izdali le 5 knjig. Glede na okrnjene možnosti nakupa knjig v knjigarnah in Planinski trgovini, so se bralci preusmerili na spletne nakupe, ki potekajo nemoteno.
Planinska založba z novo spletno stranjo

Planinska založba, ki v sklopu Slovenskega planinskega društva oziroma Planinske zveze Slovenije deluje že od ustanovitve, je prvič v svoji zgodovini dočakala spletno predstavitev. Na pregledni spletni strani je mogoče najti vse knjižne izdaje, vse zemljevide ter se sprehoditi po nekaterih arhivskih izdajah založbe.

nova_spletna_stran_zalo_be

Na strani planinskazalozba.pzs.si je predstavljena organizacija izdajanja knjig, zgodovina založbe, novosti v letu 2021, e-knjige in področje zemljevidov. Še posebej so sodelujoči ponosni, da so širši planinski javnosti na voljo elektronske kopije nekaterih najstarejših izdaj Planinske založbe, med drugim knjiga Plezalna tehnika Mire Marko Debelakove iz leta 1933 in Janeza Gregorina Blagoslov gora, zbrano delo iz 1944.
Na strani je tudi kazalo, ki je narejeno po vzoru iskalnika po objavah v Planinskem vestniku. S sodobnim iskalnikom lahko najdete vse izdaje, vključno z zemljevidi, ki so bili kdaj koli objavljene v Planinski založbi, vključno z naslovnico in povezavo do strani planinske trgovine, kjer lahko knjigo ali zemljevid, če je še v prodaji, tudi naročite. Spletna stran založbe je del spletnega portala Planinske trgovine.

Barbara Gradič Oset

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih