petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 12. marec 2021, ob 0. uri, ogledov: 3615

Gluhi strežejo 2021 z novim vetrom v jadrih

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Marjeta Čič
V letu 2021 bomo vseslovensko prostovoljsko akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) izvedli v 11 planinskih kočah po vsej Sloveniji, ki bodo enodnevne ali dvodnevne. Za nameček bomo od 16. do 18. julija sodelovali v velikem dogodku na Lavričevi koči na Gradišču, ki se bo odvijal na mednarodni ravni. Dodali smo novo idejo o predavanju, ki bo na treh planinskih kočah. Na Čavnu, na Mirni gori in Donački gori. Predavanje bo zajemalo teme zdravje, prehrana med pohodom in vpliv zdravja med pohodom.

Prostovoljci odbora Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) v okviru Planinske zveze Slovenije in Mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID) so združili moči in pripravili GSPK 2021. Od 2018 do 2020 so prostovoljci že uspešno postregli v 35 planinskih kočah. Če vštejemo leto še 2021, za katerega upamo, da ga bomo uspešno izpeljali kljub trenutnim razmeram, bo dosedanjih 35 koč in letošnjih 11 koč skupaj naraslo na 46 koč! Na takšen dosežek smo res zelo ponosni in smo velikokrat dokazali, da se lahko v komunikaciji vse reši, dokazali smo, da se ni treba bati gluhih in da zmorejo vse kljub okvari sluha. Dokazujemo, da smo kot družba zmožni delovati vključujoče - inkluzivno.


Video vabilo v koče, kjer bodo stregli gluhi

Akcija GSPK se bo izvajala četrto leto in lahko že zapišemo, da je tradicionalna. Z akcijo pišemo zgodovino s primeri dobre prakse o vključenosti. Z geslom akcije »BODIMO INKLUZIVNI« tkemo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. Z nami sodelujejo gluhi, naglušni in slišeči prostovoljci. Zagon za nadaljevanje nam dajejo obiskovalci planinskih koč, pa tudi oskrbniki in njihovi zaposleni. Akcija jim je odprla oči. Žarele so tudi oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenja spoznali obiskovalce in pohodnike, predvsem pa odkrivali svoje sposobnosti ter pomen timskega dela. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da prostovoljci samo strežejo, tolmačijo in se pogovarjajo, je bilo dela s pripravo precej več.GSPK_2021_narocanje_Pin_OPP_PZS

Za okroglo mizo, na kateri so rože so tri osebe, ki v slovenskem zankovnem jeziku kretajo, arhiv GSPK
Na sliki prostovoljec gostoma kaže kretnjo. Le katero? Štrukej ali štrudelj, no, zavitek?

V akciji GSPK želimo predstaviti in dokazati, da gluhe in naglušne komunikacija ne omejuje pri izvedbi akcije. Vsi, ki smo prisotni v tej akciji, invalidi in neinvalidi, lahko komuniciramo na vse možne načine - od pantomime, pisanja na papir, znakovnega jezika do govora. S prikazom inkluzije, ki se udejanja preko prakse strežbe, animacije, tolmačenja, pohodništva, je to izziv za vse. Biti neomejen in sočasno povezan z različnimi skupnostmi in ljudmi v hribih in gorah pomeni biti sprejet. Tako s skupnim premagovanjem predsodkov in stereotipov o omejeni komunikaciji gluhih naredimo konec in nadomestimo prepričanje z izkušnjo strežbe gluhih.

Cilj akcije je telesna dejavnost, hoja v planine. Akcija GSPK je za veliko planincev razlog za obisk koč, kar kaže velik obisk. Skupine gluhih in naglušnih, ki se še posebej radi družijo in zaklepajo pozno v popoldan so pred vsako kočo. Za zveste obiskovalce koč akcije GSPK smo pripravili tudi ZNAKOdnevnik, ki je skrbnik spomino in knjižica za zbiranje žigov.

GSPK_2021_obiskovalci_Pin_OPP_PZS GSPK_2021_pred_koco_Pin_OPP_PZS

Na sliki skupina planincev za mizah, arhiv GSPK


Tudi letos bomo združevali akcijo GSPK z drugimi delovnimi skupinami odbora Planinstvo za invalide/OPP. S tem tudi sami podpiramo in izvajamo svoj moto, ki je »BODIMO INKLUZIVNI«, ter predstavljamo Slovenski znakovni jezik, materni jezik gluhih in naglušnih. Če se bo turbulentno leto umirilo bomo veseli, da nas obiščete in s tem podprete predvsem pa z nami širite inkluzijo. Prijetno, sproščeno, v naravi, kjer se bomo imeli dobro, predvsem pa spoznavali nove prijatelje in drugačnost.

GSPK_2021_kretnje_Pin_OPP_PZS

Na sliki jedi v slovenskem znakovnem jeziku, arhiv GSPK


Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček - sporočevaljček in jedilni list - Planinski lonec besed s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo, bo postrežen s strani gluhega/naglušnega natakarja. Vse informacije o uporabi komunikacijskega valjčka bodo priložene jedilnemu listu. S položajem valjčka sporočamo ali želimo naročiti, plačati ali pa ne potrebujemo ničesar in uživamo. Preprosto in učinkovito.

Valjcek_GSPK
Na sliki valjček v položajih naročam, uživam, plačam, arhiv GSPK

Pri naročanju pijače in hrane izkoristite priložnost in želeno naročilo pokažite s kretnjami slovenskega znakovnega jezika. V kolikor želenega ni v Planinskem loncu besed s kretnjami, pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti ali pa zaprosite za papir in svinčnik ter napišite. Vprašajte tudi gluhega/naglušnega natakarja, kako se kaj pokaže.

V naši akciji se pletejo prijateljstva in spoznanja, dobra hrana na vrheh hribov, lepota narave, zanimivo naročanje v slovenskem znakovnem jeziku, navdihujoče preizkušnje in še veliko drugega. Ko bodo razmere dovoljevale Vas vabimo, da se nam pridružite in preživite dan v objemu narave.

 

Zlo_enka_GSPK__2021_2
Seznam koč z datumi akcije Gluhi strežejo v planinksih kočah 2021

nedelja, 23. maj  Vojkova koča na Nanosu
sobota, 29. maj   Planinski dom na Mirni Gori
četrtek, 3. junij   Planinski dom na Uštah-Žerenku
vikend, 12.-13. junij   Koča na planini Razor
sreda, 16. junij   Koča na planini nad Vrhniko
sobota, 26. juniij   Koča Antona Bavčerja na Čavnu
nedelja, 27. juniij   Ruška koča - Pohorje
vikend, 17.-18. julij  Lavričeva koča na Gradišču
četrtek, 16. september   Šmarna gora
sobota, 18. september    Planinski dom pri Krnskih jezerih
sobota, 9. oktober   Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom

 Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih