petek, 22. oktober 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

21.10.2021 12:16
Tomaž Penko
Test Tomaž
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 23. april 2021, ob 7.30 uri, ogledov: 2245

KORONAVIRUS| rahljanje ukrepov in planinstvo (23. april 2021)

Društva | Planinska organizacija | 
Gorniške vasi | Gospodarska komisija | Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za planinske poti | Komisija za športno plezanje | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Planinstvo za invalide | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
S petkom, 23. aprila 2021, se je sprostilo oz. omililo precej omejitev, ki so sicer onemogočali oz. oteževali izvajanje določenih planinskih dejavnosti.

Trenutno stanje epidemije nas ponovno omejuje na meje regij.

Vse obiskovalce gora pozivamo, naj se glede na trenutne razmere aktivnostim v gorah prilagodijo, si izbirajo manj obljudene in lažje poti, da ne bo prihajalo do pretirane zgoščenosti obiskovalcev na posameznih območjih. Tudi izkušnja bo precej lepša, saj je tudi v primeru, da se ne med rekreacijo v naravi ne more zagotoviti medsebojne distance vsaj 2 m, predpisana uporaba mask oz. zaščit za usta in nos.

Pozivamo, da se ne izpostavljajmo nevarnostim gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja.
Upoštevajte, da so nekatere planinske koče zaprte, druge imajo odprte terase, tretje pa lahko po novem nudijo tudi prenočevanje. Pri vsem tem je potrebno dosledno upoštevati varnostne napotke (maske, distanca...), uporaba miz in klopi okoli koče in sanitarij v koči pa ni dovoljena. Embalažo pa odnesemo s seboj v dolino.

Pazite nase in na druge. S tem lahko vsak pripomore, da se stanje čim prej normalizira.

PZS_znak_napis_desno_m_miniVeljajo naslednje omejitve:

 

 • Obvezna uporaba maske v zaprtih javnih prostorih.
 • Od petka, 23. aprila 2021 dalje je odpravljena prepoved prehajanja med regijami.
 • Odpravljena je omejitev gibanja ponoči po vsej državi.
 • Od petka, 23. aprila 2021 dalje je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.
 • Od petka, 23. aprila 2021 dalje je dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih ob posebnih omejitvah.
 • Od sobote, 24. aprila 2021 dalje v statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov.
 • S ponedeljkom, 26. aprila 2021 se vseh statističnih regijah sprošča ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot (potrošniki lahko koristijo namestitev z negativnim rezultatom testa (PCR ali HAG, ki ni starejši od 48 ur) ali dokazilom o prebolelosti oziroma o cepljenju).
 • Dovoljena je samostojna ali vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter vodena brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev.
 • Dovoljeno je izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu z največ 10 udeleženci. Strokovni delavec v športu se ne šteje v številčno omejitev. Udeleženci in strokovni delavci morajo biti tedensko testirani.
 • Športna vadba oz. treningi se lahko izvajajo kontaktno za vse starostne in kakovostne skupine športnikov brez izjem, ob upoštevanju priporočil NIJZ in panožnih protokolov.
 • Dovoljeno je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog (svetujemo, da predhodno preverite informacije o delovnem času in odprtosti).
 • Odprte bodo tudi galerije, muzeji, knjižnice, cerkve in arhivi (svetujemo, da predhodno preverite informacije o delovnem času in odprtosti).

ŠPORTNA DEJAVNOST

IZVAJANJE ŠPORTNE VADBE ŠPORTNIKOV (TRENINGOV)

Športna vadba športnikov (treningi) je dovoljena vsem registriranim športnikom ne glede na starosti in kakovost oz. konkurenčnost. Treningi so dovoljeni tako v zaprtih prostorih, kot na zunanjih površinah oziroma na prostem.

Treningi športnikov so dovoljeni če se izvajajo v t.i. mehurčkih oziroma v zaključenih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe. Mehurček se zagotavlja zgolj v prostorih, v katerih poteka trening.

Kot registrirane športnike se upošteva tudi športnike, ki izpolnjujejo vse pogoje iz 32. člena ZŠpo-1 razen pogoja »potrjeni nastop na tekmovanju uradnega tekmovalnega sistema« (imetnike tekmovalne licence pri nacionalni panožni športni zvezi). Tu njim se dovoli izvajanje športne vadbe in športnih tekmovanj skladno z določili Odloka, ki veljajo za registrirane športnike.

IZVAJANJE ŠPORTNO REKREATIVNE DEJAVNOSTI

Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Takšna športno rekreativna vadba je dovoljena v zaprtih prostorih in na zunanjih površinah oziroma na prostem.

Med izvajanjem športne vadbe je potrebno upoštevati priporočila NIJZ glede vzdrževanja minimalne medosebne razdalje (vsaj 2 metra). Minimalno predpisano razdaljo med vadečimi je potrebno razumeti tako, da je to razdaljo možno vzdrževati ves čas izvajanja vadbe.


UPORABA ŠPORTNIH OBJEKTOV

Za izvajanje športno gibalne dejavnosti oziroma športnih programov, ki jih odlok dovoljuje, se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, odprti in zaprti športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.


TESTIRANJA NA PRISOTNOST VIRUSA SARS-COV-2

Odlok predpisuje obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 za naslednje skupine uporabnikov športnih programov in sicer za:

 • športnike in člane njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ki jih odlok dovoljuje ter drugo osebje, ki sodeluje pri izvedbi teh tekmovanj (sodniki, delegati, čistilci, zdravniki, fizioterapevti, pobiralci žog... vsi, ki sodelujejo pri izvedbi tekmovanja), in
 • strokovne delavce v športu, ki vodijo programe športne vadbe (izvajalci treningov športnikov in izvajalci športno rekreativne vadbe), ter
 • udeležence in izvajalce programov usposabljanj.

 OSTALE UPORABNE IN POMEMBNE INFORMACIJE

Obvezna je maska oz. zaščita ust in nosa na vseh zaprtih in v avtomobilih, če se skupaj vozijo osebe, ki niso v skupnem gospodinjstvu.

DEJAVNOSTI PLANINSKIH KOČ
Od sobote, 24. aprila 2021 dalje v statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška se pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov.

S ponedeljkom, 26. aprila 2021 se vseh statističnih regijah sprošča ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot (potrošniki lahko koristijo namestitev z negativnim rezultatom testa (PCR ali HAG, ki ni starejši od 48 ur) ali dokazilom o prebolelosti oziroma o cepljenju).


Več informacij in podrobnosti najdete na www.koronavirus.pzs.si.


koronavirus_585_n


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih