petek, 30. september 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

torek, 22. junij 2021, ob 0. uri, ogledov: 1386

Planino nad Vrhniko inPlaninci osvojili skupaj z Autocommerce d. o. o.

Splošno | 
Planinstvo za invalide | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Zbrali smo se pred Lovskim domom Vrhnika. Slepi, slabovidni, gibalno ovirani, nevrorazlični, prostovoljci in zaposleni v Autocommerce d.o.o. smo se podali Skupaj v hribe. Po ogrevanju z bansom, ki sta ga vodili Marjeta in Lidija, je pisana skupina pohodnikov odločno zakorakala proti koči na Planini nad Vrhniko. Štirje inPlaninci so višinske metre nabirali na vozičkih. Dobra polovica pohodnikov je stopila tudi na Ulovko po razgled in se pridružila ostalim pohodnikom pred kočo.
Za kočo smo ujeli pogled na dolino in poskrbeli za fotografije. Z 22 m visokega stolpa, ki stoji ob koči na Planini nad Vrhniko, seže razgled daleč naokoli, tudi Triglav se vidi. Ana:" Na razgledni stolp smo se po svoje vtise povzpeli slepi in slabovidni. Zanimiv je bil vzpon na stop, mislila sem, da je brez veze, da grem gor. A ni bilo tako. Dober občutek je, ko se dviguješ, zavest, da si nad drevesi je nekaj posebnega. Pazila sem na spremljevalko, ki se boji višine. Piš vetra na višini, vrvež fotografiranja, opis razgleda, kaj se vidi in naštevanje hribov, je bilo svojevrstno doživetje. Splačalo se je vzpeti na vrh."

Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA__22_
Na sliki skupina pohodnikov inkluzijskega pohoda pred kočo na Planini nad Vrhniko, arhiv Pin/OPP

Prijetno vzdušje na inkluzijskem pohodu smo začinili s krajšim programom in nagovori, česar se veselijo slepi in slabovidni, saj tako ujamejo dogajanje, ki bi jim ostalo zastrto.

Tone Kuntner, ambasador akcije GOGO se je zahvalil, da smo ga zvabili v prelepo okolje nad Vrhniko.
Podpisal je tudi Dnevnik inPlaninec, ki je zvest spremljevalec inPlanincev na inkluzijskih pohodih. Navdušil nas je z doživetim recitiranjem pesmi izpod peresa Ivana Cankarja, za konec pa ob 30 letnici samostojne Slovenije doživeto recitiral še Zdravljico.

Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA__10_
Na sliki Tone Kuntner med recitiranjem, arhiv Pin/OPP

Blaž Urbanč: "Prisrčen pozdrav z moje stani. V imenu društva distrofikov Slovenije, soorganizatorja akcije GOGO, vam čestitam, da ste se na današnji dan povzpeli v tem prečudovitem lepem okolju na Planino nad Vrhniko. Iskrena zahvala vsem, osebju, ki nas je lepo sprejelo, hvala lepa Autocommercu d. o. o., njihovi vodji kadrovske službe, da je zagotovila, da so zaposleni lahko danes z nami. Hvala vsem, ki ste se odločili danes v tem lepem vremenu za vzpon na Planino nad Vrhniko. Vesel sem, da sem lahko del te zgodbe. Želim si, da se tudi v prihodnosti podružimo in spoznamo čudovite kraje in okolje, ki je nam gibalno oviranim, pogosto ob odsotnosti poči drugih težko dostopno. Verjamem, da se srečamo na enem izmed prihajajočih pohodov."

Posebno nas veseli, da se v naše akcije vključuje tudi gospodarstvo in tako s sredstvi in empatijo zaposlenih prispeva k medsebojnemu povezovanju z nevladnim sektorjem. Zaposleni v gospodarstvu pokažejo tudi družbeno odgovornost do ljudi, ki za dosego svojih ciljev potrebujo njihvo sodelovanje. Tako inPlanincem, ki potrebujejo oporo pri svojih podvigih veliko pomeni, da je gospodarski sektor pripravljen podariti delovni dan svojih uslužbencev za doprinos k polnejšemu življenju ljudi, ki bi brez njihove opore sedeli doma.

Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA__21_
Na sliki spremljanje slepih planincev, arhiv Pin/OPP

Rasto Oderlap: "Zahvaljujem se Romini Cesar, v Autocommercu d.o.o., odgovorni za kadre, da nas je spravila skupaj in vse organizirala. Hvala vam, slepim, slabovidnim, gibalno oviranim, da smo lahko doživeli neverjetno izkušnjo, to je bilo zame prvič. Nepozabno. Rok, hvala, da sem te, no, da si me peljal sem. Ne bom pozabil. Danes je prvič in naj to postane tradicija. Vsi dnevi v službi so pomembni, vsaka prodaja, je pomembna. Da si lahko vzamemo čas za tak pohod, je pa nekaj nepozabnega in je nekaj, kar si bom zapomnil za celotno letošnje leto. Potrudimo se vsi skupaj, da to nadaljujemo. Nam je bilo čudovito."

Aleš:"Gluhi strežejo v planinskih kočah vas lepo pozdravljamo, imamo srečo, da imamo lepo vreme. Slovenski znakovni jezik je bil v začetku meseca vpisan v Ustavo Republike Slovenije. Pomeni celovito uporabo znakovnega jezika na vseh področjih. S tem imamo gluhi več pravic." Pokazal je kretnje. Dober dan, lepo vreme, sonce, Triglav, Slovenija. Vsi smo z veseljem ponovili in se še katere kretnje naučili.
Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA (18)_1
Na sliki prostovoljka akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah pripravlja mizo, arhiv Pin/OPP

Iz društva za pomoč mladostnikom in odraslim z spektroavtistično motnjo Aspi sta zbrane pozdravili Tina Janežič in Teja Oblak. Poudarili sta, da je pomembno, da za osebe z motnjami avtističnega spektra pripravita natančen opis kraja in dogajanja. Da skozi pogovor razjasnijo vse dvome in na ta način pripomorejo, da se počutijo dobro in si upajo novemu izzivu naproti. Prisotnost osebe, ki jo poznajo in ji zaupajo je velika opora pri inkluzjski pohodih, sploh, ko gredo na tak pohod prvič.

Barbara Jerina iz Centra Janeza Levca je povedala, da se takšnih inkluzijskih pohodov z veseljem udežujejo in da se nam bodo priključili še velikokrat. Zahvalila se je za povabilo in dobro organiziran pohod.

Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA__4_
Na sliki mladi planinci sedijo za mizo, arhiv Pin/OPP

Pozdravil nas je tudi Urban, ki ne zamudi nobenega pohoda:" Vse je lepo, rad hodim. Da je dobra malica. Vse imam rad."

Ana Oražem vodja delovne skupine Odločen korak za slepe in slabovidne je povedala: "Akcija Skupaj v hribe si uspešno utira korake na vedno višje vrhove. Zahvaljujem se je Autocommercu d.o.o., da ste nam poklonili svoj dan. Brez vas ne bi mogli priti na cilj. Opazili smo, da ste zelo odprtega srca, se vidi, da delate z ljudmi, vsi smo se ujeli s spremljevalci. Pogovor se je lepo razvil, kar je za nas zelo pomembno, ker težje pristopamo, ker ne vemo h komu. Čaka nas kup izzivov, pri osvajanju Slovenske planinske poti, tudi Jalovec. Pripravili smo tudi pripomočke za slepe in slabovidne brajev pisalni stroj, predvajalnik zvoka, govoreča kuhinjska tehtnica, govoreči termometer, lupe, karte za remi z brajico, šah za slepe, človek ne jezi se, domine, očala za televizijo in gledališče, teleskop, daljnogled, simulacijska očala, ki jih lahko preizkusite."
Pin_OPP_AC_Planina_nad_Vrhniko_GOGO_AMA (20)_1

Vtise po pohodu je strnil Blaž Urbanč »Današnji pohod na Planino nad Vrhniko, ki je bila s soncem obsijana je skozi navzočnost številnih udeležencev vnovič potrdil voljnost, strast in solidarnost do narave in sočloveka, ki ne izključuje nikogar. Veseli me, da projekt GOGO dokazuje, da koncept inkluzije ni oddaljena zamisel, ki bi bila sleherniku nerazumljiva, ravno nasprotno, gre za izjemen dokaz, kako pojem živeti v resničnosti in združevati ljudi z različnimi izkušnjami in viri znanja ter spretnosti. Prepričan sem, da smo z osebnim prispevkom, tj. s sproščenostjo uspeli zagotoviti varno okolje vsakomur, ki ga je potreboval, da se je počutil prijetno in predvsem sprejeto. Želim si, da bi nekoč ob pomoči nadaljnjega izvajanja vseslovenskega inkluzijskega pohoda uspeli doseči pri planinkah in planincih navdih ter odločitev po samoiniciativno organiziranih pohodih bodisi v regionalnem bodisi lokalnem okolju, ki bo združeval planince in sklepal nova prijateljstva ob manjših organizacijskih naporih. Lepo je biti del krasnega vzdušja in pisati s črnilom poglavja čudovitih izkušenj, še lepše pa je spodbuditi ljudi, da se nam pridružijo.«

autocommerce_logo
Na sliki logo Autocommerce d. o. o.

Fotogalerija

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih