nedelja, 19. september 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 20. julij 2021, ob 7.30 uri, ogledov: 318

PLANINSKI VESTNIK| lahko in hitro pred poletnim oddihom

Planinska kultura | 
Odbor za usposabljanje in preventivo | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Dvojna, poletna številka Planinskega vestnika, ki jo, kot že nekaj let, tudi tokrat krasita dve fotografiji čez tri strani. V temi meseca pišemo, kako lahki in hitri smo v gorah. Razmišlja več alpinistov, gorskih vodnikov in vodnik PZS. Z več stranmi pride več intervjujev - z Vikijem Grošljem, Mio Krampl in našim odgovornim urednikom Vladimirjem Habjanom, ki s to številko praznuje dvajset let urednikovanja. V vseh teh letih se je zvrstilo kar 229 številk Vestnika. Čestitke!
Marjan Bradeško piše o tem ko greš in ne srečaš nikogar. Habjan obuja spomine na obiske Karnijcev v predkoronskem letu, Olga Kolenc piše o vzponu na Skutnik nad Rezijo.

V sredici Andrej Mašera piše o gorah nad dolino Alta Badia, Roman Tratar pa je dodal štiri opise nad dolino Triglavskih jezer. Ravnik in Jesenovec s to številko končujeta dolgo sago nadaljevank o zgodovini plezanja in o odpravi na Aconcaquo.

Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček, varstvo narave, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija, GRS, v spomin. In kot pravi naš urednik-jubilant: Mi gremo na zaslužen dopust. Glede na pestro sezono, smo kar zasičeni in potrebujemo odklop, odmor. Beremo se spet septembra.

P.S. In ko se boste potepali in doživeli kakšno čudovito dogodivščino ali zanimivost, ne pozabite, da je še vedno aktualen naš natečaj za najboljšo kratko (koronsko) zgodbo. Rok za oddajo je 31. avgust.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Poiščite ga v svojem kiosku ali v naši spletni trgovini, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.

PDF Uvodnik, kazalo


 


TEMA MESECA
Lahko in hitro

INTERVJU
Iskriv pogled mirne duše

SPOMINI
Gora samo zame

INTERVJU
Viki Grošelj

GORSKE DOGODIVŠČINE
Karnijski okruški

Z NAMI NA POTI
Slikovita dolina v srcu Dolomitov

INTERVJU
Mia Krampl

V SOSEŠČINI
Krožna pot za dušo

ZGODOVINA PLEZANJA
Spet na Otok

DOŽIVETJE
Proti soncu

VREME
Izjemna snežna sezona v visokogorju

PLANINSKE KOČE
V koče le s potrdilom PCT

LJUDSKO IZROČILO
Zakleta grajska deklica

SPOMINI NA ODPRAVO
Med gostoljubnimi izseljenci

REKREACIJA IN ZABAVA
Od vzhoda do vzhoda

NOČNO NEBO V GORAH
Rimska cesta nad Prisojnikom

DOŽIVETJE
Čez Korziko brez hlač

PLANINČKOV KOTIČEK
Mala vilinska čarovnica Agata

VARSTVO NARAVE
Dvojna zanimivost

NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

LITERATURA

PLANINSKA ORGANIZACIJA

GRS

V SPOMINplaninska_trgovina_pzs_186x130

   
 DVAJSET

Lanskega februarja je Planinski vestnik praznoval 125 let od izida prve številke. Častitljivi jubilej sem zapisal v uvodniku. Revija ima svojo zgodovino, daljše ni, na kar smo lahko upravičeno ponosni vsi, od izdajatelja, našega uredništva in konec koncev do same države. Vendar revijo delamo ljudje. In tudi ljudje imamo svoje jubileje. Čeprav se nerad postavljam v ospredje, se kot odgovorni urednik po svoji funkciji moram, kajti s tem pravzaprav promoviram revijo. Na svoje jubileje sem do zdaj opozoril v štirih uvodnikih: po enem letu, po petih, desetih in po petnajstih letih urednikovanja. Zdaj smo pri dvajsetici.

Te dni sem vse štiri uvodnike prebral še enkrat. Vsi so si nekako podobni - pišem o težavah, dilemah, načrtih ... O tem, da si nisem predstavljal, koliko dela bo. Vsak mesec, z izjemo avgusta, ko ne izidemo. Pa vendar srčno delamo vsi člani uredništva mesec za mesecem in se ob tem, ne boste verjeli, še zabavamo. A ni to najlepše? Vsi se trudimo, bolj ali manj uspešno, ob tem pa se imamo tudi lepo.

V mojih dvajsetih letih se je zvrstilo 229 revij. To je na tisoče strani člankov, novic, fotografij. Koliko branja, koliko prehojenih poti, vzponov, sestopov, preplezanih sten, odprav ... V vseh teh revijah je bila le približno tretjina uvodnikov moja, to pa zato, ker menim, da če nimaš česa pametnega povedati, raje molči in daj priložnost drugim.

Če vsak mesec intenzivno delaš, pišeš in urejaš članke, si dopisuješ po elektronski pošti, kontaktiraš s kolegi, skratka pripravljaš revijo, se težko ustaviš in se ozreš nazaj. Pa bi se moral. Taki jubileji so lepa priložnost za to. Tokrat ne bom pisal o problemih, dilemah, načrtih. Gotovo veste, da jih imamo, vse po vrsti. Ne bodo nam ušli. Vendar imam ob pogledu nazaj ta hip v sebi eno misel, ki nam je skupna in smo ji v uredniškem odboru zavezani vsi, in to je - spoštovanje do bralca. Vsi si želimo, da bi bila revija čim boljša, da bi odpirala zanimive teme, prinašala pestre in aktualne članke, pogovore, fotografije ... Da boste vi dobili najboljše oziroma da bi se mi temu približali.

Naj bo tokrat moj interni jubilej malce drugačen - so rekli člani uredništva in me morali kar dolgo prepričevati, naj na začetku poletne številke objavimo pogovor z mano. Sprva se mi je to zdelo res čudno, česa takega ne poznam, razen primera italijanske novinarke in pisateljice Oriane Fallaci, ki je napisala knjigo, v kateri je sama sebe spraševala in si tudi odgovarjala, in sem jo bral pred mnogimi leti. No, pa naj bo, če ste prepričani, da je to res v redu, in sem končno popustil. Še sam sem si lahko izbral spraševalca, ki je s svojimi odličnimi vprašanji iz mene izvabil tisto, česar sam skoraj gotovo nikoli ne bi povedal. Morda komu tudi kaj ne bo všeč, a tako pač mislim.
Kot rečeno, z največjim spoštovanjem do vas smo se tudi tokrat potrudili vsi člani uredništva in pripravili dvojno poletno številko. Uživajte na dopustu, mi pa se beremo spet septembra. Srečno!

Vladimir Habjan

 


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih