petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 4. oktober 2021, ob 10.40 uri, ogledov: 5330

Alpinistična odprava Rolwaling 2021 odhaja v Himalajo

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Akademsko planinsko društvo Ljubljana | Planinsko društvo Radovljica | Planinsko društvo Kamnik | Planinsko društvo Jesenice | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Alpinistična odprava Rolwaling 2021, ki jo sestavljajo Luka Stražar, Nejc Marčič, Marko Prezelj in Matija Volontar, odhaja v Nepal 6. oktobra, vračajo se predvidoma 5. novembra. Njihovi cilji so prvenstveni vzponi v alpskem slogu, glavni pa je gora Tsoboje (6663 m). Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave.
Alpinistična odprava ROLWALING 2021, Himalaja

Trajanje odprave: od 6. oktobra do 5. novembra 2021

Vodja: Luka Stražar (Akademski AO)
Člani: Nejc Marčič (AO PD Radovljica),
          Marko Prezelj (AO PD Kamnik),
          Matija Volontar (AO PD Jesenice)

S kakšnimi cilji odhajate v Himalajo? Kaj je vaš glavni cilj in katere vrhove ste izbrali za aklimatizacijo?
Cilji so prvenstveni vzponi v alpskem slogu, glavni je gora Tsoboje (6663 m). Za aklimatizacijo je zanimivo območje južno od baze v vasi Na in okolica gore Kang Nachugo, kjer je možen dober ogled razmer v zahodni steni Tsoboje.

Območje Rolwaling je bilo že večkrat cilj slovenskih alpinističnih odprav, prav tako ga pogosto izberejo tudi tuji alpinisti. Kaj ga odlikuje, da je tako priljubljeno?
Moje osebno mnenje je, da območje ponuja dokaj preprosto logistiko in kakovostne cilje. V obdobju pandemije je ob spremljajočih zapletih s potovanji to dobrodošla lastnost.

V Rolwalingu si plezal že leta 2015. Kako dragocene so takratne izkušnje za letošnjo odpravo?
Nekaj izkušenj z razdaljami, terenom in razmerami iz leta 2015 bo gotovo prišlo prav. Bo pa treba vzeti v zakup dejstvo, da se stvari vedno spreminjajo in pogoje znova oceniti na terenu.

Kakšen občutek je po koronapremoru znova kreniti na odpravo in kako ste vmesni čas izkoristili za priprave?
Ob začetku načrtovanja odprave je bilo treba z organizacijskih veščin spihati nekaj prahu, ki se je nabral ob premoru. V koronskem času smo vzpone namreč z izjemo Matije (odprava Peru) opravljali doma in v Evropi.

Po kakšnem ključu ste oblikovali ekipo odprave? Ena od vaših skupnih točk je zagotovo SMAR?
Če že moram izbirati "ključ", bi to bilo prijateljstvo in podobno gledanje na alpinizem. Res pa je SMAR poleg gorskega vodništva naša stična točka. Tudi sicer se mi zdi tovrstno povezovanje slovenskih mladih alpinistov zelo dobra ideja.

tsoboje_drangnag_ri_v_ozadju
Tsoboje in Drangnag Ri v ozadju (foto arhiv odprave, vir splet)

Luka Stražar
(Akademski AO), vrhunski alpinist, alpinistični inštruktor in gorski vodnik, se z alpinizmom ukvarja od srednješolskih let, bil je član SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Veliko pleza v stenah Alp, tako domačih kot zunaj slovenskih meja, kljub mladosti se je udeležil že več odprav v visoka gorstva: Charakusa 2011 (nova smer na K7 west, 6800 m), Janak 2012 (nova smer na Janak Chuli, 7050 m), Phola Gangchen 2013 (poskus nove smeri na Phola Gangchen, 7660 m, nova smer na Ice Tooth, 6200 m), Rolwaling 2015 (nova smer na Chukyma Go, 6200 m), Kanada 2017 (ledno in kombinirano plezanje v Skalnem gorovju), Aljaska 2017 (vzpon po Cassinovem razu na Denali, 6190 m), Anapurna 2017 (vzpon po normalni smeri do 7200 m) in Choktoi 2018 (prvi vzpon na Latok 1 s severne strani). Stražar je prejemnik dveh zlatih cepinov (leta 2012 za smer Sanjači zlatih jam z Nejcem Marčičem na K7 West in leta 2019 za vzpon na Latok 1 z Alešem Česnom in Tomom Livingstonom), Bloudkove plakete za leti 2011 in 2020, priznanja PZS za najperspektivnejšega (2011) in najuspešnejšega (2012 in 2018) alpinista ter večkratni športnik mesta Ljubljane na področju alpinizma.

Nejc Marčič (AO PD Radovljica), vrhunski alpinist, ki je bil tudi član SMAR, je opravil vrsto odličnih vzponov tako v Alpah kot v najvišjih gorstvih. Skupaj z Luko Stražarjem se je podpisal pod nove smeri: Sanjači zlatih jam na K7 west (6800 m) na odpravi Charakusa 2011, za katero sta prejela zlati cepin, ter Modri dirkač na Janak Chuli (7050 m) na odpravi Janak 2012, na odpravi Anapurna 2017 pa sta opravila vzpon po normalni smeri do 7200 m. Skupaj s SMAR oz. soplezalci se je udeležil še odprav Phola Gangchen 2013 (poskus nove smeri na Phola Gangchen, 7660 m, nova smer na Ice Tooth, 6200 m), Pakistan 2014 (poskus vzpona na Payu peak) in Patagonija 2017 (poskus vzpona na Cerro Torre). Tudi Marčič je leta 2012 prejel Bloudkovo plaketo in priznanje PZS za najuspešnejšega alpinista.

rolwaling_2021_prezelj_marcic_volontar_strazar_foto_marko_prezelj
Člani alpinistične odprave Rolwaling 2021: Marko Prezelj, Nejc Marčič, Matija Volontar in Luka Stražar (foto Marko Prezelj)

Marko Prezelj
(AO PD Kamnik), vrhunski alpinist, gorski vodnik in nekdanji vodja SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance, se je z resnim alpinizmom začel ukvarjati leta 1982 in bil na svoji prvi odpravi spomladi leta 1987 (Lhotse Shar). Od takrat je "aktiven odpravar" in svetovno priznan vrhunski alpinist s številnimi opaznimi vzponi v domačih in tujih gorah, tudi prejemnik štirih zlatih cepinov: leta 1992 z Andrejem Štremfljem za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m), leta 2007 z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m), leta 2015 z Luko Lindičem in Alešem Česnom za prvenstveno smer v severni steni Hagshuja (6657) in leta 2016 z Urbanom Novakom, Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m). S člani SMAR, ki je nastala tudi z namenom plemenitenja himalajskih izkušenj mladih slovenskih alpinistov, je vodil odpravo Phola Gangchen 2013 (nova smer na Ledeni zob) in mednarodne izmenjave s francoskimi in japonskimi alpinisti.

Matija Volontar (AO PD Jesenice), najperspektivnejši alpinist 2016, je v preteklih letih aktivno sodeloval v SMAR-u. Sodeloval je na akcijah v gruzijskem delu Kavkaza (hiter vzpon prek zahodne stene Ushbe - 4 h), Maroku, slovaških Tatrah, na Škotskem v zimskem času, Norveškem, v Dolomitih, Centralnih Alpah, Koloradu in Utahu v ZDA. Bil je član SMAR-ovih odprav Zanskar 2019 in Peru 2021 (z Borom Levičnikom je preplezal novo smer Virtual Insanity na vrh Hualcan). Preplezal je več prvenstvenih smeri v domačih hribih, kjer je veliko plezal tudi pozimi in med drugim opravil prvo zimsko ponovitev smeri Garfield v zahodni steni Brane, opravil pa je tudi solo vzpon v Mali Goličici po kombinaciji Načelniške smeri in izstopom po Direktni smeri (VI).

Srečno in varno na odpravi!

Manca Ogrin

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih