četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 19. november 2021, ob 10.30 uri, ogledov: 6327

Umestitev zapornic na gozdnih cestah na Pokljuki | lokacija na maPZS

Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Območje Pokljuke je med obiskovalci priljubljeno za preživljanje prostega časa. Številčno je obisk pokljuške planote v porastu, kar predstavlja tudi pritisk na naravno okolje, še zlasti za nekatere vrste in ekosisteme, ki so ranljivi in občutljivi na različne oblike vznemirjanja oziroma na prisotnost človeka. Eden od pristopov za preprečitev ali vsaj omilitev posledic obiskovanja je uveljavitev mirnih območij, umestitev dodatnih zapornic na gozdne ceste na Pokljuki pa je ena izmed aktivnosti projekta VrH Julijcev, in sicer na odsekih, ki potekajo skozi ali v bližini mirnih območij za divjega petelina. Podatki o lokacijah zapornic so vidni tudi na spletnem mestu maPZS in vam lahko pomagajo pri načrtovanju ture.
Eden od pristopov za preprečitev ali vsaj omilitev posledic obiskovanja je uveljavitev mirnih območij, kar pa se ob izjemni privlačnosti Pokljuke za izvajanje različnih prostočasnih dejavnosti lahko doseže le z dodatnimi ukrepi umestitve zapornic na gozdnih cestah, ki potekajo skozi ali v neposredni bližini mirnih območij. Tako kot na preostalem območju narodnega parka so tudi mirna območja na Pokljuki določena z Načrtom upravljanja Triglavskega narodnega parka.

Gozdne ceste so grajene gozdne prometnice, ki so prednostno namenjene gospodarjenju z gozdom. Ob nenadzorovani splošni rabi povzročajo eno od neposrednih motenj za vrste in habitatne tipe, pogosto pa je njihova uporaba povezana tudi z nekaterimi ravnanji, ki so v nasprotju s predpisanimi varstvenimi režimi v zvezi s parkiranjem motornih vozil v naravnem okolju, hrupom, odpadki in uničevanjem ter poškodbami vegetacije. Poleg navedenega se z nadgradnjo obstoječega režima uporabe gozdnih prometnic zagotavlja optimalno gospodarjenje z gozdom, ki vključuje tudi čim manjše motnje v uresničevanju funkcij gozda kot ekosistema.

pokljuka_zapornica
V okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku so septembra na Pokljuki na novo postavili 11 zapornic (foto: arhiv TNP)

V okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 ter ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, partner projekta pa je tudi Planinska zveza Slovenije, je bilo v septembru na Pokljuki na novo postavljenih 11 zapornic. Te so v prostor umeščene izključno na tistih odsekih gozdnih cest, kjer bi nenadzorovana splošna raba izničila pomen in namen mirnih območij, pomembnih za občutljive ogrožene vrste, kot je na primer divji petelin.

Zapornice so postavljene na mestih, kjer velja splošna prepoved prometa, izjeme so za lastnike in gospodarjenje z gozdom. Na trasi, kjer poteka Slovenska turnokolesarska pot, je izjema tudi prehod za kolesarje med 15. junijem in 31. oktobrom. 

zemljevid_tnp_VrHJul_tabla_Pokljuka_zapornice
Zemljevid nameščenih zapornic na območju Pokljuke (vir: TNP)

Podatki o lokacijah zapornic so vidni tudi na spletnem mestu maPZS. Svetujemo, da si planinci in ostali obiskovalci gorskega sveta tudi sicer ogledajo območje načrtovane ture prek maPZS, ki vključuje tudi aktualne informacije o morebitnih zaporah planinskih poti (bodisi zaradi vremenskih ujm, podorov ali drugih razlogov).

mapzs_zapornice   Lokacija zapornic na maPZS se prikaže tako, 
   da po vrsti kliknete:
   1. Filter
   2. Točke na poti
   3. Ostalo
   4. Zapornice
   >>> Pokažejo se vse zapornice v Sloveniji.  

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih