četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 11. december 2021, ob 11.30 uri, ogledov: 1624

Nagradni likovni natečaj Voda v gorah – varujmo jo!

Varstvo gorske narave | Mladi | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Komisija za varstvo gorske narave PZS (nadalje: KVGN) v soglasju z Mladinsko komisijo PZS (nadalje MK) razpisuje nagradni likovni natečaj za planinske skupine pri mladinskih odsekih planinskih društev na temo VODA V GORAH – VARUJMO JO!

Človekova dejavnost v gorah, tudi turizem in planinstvo, je lahko močan vir obremenjevanja in onesnaževanja vodnih teles. Vse, kar naravi škodljivega počnemo in pustimo v gorskem svetu, slej ko prej priteče raztopljeno v vodi na plano v dolinah, tudi v zajetnih pitne vode ter tako ogroža naše zdravje. Zato mora biti skrb za čisto vodo temelj delovanja slovenskega planinstva in zlasti njene (gospodarske) dejavnosti.

Razpis je bil pripravljen v okviru obeleževanja mednarodnega dneva gora v letu 2021, 11. decembra, za katerega je OZN izbrala tematiko TRAJNOSTNI TURIZEM V GORAH.

Namen natečaja je opozoriti na trajnostni pomen ohranjanja in varovanja gorskega sveta, posebej vode za prihodnje generacije, prikazati, kako danes mladi planinci razumejo pomen vode za življenje v gorskem svetu ter kakšne vizije in rešitve ponujajo za varovanje in ohranjanje vodnih teles in virov.

Z natečajem želimo krepiti planinsko kulturo in zavedanje pomena mednarodnega dneva gora, ozaveščenost in informiranost o naravovarstveni problematiki gorskega sveta ter aktivno sodelovanje med mladimi planinci. Poleg tega želimo še izboljšati medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje v okviru PZS in poskrbeti za promocijo planinstva med mladino v širšem družbenem prostoru.

Pogoji natečaja:
V natečaju lahko sodelujejo planinske skupine oziroma planinski krožki mladinskih odsekov planinskih društev, ki so člani Mladinske komisije PZS (nadalje: krožki). Vsak krožek lahko sodeluje samo z enim delom, ki mora biti rezultat skupinskega dela njegovih članov, mladih planincev.
Vsebina naj sledi tematiki VODA V GORAH - VARUJMO JO!

Oblika ni določena, pričakujemo različne oblike likovnega ploskovnega ali prostorskega oblikovanja.

Izdelke morajo krožki dostaviti na sedež PZS (Ob železnici 30a, 1001 Ljubljana) po pošti ali jih vročiti strokovnemu sodelavcu komisije Dušanu Prašnikarju najkasneje do petka, 5. marca 2022, do 12. ure.

Posebna strokovna komisija bo izdelke ocenila in med njimi izbrala tri najboljše, ki bodo po njenem mnenju najbolj ustrezali vsebini razpisa. Ocenjevala bo skladnost izdelka s tematiko, izvirnost in znake sodelovanja pri izdelavi ter likovno dovršenost izdelka v skladu z navedeno starostjo otrok.

Vsi sodelujoči krožki bodo za udeležbo prejeli priznanje, trije najboljši pa nagrade iz projekta Vesela planinska šola. To so:

  • namizna didaktična igra V gorah smo samo gostje,
  • lesena sestavljanka Kozorog,
  • polaganka Gorska narava.

Komisija bo rezultate razglasila ob obeleževanju svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila 2022, in na svoji spletni strani. Svečana podelitev priznanj in nagrad bo na Dnevu slovenskih planinskih doživetij za leto 2022, kjer bodo prejeta dela tudi razstavljena.

Podrobnejša navodila za sodelovanje so objavljena v prilogi.

Priloga:
PDF Razpisna dokumentacija

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih