sobota, 24. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 13. januar 2022, ob 14. uri, ogledov: 6007

Alpinistična odprava Patagonija 2022 odhaja na pot

Alpinizem | Mladi alpinisti | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Celje - Matica | Planinsko društvo Ljubljana-Matica | Planinsko društvo Radovljica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Alpinistična odprava Patagonija 2022, ki jo sestavljajo Luka Krajnc, Luka Lindič, Krištof Frelih, Blaž Karner, Gregor Šegel in Andraž Šparovec, odhaja v Argentino 14. januarja, vračajo se predvidoma 13. februarja. Na pot odhajajo z vrsto idej o alpinističnih ciljih, več o mentorski odpravi pa v pogovoru z Luko Krajncem.
Alpinistična odprava PATAGONIJA 2022, Andi

Trajanje odprave: od 14. januarja do 13. februarja 2022

Vodji: Luka Krajnc (AO PD Celje Matica),
          Luka Lindič (AO PD Celje Matica)
Člani: Krištof Frelih (AO PD Radovljica),
          Blaž Karner (AO PD Ljubljana Matica),
          Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica),
          Andraž Šparovec (AO PD Radovljica)


Pogled_na_stene_v_masivu_Fitz_Roy_iz_vzhoda_foto_Luka_Krajnc
Pogled na stene v masivu Fitz Roy z vzhoda (foto Luka Krajnc)

Letošnja posadka odprave v Patagonijo je nekoliko drugačna - oba Luka sta že prekaljena patagonska mačka, pridružuje se vama četverica patagonskih novincev. Po kakšnem ključu sta jih izbrala v ekipo in od kod ideja o takšni mentorski odpravi?
Ideja se je rodila na zadnji odpravi v Patagonijo, med brainstormingom ob čakanju na obdobje lepšega vremena. Člani so bili izbrani po udeležbi na dveh pripravljalnih taborih v okolici Civette in v dolini Orco v Italiji. Sprva je bilo izbranih devet članov, a jih je kar pet zaradi različnih razlogov udeležbo na odpravi odpovedalo.

Kot mentorja sta pod okriljem Komisije za alpinizem PZS lani poleti organizirala dva tabora za mlade perspektivne alpiniste, pod Civetto in v dolini Orco. Kakšne veščine in znanje ste pridobivali v Italiji, da bodo prišle prav v patagonskem granitu?
Šlo je za večplastno brušenje veščin potrebnih za udeležbo na takšni odpravi. Poleg plezalnih sposobnosti je bilo pomembno predvsem združevanje sociološke komponente in prilagajanje ekipni dinamiki, kar je izkazalo za zanimiv izziv.

Z Luko Lindičem sta pred dvema letoma na odpravi v Patagoniji preplezala prvenstveno smer Mir v jugovzhodni steni St. Exuperyja, ki sta jo ocenila za najstrmejšo alpsko steno, ki sta jo kadar koli plezala. Kakšni so vajini cilji letos?
Kot že takrat, tudi tokrat odhajava na pot sproščena, z odprto glavo in brez fiksnih ciljev. Imava nekaj zanimivih idej, ali bo katera izmed njih uresničljiva, bo pa jasno na mestu samem. Patagonija je za ideje, ki jih imava preveč nepredvidljiva, da bi lahko že v naprej vedel točno, kaj boš plezal.

Kateri cilji so predvideni za mlajše člane alpinistične odprave?
Tudi oni odhajajo na pot z več idejami in se bodo o njihovi realizaciji odločali na mestu samem. Načeloma pa želijo ponoviti kakšno lepo klasiko ter pridobiti čim več izkušenj za nadaljnjo alpinistično pot in samostojen obisk področja v prihodnje.

odprava_patagonija_2022_foto_osebni_arhiv
Alpinistično odpravo Patagonija 2022 sestavljajo Luka Krajnc, Luka Lindič, Krištof Frelih, Blaž Karner, Gregor Šegel in Andraž Šparovec (foto osebni arhiv)

Luka Krajnc (AO PD Celje Matica) je eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije in matador slovenskega zahtevnega skalnega plezanja zadnjih let. Plezal je na odpravah v ZDA (2008, 2009, 2011; trikrat preplezal El Capitan in opravil enodnevni vzpon čez Salathe), Maroku (2009), Venezueli (2011/12; prvenstvena smer in tri prve ponovitve), Patagoniji (2013, 2015, 2020; prvenstvene smeri The Real Kekec v Fitz Royu, Dulce de Leche v El Mochu, Blockbuster v Mojon Roju, Mir v JV steni St. Exuperyja, vzpona na Cerro Torre po JV razu in prek grebena Adel) in Tibetu (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013). Preplezal je več novih smeri v Evropi in po svetu, leta 2014 opravil prvo prosto ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses (v navezi z Luko Lindičem), leta 2017 prvo prosto ponovitev smeri Spomin (8c, 350 m) v Paklenici, sezono 2018 kronal z enodnevnim vzponom v Petitovi smeri v Grand Capucinu (8a+, 450 m, vsi raztežaji v vodstvu in brez padca), opravil prvo prosto ponovitev Skritega izziva v Debeli peči (VIII+/IX-, 350 m) in na Lofotih z mednarodno ekipo preplezal sedem prvenstvenih kombiniranih vzponov visoke tehnične in kompleksne težavnosti, leta 2019 pa v enem dnevu in prosto opravil zimski vzpon po Leuseurjevi smeri v Druju (M7, 900 m).

Luka Lindič (AO PD Celje Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma, ki kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je številnih odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015), Patagonija (prečenje Adel in vzpon na Cerro Torre, 2015), Aljaska (Francoska smer v Mt. Hunterju, 2015) in Choktoi (prvenstvena smer na Biacherahi, vzpon na Baintho Kabato, poskus na Latok I, 2015), Kanada (tri prvenstvene smeri v Skalnem gorovju, 2016), Pakistan (Broad Peak, severni vrh Gašerbruma IV, 2016), Kitajska (Kyzyl Asker, prvenstvena smer, 2016), Kanada (poskus v V steni Mt. Slesse, 2017), Patagonija (ponovitev dveh smeri, 2018), Šiša Pangma (poskus na Nyanang Ri, predčasno končana zaradi plazu, 2018), Kanada (prvenstveni vzpon na Mt Fay, 2019), Patagonija (prvenstvena smer Mir v JV steni St. Exuperyja, 2020), Aljaska (prvenstvena smer Heart of Stone v Z steni Mt. Huntingtona, 2021).

Dostop_proti_Cerro_Torreju_foto_Luka_Krajnc
Dostop proti Cerro Torreju (foto Luka Krajnc)

Krištof Frelih (AO PD Radovljica) se je z alpinizmom začel spoznavati leta 2016, izpit za alpinista je opravil leta 2019. Plezal je v Dolomitih, Cormayeurju, Jordaniji (2019) in Peruju (2021).

Blaž Karner (AO PD Ljubljana Matica) se z alpinizmom ukvarja od leta 2016. Plezal je predvsem v slovenskih hribih, Dolomitih, Ecrinsu in Centralnih Alpah. Leta 2021 se je udeležil tudi odprave SMAR v Peru.

Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica) je ultramaratonec, ki se od leta 2017 intenzivno ukvarja tudi z alpinizmom. Zanj je to druga odprava. Preteklo leto je preživel v Chamonixu, Dolomitih, Ailefroidu, Val di Mellu, Valle dell'Orcu in na enomesečni odpravi v maroškem Atlasu.

Andraž Šparovec (AO PD Radovljica) je smučar (prostega sloga) in alpinist, ki je izkušnje nabiral tudi na letnih in zimskih taborih za perspektivne alpiniste (Chamonix 2x, Val di Mello, Dolomiti, Peca). Poleg plezanja doma in v Alpah je jeseni 2018 (Yosemite in okolica) in 2019 (pretežno Utah, Nevada) obiskal ZDA. Kljub vedno več plezanju ostaja zvest smučanju, kjer mi največji izziv in užitek predstavlja smučanje klasičnih strmih linij v Alpah v sodobnem hitrem slogu smučanja. Trenutno se izobražuje za gorskega vodnika, s čimer bo dopolnil znanje diplomanta FŠ, učitelja alpskega in prostega smučanja in vodnika kanjoninga. Njegov cilj bivanja v Patagoniji je, čim bolje se seznaniti in prilagoditi načinu tamkajšnjega plezanje ter ohraniti odprte oči za vzpone, dosegljive njegovim sposobnostim.

Alpinistom želimo dobre razmere in srečno!

Manca Ogrin

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih