sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 10. januar 2022, ob 15. uri, ogledov: 1952

Za pot Triglavskega ledenika v Peking vsaj 13 tisoč posajenih dreves

Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Misija: Triglavski ledenik v Peking je zasnovana kot ogljično nevtralen projekt z dolgoročnim pozitivnim učinkom na okolje. Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS) bosta za vsak kilometer potovanja vzorčnega ledu s Triglavskega ledenika, poimenovanega Toli, na Kitajsko posadili eno drevo.
V sklopu projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking bo posajenih vsaj 13.000 dreves v gozdovih, ki jih oskrbuje državno podjetje Slovenski državni gozdovi. Partnerja projekta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije želita s to gesto zasaditi eno drevo za vsak kilometer potovanja vzorčnega ledu s Triglavskega ledenika, poimenovanega Toli, na Kitajsko. Posajena mlada drevesa bodo skupno obsegala površino petih hektarjev, ki bodo pripomogla k obnovi petih prizadetih območij slovenskih gozdov. Po izračunih Centra za energetsko učinkovitost na IJS bodo drevesa potrebovala okoli 7 mesecev, da iz ozračja odstranijo celotno količino CO2, ki je nastala pri organizaciji in izvedbi projekta.

Toli premagal že 5.720 zelenih kilometrov
Košček Triglavskega ledenika je z novim letom zaključil evropski del poti in prestopil rusko mejo. Olimpijska pot je od Slovenije najprej zavila proti Italiji in vse do Monaca, kjer je odpravo sprejel Princ Albert II. Monaški knez, ki kot nekdanji olimpijec danes opravlja tudi vlogo vodilnega predsednika komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja na področju trajnosti in športne zapuščine.

Ekipa ja za tem potovala čez olimpijski prestolnici Torino in Cortino d'Ampezzo, nato pa še obiskala nemški Garmisch Partenkirchen, München in Hamburg. Ekipa s Tolijem je obiskala skandinavske države in misijo predstavila olimpijskim komitejem Norveške, Švedske in Finske. Po prestopu v Rusijo se je ekipa ustavila v Sankt Peterburgu in Moskvi.
Pot delčka slovenskega ledenika je poleg ozaveščanja o izginjanju ledenikov namenjena tudi zbiranju dobrih praks s področja trajnosti. Potujoča ekipa t. i. Studia Peking, na čelu katere je Ciril Komotar za volanom hibridnega vozila, dokumentira kompleksne infrastrukturne rešitve, ki mestom pomagajo pri tranziciji v nizkoogljično družbo. Prav tako so na poti izpostavljeni povsem enostavni prijemi, s katerimi posamezniki živijo bolj trajnostno.

Obisk Hamburga je ekipo navdušil z dejstvom, da je pristaniškemu mestu uspelo v času ene generacije izvesti transformacijo od enega najbolj umazanih urbanih območij, do vzornega primera evropske zelene metropole. V Kopenhagnu je Komotar smučal po strehi elektrarne Amager Bakke, v Helsinkih pa s predstavništvom lokalnega olimpijskega komiteja predstavil projekt na olimpijskem stadionu finske prestolnice.

Na določenih postojankah ekipa pripravi mestno reportažo, vsi videi pa so sproti objavljeni na uradnem YouTube kanalu. Projekt z vstopom tujih partnerjev pridobiva vse več relevantnih vsebin in medijske podpore ter tako nadaljuje svojo pot ozaveščanja še naprej do Pekinga. Nastale vsebine bodo skupaj s praksami, ki jih izvajajo lokalni olimpijski komiteji, kasneje predstavljale zbirko zanimivih, uporabnih in informativnih videovsebin tako za slovensko kot za tuje javnosti.

Sledi zahtevna pot čez Sibirijo
Pot čez pol sveta je zahteven podvig. Ekipa Misije: Triglavski ledenik v Peking je doslej obiskala že devet od desetih olimpijskih mest na poti. Prečkanje skandinavskih držav in ruske Sibirije so dodatno otežujejo zimske razmere in prisotnost globalne pandemije koronavirusa. Ekipo Studia Peking sedaj čaka le še dolg finalni iztek.

Temperature bodo s prihodnjimi kilometri proti vzhodu še naprej padale. Z dnevno spreminjajočim se stanjem na mejnih prehodih pa organizacijski štab projekta ne izključuje niti morebitnih sprememb poti proti kitajski prestolnici. Ne glede na končno pot in kilometrino, ki jo bo zabeležil Toli, pa to ne bo vplivalo na okoljski odtis projekta. Za vsak dodaten kilometer nad 13.000 prvotno predvidenih, bo zasajeno tudi dodatno drevo.

cakajo_vas_beli_vrhovi

Drevesa so le manjši del zelene zapuščine misije, ključnega pomena bodo olimpijski koraki
Ozaveščanje o problematiki podnebnih sprememb predstavlja bistvo in smisel celotne poti na Kitajsko. Projektni partnerji, med njimi tudi Planinska zveza Slovenije, se zavedajo pomena aktivacije široke javnosti. Medtem ko bodo drevesa nedvomno nevtralizirala avtomobilsko pot, je srž projekta krepitev okoljskega zavedanja in spodbujanje skrbi za okolje. S pomočjo vsebin, ki nastajajo na poti in v domačem Studiu Triglav, projekt ozavešča o tem, kaj lahko naredi vsak posameznik in zakaj je sprememba vedenja vsakega posameznika pomembna.

Po podatkih Evropske agencije za okolje (EEA) namreč vsaka prebivalka in prebivalec Slovenije v povprečju letno ustvari kar 8,2 ton emisij CO2 (vir: EC Eurostat). Že ob zmanjšanju za en odstotek bo ta vrednost nižja za 82 kilogramov. Kot opozarjajo v Centru za energetsko učinkovitost na IJS, lahko povprečno drevo v 25 letih rasti iz okolja odpravi le dobrih 70 kilogramov. V isti dobi bi torej z enoodstotnim znižanjem osebnega ogljičnega odtisa vsak človek iz okolja umaknil enako kot 29 dreves.

Na uradni spletni strani projekta so zbrani predlogi, kako lahko vsak posameznik prispeva k zniževanju ogljičnega odtisa. Z vsakim prenosom brošure, kjer je opisan olimpijski izziv z razlago, kako lahko v vsakdanjem življenju delujemo bolj trajnostno, naredimo en olimpijski korak. Do zdaj je projekt zabeležil več kot 1.300 korakov, medtem ko je cilj kampanje v sodelovanju s partnerji zbrati vsaj 20.000.
>>> Odpravite se Olimpijsko v gore! Čakajo nas beli vrhovi!

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih