četrtek, 25. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 8. februar 2022, ob 8. uri, ogledov: 1656

Občina Laško leto 2022 razglasila za leto planinstva: Že stoletje jih povezuje ljubezen do hribov in gora

Društva | Planinska kultura | Poti | 
Planinsko društvo Laško | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V Planinskem društvu Laško bodo letos obeležili kar tri častitljive jubileje: mineva 100 let od ustanovitve PD Laško, 70 let od odprtja planinskega doma na Šmohorju ter 110 let od smrti Laščana Frana Orožna, geografa in ustanovitelja Slovenskega planinskega društva. Laščani so na jubileje in na ljudi, ki so zaslužni zanje, izjemno ponosni. V jubilejnem letu planinstva tako laški planinci v sodelovanju z lokalnimi društvi in zavodi pripravljajo številne dogodke in aktivnosti.
Slovenci veljamo za narod pohodnikov in planincev. Ogromno priložnosti za pohodništvo je tudi v Laškem, saj je mesto z vseh strani obdano s hribi. Da so poti ustrezno označene, vzdrževane in varne, vestno skrbijo člani Planinskega društva (PD) Laško, ki jih povezuje velika ljubezen do hribov in gora. V društvu bodo letos obeležili kar tri častitljive jubileje: mineva 100 let od ustanovitve Planinskega društva Laško, 70 let od odprtja planinskega doma na Šmohorju ter 110 let od smrti Laščana Frana Orožna, geografa in ustanovitelja Slovenskega planinskega društva. Laščani so na jubileje in na ljudi, ki so zaslužni zanje, izjemno ponosni. V jubilejnem letu planinstva tako laški planinci v sodelovanju z lokalnimi društvi in zavodi pripravljajo številne dogodke in aktivnosti, s katerimi želijo občankam in občanom predstaviti in približati svet pohodništva.

V Planinskem društvu Laško največji poudarek dajejo ravno vzdrževanju planinskih poti in doma na Šmohorju, ob tem pa seveda tudi izletom in pohodom ter izobraževanju kadra - vodnikov, markacistov in naravovarstvenikov. Zlasti na markaciste so v planinskem društvu zelo ponosni, pravi predsednik PD Laško Jurij Videc. »Imamo enega najštevilčnejših odsekov v Sloveniji. Trenutno nas je več kot dvajset članov,« poudarja. Ustrezno označene in vzdrževane planinske poti so pomemben del Laškega kot turistične destinacije. In delo na teh poteh se nikoli ne konča. Ves čas je treba skrbeti, da so poti varne, dobro označene, da na njih ni podrtega drevja ali drugih ovir.

prizadevni_clani_pd_lasko
Prizadevni člani PD Laško (foto arhiv PD Laško)

Naj planinska pot
»Kot vsa društva imamo tudi mi težave s pridobivanjem finančnih virov, ki so osnova za vzdrževanje poti,« ob tem izpostavlja Videc. Vesel je, da je bilo PD Laško pred tremi leti uspešno na razpisu za naj planinsko pot Očistimo naše gore, kjer je za Rečiško planinsko krožno pot ob laskavem nazivu pridobilo tudi sredstva, ki so omogočila, da so v društvu omenjeno pot temeljito obnovili. Gre za 36 kilometrov dolgo pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja, ki obkroži dolino potoka Rečica. Pot se začne in konča v Laškem.

Pri njeni obnovi je bil velik izziv že iskanje in priprava macesnovega lesa ustreznih dimenzij in kakovosti, pravi Jurij Videc. Ta les so pripeljali pod pobočje Govškega brda, od koder je bilo treba les prenesti na traso poti in do vrha premagati kar 260 višinskih metrov v dolžini 1,3 kilometra. Med drugim so med obnovo vgradili 712 metrov erozijskih zaščit in 80 stopnic. V delo so vložili več kot tisoč ur prostovoljnega dela. »Rečiška krožna pot je zares vredna obiska,« pravi Videc. Obiskati jo je možno v vseh letnih časih. Tisti z dobro kondicijo jo lahko prehodite v enem delu, lahko pa se podate samo na posamezne vrhove (Govško brdo, Baba, Ostri vrh, Mrzlica, Gozdnik, Tolsto, Malič, Šmohor).

obnova_reciske_planinske_poti_foto_pd_lasko
V Planinskem društvu Laško velik poudarek dajejo vzdrževanju in urejanju planinskih poti. Pred tremi leti so temeljito obnovili Rečiško planinsko krožno pot, ki je bila leta 2019 razglašena tudi za naj planinsko pot. Pri njeni obnovi je bil velik podvig prinesti les na traso poti. (foto arhiv PD Laško)

Priljubljene vzpetine in tematske poti
Med domačini in tudi obiskovalci od drugod so priljubljeni tudi drugi hribi v občini Laško, kot na primer Hum, ki ponuja zelo razgibane poti in od koder se z vrha odpre lep pogled na vse strani. Zelo priljubljene so tudi pot na Šmohor in tematske poti (Pot treh cerkva, Po nekdanjih trških mejah Laškega, Po Orionovi poti, Iz Slog v Log, Aškerčeva pot ...), ki jih v sodelovanju z Občino Laško in Stikom Laško prav tako pomagajo urejati in vzdrževati člani Planinskega društva Laško.

Jurij Videc si želi, da bi bile planinske poti, za katere skrbi Planinsko društvo Laško, tudi v prihodnje dobro obiskane. »Po statistiki, ki je na voljo iz vpisnih knjig, vidimo, da so nekatere poti res dobro obiskane, druge nekoliko manj. In s tem ni nič narobe. Ko človek potrebuje mir, gre na manj obljudene poti. Ko išče družbo, pa obišče bolj množično obiskane,« dodaja.

Dom na Šmohorju
Laški planinci bodo letos ob stoletnici ustanovitve društva proslavili tudi 70-letnico odprtja doma na Šmohorju. Dom radi obiščejo številni pohodniki in drugi obiskovalci. Stoji na jasi, tik pod temenom na vzhodni strani zaobljenega vrha Šmohor. Prvo kočo so laški planinci postavili v bližini cerkvice sv. Mohorja in jo odprli junija 1929. Temelje novega planinskega doma so postavili leta 1940, a je druga svetovna vojna aktivnosti prekinila. Po vojni so gradnjo nadaljevali in dom leta 1952 z udarniškimi akcijami postavili pod streho. Slavnostna otvoritev novega doma je bila 17. avgusta 1952.

Dom na Šmohorju je bil nazadnje temeljito obnovljen pred 35 leti, pred dobrimi desetimi leti je dobil nadstrešek. V lepši in prenovljeni podobi bo pričakal tudi letošnji jubilej. V Planinskem društvu Laško želijo dom temeljito obnoviti, pri čemer so marsikaj postorili že v minulem letu. »Med drugim smo zamenjali okna in vrata, keramiko, uredili smo tlake pred domom, letos bomo obnovo nadaljevali. V prihodnje nas čaka tudi menjava strehe in urejanje okolice doma,« našteva Jurij Videc. Hvaležen je Občini Laško ter podjetnikom oziroma gospodarskim družbam, ki so društvu pomagali zagotoviti sredstva za obnovo. Veseli ga, da ima dom na Šmohorju prizadevno oskrbnico. Zadnje leto in pol je to Breda Lorger. »Ima odlično ekipo in tudi smisel za to dejavnost. Hrana pri njej je odlična. Je tudi dobra organizatorka raznih dogodkov. Verjamem, da bomo še vrsto let uspešno sodelovali,« Videc ne skopari s pohvalami.

dom_na_smohorju_foto_manca_ogrin
Dom na Šmohorju bo letos praznoval 70-letnico (foto Manca Ogrin)

Vračanje k vrednotam
Planinsko društvo Laško je imelo skozi leta vzpone in padce. »V najboljših letih je štelo tudi več kot 600 članov, pri čemer so bile v času Jugoslavije navade ljudi drugačne, kot so danes, ko je poudarek na individualizmu in ne več na skupnosti in tovarištvu, kar je načelo planinstva,« pravi Jurij Videc in dodaja, da se v društvu trudijo pri delu z mladimi. V laškem planinskem društvu deluje mladinska sekcija Klinček, kjer sodelujejo z OŠ Primoža Trubarja Laško in vrtcem. Videc opaža, da je zanimanje otrok iz prve triade osnovne šole precejšnje, medtem ko v zadnji triadi navdušenje nad planinstvom in pohodništvom ponavadi začne upadati. Največji upad opaža v generaciji med 15. in 25. letom, nato se ljudje ponovno začnejo vračati k vrednotam planinstva, ki so jim bile privzgojene, kot so solidarnosti, medsebojna pomoč ter spoštovanje narave in sočloveka.

Branje in planinstvo z roko v roki
Častitljive jubileje bodo v Laškem obeležili s številnimi dogodki in z aktivnostmi. Osrednja slovesnost ob 100-letnici Planinskega društva Laško bo 27. avgusta. Do takrat se bodo zvrstili še likovni, fotografski in literarni natečaj, večeri poezije, planinska razstava, letni kino s planinsko tematiko, okrogla miza, glasbeno družabni vikendi na Šmohorju ter seveda tematski izleti oziroma pohodi s poudarkom na lokalnih poteh. Laški planinci bodo posneli tudi dokumentarni film ter izdali monografijo ob 100-letnici društva. Med projekti v letu planinstva je tudi Planinska bralna značka Knjižnice Laško.»V Knjižnici Laško že 14. sezono pripravljamo bralno značko za odrasle. Planinsko bralno značko pa smo si zamislili nekoliko drugače: k sodelovanju vabimo vse generacije, tudi otroke in cele družine. Branje je namreč tako kot planinstvo dejavnost, ki nagovarja vse, ne glede na starost,« pravi direktor Knjižnice Laško Matej Jazbinšek. Bralna akcija se je začela 11. decembra lani in bo trajala vse do letošnjega 11. decembra. Kot pojasnjuje Jazbinšek, so ta datum izbrali, ker na ta dan praznujemo mednarodni dan gora, ki ga Alpska konvencija obeležuje s festivalom Brati gore. Festival spodbuja alpsko kulturno pestrost ter povezuje ljudi, ki ljubijo gore in literaturo.

V knjižnici so pripravili seznam 50 knjig, tako za otroke kot za odrasle. Cilj je, da bi vsak bralec s tega seznama prebral vsaj pet knjig. Na voljo je raznovrstna planinska literatura, od leposlovnih do strokovnih knjig. Planinstvo in poslanstvo knjižnice imata veliko skupnega, pravi Matej Jazbinšek. »Tako planinstvo kot branje knjig je način življenja. Da lahko rečemo, da smo planinec ali da smo resen bralec, ne zadošča, če preberemo dve knjigi na leto, ali če gremo enkrat v življenju na Triglav. Oboje je tek na dolge proge. Tako planinstvo kot branje je značilno za srčne ljudi, ki imajo radi naravo, življenje, druge ljudi,« pravi direktor knjižnice.

leto_plan_knj
V knjigo bralcev Planinske bralne značke Knjižnice Laško, ki spominja na planinsko vpisno knjigo, so se že vpisali prvi bralci. (foto Občina Laško)

Laščane navduševal nad planinarjenjem
V Laškem se bodo ob letošnjem letu planinstva spomnili tudi 110-letnice smrti geografa, zgodovinarja in ljubitelja planin Frana Orožna (17. 12. 1853 - 26. 11. 1912). Fran Orožen je veliko svojega časa posvetil planinstvu. Leta 1893 je ustanovil Slovensko planinsko društvo in mu predsedoval do leta 1908. S pisano in z govorjeno besedo je znal marsikoga navdušiti za planinarjenje. Organiziral je izlete, predavanja, družabne plese in na ta način pridobival članstvo. Bil je odgovoren za gospodarjenje društva, za gradnjo številnih koč in markacijsko delo. Urejal je tudi Planinski vestnik, ki ga je leta 1895 začelo izdajati Slovensko planinsko društvo. V njem je objavljal potopisne prispevke, sporočila, knjižne ocene ...

Bojana Avguštinčič

* Članek je bil 21. januarja 2022 objavljen v Novem tedniku

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih