ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 22. februar 2022, ob 9.20 uri, ogledov: 1501

Po obisku 10 držav v 60 dneh Toli zopet v kraljestvu Zlatoroga

Splošno | Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ob vrnitvi vzorca Triglavskega ledenika - Tolija v Slovenijo se je zgodil še zadnji mejnik projekta Misije: Triglavski ledenik v Peking. Partnerja projekta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta Tolija v obliki staljene ledeniške vode v kristalni steklenički predala Slovenskemu planinskemu muzeju. Najprej bo predstavljen kot del razstave Triglavski ledenik nekoč in danes, ki si jo lahko obiskovalci pred muzejem ogledajo do 28. februarja. Ledeniška voda bo nato vključena v stalno razstavo muzeja z geslom Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam.
Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije sta na medijskem srečanju v Mojstrani pripravila pregled glavnih mejnikov Misije: Triglavski ledenik v Peking, v kateri je ledeniški vzorec - Toli z ekipo odšel na pot 17. decembra in do danes prepotoval 10 držav. Na cilju je sledilo simbolno taljenje Tolija v kitajskem mestu Chongli med ZOI Peking 2022, ki je na izviren način opozorilo svetovno športno javnost na problematiko segrevanja ozračja in posledice podnebnih sprememb za življenje in zimske športe. V hladilni vitrini s temperaturo le nekoliko nad lediščem se je legendarni olimpijski led v nekaj dneh stalil v ledeniško vodo. Vključno z obiskom Kitajske se je Toli po 60-dnevnem popotovanju in številnih dogodivščinah v 10 državah in skupno 10 olimpijskih prestolnicah na poti v obliki ledeniške vode vrnil v Slovenijo.

»Naš košček ledenika, ki je prepotoval deset držav in se ustavil v desetih olimpijskih mestih, je tlakoval dolgo pot ozaveščanja, ki pa se ne bo končalo s staljeno ledeniško vodo v planinskem muzeju v Mojstrani. Ta artefakt nas bo opozarjal na vse toplejše zime, izginjanje smučarskih središč in zimskih olimpijskih destinacij. A na nas je, da v olimpijskem duhu njegovo zgodbo še naprej nosimo preko meja Slovenije, se povezujemo z enako mislečimi in se v trajnostnih praksah učimo drug od drugega. Kjer je volja, tam je pot. In z gotovostjo lahko trdim, da je ta naša misija to tudi dokazala,« je povedal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS.

Misija: Triglavski ledenik v Peking je v zadnjem mesecu odmevala tako v slovenskem kot tujem medijskem okolju. Skrb za bele vrhove pa se v Sloveniji aktivno nadaljuje pod istoimensko pobudo blagovne znamke Laško, ki je namenjena ozaveščanju ljudi o pomenu ledenikov za slovensko visokogorje, naše življenje in nenazadnje zimske športe. Novembra letos je Pivovarna Laško Union v okviru lastne pobude 'Beli vrhovi' blagovne znamke Laško za zaščito in ohranjanje gorskih habitatov z donacijo podprla delo Geografskega Inštituta Antona Melika ZRC SAZU (GIAM), kjer medtem že potekajo intenzivne priprave na začetek raziskave z analizo vzorcev Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto.

V sklopu srečanja sta Pivovarna Laško Union in Olimpijski komite Slovenije slavnostno predala stekleničko ledeniške vode Slovenskemu planinskemu muzeju. Košček Triglavskega ledenika se je tako po treh mesecih od odvzema na Triglavu vrnil v svoj dom - v kraljestvo Zlatoroga.

Direktorica Slovenskega planinskega muzeja Irena Lačen Benedičič je ob tem povedala: »Toli je prispel v Mojstrano, v Gornjesavsko dolino, od koder se je na olimpijske igre podalo že 35 športnikov, ki so predstavljeni na občasni razstavi in trgu olimpijcev, kjer je kar 21 Mojstrančanov. V obliki ledeniške vode bo najprej predstavljen kot del samostojne razstave 'Triglavski ledenik nekoč in danes'. Nato bo oplemenitil stalno razstavo 'Hodim po gorskem svetu in ga spoznavam', v okviru katere smo že lani posvetili pozornost Triglavskemu ledeniku. Muzej letno obišče več deset tisoč obiskovalcev. Prepričana sem, da bo Toli pripomogel k ozaveščanju o posledicah podnebnih sprememb in obiskovalce spodbudil k bolj odgovornemu vedenju do okolja. Hkrati bo mlajše generacije opominjal na minljivost naravnih virov, ki so posledica človeških dejanj. Projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking s stekleničko staljenega ledenika tako postaja del nacionalne kulturne dediščine, ki jo hranimo v muzeju.«

Slovenski planinski muzej je enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, kjer zbirajo, hranijo in preučujejo kulturno dediščino s področja zgodovine planinstva, gorništva, gorske reševalne službe in alpinizma. Toli bo kot del stalne razstave pripomogel h krepitvi ozaveščenosti o pomembnosti varovanja naravnih vrednot, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja območja Alp.

Projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking lahko spremljate na YouTube kanalu in družbenih omrežjih blagovne znamke Laško in OKS. Želite biti del misije? Naredite svoj olimpijski korak!

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih