petek, 14. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 21. marec 2022, ob 8. uri, ogledov: 2242

Ajda Remškar nova selektorica slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Z letom 2022 je selektorstvo slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju po uspešnih osmih letih od Anžeta Štremflja prevzela Ajda Remškar. Mladince čaka pestra tekmovalna sezona, za katero so priprave v polnem teku. Remškarjeva poudarja, da ji je v čast in veselje voditi ekipo, kjer vsak posebej trdo dela za zastavljene cilje in kjer so vsi skupaj najglasnejši na tekmah. Verjame, da bodo dobro delali še naprej in ponosno zastopali slovenske barve na največjih tekmovanjih.
Slovensko mladinsko reprezentanco je zadnjih osem let vodil Anže Štremfelj, ki ga je letos nasledila Ajda Remškar, zadnja leta nepogrešljiva članica vodstva reprezentance. Tržičanka se je s plezanjem srečala že v osnovni šoli, kot članica mladinske reprezentance pa tekmovala do leta 2014, ko se je zaradi študija preselila na Škotsko. Tam je tudi tekmovala na univerzitetnih svetovnih in evropskih prvenstvih in seveda spremljala slovenske uspehe na mednarodnih tekmovanjih - v Slovenijo pa se je vrnila ravno zaradi plezanja. "Pogoji za trening, povezanost plezalne skupnosti zaradi naše majhnosti in ekipni duh slovenskih reprezentanc v svetovnem merilu nimajo konkurence in veseli me, da sem lahko del te zgodbe," poudarja Tržičanka, po duši in izobrazbi sicer matematičarka: "Izredno rada rešujem uganke, kar je eden izmed mojih najljubših vidikov plezanja. Unikatnost in raznolikost balvanov in smeri pomenita, da je v športu vedno nekaj novega in da nam izzivov nikoli ne zmanjka."

ajda_remskar_foto_klemen_kejzar
Ajda Remškar, nova selektorica slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju (foto Klemen Kejžar)

Štremfelj je povabil Ajdo Remškar k sodelovanju na velikih tekmovanjih in prepoznal potencial v tem, da se v ekipi dopolnjujejo z različnimi znanji in sposobnostmi. Zadnji dve leti je bila močno vpeta v delo reprezentance, v lanski sezoni pa je spoznala, kako jo veseli delo z ekipo in v kakšni meri se selektorske naloge ujemajo z njenimi sposobnostmi. Prevzela je vlogo selektorice slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju, njena desna roka pa je glavni trener Klemen Kejžar"Pred nami je pestra tekmovalna sezona, za katero so priprave že v polnem teku. V čast in veselje mi je voditi tako ekipo, kjer vsak posebej trdo dela za zastavljene cilje in kjer smo vsi skupaj najglasnejši na tekmovališču ob čisto vsakem našem nastopu. Verjamem, da bomo dobro delali še naprej in ponosno zastopali slovenske barve na največjih tekmovanjih," smelo napoveduje Remškarjeva. 

slo_mladinska_reprezentanca_v_sp_plezanju_arco_2019_foto_SYCT
Remškarjeva je bila zadnja leta nepogrešljiva članica vodstva slovenske reprezentance v športnem plezanju (foto SYCT)

Ekipo slovenske mladinske reprezentance bodo v sezoni 2022 sestavljali naslednji tekmovalci:
  • mladinke (do 20 let): Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), Liza Novak (PK Laško), Eva Puhar (ŠPO PD Radovljica), Maja Majcen (ŠPO PD Celje Matica);
  • mladinci (do 20 let): Timotej Romšak (PK Kamnik), Lovro Črep (Šaleški AO), Anej Batagelj (Društvo za razvoj plezalne kulture), Grega Verbuč (Šaleški AO);
  • kadetinje (do 18 let): Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica), Lina Funa (ŠPK Plus), Rosa Rekar (PK FA), Zala Mlakar-Starič (PK FA), Tamara Pintar Mihajlović (ŠPO PD Rašica);
  • kadeti (do 18 let): Gorazd Jurekovič (ŠPO PD Radovljica), Luka Jerman (PK Kamnik), Tanej Cerar Božič (ŠPO PD Radovljica), Jaka Jaki (Društvo za razvoj plezalne kulture), Samo Golob (ŠPO PD Rašica);
  • starejše deklice (do 16 let): Jennifer Buckley (Društvo za razvoj plezalne kulture), Lana Gorič (ŠPO PD Celje Matica), Tinka Rakar (ŠPO PD Radovljica), Maruša Podobnik (ŠPK Andreja Kokalja), Teja Bobnar (GŠD Bricalp), Žana Gliebe (AK Ravne), Fiona Sikur (ŠPK Plus);
  • starejši dečki (do 16 let): Svit Knez (ŠPO Celje Matica), Lan Čreslovnik (ŠD Balvanija), Anej Koštomaj (ŠPO Celje Matica), Denis Trost (AK Slovenj Gradec), Nace Sedmak (ŠD Balvanija), Jaka Reš (PK Žirovnica).

slo_mladinska_reprezentanca_v_sp_plezanju_puurs_2021_foto_SYCT
Ajda Remškar verjame, da bodo dobro delali še naprej in ponosno zastopali slovenske barve na največjih tekmovanjih (foto SYCT)

Preberite pogovor z novo selektorico Ajdo Remškar o njeni športnoplezalni preteklosti, vpetosti v delo mladinske reprezentance ter izzivih in načrtih za v prihodnje! 

Kako si vpeta v športno plezanje in mladinsko reprezentanco?
S plezanjem sem se prvič srečala v osnovni šoli, kot članica mladinske reprezentance pa sem tekmovala do leta 2014, ko sem se zaradi študija preselila na Škotsko. Med študijem me je tekmovalno plezanje vedno bolj zanimalo; sama sem se lotila strukturiranih treningov, tekmovala na univerzitetnih svetovnih in evropskih prvenstvih in seveda spremljala slovenske uspehe na mednarodnih tekmovanjih. Univerza v Edinburgu me je kot športnico vsestransko podpirala in mi omogočila odlične pogoje za športni razvoj, organizacijsko udejstvovanje pri vodenju tekmovalne sekcije alpinističnega kluba in pa seveda vrhunsko izobrazbo; vse tri stvari mi ogromno pomenijo. Vseeno pa me je plezanje vedno vleklo nazaj v Slovenijo. Pogoji za trening, povezanost plezalne skupnosti zaradi naše majhnosti in ekipni duh slovenskih reprezentanc v svetovnem merilu nimajo konkurence in veseli me, da sem lahko del te zgodbe. Po duši in po izobrazbi sem sicer matematičarka: izredno rada rešujem uganke, kar je eden izmed mojih najljubših vidikov plezanja. Unikatnost in raznolikost balvanov in smeri pomenita, da je v športu vedno nekaj novega in da nam izzivov nikoli ne zmanjka.

Po koliko letih si zamenjala Anžeta in kako je bilo stopiti v njegove čevlje?
Anže je ekipo vodil dva mandata, pred tem pa je bil nekaj let še trener, tako da je bil več kot deset let ključni člen vodstva reprezentance. Povabil me je k sodelovanju na velikih tekmovanjih in prepoznal potencial v tem, da se v ekipi dopolnjujemo z različnimi znanji in sposobnostmi. Njegovo zaupanje mi je že od samega začetka ogromno pomenilo in sem se vedno trudila k ekipi doprinesti po svojih najboljših močeh. Dejstvo pa je, da je ekipa v preteklih sezonah odlično delovala in dosegala res vrhunske rezultate, tako da vseeno čutim težo odgovornosti, ampak ob trenerski podpori in talentu v ekipi ne dvomim o prihodnjih uspehih.

Kakšen izziv ti predstavlja vodenje mladinske reprezentance in zakaj si se odločila zanj?
V lanski sezoni sem spoznala, kako zelo me veseli delo z ekipo in v kakšni meri se selektorske naloge ujemajo z mojimi sposobnostmi. Selektorsko delo poleg podrobnega poznavanja športa in tekmovalnih struktur zajema tudi veliko logističnih in organizacijskih nalog. Koordiniranje urnikov in nastopov vseh šestih kategorij, natančno spremljanje poteka tekmovanja, podrobno poznavanje tekmovalnih pravil, organiziranje celotnega potovanja; vse to so izzivi, ki se jih sama z največjim veseljem lotevam. Morda sem se zadeve lotila malo drugače kot v preteklih letih, saj je bil do zdaj selektor vedno tudi glavni trener ekipe, jaz pa si predvsem prizadevam, da je za tekmovalce kot tudi za reprezentančne trenerje čim bolje poskrbljeno, da so oni lahko stoodstotno osredotočeni na svoje naloge in naše skupne cilje.

Kdo so trenerji v mladinski reprezentanci?
Glavni trener je Klemen Kejžar, ki mi ogromno pomaga s strokovnimi nasveti in trenerskimi odločitvami. Poleg njega z nami v veliki meri sodeluje še Dominik Fon, občasno pa tudi Miha Hribar, Jakob Šparovec in Jan Strmole.

Kako si zastavila delo reprezentance in kaj vas čaka v letošnji sezoni?

Zadnji dve leti sem bila v delo reprezentance precej vpeta, tako da se trudim delo v čim večji meri le nadaljevati po enakih vzorcih. Mladinske kategorije se vsako leto menjajo, tako da za balvane in težavnost naredimo širši izbor, da sploh izberemo člane ekipe, nato pa naš koledar diktirajo datumi mednarodnih tekmovanj. V okviru reprezentance želimo izvesti čim več treningov za tekmovalno pripravo, pri čemer nam je v veliko pomoč nacionalni balvanski center za simulacijo balvanskih tekem. Evropski balvanski tekmi za evropski pokal sta letos aprila, težavnostne tekme so konec maja in julija. V zelo kratkem času sledijo še evropska prvenstva najprej v težavnosti in hitrosti, avgusta pa v balvanih. Vrhunec naše sezone bo svetovno prvenstvo v vseh treh disciplinah konec avgusta. Pred nami je pestra tekmovalna sezona, za katero so priprave že v polnem teku. V čast in veselje mi je voditi tako ekipo, kjer vsak posebej trdo dela za zastavljene cilje in kjer smo vsi skupaj najglasnejši na tekmovališču ob čisto vsakem našem nastopu. Verjamem, da bomo dobro delali še naprej in ponosno zastopali slovenske barve na največjih tekmovanjih.

Slovensko mladinsko reprezentanco v športnem plezanju lahko spremljate tudi na Instagramu >>>.

Želimo jim uspešno delo in sezono!

Manca Ogrin

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih