petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 30. marec 2022, ob 15.10 uri, ogledov: 4855

Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje navdušila tudi na filmskem platnu

Koče | Planinska kultura | Gorniške vasi | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Jezersko | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani je bil 25. marca pravi pravcati češko-slovenski planinski praznik v dolini, ko je Planinska zveza Slovenije med širno občestvo pospremila težko pričakovani film Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje. Dokumentarno-igrani film, ki je nastal po zamisli Ladislava Jiráska, prikazuje sodelovanje slovenskih in čeških planincev od ustanovitve češke podružnice Slovenskega planinskega društva do praznovanja 120-letnice Češke koče na Spodnjih Ravneh. Ob vznožju znamenite planinske koče - na Jezerskem - so film predvajali dan pozneje.
Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe so bile priljubljen cilj čeških planincev, zato so leta 1897 v Pragi ustanovili svoje društvo, podružnico takratnega Slovenskega planinskega društva (SPD). S tem so povezave med slovenskimi in češkimi planinci postale še tesnejše. Leta 1900 je češka podružnica zgradila Češko kočo, ki je vse do danes najvidnejši pomnik tega sodelovanja. Dokumentarno-igrani film prikazuje to sodelovanje vse od ustanovitve češke podružnice SPD do praznovanja 120-letnice Češke koče na Spodnjih Ravneh. Film je nastal po zamisli Ladislava Jiráska, publicista, urednika in zbiralca zgodovinskega gradiva ter velikega prijatelja Slovenije.

ceska_koca_film_premiera_foto_dusan_prasnikar2
Pogovor z Ladislavom Jiráskom, Radekom Jarošem, Ladislavom Novákom, Andrejem Karničarjem in Mirom Erženom o nastajanju filma in češko-slovenskem planinskem prijateljstvu (foto Dušan Prašnikar)

Zbrane na pravem pravcatem planinskem prazniku v središču Ljubljane je uvodoma pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, ki je izpostavil, kako globoke so korenine tega sodelovanja. Dobrodošlico na premieri filma jim je izrekel tudi vodja projektov pri Planinski zvezi Slovenije in sodelujoči v filmu Miro Eržen, ki je tudi sam prisostvoval vrsti dogodkov obujenega češko-slovenskega planinskega prijateljstva, orisal pa je tudi pomen praške podružnice Slovenskega planinskega društva za razvoj aktivnosti v okviru SPD ter sedanje slovensko-češko sodelovanje. Ozadje nastajanja filma je občinstvo spoznalo v pogovoru z gosti iz Češke in Slovenije, osrednjimi liki filma in žlahtnega planinskega prijateljstva. 

Idejni avtor in režiser filma Ladislav Jirásko je začel obiskovati slovenske gore v letu 1973 in v naslednjih letih dodobra spoznal Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke. Že takrat ga je zanimala zgodovina povezav slovenskih in čeških planincev, saj je znano, da je bila češka podružnica SPD v Pragi ena izmed najaktivnejših podružnic SPD, ki je med drugim zgradila Češko kočo na Spodnjih Ravneh na Jezerskem. Na njegovo pobudo je bilo leta 2017 v Pragi ustanovljeno društvo Češka podružnica SPD - 2017, ki v simboličnem smislu nadaljuje poslanstvo češke podružnice SPD, za velik prispevek k sodelovanju in poglobljenemu prijateljstvu med češkimi in slovenskimi planinci pa je Jirásko prejel tudi zlati častni znak Planinske zveze Slovenije. Ideja o filmu se mu je porodila že pred leti, na poti do izvedbe pa je veliko sodeloval z Andrejem Karničarjem, saj je bilo ustvarjanje filma zanj velik, a dragocen izziv. V filmu je nekaj prizorov zaigranih, predstavljeno je veliko izvirnih dokumentov in predmetov iz obdobja od leta 1898 do leta 1914, vključeni pa so tudi arhivski posnetki iz zadnjih desetletij, kar daje filmskemu spomeniku Češki koči še dodano vrednost. Premiere filma se je udeležil tudi Ladislavov sin Ondrej Jirásko, nadaljevalec te plemenite slovensko-češke povezave.

ceska_koca_film_premiera_foto_dusan_prasnikar3
Premiera filma Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani (foto Dušan Prašnikar)

Radek Jaroš je prvi češki alpinist, ki je osvojil krono Himalaje - preplezal je vseh štirinajst osemtisočakov brez uporabe dodatnega kisika; na Everest se je povzpel leta 1998 in serijo vzponov na osemtisočake končal leta 2014 z vzponom na K2. Med letoma 2016 in 2019 pa se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin in tako dokrajčil še t. i. krono sveta. Obiskal je že vse celine in številna gorstva po vsem svetu, slovenske Alpe pa so ga očarale s svojo lepoto, medtem ko se na Jezersko vedno znova rad vrača ne le zaradi krasnih gora, ampak predvsem zaradi prijaznih ljudi. V filmu nastopa kot dr. Karel Chodounský, znameniti zdravnik in farmacevt, profesor medicine ter idejni vodja in pobudnik ustanovitve Češke podružnice SPD. Pot od vrhunskega alpinista do filmske vloge zgodovinske osebnosti je bila po njegovih besedah zahtevna, občinstvo pa je nasmejal z izjavo, da je bilo zanj težje igrati v filmu, četudi je bilo končnega izkupička le nekaj filmskih minut, kot snemati v Himalaji, ko je svoje vzpone na osemtisočake ovekovečil tudi skozi oko kamere. 

Alpinist, fotograf, dolgoletni zunanji sodelavec ekipe ALPY in Lidé & Hory Ladislav Novák je tudi eden od ustanovnih članov Češke podružnice Slovenskega planinskega društva - 2017. Je velik poznavalec Alp, povzpel se je na 15 štiritisočakov, obiskal Himalajo, Patagonijo, Kavkaz in Pamir. Svojega prvega obiska Slovenije se spominja iz časov, ko je bila takratna Češkoslovaška še za železno zaveso, med prvim vzponom na Triglav pa je preboleval angino - a je vztrajal! In slovenske gore je pozneje obiskal še večkrat. V filmu je v igranih vlogah stopil v čevlje pomembne zgodovinske osebnosti Stanislava Práchenskega, odvetnika, ki je ob ustanovitvi leta 1897 postal blagajnik Češke podružnice SPD. Kot je dejal, mu je povabilo k nastopanju v filmu prineslo zanimanje za hribe, prav tako pa je bilo igranje zanj velik izziv, je pa skozi študij svoje vloge začutil takratno tesno povezanost slovenskih in čeških planincev.

ceska_koca_film_premiera_foto_dusan_prasnikar1
Tako v Ljubljani kot na Jezerskem je bilo občinstvo navdušeno nad dokumentarno-igranim filmom, ki oriše več kot 120 let žlahtnega planinskega sodelovanja Slovencev in Čehov (foto Dušan Prašnikar) 

V filmu nastopa tudi Andrej Karničar - Drejc, župan občine Jezersko, ki se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal leta 1995, ko sta z bratom Davom kot prva Slovenca dosegla vrh Anapurne I in nato kot prva na svetu presmučala njeno severno steno. To je bil hkrati zadnji, štirinajsti osvojeni slovenski osemtisočak. V zgodovino Češke koče pa se je vpisal njun oče Andrej Karničar, legendarni oskrbnik te 122-letne dame nad Jezerskim, ki je bil pravi gostitelj in poznavalec gora, znal si je vzeti čas za goste, z njimi poklepetati in jim svetovati glede obiska okoliških vrhov. Z ženo Polono, s katero je Drejc pozneje nekaj časa skrbel za Češko kočo, imata lepe spomine na tista leta, še danes pa se mu zdi pomembno naključje, da so Čehi za svojo kočo izbrali prav Spodnje Ravne pod severno steno Grintovcev v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ponosen je, da se ta povezanost slovenskih in čeških planincev nadaljuje, izpostavil pa je tudi, da je Češka koča danes središče planinske dejavnosti na Jezerskem, srce planinskega društva in gorskega reševanja, pa alpinizma in turnega smučanja. 

Občinstvo na premieri filma na Gospodarskem razstavišču je bilo navdušeno nad dragocenim filmskim spomenikom Češki koči in češko-slovenskemu planinskemu sodelovanju ter je ustvarjalce filma z Ladislavom Jiráskom na čelu nagradilo z glasnim aplavzom. Dan pozneje so film in njegovi osrednji akterji navdušenje poželi tudi v dvorani Korotan na Jezerskem. 

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice:
Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje | premiera filma 
Panslovanstvo v naših gorah: 120-letnica ustanovitve Češke podružnice SPD v Pragi 
120 let Češke koče na Spodnjih Ravneh nad Jezerskim 
115 let Češke koče na Spodnjih Ravneh

------------------------
Medijske objave:
Film o Češki koči (TV Slovenija)
Stara dama pod Grintovcem (Delo)
PDF Stara dama pod Grintovcem (Delo)
PDF Češko in slovensko (Gorenjski glas)
Ali bi Slovenci imeli Češko kočo, če ne bi zgradili planinskega zavezništva s Čehi? (24ur.com)
Navdušila tudi na filmskem platnu - Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje (Gore-ljudje)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (3)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih