sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 7. april 2022, ob 11.15 uri, ogledov: 3055

Gibalno ovirani gore osvajajo - v letu 2022 kar 12 planinskih ciljev

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Manca Ogrin
"Tudi invalidi želimo stopiti na vrh gore, tako kot vsi Slovenci. Tam lahko odpremo oči in srce. Tako začutimo moč narave, ki nas okrepi za lažje sprejemanje težav." Eno redkih priložnosti, da svojo željo uresničijo, predstavlja za mnoge invalide akcija Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO 2022. Letos se bo začela že 14. aprila. Organiziranih bo 12 pohodov, ki jih je ekipa GOGO 2022 6. aprila predstavila na novinarski konferenci.
"Na vsakem pohodu pričakujemo več kot 60 udeležencev - planincev invalidov, njihovih najbližjih in prostovoljcev, ki bodo zagotovili, da bo udeležba varna in prijetna za vse. Na prvem pohodu - 14. aprila na Plački stolp - se bomo naužili čudovite panorame, ki se odpira vse do Prekmurja, Donačke gore in Alp," je napovedal vodja delovne skupine GOGO 2022 Stojan Rozman.

gogo_2022_stojan_rozman_foto_manca_ogrin
Stojan Rozman, vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 (foto Manca Ogrin)

Do konca septembra se bo zvrstilo 12 pohodov po poteh Gorenjske, Štajerske in Dolenjske, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. "Skupna točka vseh pohodov je doživetje svobode, gibanja in druženja. Pogled na vrhove gora, čutenje svežine gozdov, predvsem pa povezanost in zavedanje, da nisi sam," je Rozman predstavil akcijo, ki gibalno oviranim že tretje leto zapored priporoča in predvsem omogoča aktiven življenjski slog ter druženje. Zato je predstavitev letošnje akcije in planincev, ki premikajo meje mogočega v svojem življenju, na novinarski konferenci potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, nedaleč od Ljubljane.

"Vse gore, na katere se bomo letos podali, so za GOGO planince nove. Dolžine in zahtevnosti poti so različne in prilagojene zmožnostim udeležencev, ob tem pa smo izredno zadovoljni, da število GOGO planincev raste in da bomo lahko s podporo številnih prostovoljcev podaljšali sezono pohodništva na kar pol leta," je izpostavil Rozman. Akcija, ki povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo, letos že tretje leto poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

gogo_2022_nk_foto_inplaninec
Gibalno ovirani gore osvajajo - v letu 2022 kar 12 planinskih ciljev (foto inPlaninec)

Pri izvedbi sodeluje pet partnerjev:
Planinska zveza Slovenije,
Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
Zveza paraplegikov Slovenije,
Društvo distrofikov Slovenije,
Združenje multiple skleroze Slovenije,
ki so za predstavitev akcije izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir, saj akcija spodbuja gibalno ovirane osebe, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti.

Združenje multiple skleroze Slovenije se je letos pridružilo akciji kot peti partner. "V družbi, ki je postala po razmišljanju zelo individualistična, take akcije krepijo odgovoren odnos do narave, v kateri je množica enkratnih in zanimivih posebnosti. Potrebno je odpreti oči in srce. Samo na ta način bomo začutili moč narave, ki nas lahko okrepi za lažje sprejemanje težav, ki nam jih je naložila bolezen in invalidnost," je pojasnil namestnik predsednika združenja Edvard Rednak.

Pomen akcije, telesne aktivnosti in druženja je predstavil tudi parašportnik Matjaž Bartol, ki je najbolj dejaven v paraolimpijski disciplini boči oziroma dvoranskem balinanju, za kar je na prireditvi Parašportnik leta 2021 ob zaključku tekmovalne športne poti, prejel tudi priznanje za življenjsko delo.

gogo_2022_nk_na_vozicku_foto_in_planinec
Pohodi pod okriljem akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 so dostopni tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč (foto inPlaninec)

Ker je pogled na preizkušnje življenja drugačen, če nanje gledamo z vrha, je akcijo podprl vrhunski alpinist in prvi Slovenec na vrhu Everesta Andrej Štremfelj. Skupaj z ženo Marijo Štremfelj sta se v zgodovino zapisala tudi kot prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: "Z Marijo sva že dve leti ambasadorja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo. Moram priznati, da takrat, ko sem privolil v to, niti slučajno nisem vedel, kako bo, kaj je smisel moje prisotnosti, kako bodo akcije izgledale. Pred tem sem dvakrat sodeloval pri vzponu slepih na Triglav in vedel sem, da pri takih sodelovanjih običajno dobim več, kot dajem. Zato sva se oba z veseljem odzvala povabilu. V primeru, ko gre za neko dobrodelno in prostovoljno udejstvovanje, ne moreš zgrešiti smisla, sem si mislil. Že na prvi udeležbi na pohodu sem bil pozitivno presenečen. Vzdušje in energija prisotnih sta me prepričala, da je vredno sodelovati. Zato se vedno z veseljem odzovem na vabilo, tako kot - verjamem - tudi vsi ostali ambasadorji akcije."

Da bosta pohodnikom vselej zagotovljena spremstvo in varnost, bodo v letošnjem letu pripomogli prostovoljci Zavoda Nefiks in Zavoda Manipura. Zavezo o sodelovanju na tem področju so predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predstavnica Zavoda Manipura Barbara Otoničar in predstavnik Zavoda Nefiks Jože Gornik potrdili s svečanim podpisom dogovora o sodelovanju. Generalni sponzor akcije GOGO 2022 je že tretje leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. "Gora je lahko kot življenje - pretežka, če se vzpenjaš sam, a prijazna, če imaš podporo prijateljev. Velika požrtvovalnost in predanost ekipe GOGO nam je navdih in vzor. Biti del tega gibanja je čast in ponos," odločitev utemelji predstavnik NiceHasha Martin Škorjanc.

gogo_2022_sodelovanje_manipura_pzs_nefiks_foto_manca_ogrin
Dogovor o sodelovanju so podpisali predstavnica Zavoda Manipura Barbara Otoničar, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in predstavnik Zavoda Nefiks Jože Gornik (foto Manca Ogrin)

Bogastvo akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 je tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije, spodbujanju inkluzije celotne družbe in povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb. Slepi in slabovidni planinci, ki osvajajo Slovensko planinsko pot, se tako letos učijo slovenskega znakovnega jezika pod taktirko Slovenke leta 2020 Natalije Spark, saj so se v kočah že večkrat srečali z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 - načrt pohodov
14. april   Plački stolp
14. maj   Gora Oljka
22. maj   Zavetišče v Gozdu
29. maj   Kal nad Hrastnikom
9. junij   vseslovenski inkluzivni pohod na Toško čelo
18. junij   Svetina
19. junij   Ermanovec
27. avgust   Velika planina
10. september   Trdinov vrh
18. september   "pohod v neznano"
24. september   Bohor
29. september   Završki stolp

gogo_2022_nk_marija_stremfelj_stojan_rozman_foto_inplaninec
Ambasadorja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 sta tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj (foto inPlaninec)

Ob začetku letošnje akcije GOGO 2022 so se člani ekipe GOGO 2022 poklonili tudi spominu na Iva Jakovljeviča, enega najvidnejših članov ekipe.

Ambasadorji in parašportniki: Člani ekipe GOGO 2022 so hvaležni in ponosni, da so akcijo GOGO 2022 podprli cenjeni ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač. Akcijo podpirajo tudi parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.

------------------------
Medijske objave: 
Gibalno ovirani osvajajo gore (TV Slovenija)
Z obiskom gora sanje invalidov postajajo resničnost (Dnevnik)
"Ni ovir za dober dir" (Val 202)
Planinska zveza Slovenije za gibalno ovirane pripravlja 12 pohodov (STA)
V letu 2022 kar 12 planinskih ciljev (MMC RTV Slovenija)
Inkluzivni pohodi (Prvi program Radia Slovenija)
Gibalno ovirani gore osvajajo (Ekodežela)
12 planinskih ciljev (Gore-ljudje)
Gibalno ovirani gore osvajajo (Si21.com)

Fotogalerija

 inPlaninec

 arhiv Pin/OPP1 / 20

 arhiv Pin/OPP2 / 20

 arhiv Pin/OPP3 / 20

 arhiv Pin/OPP4 / 20

 arhiv Pin/OPP5 / 20

 arhiv Pin/OPP6 / 20

 arhiv Pin/OPP7 / 20

 arhiv Pin/OPP8 / 20

 arhiv Pin/OPP9 / 20

 arhiv Pin/OPP10 / 20

 arhiv Pin/OPP11 / 20

 arhiv Pin/OPP12 / 20

 arhiv Pin/OPP13 / 20

 arhiv Pin/OPP14 / 20

 arhiv Pin/OPP15 / 20

 arhiv Pin/OPP16 / 20

 inPlaninec17 / 20

 inPlaninec18 / 20

 inPlaninec19 / 20

 inPlaninec20 / 20

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih