četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 9. april 2022, ob 19.30 uri, ogledov: 3294

Postojnsko-tržiška zmaga na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Litija | Planinsko društvo Postojna | Planinsko društvo Tržič | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ponosni osnovnošolski državni prvaki na 32. tekmovanju Mladina in gore so 9. aprila v Litiji postali člani ekipe Nanoške zveri (PD Postojna) pred drugouvrščenimi Neustrašnimi gorskimi učenjaki (PD Kranj) in Planinskimi mulci (PD Litija) na tretjem mestu. Srednješolska odličja so si razdelili zmagovalki Gorski kuri (PD Tržič) pred dvojico Prihaja Nodi (PD Litija) na drugem in Najboljšima pod Nanosom (PD Podnanos) na tretjem mestu.
Osnovna šola Gradec v Litiji je bila drugo aprilsko soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so šestič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja več kot 200 tekmovalcev, so 32. državno tekmovanje MIG organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Litija in Osnovna šola Gradec.

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin5
Praktična naloga iz prve pomoči v finalu državnega tekmovanja Mladina in gore v Litiji (foto Manca Ogrin)

Planinsko kulturno mavrico sta za uvod v tekmovanje narisala mladinski in otroški pevski zbor OŠ Gradec. Tekmovalce so spodbudno nagovorili podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, podžupanja Očine Litija Lijana Lovše, ravnatelj OŠ Gradec Damjan Štrus, predsednica Planinskega društva Litija Alma Jere, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Suhadolnik in dolgoletna koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh. Pred finalom je planinski mladeži obilo znanja na tekmovanju in v gorah zaželel še predsedenik PZS Jože Rovan, da obisk gora zahteva veliko odgovornosti in znanja, pa je poudaril skriti gost Vladimir Habjan, alpinist, gorski reševalec, brezpotnik in urednik Planinskega vestnika.

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin6
Skriti gost Vladimir Habjan, alpinist, gorski reševalec, brezpotnik in urednik Planinskega vestnika (foto Manca Ogrin)

Tri- in štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o zanimivostih v Litiji in okolici, kaj imajo skupnega brata Badjura, GEOSS in Bogenšperk ter o domačinu iz Šmartnega pri Litiji Jožetu Sinigoju. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin4
Osnovnošolski finale državnega tekmovanja Mladina in gore v obliki kviza (foto Manca Ogrin)

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 43 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Zmage se je veselila ekipa Nanoške zveri (PD Postojna) pred drugouvrščenimi Neustrašnimi gorskimi učenjaki (PD Kranj) in Planinskimi mulci (PD Litija) na tretjem mestu. Na četrto mesto so se uvrstile Črne marjetice (PD Izola), na peto Poskočni planinci (PD Podnanos) in na šesto Podzemne veverice (OŠ Orehek Kranj).

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin9
Ponosni osnovnošolski državni prvaki Nanoške zveri iz PD Postojna z mentorico Veroniko Biščak, predsednikom PZS Jožetom Rovanom, načelnico Mladinske komisije PZS Ano Suhadolnik in koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh (foto Manca Ogrin)

Ponosni osnovnošolski državni prvaki Tinkara SimčičAljaž Žakelj in Gregor Samsa, ki so si nadeli ime Nanoške zveri, so se izjemno veselili svojega uspeha, ki pa jih ni preveč presenetil, saj fanta, devetošolca, tekmujeta že od šestega razreda in sta se vsakič uvrstila v finale, šestošolka pa je novinka: "Na tekmovanju Mladina in gore je treba pokazati obširno praktično znanje in je precej lažje, če si vpet v planinstvo, kot smo tudi mi. Obiskujemo planinski krožek, kjer smo imeli tudi veliko priprav na tekmovanje, od tretjega razreda se udeležujemo poletnih planinskih taborov PD Litija, na tekmovanje smo se pripravljali tudi s pomočjo planinskih vodnikov, sploh pri vozlih in orientaciji, pa tudi doma. Malo smo pričakovali zmago in se še posebej potrudili, saj nam je en vodnik obljubil, da nas, če zmagamo, pelje na tritisočak."

"Udeležba na tekmovanju Mladina in gore je za mlade tekmovalce nagrada za redno obiskovanje planinskega krožka in hribov, kamor radi hodijo, zmaga pa je še dodatna motivacija za nadaljnje planinsko udejstvovanje, razvijanje vztrajnosti, požrtvovalnosti, vedoželjnosti, veselja do narave, pristnih medsebojnih odnosov in medgeneracijskega sodelovanja znotraj PD Postojna, saj s tekmovanjem diha celotno društvo, od najmlajših do najizkušenejših," je poudarila Veronika Biščak, že 33 let mentorica mladih planincev v PD Postojna.  

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin7
Finale - tudi praktična naloga iz planinskih vozlov - je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane (foto Manca Ogrin)

Na šestem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Litiji pomerilo enajst srednješolskih ekip. Zmago sta slavili Gorski kuri (PD Tržič), drugo mesto sta si prislužila domačina Prihaja Nodi (PD Litija) in tretje Najboljše pod Nanosom (PD Podnanos). Četrta je bila dvojica Črnopotoška lupina (PD Litija), peta Gorska mulca (PD Idrija) in šesta Od višine se zvrti (PD Litija). 

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin8
Srednješolski zmagovalki Gorski kuri iz PD Tržič z mentorjem Gorazdom Černilcem, načelnico Mladinske komisije PZS Ano Suhadolnik, koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Manca Ogrin)

Gorski kuri, srednješolski zmagovalki Tinkara Košir in Neža Kočevar, sta že prekaljeni planinski mački, ki sta se na stopničke uvrščali že kot osnovnošolki, letos pa drugič tekmovali med srednješolci. "Obe radi obiskujeva gore, planinsko znanje sva pridobivali že v osnovni šoli, kjer naju je mentor planinskega krožka tudi privabil na tekmovanje Mladina in gore. Priprave sva zastavili sproščeno, saj sva si preprosto želeli na tekmovanje, saj je fajn delati z mentorjem in srečati druge planince. Praktično in teoretično znanje se močno prepletata, zato je vse lažje in bolj logično, če hodiš v hribe," sta poudarili tekmovalki, njun mentor Gorazd Čerilec pa je izpostavil dodano vrednost tekmovanja Mladina in gore tudi po koncu osnovne šole, saj "tako srednješolce navdušimo, da ostajajo v planinstvu, gorništvu, ker se sicer v obdobju odraščanja pogosto izgubijo v ritmu mladih in žurov, pade pa jim tudi motivacija za ukvarjanje s športom, ki ga veliko mladih opusti. Če se pripravljajo na tekmovanje, pa se morajo temu posvetiti in vztrajati".

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin3
Planinsko mravljišče na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore v Litiji (foto Manca Ogrin)

Teoretična vprašanja in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj z željo, da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah. Letos so nad njimi bdeli Urška TrčekJure BrečkoMonika GubenšekAna SuhadolnikVanja BlažicaNina RmanUroš KuzmanBojan Pollak in Domen Strle. Najboljše osnovnošolske ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, srednješolske s kolesarskim vikendom v okviru Komisije za turno kolesarstvo PZS, najboljši s pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Na likovnem natečaju z naslovom Z markacijo na pot so bili nagrajeni Jon Milič in Tia Šafarič (PD Ljutomer), Neža Strel (PD Idrija) in Vida Lia Rutar (PD Litija). 

mladina_in_gore_2022_foto_manca_ogrin1
Nagrajena dela na likovnem natečaju z naslovom Z markacijo na pot (foto Manca Ogrin)

PDF REZULTATI 32. MIG Litija - osnovnošolci
PDF REZULTATI 32. MIG Litija - srednješolci

Iskrene čestitke mladim tekmovalcem in njihovim mentorjem!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
PDF Preverjali znanje o gorah (Gorenjski glas)
Nanoške zveri prve, a štejeta tudi druženje in narava (Radio 94)
Postojnsko-tržiška zmaga
(Gore-ljudje)
Postojnsko-tržiška zmaga na 32. državnem tekmovanju Mladina in gore (Hribi.net)
Postojnsko-tržiška zmaga (Si21.com)
Postojnski osnovnošolci osvojili prvo mesto na državnem tekmovanju Mladina in gore (Občina Postojna)

Fotogalerija

 Manca Ogrin

 Manca Ogrin1 / 32

 Manca Ogrin2 / 32

 Manca Ogrin3 / 32

 Manca Ogrin4 / 32

 Manca Ogrin5 / 32

 Manca Ogrin6 / 32

 Manca Ogrin7 / 32

 Manca Ogrin8 / 32

 Manca Ogrin9 / 32

 Manca Ogrin10 / 32

 Manca Ogrin11 / 32

 Manca Ogrin12 / 32

 Manca Ogrin13 / 32

 Manca Ogrin14 / 32

 Manca Ogrin15 / 32

 Manca Ogrin16 / 32

 Manca Ogrin17 / 32

 Manca Ogrin18 / 32

 Manca Ogrin19 / 32

 Manca Ogrin20 / 32

 Manca Ogrin21 / 32

 Manca Ogrin22 / 32

 Manca Ogrin23 / 32

 Manca Ogrin24 / 32

 Manca Ogrin25 / 32

 Manca Ogrin26 / 32

 Manca Ogrin27 / 32

 Manca Ogrin28 / 32

 Manca Ogrin29 / 32

 Manca Ogrin30 / 32

 Manca Ogrin31 / 32

 Manca Ogrin32 / 32

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih