ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 12. april 2022, ob 8. uri, ogledov: 1516

Zadonela je pesem … na občnem zboru PD Tolmin

Društva | 
Planinsko društvo Tolmin | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Zadonela je pesem v veliki predavalnici osnovne šole in gimnazije Tolmin, v soboto, 9. aprila 2022. Po dveh letih premora, če odštejemo lanski dopisni občni zbor, smo se tolminski planinci ponovno v večjem številu zbrali na svojem letnem obračunu dela.
Udeležba članov je zadoščala za sklepčnost in tudi gostov se je nabralo lepo število. Začetni napevi vokalne skupine Snežet so nas ganljivo zazibali v predkoronsko dobo, čase nemotenega druženja, ki je bilo ob prislovičnem čaščenju neokrnjene gorske tišine vedno zaželen sestavni del planinstva. Predstavljalo je simboliko združevanja istomislečih ljudi.

Uradni del se je začel po uvodnem pozdravu predsednice Milene Brešan, ko je delovno predsedstvo z Žarkom Trušnovcem na čelu zasedlo svoje omizje. PD Tolmin, ki je v letu 2021 štelo 529 članov (od tega 109 mladih planincev), je zabeležilo padec članstva za 148, a ohranilo okostje, v večini pa tudi meso svojih razvejanih dejavnosti. Zgoščeno poročilo, ki sta ga ob pestri slikovni projekciji prebrali tolminski osnovnošolki pod mentorstvom Mirjam Humar, je nakazalo omejitve v delovanju zaradi ukrepov proti epidemiji. Celotna poročila so na voljo na spletni strani PD Tolmin in v pisarni PD.

Gospodarski odsek je v Koči na planini Razor zabeležil nekoliko večji promet s podobnim številom nočitev (924) kot v letu 2020. Dežurstvo članov PD ob koncih tedna je stalna praksa, pripravljalna vzdrževalna dela pred začetkom sezone pa so zahtevala tudi več delovnih akcij pri koči in na dovozni cesti. Ker je zmanjkalo sredstev, žal nismo uspeli na državnem razpisu za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi, kar bi nam olajšalo načrtovano povečanje energetske učinkovitosti koče. Kljub temu nameravamo izvesti tovrstne posege na strojnih in elektro napravah.

pd_tolmin_obcni_zbor_foto_miljko_lesjak
Prejemniki priznanj PZS in PD Tolmin (foto Miljko Lesjak)

Markacisti so pri vzdrževanju nad 100 km planinskih poti izvedli 23 akcij in večkrat priskočili na pomoč drugim odsekom.

Vodniški odsek s 13 registriranimi vodniki je v preteklem letu izpeljal 26 tur in pohodov, od tega 7 s planinci upokojenci, ki so skupaj s svojim dolgoletnim vodnikom Rudijem Rauchom zaključili bogato obdobje njegovega vodenja. Vodniki so sodelovali tudi pri pohodih mladih planincev in opravili licenčno usposabljanje. Odsek je v sodelovanju z GRS pripravili tečaj varne hoje v zimskih razmerah. Darij Kenda je prejel za 30-letno prostovoljno vodenje v PD Tolmin in nekatere nove pobude najvišje vodniško priznanje častni vodnik.

Mladinski odsek je v vrtcih in osnovnih šolah izvedel skupno 24 izletov (udeležba 433 otrok). Odvijali so se v kombinaciji z akcijama za pridobitev športne značke in mladi planinec. Namesto običajnega planinskega tabora so pripravili počitniške planinske dneve Z nahrbtnikom na potep. Pridobili so tri nove mentorice.

Jamarji zaradi znanih omejitev niso organizirali poletnega raziskovalnega tabora na Migovcu, kar pa ne pomeni, da so se tamkajšnjim raziskavam popolnoma odrekli. Zadnji neuradni podatek za Sistem Migovec izkazuje 41,4 km raziskane skupne dolžine in doseženo globino -972 m. Ne skrivajo, da se spogledujejo z globino -1000 m. Skupaj s kolegi iz Ajdovščine in Kopra so izvedli medklubsko vajo v Kačni jami. Udeležili so se tudi raziskovanj v Skalarjevem breznu in Hudem Vršiču (Kanin). V sklopu naravovarstvenih akcij so sodelovali z Zavodom RS za varstvo narave - enota Nova Gorica. Skupaj z drugimi slovenskimi in italijanskimi jamarji so sodelovali pri obširnem vodnem sledenju na Kaninu. Njihovo raziskovalno delo dobiva vse bolj znanstvene razsežnosti. Iztok Možir je opravil izobraževanje in pridobil naziv Inštruktor jamarstva. Poleg dnevov odprtih vrat v Zadlaški jami in drugih promotivnih akcij so ob 50-letnici sekcije pripravili tudi osrednjo prireditev na planini Razor. Ob jubileju je jamarska sekcija prejela priznanje in zlati častni znak Jamarske zveze Slovenije.

Člani Soškega alpinističnega odseka so v preteklem letu opravili približno 180 vzponov (letnih in zimskih), med njimi tudi nekaj prvenstvenih. Nanizali so tudi več kakovostnih turnih smukov in alpinističnih spustov. Njihovo področje udejstvovanja obsega Julijce, Kamniške Alpe, segajo pa tudi preko naših meja. Jeseni se je začela alpinistična šola z več kot 30 prijavljenimi tečajniki.

Člani postaje GRS so izvedli vsa predvidena izobraževanja in usposabljanja ter nudili varovanje pri izvedbi padalskih tekmovanj, gorskih tekih in pohodih. Pridobili so novo terensko vozilo in dali pobudo, da se dosedanja skupina v Ajdovščini, ki že izpolnjuje zahtevane pogoje, organizira kot samostojna postaja GRZS. Zaradi obsežnega terena normativno število 35 reševalcev za naše območje že dolgo časa ni več primerno. V preteklem letu so zabeležili 82 intervencij (od tega 27 s pomočjo posadk helikopterja, v 39 primerih prisoten zdravnik), na katerih je stalno krožilo kar 70 reševalcev. Obrambnega ministra Mateja Tonina so ob obisku v Tolminu opozorili na podhranjenost reševalnih helikopterjev s posadkami in predlagali vzpostavitev treh helikopterskih baz za reševanje (Štajerska, osrednja Slovenija in Primorska).

Fotografska skupina je v preteklem letu kljub omejitvam pripravila 9. pregledno razstavo. 26 članov je prineslo v pregled in oceno 317 fotografij. S samostojnimi razstavami so se predstavili Miljko (z dvema) in Danilo Lesjak, Miran Klinkon ter Milena Brešan. Nazive Mednarodne zveze za fotografsko umetnost so pridobili Dario Mario Simaz (EFIAP), Danilo Lesjak in Miljko Lesjak (oba AFIAP). Pri ocenjevanju uspešnosti so dosegli 8. mesto med 33 klubi, člani Fotografske zveze Slovenije. Najuspešnejši na natečajih doma v tujini so bili: Mario Dario Simaz, Danilo Lesjak, Miljko Lesjak in Miran Klinkon.

Odsek za varstvo gorske narave, številčno najmanjši člen planinskega društva, je pri koči na planini Razor popravil ograjo botaničnega kotička in se udeležil srečanja varuhov gorske narave v koči na Planini nad Vrhniko.

Na seznamu omejitev v lanskem letu so se znašli tudi dobro obiskani planinski večeri odseka za obveščanje, promocijo in kulturo, ki jih že pogrešamo. Kljub vsemu se objave na spletnih straneh društva niso več zmanjševale (število prispevkov se je povečalo za 3%), število vpogledov pa je celo naraščalo. Ostale vesti in zanimivosti so bile objavljene na facebook strani društva. Objave na planinski informativni tabli sredi Tolmina in na sedežu društva so sledile siceršnjem okrnjenemu društvenemu dogajanju. Krpelj, zunanja podoba, pa tudi lastno ogledalo našega življenja in dela, se bralcem ni izneveril in z veliko truda je izšla že njegova 27. številka, tokrat v celoti na barvnih straneh (upajmo, da nam bo uspelo tak standard obdržati). Društvo je izdalo tudi zgibanko Program aktivnosti 2022.

Tako smo ob delu, neomajni zvestobi našemu poslanstvu in navkljub vsemu prilagajanju tekočim omejitvam preživeli še eno leto. Naše delo je vsestransko, pisano. Ob nujni samokritičnosti smo lahko ponosni na vse dosežke v preteklem letu, kar nam priznavajo tudi drugi. Občni zbor smo zaključili ob pozdravih gostov iz sosednjih planinskih društev, predsednika PD MDO Posočja Dušana Plesničarja in župana Uroša Brežana. Podeljena so bila tudi priznanja najzaslužnejšim planinskim delavcem. Njim namenjamo pozornost v posebnem prispevku. Nismo se odrekli tudi tradicionalnemu druženju ob prigrizku in pijači, ki je podaljšalo prijeten večer med planinskimi prijatelji in znanci.

Žarko Rovšček

Fotogalerija

 Miljko Lesjak

Vokalna skupina Snežet med uvodnim nastopom

  Miljko Lesjak1 / 8

Predsednica PD Tolmin Milena Brešan

  Miljko Lesjak2 / 8

Nagovor župana Občine Tolmin Uroša Brežana

  Miljko Lesjak3 / 8

Predsednik MDO PD Posočja Dušan Plesničar

  Miljko Lesjak4 / 8

Prejemniki priznanj PZS in PD Tolmin

  Miljko Lesjak5 / 8

 Miljko Lesjak6 / 8

 Miljko Lesjak7 / 8

 Miljko Lesjak8 / 8

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih