sobota, 10. junij 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 11. maj 2022, ob 7.30 uri, ogledov: 1949

Očistimo naše gore v 13. sezono z izborom Naj planinska pot 2022

Poti | Koče | 
Komisija za planinske poti | Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinci lahko v novi sezoni akcije Očistimo naše gore že peto leto zapored glasujejo za naj planinsko pot. Svoj glas za eno od sedmih kandidatk, ki se potegujejo za sredstva za obnovo, lahko na portalu Vse bo v redu plus oddajo do 26. junija. Poleg skrbi za varne in čiste planinske poti Zavarovalnica Triglav kot organizator akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) tudi letos poseben poudarek namenja večji (požarni) varnosti planinskih koč.
V letošnje že peto glasovanje za Naj planinsko pot se je uvrstilo sedem planinskih poti, ki so zaradi naravnih pojavov, kot so podori in neugodne vremenske razmere, poškodovane in potrebne čiščenja ter imajo dotrajana varovala in oznake. V nabor poti, ki so zaradi nastalih poškodb nevarne, nekatere od njih pa so že nekaj časa tudi zaprte, se letos uvrščajo:
  • Jubilejna planinska pot Vršič-Zadnje Plate-Zadnji Prisojnik skozi zadnje okno,
  • Iška-Veliki Ločnik,
  • Kamniška Bistrica-Presedljaj-Korošica,
  • Tamar-Visoka Ponca,
  • Krvavec-Zvoh-Vrh Korena-Kalška gora,
  • Pot Silva Korena na Krn,
  • Hanzova pot (Koča na Gozdu-Prisojnik).

Ljubitelji gora lahko na tej spletni povezavi za svojo favoritinjo glasujejo do 26. junija. Zavarovalnica Triglav bo v okviru že tradicionalne vseslovenske akcije Očistimo naše gore prispevala sredstva za obnovo poti z največ prejetimi glasovi in s tem podprla požrtvovalno delo slovenskih markacistov.Obnovljene že tri Naj planinske poti, na četrto se bo mogoče podati poleti
V petih letih izbora Naj planinska pot so markacisti obnovili že tri zmagovalne poti, na katere se bodo obiskovalci planin in gora lahko podali tudi to poletje. To so:
  • krožna pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje- Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato,
  • Rečiška planinska krožna pot,
  • Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice.

Še pred glavno planinsko sezono se bo trem že obnovljenim potem pridružila tudi lanska prejemnica naziva naj planinska pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko. Markacisti Planinskega društva Kranj so osnovna vzdrževalna dela s čiščenjem in označevanjem na eni najzahtevnejših poti v Grintovcih opravili že tekom lanskega poletja. Neugodne vremenske razmere pa so tehnični skupini markacistov PZS onemogočile, da bi na izpostavljenem terenu varno zamenjala dotrajana varovala. Obnovitvena akcija je bila zato preložena na letošnjo sezono. Naj planinska pot 2021 bo tako predvidoma obnovljena v začetku letošnjega julija.

V skrbi za večjo varnost planinskih koč
Zavarovalnica Triglav, ki z akcijo Očistimo naše gore skrbi za ohranjanje čistih in varnih planinskih poti, v novi sezoni nadaljuje tudi s skrbjo za večjo varnost planinskih koč. V sodelovanju s PZS že tretje leto zapored naslavljajo problem požarne varnosti. »Ključni problem požarne ogroženosti planinskih koč je v dotrajanih dimniških napravah, stari in dotrajani električni napeljavi, ki marsikje ne zadošča dejanskim obremenitvam in lahko vodi v nastanek požara,« izpostavlja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu.

Zavarovalnica Triglav in PZS sta v minulih dveh letih s sredstvi, ki preprečujejo razvoj začetnih požarov, opremili že 82 planinskih koč. »Hkrati skupaj opozarjamo in usmerjamo planinska društva k izvedbi ključnih ukrepov požarne preventive. Pri tem je izjemno pomembno zavedanje predsednikov društev in gospodarjev koč, da naredijo vse potrebno, da možnost pojava požara zmanjšamo na najmanjšo možno stopnjo. To je zelo uspešno predstavila delavnica za gospodarje koč in prikaz požarne vaje oktobra 2021. Nenazadnje pa je za finančno stabilnost lastnikov koč v primeru požara potrebno primerno zavarovanje,« dodaja generalni sekretar PZS Omerzu. Lastniki oziroma oskrbniki planinskih koč se lahko na razpis za protipožarna sredstva prijavijo tudi letos. Skupni razpis akcije Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije je odprt do 20. maja.

K čistoči in varnosti planinskih poti prispevamo vsi
Akcija, s katero Zavarovalnica Triglav že 13. leto zapored uresničuje svojo trajnostno usmerjenost, v zadnjih letih poseben poudarek namenja varnosti v gorah. A kot poudarja vodja akcije Očistimo naše gore Ana Cergolj Kebler, lahko k vzdrževanju neokrnjenosti planinskih poti in varnim doživetjem v planinskih kočah prispeva vsak obiskovalec gora: »Skozi izbor Naj planinska pot že več let ozaveščamo o delu več kot 800 markacistov, ki v Sloveniji skrbijo za več kot 10.000 km planinskih poti ter nagovarjamo ljubitelje narave, da se jim pridružijo pri tem plemenitem poslanstvu. A pri tem ne pozabljajmo, da je za čistočo, s tem pa tudi za ohranjanje narave za prihodnje generacije, odgovoren prav vsak obiskovalec planin. Zato že trinajsto leto zapored spodbujamo vse pohodnike in pohodnice, da ob nepozabnih doživetjih v gorah poskrbijo za red, čistočo in varnost ter tako pomagajo markacistom, gorskim reševalcem in oskrbnikom koč pri prizadevanjih za večjo varnost.«

Da bi spodbudili odgovorno vedenje planincev, bodo organizatorji akcije Očistimo naše gore tekom letošnje sezone v sodelovanju s strokovnimi partnerji, kot sta Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije, organizirali številne aktivnosti za ozaveščanje o pomenu skrbi za čistočo, varnost in ustrezno pripravljenost v gorskem svetu.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih