ponedeljek, 22. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 17. maj 2022, ob 0. uri, ogledov: 2304

Nepozabno doživetje na gori Oljki za več kot 250 inPlanincev

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
»Pohod na Goro Oljko je bil zame nekaj posebnega. Prvi na tak način. Po dolgem času sem zopet odšla na organiziran pohod v družbi drugih ljudi, tokrat številnih gibalno oviranih in prostovoljcev, ki so po potrebi priskočili na pomoč. Bilo je neprecenljivo. Na vrhu mi je zažarel obraz, na katerega se mi je zopet narisal širok nasmeh, za katerega sem v preteklosti že pozabila, da ga sploh imam. Sklenila sem nekaj zelo dragocenih prijateljstev, fajn je bilo.«
To je le eden od vtisov, ki so v soboto, 14. maja, pospremili drugi letošnji inkluzijski pohod akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), ki gibalno ovirane vabi, predvsem pa jim omogoča doživetje gora, narave, druženje, povezovanja in novih doživetij.

Za mnoge gibalno ovirane planince so pohodi akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) edina priložnost za to, da stopijo na vrh in se naužijejo razgleda, zato se je pohodu pridružilo več kot 70 gibalno oviranih planink in planincev, skupaj s spremljevalci, prostovoljci in svojci gibalno oviranih, pa je pohod pritegnil več kot 250 inPlanink in inPlanincev - Odbora inPlaninec.

Gora_Oljka_GOGO__4_
Na slliki velika skupinska slika inPlanincev, arhiv inPlaninec

Udeležba je bila visoka in bila bi še višja, če ne bi - tik pred pohodom in dnevi »ledenih mož« - vremenska napoved napovedovala dežja. Vseeno pa je v sobotnem jutru sonce nežno osončilo ravnine Savinjske doline in obetalo lepe razglede z vrha gore Oljka. V vasi Dobrič nad Polzelo sta zbirno mesto pohodnikov ob 9. uri preplavil živahen direndaj in veselo pričakovanje, udeleženci so prejemali majčke z GOGO napisom, nameščala se je potrebna oprema za varno udeležbo invalidov, nato pa se je skupina planincev podala na pot.

»Morda se pot ne zdi obsežna, vendar je zaradi vzponov in podlage zahtevala napore pri vleki invalidskih vozičkov na ročni pogon, kot tudi počitke razgretih motorjev električnih vozičkov. Za pot smo v povprečju rabili približno eno uro, premagali smo 295 metrov nadmorske višine,« pove vodja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman.

733 metrov visoko goro Oljko in planinski dom, ki stoji v bližini cerkve Svetega Križa, si bodo inPlaninci zapomnili po odlični hrani in čudovitem osebju, ki se je v najkrajšem času potrudilo ustreči željam po jedači in pijači več kot 200 planincev. Urejen je bil dostop, stopnice so prekrili z lesenim podestom.

Gora_Oljka_GOGO___3_
Na sliki ženska na invalidksem vozičku bere, mikrofon ji drži moški na desni, na levvi strani je moški na invalidskem vozičku, arhiv inPlaninec

Koroška pesnica in pisateljica pravljic Tatjana Strmčnik je v kulturnem programu zrecitirala eno svojih avtorskih pesmi posvetila spominu na preminulega Iva Jakovljeviča, še v preteklem letu člana delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO). Župan občine Polzela, Jože Kužnik in predsednik Planinskega društva Polzela Aleksander Mlakar, sta pohodnikom izrekla dobrodošlico in jih povabila, naj goro Oljko še obiščejo.

Pohod je udeležencem segel do srca. "Menim, da je marsikdo od nas dojel, da ljudje s posebnimi potrebami spreminjajo svet," je razmišljala Marija Metlika, prostovoljka in dobitnica priznanja za promocijo učenja in znanja, ki ga podeljuje Andragoški center Slovenije.

Po prvih dveh osvojenih vrhovih (Plački stolp 14. aprila in gora Oljka 14. maja) imajo Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 v načrtu še naslednje pohode:
• 22. maj Zavetišče v Gozdu,
• 29. maj Kal nad Hrastnikom,
• 9. junij vseslovenski inkluzivni pohod na Toško čelo,
• 18. junij Svetina,
• 19. junij Ermanovec,
• 27. avgust Velika planina,
• 10. september Trdinov vrh,
• 18. september "pohod v neznano",
• 24. september Bohor,
• 29. september Završki stolp.

Pri izvedbi akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) sodeluje pet partnerjev:
• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Častni pokrovitelj akcije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni sponzor pa je že tretje leto slovenski posrednik pri trgovanju s kriptovalutami NiceHash.

Akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) podpirajo ambasadorji in parašportniki
Člani ekipe Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) smo hvaležni in ponosni, da akcijo podpirajo cenjeni ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač. Akcijo podpirajo tudi parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.
Bodite z nami v nedeljo, 22. maja 2022

Naslednji pohod je že v nedeljo, 22. maja 2022, ko se bomo iz vasi Križe sprehodili do Zavetišča v gozdu, nekateri pa se bodo podali še na Kriško goro. Izpostaljamo vzpon na Toško čelo, 9. junij 2022.

Gora_Oljka_GOGO___2_
Na sliki skupina planincev pri spustu, v ospredju sta dva moška na skuterjih, arhiv inPlaniec

Vtisi GOGO inPlanincev
Mojca Sušec: «Pohod na Goro Oljko je bil izredno dobro organiziran in vse je potekalo gladko.«


Janja Matko: »Hvala vam, da človeku, ki se takšnih izletov nebi mogel udeležiti zaradi zdravstvenih težav, omogočate nepopisne lepe izkušnje ter uresničite njihove želje in sanje s pomočjo društva in prostovoljne pomoči. Moja mami se jih z veseljem vedno udeleži in je zelo vesela, saj jo izleti napolnijo z pozitivno energijo in izkušnjo, ki jo brez vas nebi mogla doživeti. Hvala vam iz srca.«

Mateja Tanjšek: »Gora Oljka - tako blizu in zame hkrati tako daleč. Od doma jo gledam vsak dan, vendar do nje žal ne morem. Peš. Vozim ne že sedem let in od takrat dalje se je moje življenje obrnilo na glavo... Sama zelo nerada nadlegujem druge ljudi v njihovem prostem času, saj sem mnenja, da ga potrebujejo prav tako kot jaz. Torej potem raje ostanem doma. V preteklih letih sem namreč že ugotovila, da lažje pridem na drugi konec sveta kot pa z javnim prevozom kamorkoli po Sloveniji. Še posebno ob vikendih. Prav zato mi je projekt GOGO - inPlaninec tako zelo všeč. Zjutraj pridejo pome na dom oziroma na dogovorjeno mesto in me po končanem pohodu tja tudi pripeljejo nazaj.«

Gora_Oljka_GOGO___1_
Na sliki lesen podest speljan čez stopnice, za zagotavljanje dostopnosti za vse, arhiv inPlaninec

Zvonka Zupančič: »Pot je bila za marsikoga kar dolga, zato je bilo na razpolago spremljevalno vozilo. Na vrh smo prispeli vsi, vsak na svoj način v svojem tempu. Pogled na zbrano množico pohodnikov, ki so bili povsod, po klopeh, v vozičkih na hribčku pred cerkvijo in planinskim domom, je bil fantastičen.«


Saša Lesjak: »Prvi vtis: odlično in odločno, s svojimi prijatelji sem z vami preživela prečudovit dan, res. Čestitke, bravo!
Zelo sem vesela, da sem se udeležila izleta, vidim, kako aktivni ste in tudi vem, koliko truda in organizacije ter odgovornosti je treba, da spelješ en tak izlet, kaj šele vse po seznamu, ogromno priložnosti je za vse, super ste!
Nisem si znala predstavljati, pričakovala sem več ovir na poti, več strmine, več zapletov ... v bistvu nisem imela predstave, čeprav sem vodila planinsko sekcijo v CUDV 20 let, kaj vse se nam je na poti zgodilo!
Tudi program, postrežba, hrana, wc-ji - vse super.
Vsak inPlaninec (ne glede na oviro) je imel še kup svojih skrbi, nepovezanih z vami in organizacijo: kako bom to, kaj če bo to, ali bo wc itd., a skupno sporočilo vseh, s katerim sem imela priložnost govoriti, je eno: videl sem, da zmorem ali pa: nisem si mislil, da to lahko/še lahko, s skupnimi močmi gre ipd.
Lepo, da je bilo vključeno Planinsko društvo Polzela in občina Polzela, lepo.«

Gora Oljka GOGO (2)_1 
Video inkluzijskega pohoda Skupaj v hribe na Goro Oljko

Nina Medvešček: »Iskreno in od srca se zahvaljujemo osebju Planinskega doma na Gori Oljki za prijazen odnos ter hitro postrežbo kljub gneči več kot 250 lačnih in žejnih ust. Prav tako se zahvaljujemo planinskemu društvu za spremstvo njihovih članov planincev in vodnikov, ki so nam prostovoljno pomagali pri premagovanju za nas nepremostljivih ovir na poti na Goro Oljko.

Tudi pa vaši zaslugi smo preživeli čudovit dan!«


Med vodniki spremljevalci tudi prostovoljke aktivno vključene v projekt Erasmus+ "SHE LEADS".

SheLeads_logo
Logo projekta She Leads.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih