torek, 25. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 23. maj 2022, ob 15. uri, ogledov: 2703

Savinjsko-podravsko-šaleški državni prvaki v planinski orientaciji

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije 21. in 22. maja organizirala planinska društva Savinjske lige, se je pomerilo 42 najboljših ekip. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz planinskih društev Galicija - POŠ Trje (A), Žalec - OŠ Petrovče (B), Zabukovica (C), Poljčane (D in E) in Šoštanj (F). Najuspešnejši osnovnošolci, mladi in člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni na Pokljuki.
Na območju občin Tabor in Prebold je 21. in 22. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo 170 tekmovalcev iz petih področnih orientacijskih lig: Podravske, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Savinjski planinski poti, na progi so jih čakale praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov ter zavarovanih rastlin in živali, na cilju pa naloge iz prve pomoči. Organizatorji so na letošnjem SPOT-u uvedli nekaj novosti, tudi idealen čas na progi, in tako dali večji poudarek planinskemu znanju in orientaciji v prostoru.

OS_Petrovce_prvi_v_B_in_POS_Trje_prvi_v_A
Osnovnošolski državni prvaki iz Savinjske doline - tekmovalci POŠ Trje (PD Galicija), državni prvaki v kategoriji A, in OŠ Petrovče (PD Žalec), državni prvaki v kategoriji B (foto Vlado Rojnik)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022 je 22. maja v Preboldu okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa POŠ Trje (PD Galicija), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) OŠ Petrovče (PD Žalec), v kategoriji C (mladina do 20 let) so bili nepremagljivi člani PD Zabukovica, v kategorijah D (člani, starejši od 18 let) in E (člani, starejši od 45 let) so državni prvaki postali člani PD Poljčane in v kategoriji F (družine) ekipa PD Šoštanj. V manj zahtevni osnovnošolski odprti kategoriji G (primerljiva z B) so slavili v POŠ Tabor (PD Tabor), v srednje zahtevni odprti kategoriji I (primerljiva z E) pa v PD Fram. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah B, C, D in E so se uvrstile na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo v Sloveniji, na Pokljuki, od 30. septembra do 2. oktobra 2022.

spot_2022_arhiv_organizatorjev
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022 na območju Tabora in Prebolda (foto arhiv organizatorjev)

REZULTATI SPOT 2022 - prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah, državni prvaki so v kategorijah od A do F. Ekipe v kategorijah B, C, D in E so uvrščene na mednarodno tekmovanje BMUMOC v planinski orientaciji.

Kategorija A: POŠ Trje (PD Galicija), PD Dobrovlje Braslovče, POŠ Tabor (PD Tabor)
Kategorija B: OŠ Petrovče (PD Žalec), PD Polzela, PD Gornja Radgona
Kategorija C: PD Zabukovica, PD Borovnica, PD Poljčane
Kategorija D: PD Poljčane, PD Polzela, PD Ruše
Kategorija E: PD Poljčane, PD Polzela, PD Šoštanj
Kategorija F: PD Šoštanj, PD Zabukovica, PD Vitanje
Kategorija G: POŠ Tabor (PD Tabor), PD Žalec, PD Zabukovica
Kategorija I: PD Fram, PD Velenje, PD Borovnica

PDF REZULTATI SPOT Savinjska 2022 

PD_Poljcane_prvi_v_D
Državni prvaki v kategoriji D iz PD Poljčane, od koder prihajajo tudi državni prvaki v kategoriji E, z vodjo tekmovanja Matjažem Žoharjem - Bibo (foto Vlado Rojnik)

Zadnja leta najuspešnejše planinsko društvo na SPOT-u je PD Poljčane, kjer ima orientacija več kot 40-letno tradicijo, letos pa so v dveh kategorijah postali državni prvaki in se veselili še enega tretjega mesta. "Pohvalili bi organizacijo tekmovanja, zelo dobro so bile pripravljene tako proge kot tudi naloge. V šoli smo se dobro počutili in dobro so poskrbeli za nas. A ker je za nas najboljši del orientacije tek, smo malce razočarani nad novostmi v planinski orientaciji. Po novem namreč večje število dobijo tisti, ki se bolje odrežejo v teoretičnem delu. Smiselno je, da je poudarek na znanju, a vseeno si želimo, da bi bil večji poudarek na teku," so vtise strnili člani zmagovalne ekipe v kategoriji D Rok Skerbiš, Nejc Belec in Jaša Gričnik. V članski kategoriji E so slavili Gvido Španring, Dani Belec, Sašo Skerbiš, Lovro Rap in Renato Rupnik, sicer dolgoletni državni prvaki v kategoriji D. 

Najmlajši zmagovalci so znova prišli z OŠ Petrovče oz. njene POŠ Trje, ki znanje pridobivajo tudi na planinskih izletih in taborih mladinskega odseka PD Žalec in PD Galicija"Nad orientacijo nas je navdušila mentorica Teja Plešnik. Tekmujemo že dve leti, a na letošnje tekmovanje smo se pripravljali zadnje tri tedne. Proga je bila odlična, sploh ni bila pretežko postavljena. Veseli smo, da smo našli vse točke, da smo bili tudi dobri v teoriji in zelo smo navdušeni nad zmago. Najboljši del orientacije je prihod v cilj, ko vidiš, da si prišel pravočasno in ko imaš nato še veliko časa za športanje na igrišču in druženje z drugimi tekmovalci." V kategoriji A so se zmage veselili učenci POŠ Trje Izak Miglič, Nika Ogrizek, Iza Marčič, Lia in Nal Ašenberger, v kategoriji B pa ekipa OŠ Petrovče Maks Jelen, Blaž Krulec, David Zupanc in Lovro Kovač Murko. 

PD_Zabukovica_prvi_v_C
Mladi iz PD Zabukovica, državni prvaki v kategoriji C (foto Vlado Rojnik)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS, vodja njenega Odbora za orientacijo Tina Arh pa je predstavila tudi letošnje novosti: "Zelo sem vesela, da smo po treh letih končno spet izvedli državno tekmovanje in tudi udeležba me je pozitivno presenetila, glede na to, da smo lahko tekmovanja organizirali le v drugi polovici sezone. Letos je SPOT tudi prvič potekal po novem pravilniku, ki smo ga po obsežni javni razpravi sprejeli leta 2019 in tudi že dodobra preizkusili na tekmovanjih. Pomembna sprememba je uvedba 'idealnega časa' za prehod proge, ki po vzoru taborniških orientacijskih tekmovanj zagotavlja, da se točke za čas odštevajo šele po preteku določenega časa in tako omejuje prednost, ki si jo lahko ekipa pridobi s tekom. V orientacijskem teku se namreč lahko kdorkoli preizkusi na tekmovanjih pod okriljem Orientacijske zveze Slovenije, pri nas pa se je v javni razpravi oblikovala želja, da večji poudarek namenimo odličnemu orientacijskemu in planinskemu znanju."

spot_2022_foto_nejc_bobovnik
Letošnji SPOT je prinesel nekaj novosti, tudi večji poudarek odličnemu orientacijskemu in planinskemu znanju (foto Nejc Bobovnik)

"Po dveh sušnih letih, ko tekmovanj iz planinske orientacije sploh ni bilo, smo zelo veseli, da smo lahko znova pripravili tekmovanje in da se je državnega tekmovanja udeležilo 42 ekip - na dvodnevni tekmi jih je bilo deset in na enodnevni 32, skupaj okoli 170 udeležencev. Na tekmovanje so prišle ekipe, ki v orientaciji sodelujejo že vsa leta; malce me žalosti, da je večina ekip iz Savinjske doline oziroma iz vzhodne lige, iz osrednje in zahodne Slovenije se je tekmovanja udeležil le PD Borovnica. Res je bilo pred leti več ekip, a pozna se, da so na šolah veljali posebni koronski ukrepi in se učenci različnih razredov niso smeli družiti med sabo, zato ni bilo planinske dejavnosti,"
 je črto pod SPOT Savinjska 2022 potegnil vodja tekmovanja Matjaž Žohar - Biba iz PD Žalec in se zahvalil več kot 50 prostovoljcem planinskih društev Savinjske orientacijske lige, ki so pomagali pri organizaciji: PD Dobrovlje Braslovče, PD Galicija, PD Liboje, PD Polzela, PD Prebold, PD Šempeter, PD Tabor, PD Vransko, PD Zabukovica in PD Žalec.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave: 
Prvaki v planinski orientaciji (Gore-ljudje)
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju se je pomerilo 42 najboljših ekip (VTV)
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (Si21.com)
Savinjsko-podravsko-šaleški državni prvaki v planinski orientaciji (Hribi.net)

Fotogalerija

 Vlado Rojnik

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022

  Vlado Rojnik1 / 9

POŠ Trje (PD Galicija) - 1. mesto v kategoriji A

  Vlado Rojnik2 / 9

OŠ Petrovče (PD Žalec) - 1 . mesto v kategoriji B

  Vlado Rojnik3 / 9

PD Zabukovica - 1. mesto v kategoriji C

  Vlado Rojnik4 / 9

PD Poljčane - 1. mesto v kategoriji D

  Vlado Rojnik5 / 9

PD Poljčane - 1. mesto v kategoriji E

  Vlado Rojnik6 / 9

PD Šoštanj - 1. mesto v kategoriji F

  Vlado Rojnik7 / 9

POŠ Tabor (PD Tabor) - 1. mesto v kategoriji G

  Vlado Rojnik8 / 9

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022

  Vlado Rojnik9 / 9

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih