četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 19. julij 2022, ob 9. uri, ogledov: 1954

Poletno dogajanje v gorniških vaseh v Sloveniji

Društva | Gorniške vasi | Splošno | 
Gorniške vasi | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Luče in Jezersko sta slovenski gorniški vasi, obe usmerjeni v trajnostni gorski turizem. V poletnem času je ponudba zelo pestra, kakovostna ter sledi tradiciji in kulturi okolja.

POLETNO DOGAJANJE V GORNIŠKI VASI LUČE


V Savinjsko-Šaleški regiji so tudi letos zaživela POČITNIŠKA DOŽIVETJA SAVINJSKE. Gre za nabor zanimivih aktivnosti v regiji, ki so ob določenih terminih v poletnem času (od 25. 6. do 31. 8) na voljo obiskovalcem. V Lučah lahko obiskovalci v okviru počitniških doživetij obiščejo:

Vas starih poklicev (muzej na prostem)

Voden ogled muzeja na prostem poteka vsak torek in četrtek ob 17. uri.
Izvajalec: Ana Kaker, Domačija Koklej
Kontakt: 031 413 057, info@koklej.si
Cena: 5 EUR/osebo
Trajanje: cca 1 h

Žagerski mlin v Podvolovljeku

Voden ogled delovanja mlina in obisk Repovega slapu je na voljo vsako nedeljo med 9. in 12. uro.
Izvajalec: Turistično društvo Podvolovljek
Kontakt: TIC 03 839 35 55, tic@luce.si
Trajanje: cca 1 h (vključno z individualnim sprehodom do slapa)
Cena: prostovoljni prispevki

Snežna jama pod Raduho

Voden ogled jame je možen ob sobotah in nedeljah med 9. in 17. uro (vsake dve uri).
Izvajalec: JK Črni galeb Prebold
Kontakt: +386 41 424 091, info@snezna-jama.com
Trajanje: cca 2 h
Cena: 15 EUR/ osebo, otroci in študenti 10 €

F014532_07_zgornja_savinjska_dolina_igla_brv_cez_savinjo_1_photo_m__1_Foto: Jan Godec/ Slovenia.info

VZPOSTAVITEV IZLETNIŠKEGA PREVOZA OKOLI KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP

Testna vzpostavitev javnega prevoza je v letu 2021 presegla pričakovanja, zato s ponudbo trajnostne mobilnosti nadaljujemo tudi letos. Izlet iz Kamnika na Jezersko, iz Preddvora v Logarsko dolino ali iz Luč na Krvavec tako ne povzroča več nobenih logističnih težav. Prevoz je na voljo med 25. junijem in 31. avgustom, 6 krat tedensko (vsak dan dvakrat). V dopoldanskih urah prevoz odpelje v eno smer, popoldan pa se vrača v obratni smeri do izhodiščne destinacije. Ob ponedeljkih prevoza ni. Cena prevoza se giblje med 4 in 9 evrov. Obvezna je predhodna rezervacija sedeža, ki je možna en dan pred odhodom do 16. ure na lokalni TIC točki ali na telefonski številki 040/890 105. Vozni red je na voljo na povezavi: https://www.luce.si/DownloadFile?id=498623.

Občine ob Savinji že nekaj let povezuje tudi kolesarski turistični avtobus, ki vozi ob vikendih in praznikih, v času počitnic in dopustniških dni na relaciji Celje - Logarska dolina in nazaj v obratni smeri. Otroci do 4 leta se lahko peljejo brezplačno, do 10 leta pa je cena polovična. Potniki lahko svoje kolo brezplačno vzamejo na avtobus. Vozovnico je mogoče rezervirati tudi preko spleta, več informacij na voljo spletni strani https://www.nomago.si/avtobusne-vozovnice.

3. Največja tradicionalna prireditev »52. LUČKI DAN« se bo letos odvijala med 6. in 14. avgustom 2022. Večdnevno dogajanje vključuje najrazličnejše športne, kulturne in zabavne dogodke. 

Sobota, 6. 8. 2022

7.00 Planinski pohod po ledeniški dolini Lučka Bela v organizaciji Planinskega društva Luče. Nezahteven pohod po dolini do Loncev in Žegnanega studenca, vzpon na Bukovec, nato mimo Mlinarja do Bara Liza, kjer bo topla malica za pohodnike. 4-5 ure hoje, zbirno mesto na avtobusni postaji v Lučah, organiziran prevoz v obe smeri. Obvezne predhodne prijave na PD Luče: planinsko.luce@gmail.com, 041/783-647
19.00 Prireditev »Petje na vasi« v organizaciji Društva upokojencev Luče. Obuditev starega običaja z druženjem in prepevanjem ljudskih pesmi na različnih lokacijah v središču vasi Luče.
Sobota, 13. 8. 2022
  • 7.00 Tekmovanje gorskih nosačev v organizaciji Gorniškega kluba Savinjske doline - Luče. Zbirno mesto: Pastirska koča na planini Podvežak. Pohod z bremeni bo potekal na relaciji planina Podvežak - Molička planina. Vsak tekmovalec si sam izbere težo tovora, najmanjša možna teža je 5 kg, navzgor ni omejitve. Za vsak kilogram prenesenega tovora se bo tekmovalcu od končnega časa hoje odštelo ustrezno število minut. Ženske in moški bodo tekmovali ločeno, razdeljeni v starostne kategorije. Info in prijave: GK Luče tonc.zunter@siol.net, 031 333 776.
    Oskrbovanje gorskih postojank s pomočjo gorskih nosačev ima v Lučah dolgoletno tradicijo. Že od druge polovice 19. stoletja dalje so domačini oskrbovali takrat še nemško kočo na Korošici in Kocbekovo kočo na Molički planini in to se je nadaljevalo do današnjih dni. Zanimivo je, da so to delo opravljale predvsem ženske, ki so iz Luč na Korošico večinoma bose, v koših nosile tudi do 50 kg tovora.)
  • 10.00 Voden ogled Žagerskega mlina in sprehod do Repovega slapa v organizaciji Turističnega društva Podvolovljek. Prikaz mletja žita kot so ga poznali nekoč, razstava starega orodja, ponudba domačih pekovskih dobrot in tradicionalnih jedi za obiskovalce.
  • 20.00 »Zimski večer v kmečki hiši« - igrani prikaz starih običajev na vaški tržnici v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Tone Mlačnik Luče. Igranje starih družabnih iger, prepevanje pesmi, pletenje košar, štrikanje... Degustacija za obiskovalce.
  • 20.45 Pohod z baklami čez vas Luče in greben Breznice v organizaciji Planinskega društva Luče. Zbirno mesto na vaški tržnici. Info: planinsko.luce@gmail.com, 041/783-647


Nedelja, 14. 8. 2022
  • 9.00 Jutranja budnica po vasi v izvedbi Godbe Zgornje Savinjske doline.
  • 12.00 Prireditev »Od štanta do štanta« po vasi, predstavitev domačih društev, pridelovalcev, izdelovalcev in rokodelcev. Ponudba hrane in pijače, degustacije in možnost nakupa izdelkov.
  • 13.00 Festival pitne vode pri fontani pred TIC-em v organizaciji Občine Luče. Okušanje in ocenjevanje vodnih izvirov iz območja Kamniško-Savinjskih Alp, ozaveščanje o varovanju voda in pomenu vode za življenje.

V jesenskem času, med 14. in 19. septembrom 2022, bo prvič na sporedu pohodniški izziv HIGHLANDER KAMNIŠKO-SAVINJSKE ALPE.

HIGHLANDER je 5 dnevna pohodniška dogodivščina, na kateri udeleženci prehodijo 100 kilometrov in je del največje svetovne serije pohodniških prireditev. Udeleženci ob tem spijo na prostem, na za to namenjenih krajih, vso potrebno opremo pa nosijo s seboj. Na štirih kontrolnih točkah jih pričaka hrana, pijača in dodatni program, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo. Tisti, ki pot uspešno zaključijo, prejmejo naziv HIGHLANDER in s tem posebno priznanje. Udeleženci bodo pohod začeli v Mozirskem gaju, se prvi dan povzpeli na Golte in pot nadaljevali po razglednih grebenih na Smrekovec, Travnik in Raduho. Na severni strani se jim bo odpiral pogled na Koroško, na južni pa na Šaleško in Savinjsko dolino ter osrednjo Slovenijo. Naslednji dan se bodo spustili do Luč in se po prečkanju reke Savinje povzpeli na Lepenatko. Tretji dan bodo nadaljevali po manj znanih poteh na slikovito Veliko planino in se zadnji dan po spustu v Kamniško Bistrico povzpeli do cilja na Krvavcu.

POLETNO DOGAJANJE V GORNIŠKI VASI JEZERSKO

nedelja, 14. avgust ob 11.00

OVČARSKI BAL - najstarejša slovenska etnografska prireditev

Planšarsko jezero; Gostišče ob Jezeru 
Gostišče ob jezeru in Turistično društvo Jezersko že tradicionalno vsako leto na drugo nedeljo v avgustu prirejata najstarejšo slovensko etnografsko prireditev
Ovčarski bal, ki bo letos že 62. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne. Od ročnega striženja, predenja in cvirnanja do pletenja oziroma štrikanja nogavic. Brbončice boste lahko razvajali z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način, na odprtem ognjišču. Masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo praznični značaj dogodka.

F010489_plansarsko_jezero_tomo_jesenicnik_114_photo_mPlanšarsko jezero (Foto: Tomo Jeseničnik/ Slovenia.info)

TEDENSKI DOGODKI

julij - avgust
Vodena planinska tura na Virnikov Grintovec:
ponedeljki ob 9.00 izpred TIC-a
V spremstvu planinskega vodnika se lahko odpravite na planinski pohod do Virnikovega Grintovca, verjetno enega od najbolj razglednih vrhov v jezerski dolini. Pot nas vodi mimo župnijske cerkve Sv. Ožbolta in kmetije Žmitek po gozdnih poteh do sedla Žingarc, od koder se po vzhodnih pobočjih in po razglednem grebenu povzpnemo na vrh. Zbirno mesto je pred pisarno TIC-a, Zgornje Jezersko 57.
Dolžina poti: 8,2 km; višinska razlika: 760 m; predviden čas hoje: 4-5 h
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 10 €/osebo, cena za otroke: 5 €/osebo

Kuhanje masunjeka na odprtem ognju
SREDE ob 17.00 ob Planšarskem jezeru
V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek.
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Dogodek se izvaja le, če je 2 uri pred začetkom prijavljenih najmanj 5 oseb.
Cena za odrasle: 5 €/osebo, otroci brezplačno

Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih zanimivostih
torki ob 10.00 izpred TIC-a
Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode, ki jo seveda poskusimo. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji na prav posebnem mestu. Mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, ki jo obiščemo, je etnografski muzej Jenkova kasarna, urejen za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo
Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru. Ogled z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline. Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 5 €/osebo, otroci brezplačno

Soljenje ovc v planini
srede ob 9.00 na Šenkovi domačiji
Ob 9:00 se bomo zbrali na Šenkovi domačiji, od koder se bomo z vrhunskim alpinistom in ovčjerejcem Drejcem Karničarjem odpravili na soljenje ovc. Za pohod potrebujete udobne pohodniške čevlje ter oblačila, vetrovko in pijačo. Med pohodom vas bo Drejc seznanil s planšarsko tradicijo na Jezerskem, jezersko-solčavsko ovco in pomenom ovčereje danes. Na planini boste poiskali čredo ovc. Udeleženci, ki boste to želeli, boste sol ponudili ovcam z dlani. Sledi
pastirska malica in povratek v dolino, do Šenkove domačije, kamor se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.
Predviden čas hoje: 4-5h. Štirinožni prijatelji naj tokrat ostanejo doma.
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko, oziroma:
Cena za odrasle: 10 €/osebo, cena za otroke: 5 €/osebo

Voden pohod do Lehnjakotvornega izvira in obisk domačije Spodnji Virnik
ČETRTKI ob 9.00 izpred TIC-a
Pot nas bo vodila v smeri stare cerkve sv. Ožbolta, ki je prav gotovo najstarejša stavba v kraju. Po dobri uri hoda mimo kmetij z bogato tradicijo in skozi gozd
bomo prispeli do prelepe naravne znamenitosti lehnjakotvorni izvir. Ob vrnitvi se bomo ustavili na kmetiji z domačo mlekarno Spodnji Virnik, kjer bomo lahko degustirali njihove izdelke.
Dolžina poti: 7,6 km, višinska razlika: 280 m, predviden čas hoje: 3h.
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 10 €/osebo, cena za otroke: 5 €/osebo
Prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji

ČETRTKI ob 16.00 na Šenkovi domačiji
Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kakovostna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali različni izdelki: od nogavic in jopic, do odej in drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj pozabljene tradicije. S pomočjo domačih mojstrov se boste v predelavi volne lahko preizkusili tudi vi.
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 5 €/osebo, otroci brezplačno

Igra „Jezerske štorije"
PETKI* ob 20.00
*1. 7., 15. 7., 29. 7., 12. 8. in 26. 8. (Jenkova kasarna);
8. 7., 22. 7., 5. 8. in 19. 8. (Županov kot)
V prostorih 500 let stare Jenkove kasarne, ki je sicer urejena kot muzej, si boste ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani
domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo
življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorije je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi „Jezerske štorije".
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Zaželeni prostovoljni prispevki (10 €), otroci brezplačno

Filmske predstave: KINO POD GORAMI
SOBOTE ob 21.00: Županov kot*;
23.7., 30.7., 6.8., 13.8., 20.8., 27.8.
V zavetju bukev in smrek, stisnjen naravni amfiteater pod imenom "Županov kot" vabi v avgustovskih sobotnih nočeh na popotovanja po sedmi umetnosti. Filmski večeri bodo raznoliki in zabavni. S seboj ne bo odveč prinesti toplega ogrinjala ali odeje.
*V primeru slabega vremena bo predstava v dvorani Korotan.
Zaželeni prostovoljni prispevki (5 €), otroci brezplačno

Spoznajmo zdravilno moč gozda
NEDELJE ob 15.00 na parkirišču v Ravenski kočni
Z vodnico gozdne kopeli se boste podali v osrčje neokrnjenih gozdov Jezerskega ter spoznali zdravilno moč tega edinstvenega naravnega okolja. Namen izkušnje je predstaviti potencial gozda na področju zdravja in dobrega počutja ter obiskovalce opremiti z učinkovitimi sprostitvenimi tehnikami ter
jim pokazati, kako lahko s pomočjo gozda zaživijo mirnejše in bolj z naravo povezano življenje.
Delavnica gozdne kopeli traja od 60 do 75 minut. Zbirno mesto pri klopci
na parkirišču v dolini Ravenske kočne. Zbirno mesto bo jasno označeno.
Priporočamo, da obiskovalci parkirajo pri Planšarskem jezeru ali na parkirišču pod Turni in se do zbirnega mesta odpravijo peš.
Potrebna je predhodna prijava: 031 426 170 ali andreja.kosir@gmail.com
oz. pisarna TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 10 €/osebo, cena za otroke: 5 €/osebo

POLETNO DOGAJANJE V BAŠKI GRAPI (kandidatka za vstop v mrežo gorniških vasi


Stržiškarski sejem z bogatim spremljevalnim programom
  - nedelja, 14. avgust 2022, od 16. ure dalje
KTT Društvo Baška dediščina in KS Stržišče bosta obiskovalcem z nekaj besedami predstavila praznik, ki segajo v čas, ko je vsakdanjik uravnavala narava. Ljudi je ujela v delo za kruh, v trud za življenje in v ljubezen do te zemlje. V času sejma je že minil čas žetve in če je bilo vreme lepo, tudi košnje. Zemlja je že napenjala zrna repe in ajde v novo rast. Napočil je čas, ustavljen za veselje, za srečanja, za ples ...
Nekdanji sejemski dan vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta, ko so se veselili zaključenih najtežjih kmečkih opravilih kot je hribovska košnja, žetev pšenice in setev repe in ajde), je izpričan že v župnijski kroniki iz leta 1884. Najbolj neučakana je bila mladina. Fantje so tuhtali, kako bi se prikupili staršem, da bi svojim dekletom dovolili na ples.
Danes se ohranja kot srečanje krajanov in izseljencev, v vse večjem številu pa ga odkrivajo pristnih in domačnostnih prireditev željni obiskovalci od vsepovsod. Senožeti so se preselile na nekdanja vaška polja. A fantje in možje so kot nekdaj do sejma zaključili s košnjo in si zaslužili povabilo na ples. Mnoge ne privablja le prireditev, ampak tudi čar te gorske vasice in odprtost domačinov, ki je v vsesplošnem pomanjkanju pristne komunikacije še posebej cenjena.
V kulturnem programu bo obiskovalce nasmejal slovenski dramski igralec, humorist, moderator Konrad Pižorn KONDI. Bogat spremljevalni program, namenjen vsem generacijam, bo razpršen v prostor krog in krog doma krajanov. Ob napihljivih igralih bo vabil k zabavi in doživetjem tudi najmlajše. Stojnice bodo po stari sejemski navadi zasedli ponudniki domačih izdelkov in dobrot. Za mnoge bo morda uspešen lov na srečo, ki bo skrita v pestrem srečelovu. Za ples bo igral ansambel DAMAČICA. V sklopu prireditve si boste lahko ogledali tudi stalno razstavo NAŠE ŠOLE V BAŠKI GRAPI, ki jo je KTT društvo Baška dediščina vzpostavilo v letu 2021.

29. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst
  - sobota, 3. september 2022, ob 9. uri
Tradicionalno, že 29. tekmovanje v gorskem teku. Start teka bo v Podbrdu (Podbrdo 44), ob 9:00, pri odcepu javne ceste v vas Trtnik. Trasa proge vodi po asfaltni cesti do vasi Trtnik, nadaljuje se po poti čez travnik nad vasjo in nato po markirani planinski poti do koče na Črni prsti, kjer je cilj teka. Dolžina proge: 6,3 km. Višinska razlika: 1320 m. Časovni limit teka je 2 uri.
Razpis tekmovanja je objavljen v koledarju dogodkov PZS.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih