ponedeljek, 26. september 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

petek, 19. avgust 2022, ob 6. uri, ogledov: 601

Zaradi pomanjkanja vode so planinske koče uvedle varčevalne ukrepe

Društva | Koče | Preventiva | Splošno | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Slovenske visokogorske planinske koče imajo trenutno podobne težave kot številna gospodinjstva v dolini, to je pomanjkanje vode. Pomanjkanje padavin se namreč pozna tudi v slovenskem gorskem in hribovitem svetu in zato oskrbniki koč varčujejo z vodo, predvsem pri uporabi toalet. Najbolj kritične razmere so v visokogorskih kočah.
Letos lahko zopet govorimo o velikem številu obiskovalcev gora, letošnje leto se lahko primerja s »predkoronskimi časi«, torej letom 2019, ki je bilo marsikje rekordno. A letošnje leto je posebno tudi po tem, da je bilo zelo malo padavin že od zime naprej. Na kraških terenih z malo površinskimi vodami je vsak studenec in vsaka dežna kaplja dragocena. Sploh v vročih in suhih poletnih mesecih, ko je vode malo, potreb pa veliko. Precej koč se z vodo oskrbuje iz bližnjih izvirov, dobra tretjina pa potrebe po vodi zadovoljuje z zbrano deževnico.

F008742_ksa_kamnisko_sedlo_jost_gantar_1_orig_jpg_photo_m__1_
Kamniška koča na Kamniškem sedlu. Foto: Jošt Gantar/ Slovenia.info

V Sloveniji imamo 161 planinskih koč, od katerih jih po naših podatkih uporablja kapnico 55 (cca. tretjina). Od teh jih dobrih 10 dodatno dovaža vodo s cisternami, kjer je to zaradi dostopa možno. Največ koč ima urejen lastni izvir (približno 45 %), nekatere od njih kombinirajo tudi še s kapnico. Dobra petina koč pa je priključenih na javno vodovodno omrežje.

Varčevalni ukrepi v kočah

Suša se pozna pri delovanju planinskih koč, še posebno v visokogorju. Število obiskovalcev gora se je namreč povečalo, vode je zaradi sušne zime in pomladi manj, zato koče uporabljajo številne varčevalne ukrepe.

Roblekov_dom_BGO
Roblekov dom na Begunjščici. Foto: Barbara Gradič Oset

Prvi varčevalni ukrepi pri uporabi vode so ukinitev tuširanja (pri kočah, ki to možnost sploh nudijo), zmanjšan pretok vode ali v izrednih razmerah celo popolnoma zaprtje vode za osebno higieno obiskovalcev. Pri kočah, kjer imajo rezervno suho stranišče, zaprejo uporabo sanitarijev na izplakovanje. Dodatno se zmanjša uporaba vode na minimum za osebje v koči, za splošno čistočo prostorov in kolikor se da pri samem delovanju kuhinje (kar pa ne sme vplivati na higienske standarde). Pri marsikateri koči (predvsem teh, ki so odvisne od deževnice), so uvedli sistem papirnate/kartonaste posode in pribora za enkratno uporabo, ki ne potrebuje čiščenja z vodo.

Najbolj kritično v okolici Triglava

Najbolj kritične razmere glede zalog vode so v planinskih kočah v bližnji okolici Triglava (Triglavski dom na Kredarici, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču) ter predvsem v kočah, ki so odvisne od deževnice.
Pri planinskih kočah z lastnim izvirom v splošnem ni večjih težav z izjemo nekaterih višje ležečih koč, kjer je vodostaj izvirov močno upadel.

Prehodavci___foto_Matej_OgorevcZasavska koča na Prehodavcih. Foto: Matej Ogorevc

Ob tem obiskovalce planinskih koč pozivamo, da pri obisku upoštevajo izredne razmere in varčujejo z vodo ter razumejo trenutne razmere.

  • Obiskovalci gora se moramo zavedati, da nismo zadnji obiskovalci na koči. Zato v gorah za osebno higieno poskrbimo le toliko, da zadostimo najnujnejšim potrebam. Če pa v koči ni vode za osebno higieno, to sprejmimo z razumevanjem in strpnostjo.

  • Priporočamo, da so vlažilni robčki v teh sušnih razmerah del osnovne planinske opreme. Ob tem pa velja pravilo, da smeti odnesemo s seboj v dolino!

  • Z vodo ravnajmo premišljeno in se na pot iz doline podajmoe s kakšnim litrom vode več, v kočah pa porabimo kakšnega manj.

  • Tuširamo se v dolini! Odpadne vode od tuširanja so onesnažene z milom in drugimi čistili, pa tudi ostanki sončne kreme. Vse to predstavlja vir onesnaženja okolice in okoliških podzemnih voda.

  • Z željo zmanjšanja obremenilnega vpliva na okolje PZS priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljamo svojo posteljnino, ki jo prinesemo s seboj.

  • V nahrbtnik lahko pospravimo navadno rjuho ali pa priročno spalno rjuho (dobite jo tudi v Planinski trgovini). Tako še dodatno zmanjšamo potrebe po pranju posteljnine v kočah ali transportu v in iz doline.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih