ponedeljek, 2. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 13. oktober 2022, ob 7.30 uri, ogledov: 652

Srečanje komisije za gorske športe, usposabljanje in varnost CAA

Preventiva | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | Odbor za usposabljanje in preventivo | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
6. in 7. oktobra 2022 je v Šlajmarjevem domu v Vratih potekalo redno letno zasedanje komisije za gorske športe, usposabljanje in varnost Združenja planinskih organizacij alpskega loka (Club Arc Alpin ).
Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) združuje planinske zveze Nemčije (Deutscher Alpenverein - DAV), Italije (Club Alpino Italiano - CAI), Avstrije (Öesterreichischer Alpenverein - ÖeAV), Francije (Fédération Française des Clubs Alpins et de Montagne - FFCAM), Švice (Schweizer Alpen-Club - SAC), Slovenije (Planinska Zveza Slovenije - PZS), Južne Tirolske (Alpenverein Südtirol - AVS) in Lihtenštajna (Liechtensteiner Alpenverein - LAV).

Glavni namen organizacije je zastopati interese celotnega alpskega prostora ob hkratnem spoštovanju interesov svojih članov, predvsem na področju alpinizma ter ostalih gorskih športov, ohranjanja narave in alpskega prostorskega načrtovanja, alpske kulture in ciljev, ki so dokumentirani v Konvenciji o varstvu Alp. Pomembna je medsebojna izmenjava informacij, dobrih praks, referenčnega gradiva ter ostalo. Združenje si tudi prizadeva za sodelovanje z Mednarodnim združenjem planinskih organizacij (UIAA) in z vsemi tistimi organizacijami, ki si prizadevajo za navedene cilje.

pzs_caa_srecanje_gorski_sporti_usposabljanje_preventiva_varnost_foto_miha_habjan__6_

Komisija za gorske športe, usposabljanje in varnost pri CAA se zavzema predvsem za to, da se aktivnosti v gorah v vsej svoji raznolikosti izvajajo odgovorno in okolju prijazno. Poudarek delovanja komisije je poenotenje praks na področju športa, usposabljanja in varnosti. Komisija je v preteklosti poenotila in nato izdala številna skupna priporočila na področju gorskih športov.

Po dveh »koronskih letih« se je komisija znova sestala v živo. Tokrat je srečanje gostila PZS v sodelovanju z Aljaževim domom v Vreatihega doma in PD Mojstrana v Šlajmarjevem domu v Vratih. Ob pomoči lepega jesenskega vremena in prečudovitega gorskega ambienta doline Vrat je imela komisija v dveh dneh zelo natrpan urnik. Srečanja smo se udeležili Veronika Schultz (CAA), Christian Andermatt (SAC), Stefan Steinegger (AVS), Gerhard Mossmer (OeAV), Peter Frick (LAV), Stefan winter (DAV) in Miha Habjan (PZS).

Največ časa je bilo posvečenega poenotenju priporočil za športno plezanje v naravnih plezališčih. Namreč, ob povečevanju obiska naravnih plezališč se številni plezalci lotevajo omenjenega športa brez ustreznega znanja in izkušenj, mimo ustaljenih oblik usposabljanja. V praksi to pomeni zmanjšana varnost plezalcev, posledično več nesreč. Komisija je pripravila seznam potrebnih znanj in praks, ki jih mora osvojiti plezalec, če želi varno plezati v naravnih plezališčih.

Naslednja tema je bila namenjena pripravi priporočil za turne smučarje in njihovo gibanje na/ob urejenih smučiščih, saj je vse več turnih smučarjev, ki za vzpone uporabljajo urejena smučišča. Ker področje ni urejeno oz. je urejeno različno po državah ali celo regijah, se pojavljajo številne težave zaradi nejasnosti, navskrižja interesov, nevednosti ali celo malomarnosti.
Aktualna tema je tudi velikost skupin za turne smučarje na turnosmučarskih izletih. Zaradi varnosti udeležencev na tovrstnih turah je tema zelo pomembna, a v praksi dokaj nedorečena.

pzs_caa_srecanje_gorski_sporti_usposabljanje_preventiva_varnost_foto_miha_habjan__2_

Številni predstavniki so predstavili idejo »krizne skupine«. To je ekipa strokovnjakov, ki pridejo na prizorišče nesreče z namenom nudenja psihološke pomoči. Ob težkih nesrečah v gorah številni (so)udeleženci nesreče potrebujejo ustrezno podporno psihološko obravnavo. V Nemčiji, Avstriji, Južnem Tirolskem in v Sloveniji take ekipe že obstajajo. Izkazale so se za zelo koristne.

Predstavniki srečanja smo tudi predstavili aktualnih novosti po nacionalnih zvezah.

Z zelo gostoljubno ekipo Aljaževega doma je srečanje potekalo v sproščenem vzdušju, po koncu zasedanja pa smo si ogledali še stalno in začasno razstavo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Naslednje srečanje v živo bo septembra 2023 v Münchnu.

Zapisal in fotografiral Miha Habjan


Fotogalerija

 Miha Habjan

 Miha Habjan1 / 5

 Miha Habjan2 / 5

 Miha Habjan3 / 5

 Miha Habjan4 / 5

 Miha Habjan5 / 5

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih