nedelja, 16. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 20. oktober 2022, ob 7.30 uri, ogledov: 2325

Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje 2022

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Ana Suhadolnik
Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje 2022 je po 6 letih zopet potekalo na Pokljuki v organizaciji MK PZS. Od 30. septembra do 2. oktobra 2022 se je iz 6 različnih držav v orientacijskem znanju preizkusilo 31 ekip. Vikend je potekal v prijetno tekmovalnem, spoznavno družabnem vzdušju.
Tekmovanje iz naslova sliši na več različnih imen: IMOC (International Mountaineering Orienteering Competition) smo ga poimenovali šest let nazaj, ko smo to tekmovanje prvič organizirali v organizacijo MK PZS. Potekal je prav tako na Pokljuki. Kasneje se je preimenoval v BMUMOC (Balkan Mountaineering Union's Mountain Orienteering Competition), domači pa mu najraje rečemo kar Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje.

Prvemu tekmovanju je sledilo drugo in tako naslednje, dokler ni postalo tradicionalno. Vsako leto poteka v organizaciji druge države. Do danes smo se tako zvrstile Slovenija (2016), Srbija (2017), Severna Makedonija (2018), Bosna in Hercegovina (2019), Črna gora (2021) in zopet Slovenija (2022).

MK_Poklljuka_14
Slika1: Zastave držav predstavnic na Balkanskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2022, foto: arhiv MK PZS.

Po večmesečnem razmisleku, kje bi tekmovanje organizirali, smo sklenili, da je kombinacija dobrega orientacijskega terena in dovolj velikega prostora za nastanitev najbolj ustrezna na Pokljuki. Ob koncu prijav nas je bilo po številu vseh udeleženih toliko, da smo zapolnili celoten  vojaški objekt Rudolfa Badjure in dve koči v bližini: Chalet Stara Jelka Pokljuka in sveže, prekrasno prenovljena Koča na Uskovnici. Zapolnili smo vsa razpoložljiva ležišča in za organizatorje je bilo to veliko olajšanje, saj na neki točki nismo bili prepričani, če nam bo uspelo.

Tekmovanja se je udeležilo 31 ekip iz 6 držav: Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in seveda Slovenije. Slednje so si mesto na tem tekmovanju priborile na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2022 (SPOT 2022), ki je potekal 21. in 22. maja 2022 v organizaciji društev Savinjske planinske orientacijske lige in Mladinske komisije PZS.

Balkansko tekmovanje poteka po določenih pravilih, ki so bila postavljena na skupnem sestanku predstavnikov držav. Za razliko od SPOT-a, sta tu organizirani dve tekmi za vse starostne kategorije. Za naše najmlajše in najstarejše kategorije to pomeni ena tekma več kot sicer (dodana je nočna tekma), za ostale starostne skupine pa ena manj (namesto dveh dnevnih je izvedena le ena). Tudi samih starostnih kategorij je na IMOC-u manj:
 • v Pioneers tekmujejo osnovnošolci do 15 let,
 • v Juniors mladi do 18 let,
 • v Seniors vsi nad 18 let in
 • v Veterans vsi nad 45 let.

20220930_214015
Slika 2: prihod tekmovalcev z nočne tekme, foto: arhiv MK PZS.

Tekmovanje je potekalo tri dni. Petek, 30. september 2022 je bil namenjen prihodu tekmovalcev na prizorišče, razporejanje po vseh treh nastanitvenih objektih, večerji, uvodnemu pozdravu in sestanku predstavnikov držav oz. delegatov in nočni tekmi.
Za nočno tekmo je bilo napovedano deževno vreme. Kar pomeni, da so morale ekipe poleg osnovne opreme imeti pri sebi še zaščitno opremo za dež. Slovenski tekmovalci so tega že vajeni, saj je na SPOT-ih v preteklih letih velikokrat deževalo. Tudi ekipe iz ostalih držav so vreme stojično prenesle in se pogumno podale na samo progo. Po prihodu iz nočne tekme so si udeleženci lahko vzeli čas, da so se družili, se razpakirali (če tega še niso storili), počivali, nekateri pa so predvsem čakali na rezultate.

V soboto je po zajtrku zopet sledil sestanek delegatov, na katerem smo naredili kratko analizo nočne tekme in predstavili navodila za dnevno tekmo. Vsaka ekipa je morala ob prihodu na štartno mesto pokazati vsaj en komplet prve pomoči, eno plastenko vode, vsak izmed članov pa je moral imeti primerno obutev. Vsaka ekipa je pred odhodom na progo reševala teoretične teste in naloge iz vrisovanja. Ta del je potekal v jedilnici, kjer so tekmovalci pole tudi pustili, da smo jih kasneje organizatorji lahko popravili.

20221001_120716
Slika 3: vozlanje vozlov na živi točki, foto: arhiv MK PZS.

Štart posameznih ekip je potekal na tri minute. Nedolgo za tem, ko so zadnje ekipe štartale, so se tiste najhitrejše iz mlajših kategorij že začele počasi vračati nazaj v cilj. To pomeni, da smo morali organizatorji dobro premisliti, kako bomo ekipe časovno razporedili na štartno listo, da ne bi počasnejših ekip razporedili na konec. Nekaj informacij smo lahko razbrali iz rezultatov nočne tekme, slovenske ekipe pa smo dobro poznali že iz predhodnih tekmovanj.

20220930_221957
Slika 4: Ekipa PD Ruše - Joleji. Kaj menite: je slika nastala pred ali po nočni tekmi?, foto: arhiv MK PZS.

Vse ekipe so imele na terenu tudi živo točko. V letošnjem letu so ekipe pokazale znanje in vozlanja vozlov. Najmlajša kategorija je dobila točno tri določene vozle, vse ostale kategorije pa so izžrebale tri vozle izmed nabora vseh, ki so jih prejeli v obliki gradiva že pred prijavo na samo tekmovanje. Najtežja kategorija (Seniors) imajo po pravilih še eno dodatno živo točko, ki je ostale kategorije nimajo in je tudi na slovenskih orientacijskih tekmovanjih ne izvajamo. To je točka, kjer se ekipa razdeli na tri dele in vsak član ekipe (ali par) dobi novo karto, na kateri je vrisanih nekaj točk, ki jih ni na glavni karti (to dobijo na začetku proge). Vsak posameznik oz. par mora najti te točke in potem se na zadnji točki začasnega zemljevida zopet zberejo v eno ekipo. Tudi na tej točki čaka najmanj en član organizacije. Za preventivo, da se je ekipa res zbrala. Drugi večer je potekal v dosti bolj sproščenem in razigranem vzdušju, saj tekmovalci niso imeli več obveznosti.

MK_Poklljuka_9
Slika 5: Med čakanjem na rezultate se je tudi plesalo, foto: arhiv MK PZS.

Zadnji dan je bil namenjen pakiranju, pospravljanju, še zadnjemu sestanku delegatov oz. predstavnikov držav za kratko analizo ter slovesni podelitvi priznanj in medalj. Podelitev je vodil Martin Šolar, predsednik BMU (Združenje planinskih organizacij Balkana). Prišel je točno 10 minut pred začetkom podelitve, podpisal vsa priznanja in suvereno odvodil celotno podelitev. Z uvodnim govorom in besedami »Sudije su lopovi!« je dokončno srazpustil tekmovalno vzdušje, da smo se lahko vsi poslovili z nasmeškom in prijateljskim stiskom rok.

Martin Šolar je takole strnil misli: "Balkansko prvenstvo v planinski orientaciji je pravzaprav največja manifestacija znotraj Balkanske planinske zveze. To je sicer zveza, ki je bila ustanovljena pred več kot 10. leti, kjer sodeluje sedaj že 10 oz. 11 držav. Ne samo nekdanja Jugoslavija, ampak tudi Grčija, Albanija, Bolgarija. Na teh tekmovanjih, pa morda ravno zaradi tradicije planinske orientacije, sodelujejo predstavnice nekdanje Jugoslavije. Tako, da smo tu, na Pokljuki gostili 6 držav. Pravzaprav vse nekdanje republike. Udeleženci so bili očitno zadovoljni. Mi Planinska zveza kot organizatorji pa tudi, da je to pod streho."

MK_Poklljuka_81
Slika 6: Skupinska fotografija tekmovalcev in organizatorjev, foto: arhiv MK PZS.

Ko so se vsi tekmovalci odpravili domov, smo organizatorji pospravili in še enkrat preverili, da vse stoji na svojem mestu, se poslovili od prijaznih vojakov na recepciji in se sestradani kot zmaji odpravili na zasluženo kosilo. Vsak izmed nas je naročil veliko pico in pojedli smo čisto vse. Kar samo priča o tem, da smo za vikend res dali vse od sebe. Na tem mestu bi se iskreno zahvalila celotni ekipi, ki je s svojim časom in vloženim delom prispevala k temu, da je tekmovanje uspelo brez večjih težav.
Vmesne in celotne rezultate, teste z rešitvami, naloge iz vrisovanja z razlago, karte, vabilo, gradivo ipd. najdete na spletni strani PD Žalec. Tam namreč domuje naša računalniška podpora Matjaž Žohar, ki za vsa planinska orientacijska tekmovanja, kjer je vodja organizacijske ekipe ali del nje, skrbno pripravi poročilo v obliki vse dokumentacije, ki je zanimiva za javnost.

MK_Poklljuka_86
Slika 7: Skupinska fotografija predstavnikov delegatov in vodje tekmovanja, foto: arhiv MK PZS.

Nazadnje bi izpostavila še rezultate slovenskih ekip. V skupnem seštevku vseh držav je Slovenija zasedla drugo mesto, posamezne ekipe, pa so večkrat osvojile tudi prvo. Čestitke vsem!!

PIONEERS:
 • 2. mesto: OŠ Petrovče – Haribo
 • 3. mesto: PD Polzela – Sokoli
 • 5. mesto: PD Gornja Radgona – Prežvekani čigumiji
JUNIORS:
 • 1. mesto: PD Poljčane – Poljčane C
SENIORS:
 • 1. mesto: PD Polzela – Voluharji
 • 2. mesto: PD Ruše - Joleji
 • 3. mesto: PD Poljčane – Poljčane 7
 • 6. mesto: PD Borovnica  - Pingo
 • 7. mesto: PD Zabukovica – Ta zamudniki
VETERANS:
 • 1. mesto: PD Poljčane 1825
 • 8. mesto: SPOT2022 Savinjska

Pripravila in spisala: Ana Suhadolnik, vodja tekmovanja in načelnica MK PZS

P.S.: vabljeni, da si ogledate fotogalerijo, ki smo jo objavili na našem profilu socialnega omrežja.

P.P.S.: vabljeni, da si preberete tudi vtise, ki jih je zbral naš traser Matej Trobec.

P.P.P.S: vabljeni, da poslušate tudi prispevek v oddaji Gymnasium na Radio Prvi, kjer so bili osrednji gostje člani PD Polzela - Voluharji. Zmagovalna ekipa v kategoriji Seniors.

MK_Poklljuka_78
Slika 8: Skupinska fotografija ekip iz Slovenije, foto: arhiv MK PZS.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih