sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 2. november 2022, ob 7. uri, ogledov: 1056

Zeleni izlet: Ženiklovec nad Lomsko dolino

Društva | Koče | Planinska organizacija | Poti | Splošno | Vodništvo | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Za drugi zeleni izlet zelene transverzale smo obiskali Lomsko dolino in dom pod Storžičem, med množico markiranih poti pa izlet na Ženiklovec. Naužili se bomo predvsem gorskega miru in tišine, kar nam bo izpolnilo dan.

Avto-moto zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Zavarovalnica Triglav s projektom Zelena transverzala vabijo v gore in hribe, kjer ni (takšne) gneče kot na najbolj obljudenih gorskih ciljih, kjer z našim obiskom ne ranimo okolja in kjer še vedno lahko najdemo svoj mir. Zeleno transverzalo sestavlja deset vrhov, partnerji pobude pa so za vse, ki bodo v enem letu osvojili vsaj tri, pripravili kar nekaj privlačnih nagrad. Te bodo med srečneže razdelili z žrebom.

Lomska dolina, oziroma dolina potoka Lomščica, se nahaja vzhodno od Tržiča. Lomščica je gorski potok, ki izvira v več izvirih v bližini Doma pod Storžičem (Kamniško-Savinjske Alpe), teče po istoimenski dolini med Storžičem na jugu in Konjščico na severu ter se v bližini naselja Lom pod Storžičem izliva v Tržiško Bistrico. Konjščica je poraščen gozdni hrbet verjetno najbolj znan alpinistom in športnim plezalcem, ki so si v mogočnem skalnem stolpu Bela peč, 1593 m, uredili plezališče.

V Lomski dolini ležijo tri vasice: Grahovše, Potarje in Lom pod Storžičem (v vasi si lahko ogledamo cerkev sv. Katarine in staro lipo). Slednji je bil leta 1999 izbran za najlepšo vas na Gorenjskem. Vasice obdajajo senožeti z alpskimi rastlinami in pretežno smrekovimi gozdovi, med njimi so pašniki in polja. Dolino Lomščice je nekdaj prekrival ledenik s Storžiča, ki je segal vse do sotočja Lomščice in Tržiške Bistrice, kjer je nasul čelno moreno. Lom je dobil táko ime, ker se je baje ob potresu med Storžičem in Javornikom vsul plaz, zaradi česar je bila Lomščica (po Valvasorju) še nekaj let kalna (lom, zlom, prelom, polom). Dolga stoletja so se prebivalci ukvarjali s fužinarstvom, zato so se pojavili ‘golcarji' (holcarji), ogljarjenje pa je bil dolgo časa poglavitni poklic okoliških kmetov in kajžarjev.

Na obisk v Domu pod Storžičem

Skozi Lomsko dolino in mimo vasi je speljana cesta, ki je do Grahovš, kjer je urejeno parkirišče, asfaltirana. Makadamska cesta vodi še naprej večinoma ob potoku vse do Doma pod Storžičem na višini 1123 metrov, na robu planine Jesenje pod severnim ostenjem Storžiča. Do doma se lahko pripeljemo z avtom, gorskim ali električnim kolesom, ali pa pridemo peš. S parkirišča v Lomski dolini vodi markirana pot ob cesti, v zgornjem delu pa skozi Senožeti (30 minut). Od doma je lep razgled na bližnje severno ostenje Storžiča, ki se proti vzhodu dviga nad planino Jesenje, in na Mali Storžič z grebenom Psice, ki pada proti zarezi Mala Poljana med Storžičem in Tolstim vrhom.

004_uvod

Dom je v zimskem času priljubljen pri sankačih, v toplejših mesecih pa vabi vse ljubitelje pohodništva, gorništva, gorskega kolesarjenja in narave. Dom nudi pestro in dobro kulinarično ponudbo, njihove specialitete so enolončnice, več vrst štrukljev, prav tako pa se pohvalijo s štirimi vrstami zavitka. Po okusni hrani lahko naročite kavo v spominskem lončku, ki ga odnesete domov.
Okolica doma je izredno privlačna za gorske kolesarje, ki imajo na izbiro vrsto cestnih povezav. Splet makadamskih cest je speljanih zahodno in vzhodno od Konjščice in vodijo nad dolino Tržiške Bistrice, čez planine pod razpotegnjeno Košuto in pripeljejo tudi na vzhodno stran v dolino Kokre. Odlični tereni za gorske raziskovalce!

Veliki Javornik ali Ženiklovec

Markiranih poti do bližnjih vršacev, je cela vrsta, naša pa bo vodila na Ženiklovec, imenovan tudi Veliki Javornik, 1715 m. To je prijeten sredogorski vrh na severni strani doma pod Storžičem, ki ga razmejujeta dve dolini, na zahodu Lomska, na vzhodu Podstoržič. Prijeten in lahko dostopen vrh je pogosto cilj obiskovalcev. Markirana pot sicer ne pripelje prav nanj (vendar vzpon kljub temu ni težaven), pač pa na planino Javornik pod vrhom, kjer stoji planšarija, 1535 m (odprta ob koncih tedna vse leto). Razgled z vrha je neobičajen, saj gledamo Storžič »od zadaj«, nad valovitim gozdnim svetom pa je na severni strani razpotegnjen dolgi greben Košute. V bližini sedla Dol se lahko ustavimo v prijetni koči, imenovani Pr' Zdravc, kjer nas tudi postrežejo. Ženiklovec je tudi pozimi pogosto obiskovan, saj je priljubljen cilj turnih smučarjev (včasih je tu delovala celo smučarska vlečnica).

Dom_pod_Storzicem_Hyundai

Izhodišče je Lomska dolina, do katere pridemo po lokalni cesti iz Tržiča. Do sedla Dol oziroma do planine Javornik gremo lahko po makadamski cesti, precej prijetneje pa je seveda po označeni planinski poti (čeprav je tudi lep kos teče po cesti). Začnemo v zaselku Grahovše. Pot vodi delno po cesti, delno skozi gozd in po razglednih senožetih mimo domačij Gabrc in Rekar v gozd do Reberčevega (Gabrčevega) rovta, 1288 m. Tu cesto zapustimo in se zagrizemo v strmo pobočje, ki se konča na sedlu Dol, 1448 m. Na križpotju več poti (oziroma cest) zavijemo desno in se čez kratko strmino vzpnemo do planine Javornik, kjer smo že iz gozda. Vrh je pred nami, do tja vodi široka poseka. Sestopimo po isti poti, lahko pa uberemo daljšo, a prijetno različico, ki vodi po gozdnem slemenu Konjščice mimo razglednega vrha Bele peči in planine Konjščica v Lom pod Storžičem, ki je v bližini izhodišča. Tura je nezahtevna in primerna tudi za družine.
Izhodišče: Lomska dolina
Višinska razlika: 920 m
Čas hoje: 3 h, sestop 2 h
Planinski koči na poti: Dom pod Storžičem, koča Pr' Zdravc
Zanimivosti v bližini: le streljaj od Tržiča je na severni strani naravni spomenik Dovžanova soteska, ki je posebej znana po fosilih, najbolj znana je luknjičarka Schwagerina carniolica. Nad sotesko se dvigajo zanimivi apnenčasti Kušpergarjevi turni, kjer je urejeno plezališče. Tržičani so skozi sotesko uredili Pot čez Galerije. Posebnost soteske je tudi ozek cestni predor.

Če nam bo pri povratku ostalo še kaj časa, je le streljaj od Tržiča na severni strani naravni spomenik Dovžanova soteska. Kamnine soteske Tržiške Bistrice za Slovenijo niso običajne, saj so iz paleozoika. Drugačnost teh skal zaznamo že na prvi pogled. V pomoč nam je tudi geološki steber na zgornjem parkirišču, saj so tu predstavljene vse geološke plasti, ki jih lahko vidimo v soteski. Dovžanova soteska je posebej znana po fosilih, najbolj znana je luknjičarka Schwagerina carniolica. Nad sotesko se dvigajo zanimivi apnenčasti Kušpergarjevi turni, kjer je urejeno plezališče. Tržičani so skozi sotesko uredili Pot čez Galerije. Posebnost soteske je tudi ozek cestni predor.

Pripravila Vladimir Habjan in Irena Mušič Habjan, foto PZS in AMZS

OSTALI IZLETI ZELENE TRANSVERZALEZeleni izlet: Samotne kmetije, podzemne jame in razgledne poti, Čreta na planoti Dobrovlje

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih