petek, 22. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 15. januar 2023, ob 6. uri, ogledov: 671

Iskri se beseda ob obletnici rojstva Toneta Škarje

Alpinizem | Društva | Planinska kultura | Splošno | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Na današnji dan se je leta 1937 rodil alpinist, gorski reševalec, častni član Planinske zveze Slovenije, eden izmed velikanov slovenskega in svetovnega alpinizma Tone Škarja. V letošnjem letu bo Planinska založba PZS izdala knjigo Škarjevih izbranih zapisov z naslovom Iskrí se beseda.
Maja 2020 je v 84. letu starosti na drugo stran mavrice odšel Tone Škarja, človek, ki je pustil globok in trajen vtis. Sodeloval je na številnih alpinističnih odpravah, opravil je več kot tisoč alpinističnih vzponov, od katerih jih je bilo več kot trideset prvenstvenih. Bil je tudi ploden pisatelj, sodeloval je tudi s tujimi revijami in bil član uredništva Planinskega vestnika.

DSC00015

»Bil je človek, ki vsega, kar je dajal »nekoristnemu svetu« in kar je ta dajal njemu, ni jemal le zase, ampak je vse to delil tudi z drugimi. Če je njegova knjiga Po svoji sledi avtobiografski prikaz njegovega življenja in obenem tudi dokumentiran pregled zgodovine alpinizma njegovega časa, so pričujoča izbrana dela poleg številnih knjižnih del njegov literarni odsev. Tako kot vsakemu drugemu avtorju je bilo tudi Tonetu Škarji pisanje priložnost, ob kateri je izpovedoval osebni pogled na svet okoli sebe in izražal svoje vrednostne ocene. Njegova literarna zapuščina nam daje ponovno priložnost, da sežemo v globino njegovih življenjskih modrosti, razmišljanja in njegovih iskrivih odzivov na dogajanja okrog sebe. Pouči pa nas tudi o tem, da alpinizma ne preveva zgolj romantika. Velikokrat je v ozadju blestečih dosežkov v domačih in tujih gorah tudi trd spopad osebnosti, soočenje različnih mnenj in pogledov na njegov razvoj, kar se kaže predvsem pri prizadevanju za ustrezen delež iz - vsaj po mnenju alpinistov - vselej preskromnih državnih in sponzorskih sredstev,« v uvodnem delu spremne besede zapiše urednik knjižnega dela Žarko Rovšček.

Ideja o Škarjevih izbranih delih se je porodila kot odgovor na pobudo aktualnega urednika Planinske založbe Vladimirja Habjana v začetku leta 2018.

dia_0145_Tone_EverestTone Škarja na taboru 1 na sedlu Lho La (odprava Everest '79) (foto Tomaž Jamnik)

Zbiral je morebitne predloge za nove knjižne izdaje, češ da je med pomembnimi slovenskimi planinci ali alpinisti gotovo še dovolj takih, ki bi imeli kaj povedati, ali so že kaj objavili. Sledila je miselna iskra, da je Tone Škarja svoje življenjske izkušnje, občutja in spoznanja v zapisani besedi bogato in nesebično razsejal med nas. To dokazuje obsežen seznam njegovih zapisov, objavljenih člankov in knjig. Pred leti ga je uredil neutrudni France Malešič malenkostno ga je kasneje dopolnil Žarko Rovšček. Vse to je predstavljalo izziv, da se uredi pregled in izbor del v knjižni obliki. Ideja je bila torej na mizi, urednik Planinske založbe in Odbor za založništvo (OZI) PZS pa jo je podprl. »Čeprav si v začetku nisem predstavljal sebe v vlogi urednika, me je v nadaljevanju odbor OZI izbral za uresničitev te naloge. Tone Škarja se je pobude zelo razveselil. Kako tudi ne, saj bi bil njegov bogat pisni opus s tem lepo zaokrožen. Obljubil je vso pomoč in sodelovanje, a se je njegova življenjska nit žal prezgodaj pretrgala,« razloži urednik knjižnega dela Tone Škarja: Iskrí se beseda Žarko Rovšček.

Naj_alpinist_sp_plezalec2013_podelitev26_02_2014_fotoZM94p_SkarjaLeta 2014 je Tone Škarja prvi prejel nagrado za življenjsko delo v alpinizmu. (foto arhiv PV)

Knjiga je zasnovana tako, da predstavlja približno polovico njenega obsega uredniška spremna beseda, v kateri je za proučevalce Škarjevega opusa vsaj točna navedba, večinoma pa tudi komentar (razprava) o njegovih člankih. Druga polovica je izbor 60 člankov, objavljenih v slovenskem tisku. Največ, kar tretjina, jih je iz Planinskega vestnika, v katerem je Škarja kot pisec začel in še skoraj tik pred slovesom tudi zaključil svojo literarno pot. Ostali dve tretjini pripadata člankom iz časopisa Delo, Alpinističnih razgledov, Grifa, Obvestil PZS idr. Izbor je zaključen z drobci iz Škarjevih intervjujev.

V člankih so polemični zapisi o vprašanjih planinske organizacije, varovanja narave, alpinizma in organizacije himalajskih odprav, to je s področij, s katerimi se je največ ukvarjal. Med njimi so tudi taki s potopisno vsebino, kolumne itd.
»Tako, njemu lastno pronicljivo pisanje, z iskrivimi mislimi je botrovalo tudi naslovu knjige: Iskrì se beseda. Če bi v izbor uvrstil še odlomke iz Škarjevih knjižnih del, ki so bralcem širše dostopna, bi gotovo močno prekoračil s strani založbe predviden obseg, zato sem se temu, sicer nerad, že na začetku odrekel,« zaključi Rovšček.

24
Arhiv Toneta Škarje

Ob uredniku Planinske Založbe, Vladimirju Habjanu, je strokovni pregled besedila opravil tudi France Malešič. Metod Škarja pa je prevzel obveznost širšega izbora fotografij iz bogatega očetovega arhiva.

Knjiga bi naj izšla letošnjo jesen.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih