sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 18. januar 2023, ob 7.30 uri, ogledov: 872

O etiki v gorah v letošnji 1. številki Planinskega vestnika

Planinska kultura | 
Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Zakoračili smo v novo leto, v nov letnik. V letošnji temi meseca boste lahko prebrali pet zapisov o etiki v gorah - od pozdravljanja, obnašanja na poteh do iskrenosti v stenah. Mire Steinbuch je vse lepo uredil in imamo res kakovostno temo, ki smo si jo želeli že nekaj časa.

Tokratni intervju je eden, a je pogovor z dvema alpinistoma, koroškima legendama. Naša gosta sta Franc Pušnik in Stanislav Mihev, Fižola in Miha, kot ju kličejo prijatelji, sta naveza, prijatelja, ki sta v zavesti koroških in najbrž tudi drugih alpinistov neločljivo povezana. Od kdaj? Od nekdaj. Eden zgovoren, drugi molčeč. Zdaj prvi predvsem s smučmi spoznava svet, drugi raziskuje neznane stene in vojaško zgodovino, in sicer z iskanjem razbitin strmoglavljenih letal. Skupaj sta preplezala prvenstvene smeri v Himalaji, Andih, Alpah in drugje, obiskala veliko zahtevnih sten in doživela nešteto zgodb, ki jih tamkajšnji alpinisti največkrat poslušajo ob večerih, ko se po plezanju v Raduhi zberejo na njihovem Grohatu.

V sredici Z nami na pot vas vabimo v deželo medveda, v Loški Potok, ki nas obogati z novimi spoznanji in še ne videnimi lepotami. Opisujemo in vas vabimo v jamo Ogenjca (990 m), na Kamni grič (1017 m), Petelinjek (1212 m) in na Racno goro (1140 m).

V rubriki varneje v gore pišemo o snežnih plazovih, v rubriki narava o Alpski konvenciji, kateri od konca lanskega leta predseduje Slovenija, pišemo o prejemnikih najvišjih priznanj PZS za leto 2022, jubilantu Franciju Ekarju - 80-letniku, obujamo spomine na nebeške poljane, Švico, na doživetja izpod Himalaje, o odpravi v Peru lanskega poletja ..., predstavi pa se nam tudi naš odgovorni urednik Vladimir Habjan.

Sledijo stalne rubrike: v spomin, kolumna, razmišljanje, Planninčkov kotiček, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, planinska organizacija.

Naročniki Planinski vestnik že najdete v svojih nabiralnikih, ostali pa v spletni Planinski trgovini, najbližji bolje založeni trgovini ali trafiki.

Uredništvo vam želi prijetno branje!

PDF Uvodnik, kazalo


 


TEMA MESECA
Etika v gorah

INTERVJU
Franc Pušnik in Stanislav Mihev

VARNEJE V GORE
Snežni plaz

DOŽIVETJA Z GORA
Nebeške poljane

Z NAMI NA POT
V deželi medveda

PLANINČKOV KOTIČEK
Ajda, Ajdi in nekaj vmes

KOLUMNA
Dve strani kovanca

ZGODBE IZPOD HIMALAJE
Daleč od poti &
Dom na drugem koncu sveta

SPOMINI
Švica

PLANINSKA ORGANIZACIJA
Nagrade zaslužnim posameznikom

NARAVA
Kakovost življenja v Alpah za vse

RAZMISLEK
Insta nevarnost

KDO SE SKRIVA V KOLOFONU
Vladimir Habjan, odgovorni urednik

JUBILEJ
Franci Ekar - 80-letnik

V SPOMIN
Klemen Volontar

NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

LITERATURA

PLANINSKA ORGANIZACIJA


planinska_trgovina_pzs_186x130
 
 
 V novem letu na starih poteh

Na drugo letošnjo nedeljo sem se na kratek izlet odpravil na Kamniški vrh. Lahkoten vrh pogosto obišče množica obiskovalcev, zato se običajno z bolj uhojenih poti umaknem v manj shojene. Saj ne bežim od ljudi, a čim manj jih je, tem bolj se lahko posvetim opazovanju narave in toku svojih misli (tako se rojevajo tudi uvodniki). Za vzpon sem izbral divjo varianto, kjer smo pred sedmimi leti rešili skupino mladih planincev. V sestopu se obiskovalcem ni bilo možno povsem izogniti in tako mi je na senožetih nasproti prišel možakar. Ko je prišel bližje, sva se spogledala, jaz pa sem ga glasno pozdravil: »Dober dan,« a se je brez besed obrnil stran. Malce naprej sem srečal žensko, ki je na zvočnik glasno govorila po telefonu in ob tem seveda ni mogla še pozdraviti mimoidočega. Nekaj nižje sem z uhojene poti spet skrenil na manj uhojeno.

Ne vem, kako je z vami, kje živite in kakšne so navade pri vas, a sam živim v manjšem kraju (zame je Kamnik le manjši kraj), kjer je (še) v navadi, da se mimoidoči pozdravljamo. Kar me še posebej veseli, je to, da pozdravljajo tudi otroci, tudi šestletniki. Vendar, dolina je dolina, gore so pa gore, tam veljajo še drugačna »pravila«. Nekaj teh je zapisanih v Častnem kodeksu slovenskih planincev. Tam na primer na temo pozdravljanja takole piše: »Zunanji izraz planinskega tovarištva in spoštovanja je tudi pozdravljanje. Pozdrav naj bo vljuden in prisrčen, pri tem pa ne čakamo, da bomo pozdravljeni. Splošni bonton o pozdravljanju velja tudi v gorah. Lepo je, če tisti, ki gredo na turo, pozdravljajo tiste, ki se že vračajo. Nevljudno je, če na pozdrav ne odzdravimo.«

Planinska organizacija je v vseh letih svojega obstoja namenjala pozornost ravnanju in obnašanju ljudi v gorah, to je bila njena strateška usmeritev. Tako se je že vse od pobude za ustanovitev Gorskega društva Triglavski prijatelji leta 1872 in Slovenskega planinskega društva leta 1893 ohranjala in oblikovala svojstvena tradicija napisanih in nenapisanih pravil vedénja ob obiskih gorskega sveta. Častni kodeks je planinska organizacija sprejela leta 1973, od takrat pa so ga večkrat posodobili. Ni rečeno, da ga ne bodo spet kdaj v bližnji prihodnosti, saj so časi - turbulentni.

V gore zahajam več kot petdeset let in moram priznati, da se je od mojih začetkov do danes spremenilo marsikaj. Nekatere spremembe so šle na boljše, druge žal ne. Tako pač je, na vse ni možno vplivati, lahko se pa kdaj vprašamo, zakaj je tako in se ob tem tudi zamislimo. Tisti, ki nas redno spremljate, ste gotovo opazili, da v naši reviji pogosto načenjamo teme, ki se tičejo obnašanja v gorah, druga pogosta tema pa je, recimo temu vpliv digitalizacije ali družbenih medijev v zvezi z obiskovanjem gora (Tudi v tej številki boste našli kar nekaj besedil na to temo). Pozdravljanje je le ena od tem, ki sem si jo že dlje časa v Planinskem vestniku želel načeti v temi meseca. K sodelovanju smo povabili nekaj publicistov in alpinistov, ki so pripravili res izjemna besedila, sem prav navdušen (naj še enkrat povabim tiste, ki zaradi zasedenosti prispevkov niste uspeli napisati, da ste še vedno vabljeni, saj lahko vaša besedila objavimo v nadaljevanju letošnjega leta). Bralcem predlagam, da se vseh pet prispevkov podrobno lotite in prepričan sem, da se bodo ob branju tudi vam odpirale mnoge teme, ki jih obravnavajo pisci.

Kot lahko vidite, smo zakoračili v novo leto, v nov letnik. Večinoma je ostalo vse po starem, oblikovna podoba revije je enaka, uredniški koncept je isti, le za nekaj centov smo bili primorani dvigniti ceno. O tem sem pisal že lani, ob večkratnih podražitvah papirja žal drugih opcij nimamo, zato se vam opravičujem. Z novim letom začenjamo sklop prispevkov v nadaljevanjih (avtorja Matjaž Čuk in Franci Horvat), v vsaki številki pa bomo predstavili po enega člana uredništva (tokrat so kolegi izbrali mene ...). Upam, da ostanete še naprej z nami in pazite nase.

Vladimir Habjan

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih