ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 16. februar 2023, ob 20. uri, ogledov: 2641

Najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledna plezalka v letu 2022

Alpinizem | Gorski športi | Športno plezanje | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 16. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju za leto 2022. V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Mojstranškim vevericam, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Luka Stražar, naj turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič, najuspešnejša ledna plezalka je Maja Šuštar Habjan.
brane je uvodoma pozdravil in nagrajencem ponosno čestital podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miha Habjan: »Na PZS smo iskreno veseli in zelo ponosni, da imamo pod svojim okriljem tako raznolike, športno bogate, odlične ter vrhunske športnice in športnike. Alpinisti že desetletja krojite svetovni vrh. Športne plezalke in športni plezalci nas razvajate z nenehnimi vrhunskimi uspehi in postavljate našo drago Slovenijo v višave svetovne športno plezalne velesile. Tekmovalni turni smučarji in tekmovalni ledni plezalci, tudi na vas smo ponosni, saj nas vztrajno razveseljujete z uspehi in nam predstavljate vaše dve atraktivni in zanimivi športni disciplini
Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke, uspehe v turnem smučanju in lednem plezanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.
Najuspešnejši športni plezalci 2022

Najuspešnejša športna plezalka je že šestič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je tudi v letu 2022 prevladovala na svetovnem odru športnega plezanja. Z evropskega prvenstva se je vrnila z zmagami v težavnosti, balvanih in kombinaciji, že šestič pa je z velikim naskokom postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.

alpinisti_ni_ve_er7_manj_a
Od leve stojijo: predsednik PZS Jože Rovan, Luka Potočar, Janja Garnbret in načelnik Komisije za športno plezanje Aleš Pirc (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši športni plezalec je drugič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je lani imel najuspešnejšo sezono doslej. Svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnosti je dosegel prav na domači tekmi v Kopru. Skupaj z ostalimi odličnimi rezultati na tekmah svetovnega pokala mu je le-ta prinesla tudi skupno zmago, z evropskega prvenstva v Münchnu pa je prinesel srebrno kolajno v težavnosti.

alpinisti_ni_ve_er16_manj_a
Od leve stojijo: načelnik Komisije za športno plezanje Aleš Pirc, Katja Debevec, Mia Krampl, Jernej Kruder, Anže Peharc, Lana Skušek in predsednik PZS Jože Rovan (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Debevec (PK Scena), ki je na svetovnih igrah v balvanih v ameriškem Birminghamu v finalu osvojila drugo mesto, Mia Krampl (AO PD Kranj) na evropskem prvenstvu je v kombinaciji osvojila srebrno kolajno. Na tekmah svetovnega pokala v težavnosti je bila še trikrat v finalu, od tega enkrat na zmagovalnih stopničkah, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica), ki je na evropskem prvenstvu v Münchnu v balvanih osvojil šesto mesto, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), dvakrat se je uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti, na zmagovalnih stopničkah pa je stala na tekmi evropskega pokala v težavnosti, Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto, Lana Skušek (PK Scena), na svetovnih igrah v težavnosti v ameriškem Birminghamu je osvojila tretje mesto ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je na evropskem prvenstvu v težavnosti osvojil sedmo mesto.

alpinisti_ni_ve_er8_manj_a
Od leve stojijo: predsednik PZS Jože Rovan, Timotej Romšak, Tim Korošec, Lovro Črep, Sara Čopar, Lucija Tarkuš in načelnik Komisije za športno plezanje Aleš Pirc (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejeli Jennifer Buckley (DRPK), Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), Lovro Črep (Šaleški AO), Tim Korošec (PK Škofja Loka), Timotej Romšak (PK Kamnik) in Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica).
Najuspešnejši alpinisti leta 2022

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anja Petek (AK Rinka), ki ni več novinka na sceni in je v tem času osrednja protagonistka ženske alpinistične scene. V letu 2022 je plezala veliko, dobro in na različnih koncih sveta. Sezono je kronala z odpravo v Peru, kjer je v kratkem času nanizala zavidljivo število vzponov, med katerimi izstopa kompleksna prvenstvena smer Fango Fiesta v vzhodni steni šesttisočaka Hualcana. Najuspešnejši alpinist leta 2022 je Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek ), ki je komisijo prepričal z visoko ravnijo prostega plezanja v velikih alpskih stenah - tako pozimi kot poleti. Izstopa zimska prosta ponovitev No sieste v Grandes Jorasses, ki sta jo z Nejcem Marčičem opravila v treh dneh, med poletnimi pa predvsem triglavske smeri Korenina, Obraz Sfinge in Raz mojstranških veveric, k tem pa lahko dodamo še nekaj zahtevnih vzponov v slovenskih Alpah, Dolomitih in Paklenici.

petek_strazar__002_
Naj alpinista leta 2022 sta Luka Stražar in Anja Petek (osebni arhiv)

Najperspektivnejša alpinistka je Lara Nikolič (AO PD Radovljica) in najperspektivnejši alpinist je Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica). Lara je komaj pri dvajsetih letih opravila že vrsto zavidljivih vzponov. V 2022 je bila aktivna skozi vse leto, čeravno izstopajo zahtevne poletne klasike - sedmice: od Kogla in Vežice pa vse do Triglava. Šegel je v začetku leta 2022 uspešno plezal v Patagoniji - v navezi z Blažem Karnerjem sta preplezala Italijansko smer v vzhodni steni Aguje Saint Exuperya in kombinacijo dveh smeri v stolpu Goretta (Fitz Roy).
alpinisti_ni_ve_er5
Od leve stojijo: načelnik Komisije za alpinizem Oto Žan, Andrej Jež, Jernej Kruder, Matija Volontar, Bor Levičnik in podpredsednik PZS Miha Habjan (foto Irena Mušič Habjan)

Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila Luki Lindiču (AO PD Celje-Matica) za najzahtevnejšo prosto preplezano smer v slovenskih gorah: Nevidna preobrazba, ki jo je začrtal skupaj z Ines Papert, Nejcu Marčiču (AO PD Radovljica) za preplezano zahtevno smer No siesta v Grandes Jorasses, ki sta jo z Luko Stražarjem zmogla v treh dneh konec januarja 2022, Boru Levičniku (AO PD Ljubljana-Matica), Žigi Oražmu (AO Kamnik) in Matiji Volontarju (AO PD Jesenice) za preplezano prvenstveno smer z imenom Screaming Barfies v zahodni steni 6180 metrov visoke Pomlace v nepalski Himalaji, Jerneju Kruderju (ŠPO PD Celje-Matica) za serijo odličnih alpskih skalnih vzponov na čelu z Bellavisto (8b+) v Cinah, kar je za Luko Krajncem drugi vzpon v tej kultni previsni smeri ter Andreju Ježu (AK Črna) za prvenstveni vzpon v vzhodni steni šesttisočaka Hualcan v perujski Cordilleri Blanci.
Letošnji prejemniki priznanja za življenjsko delo v alpinizmu so Mojstranške veverice (Janez Brojan, Klavdij Mlekuž, Janko Ažman in Janez Dovžan; posthumno Zvone Kofler in Miha Smolej), ki so šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dodobra razburkali domačo alpinistično sceno, prav tako so s svojimi podvigi zbudili pozornost preko meja. V domačih stenah, Dolomitih in Centralnih Alpah so opravili vrsto zahtevnih vzponov. Bili so jedro Gorske reševalne službe Mojstrana, ki je v tistem času opravila največja in najtežja reševanja v gorah.
Najuspešnejši turnem smučanju 2022

alpinisti_ni_ve_er4_manj_aMojstranške veverice so prejeli priznanje za življenjsko delo (od leve stojijo Janez Dovžan, Janez Brojan, Klavdij Mlekuš in Janko Ažman, posthumno je priznanje za pokojnega moža prevzela žena Mihe Smoleja) (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejša turna smučarka 2022 je Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), že vrsto let najboljša slovenska tekmovalka v turnem smučanju. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil že četrtič izbran Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), lani na evropskem prvenstvu 18. v vzponu in 25. posamezno. Priznanje perspektivnim je prejel Maj Pritržnik (TSK LiMa), osmi v vzponu na evropskem prvenstvu med kadeti, v šprintih pa 5. mesto.

Najuspešnejša v lednem plezanju 2022

Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale) je najuspešnejša slovenska športnica v tekmovalnem lednem plezanju zadnjih let. Tudi pretekla sezona je bila zelo uspešna. Poleg naslova državne prvakinje se je na tekmah evropskega pokala uvrščala v finale in med drugim na tekmi v Žilini stala na zmagovalnih stopničkah.
alpinisti_ni_ve_er10_manj_a
Od leve stojijo načelnik Komisije za gorske športe Robert Pritržnik, Maj Pritržnik, Maja Šuštar Habjan in predsednik PZS Jože Rovan (foto Irena Mušič Habjan)

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2023 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

PDFBrošura - prejemniki priznanj in obrazložitve

Fotogalerija

 Irena Mušič Habjan

 Irena Mušič Habjan1 / 18

 Irena Mušič Habjan2 / 18

 Irena Mušič Habjan3 / 18

 Irena Mušič Habjan4 / 18

 Irena Mušič Habjan5 / 18

 Irena Mušič Habjan6 / 18

 Irena Mušič Habjan7 / 18

 Irena Mušič Habjan8 / 18

 Irena Mušič Habjan9 / 18

 Irena Mušič Habjan10 / 18

 Irena Mušič Habjan11 / 18

 Irena Mušič Habjan12 / 18

 Irena Mušič Habjan13 / 18

 Irena Mušič Habjan14 / 18

 Irena Mušič Habjan15 / 18

 Irena Mušič Habjan16 / 18

 Irena Mušič Habjan17 / 18

 Irena Mušič Habjan18 / 18

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih