petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 4. maj 2023, ob 6.30 uri, ogledov: 1561

Dekleta ponovno v zasneženih stenah Zgornje Savinjske doline

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Kljub zahtevnim razmeram v gorah motivacije ni zmanjkalo, zato smo na koncu tudi prišle do nekaj vzponov, ki jih morda ne bi opravile, če tabora ne bi bilo. Pri nekaterih se je razblinil strah pred prijavo na tovrsten dogodek. Dekleta smo ponovno presegla pričakovanja, predvsem pa pokazale, kako lahko močan timski duh, pride prav tudi v gorah. Brez njega nam npr. vzpon po Vzhodni grapi ne bi uspel.
 • Datum in lokacija: 3.-5. marec 2023, Kamniško-Savinjske Alpe
 • Vodstvo tabora: vodja Urška Kešar in pomočnica Vesna Meden

ka_pzs_tabori_zenski_zimski_tabor_2023_foto_kesar__1_

Načrtovani so bili samostojni vzponi navez. V tednu pred taborom je zapadla velika količina novega snega, ki se ni sprijel s podlago. Na izbranem območju plezanja ni bilo vetra, tako da je bil pršiča vsepovsod naokoli. Veliko smeri je bilo neprimernih za plezanje - gazile smo tudi do pasu, kar je še bolj otežilo in podaljšalo dostope do sten, da o veliki plazovni nevarnosti niti ne govorimo. Preplezani so bili tako le težji miksi, opravljenih je bilo nekaj turnih smukov.

Opravljeni vzponi:

 • 4. marec:
  • Vzhodna grapa, Ojstrica, III, 50°/40°, 400 m - Kešar, Ulaga, Giacomazzi, Fabčič, Podlipec, Pahor, Uranič, Krajnc, Krauthaker, Lukek
  • Večerna zajeda, Krofička, M7/7+, 120 m - Petek, Ledinek
  • Butalska grapa, Lanež, II+/2, 55°/30°-50°, 150 m - Rogelj, Potočnik
  • Vetrne police, Raduha, M4, 60°/40°, 185 m - Penič Slapšak, Habulin - poskus
  • Raduha, turni smuk - Penič Slapšak, Habulin
 • 5. marec:
  • Savinjsko sedlo, turni smuk - Penič Slapšak, Habulin
  • Butalska grapa, Lanež, II+/2, 55°/30°-50°, 150 m - Fabčič, Živkovič, Giacomazzi
  • ZZ, Raduha, IV+/IV, III, 125 m - Petek, Ledinek, Kešar - poskus

ka_pzs_tabori_zenski_zimski_tabor_2023_foto_zivkovic

Vtisi udeleženk:
 • Anja Petek: Dobra volja nas je gnala, da smo tudi na tokratnem drugem zimskem ženskem taboru bile pripravljene raziskovat teren, kljub marsikateremu pomisleku, ki so prihajali od zunaj. Po novem sneženju in napovedani plazovni nevarnosti, nič ni bilo preverjeno. Zato smo bile primorane preverit same, prvi dan uspešno. Ker pa je prvi dan terjal svoj davek, naporno gaženje do pasu, je motivacija za raziskovanje naslednji dan malo usahnila. Kljub temu smo se podale v hribe nad Logarsko dolino. Drugi dan se je najbolj smejalo turnim smučarkam. Spletla so se nova poznanstva in tudi že ideje za nove pobege tja gor. Urški hvala za odlično odvoden ženski tabor in ostalim udeleženkam za prijetno vzdušje.
 • Alina Ledinek: Zima mi je že v generalu pri srcu, da pa se pozimi zbere toliko zagnanih, avanture željnih punc je pa itak pika na i. Menim, da smo vse po svoje uživale, četudi smo se morale za željene cilje bolj potruditi kot bi se drugače, saj so bile razmere svojevrstne. To pa ne pomeni, da babe nismo zborbale! Vesela sm za tovrstno izkušnjo, upam da bo teh še veliko! Zahvalila bi se rada organizatorki za super izpeljan tabor, oskrbnici za dobro hrano, pa Nastji za tako inspiracijsko predavanje, ki me je še dodatno podkurilo! Je pa kr velik snowiča kle gor.
 • Klara Lukek: Kljub ne najboljšim razmeram za plezanje, smo izkoristile najbolje kar se da. Najbolj mi bo v spominu ostal sobotni skupinski duh v Vzhodni grapi Ojstrice. Vsaka je dodala svoj delček k celoti, ki nas je pripeljal do cilja. V nedeljo nas je za zaključek razveselil pršič nad Okrešljem. Čudovit ambient in super družba, hvala!
 • Ana Krauthaker: Glede na zimske razmere je bilo navdušujoče videti dinamiko znanj in mnenj žensk, ki imajo zelo različne izkušnje tako po kilometrini kot zahtevnosti vzponov. To je bila največja moč in izkušnja tabora, poleg srčnosti in volje, ki je bila tudi neločljivi del organizacije. In dodaten navdih - Nastja.
 • Mojca Krajnc: Super tabor in še boljša družba. Čeprav snežne razmere niso bile najbolj ugodne in niso dopuščale tako dobrih zimskih vzponov, kot smo si jih nekatere zamislile, pa je bil z druge perspektive tabor res zelo uspešen. Res je do izraza prišlo bistvo timskega dela, zagnanosti in motiviranosti, ki nam je omogočil super turo in super vikend. Hvala Urši, Vesni in PZS za organizacijo.
 • Urška Živkovič: To je bil moj prvi ženski alpinistični tabor in ob prijavi sem imela kar precejšnjo tremo, za kar zdaj vem, da je bilo povsem odveč. Kljub temu, da nisem nikogar poznala, je bilo druženje sproščeno, prijetno in navdihujoče že od začetka. Hvala Urši za organizacijo in Nastji za odlično predavanje. Zagotovo se vidimo še na kakšnem taboru.

ka_pzs_tabori_zenski_zimski_tabor_2023_foto_petek
 • Kristina Pahor: Takoj ko sem prestopila prag koče, v kateri je potekal tabor, sem pozabila na naporen teden, saj je bilo vzdušje tako polno energije in skupne želje po plezanju. Takoj sem se počutila del skupine in super mi je bilo, da sem lahko od izkušenejših poslušala prigode, naslednji dan pa praktične nasvete na turi. Tura je bila izjemno poučna glede vseh aspektov plezanja pozimi. Hvala vsem bolj izkušenim dekletom, ki ste si vzele čas za nas, ki izkušnje šele nabiramo.
 • Ivana Potočnik: To je bil moj prvi ženski alpinistični tabor, tako da nisem točno vedela kaj pričakovati. Ko sem spoznala punce, sta se začetni strah in nervoza razblinili. Vzdušje je bilo super, polno motivacije, želje po vzponih, kolegialnosti in navdiha. Kljub zahtevnim in nepredvidljivim razmeram, samo s skupnimi močmi uspele opraviti nekaj zanimivih zimskih vzponov iz katerih smo se tudi marsikaj naučile. Hvala vsem puncam, predvsem pa organizatorkama Urši in Vesni za super izpeljan tabor ter Nastji za njeno dostopnost, preprostost in zanimivo motivacijsko predavanje.
 • Katarina Rogelj: Snežne razmere so botrovale k nekoliko težjim odločitvam pri vzponih, a čudovitim razgledom. Družba in nova spoznanstva na taboru so bila spet odlična. Upam, da se nam uspe navezati večkrat tudi med letom in bolj zdravim in spočitim kot pretekli vikend. Hvala Urši in Vesni za organizacijo ter Logarskemu kotu za prijetno pogostitev!
 • Saša Podlipec: Ženski tabori so vedno nekaj posebnega. Kljub slabim razmeram, smo s skupnimi močmi uspele zgaziti vzhodno grapo. Povzetek tabora, top ekipa, dobra energija, odlična hrana ;). Upam da se še kdaj vidimo in navežemo, če ne prej na naslednjem taboru.
 • Tina Uranič: Ženski tabori so vedno vredna obiska; fantastične punce, pozitivna energija, skupno določanje dnevnih ciljev ter želja po raziskovanju področja, kjer se tabor odvija. Tokrat nam razmere žal niso ponudile pikanja v snegu in smo prvotni plan zamenjale z večurnim gaženjem, ampak je bilo vseeno super in smo znova dokazale, da ženske zmoremo!
 • Anja Ulaga: Na tabor sem se prijavila, da lahko osvojim nova znanja izkušenejših alpinistk in tako lažje napredujem tudi v zimski sezoni. In ne samo pridobitev novih znanj, želela sem si pridobi tudi čim več idej in priporočil katere grape, smeri in slapovi so navdušili preostale članice, da le te lahko dodam na svoj seznam želja in si spletem novo mrežo poznanstev, da se v prihodnje morebiti s katero navežem še na štrik. Kljub neugodnim razmeram, smo se podale v Vzhodno smer v Ojstrici, skozi celotno smer smo se dodobra nadelale in nagazile, dokazale smo si da v slogi je moč in v enakomernem ritmu izmenjevanja na čelu, smo v diagonali od leve proti desni skozi Amfiteater sredi stene nato na vrhu izstopile na škrbino. Razgledi so bili prečudoviti, skozi celotno smer so se dodobra nadelale in naklepetale. Večer nam je s svojimi opisi preplezanih smeri in videi, ki so nastali med vzponi polepšala Nastja Davidova Mlinarič in komaj čakam naslednji tabor ter gostovanje Nastje in njenega nadaljevanja. Čudovita govornica z ogromno zanimivih zgodb. Za odlično počutje so poskrbeli oskrbniki na Planšariji Logarski Kot. Hvala Urša in Vesna za organizacijo tabora.
 • Špela Habulin: Hvala za odlično organizacijo in izvedbo tabora. Kljub ne preveč dobrim razmeram je bil imeniten vikend v družbi motiviranih punc.
 • Cecilia Giacomazzi: Letos sem se prvič udeležila ženskega zimskega tabora. Izkušnja je krepko presegla moja pričakovanja! Tabor je bil res edinstven, omogočal mi je nova spoznanja, izkušnje in izuril te v odlični družbi 16 močnih in pogumnih plezalk. Osebno spoznati vse te alpinistke in pripravnice ter plezati z njimi je bilo neverjetno lepo. Pridobila sem veliko samozavesti in motivacije. V soboto nam je tabor popestrila tudi družba Nastje Davidove, ki je z njenim predavanjem dala piko na i. Nestrpno čakam na naslednjo izkušnjo!
 • Neli Penič Slapšak: Super izkoriščen vikend v obilici snega. S Špelo sva ga večinoma izkoristile kar na smučeh. Ženski tabori vedno potekajo s posebno energijo ter izdatno mero podpore in razumevanja. Nastja je navdihnila sobotni večer in moje misli. Hvala organizatorkam in udeleženkam.

ka_pzs_tabori_zenski_zimski_tabor_2023_foto_lukek

Poročilo pripravila Urška Kešar,
fotografirale udeleženke tabora

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih