petek, 14. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 22. maj 2023, ob 12. uri, ogledov: 2153

Uspešno zaključeno Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2023

Društva | Mladi | Splošno | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije 20. in 21. maja organizirala planinska društva Gorenjsko-dolenjske orientacijske lige, se je pomerilo 47 najboljših ekip. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz OŠ Braslovče (A) ter planinskih društev Gornja Radgona (B), Poljčane (C), Poljčane (D), Šoštanj (E) ter Žalec in Zabukovica (F). Najuspešnejši mladi in člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni v Srbiji.

Na območju občine Brezovica so 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazali tekmovalci  iz petih področnih orientacijskih lig: Podravske, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Krožni planinski poti Pentlja, na progi so jih čakale praktične naloge iz poznavanja gorstev, orientacije, vozlov in planinskih rož, na cilju pa naloge iz prve pomoči.

Zmagovalci_D__003_Člani zmagovalne ekipe v kategoriji D iz PD Poljčane z načelnico Mladinske komisije Ano Skledar (foto Sara Klopčič)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2023 je 21. maja na Rakitni okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa OŠ Braslovče (PD Braslovče), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) PD Gornja Radgona, v kategoriji C (mladina do 20 let) so bili ponovno nepremagljivi člani PD Poljčane v kategorijah D (člani, starejši od 18 let) so državni prvaki postali člani PD Poljčane, v kategoriji E (člani, starejši od 45 let) ekipa PD Šoštanj in v kategoriji F (družine) ekipa PD Žalec in PD Zabukovica

PDFRezultati SPOT Rakitna 2023 sobota
PDFR
ezultati SPOT Rakitna 2023 sobota, nočna
PDF
Rezultati SPOT rakitna 2023 nedelja
PDF
Rezultati SPOT Rakitna 2023 C in D skupaj

tekmovanje_spot_2023_2Tekmovalce so na progi čakale praktične naloge iz poznavanja gorstev, orientacije, vozlov in planinskih rož. (foto Tomaž Skok)

 

V osnovnošolski odprti kategoriji G (primerljiva z B) so slavili v PD Polzela, v odprti kategoriji I (primerljiva z E) pa v PD Zabukovica. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, D in E so se uvrstile na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo jeseni v Srbiji.

Zmagovalci po kategorijah

KATEGORIJA  DRUŠTVO OZ. ŠOLA  IME EKIPE  ČLANI EKIPE
 A  OŠ BRASLOVČE
 GAMSI   Gaber Potočnik, Gaja Škrap, Leni Plešej, Katarina Sušak, Živa Kragl
 B  PD GORNJA RADGONA     PREŽVEKANI ČIGUMIJI  David Zadravec, Gašper Štrakl, Nal Rozmarič, Jakob Kocbek, Jure Koračin
 C  PD POLJČANE  POLJČANE C Jernej Rupnik, Maj Pritržnik, Tine Rupnik
 D  PD POLJČANE  POLJČANE 7  Rok Skerbiš, Nejc Belec, Jaša Gričnik, Urška Šplajt, Klemen Španring
 E PD ŠOŠTANJ  CLIMBERJI  Igor Kučiš, Mitja Tajnik, Bojan Rotovnik
 F  PD ŽALEC in PD ZABUKOVICA   DRUŽINA ŽUŽA/ DIVJI TIGRI  Luka Žuža, Tina Mlinarič, Eva Žuža, Jure Žuža/
Blaž Judnič, Barbara Grobelnik, Iva Judnič, Klemen Judnič, Mira
 G  PD POLZELA  GOVEJA ŽUPA  Pavel Zapušek, Judita Kužnik, Neli Stankovič, Jaša Šekoranja, Martin Cizej
 I  PD ZABUKOVICA  METULJČKI  Milan Polavder, Vanja Volk, Andreja Borštner, Zdenka Mohorko

Zadnja leta najuspešnejše planinsko društvo na SPOT-u je PD Poljčane, kjer ima orientacija več kot 40-letno tradicijo, letos so v eni izmed kategorij ponovno postali državni prvaki. »Orientacijsko tekmovanje je bilo dobro organizirano, sama orientacija je bila ravno prav zahtevna, proge so bile lepe in dolge,« je vtise strnil Klemen Španring, član zmagovalne ekipe Poljčane 7 v kategoriji D.

Zmage so se razveselili tudi mladi planinci v kategoriji B ekipe Prežvekani čigumiji PD Gornja Radgona. Njihova mentorica Anita Mlinarič je povzela njihove misli: »Mladi planinci ekipe se orientacijskih tekmovanj zelo radi udeležujejo. Ta zvrst tekmovanja jim prinaša veliko osebnega zadovoljstva. Med tekmovalci se krepijo pristnejši stiki ter občutek samozavesti in zaupanja vase. Pravijo, da se naučijo veliko novega

Zmagovalci_B__003_Državni prvaki v kategoriji B prihajajo iz PD Gornja Radgona. Poleg njih na desni strani stoji vodja tekmovanja Ana Suhadolnik. (foto Sara Klopčič)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Letošnjo organizacijo državnega tekmovanja so prevzela planinska društva Gorenjsko-dolenjske orientacijske lige: PD Borovnica, PD Tržič, PD Vrhnika in PD Ljubljana-Matica. »Veseli smo, da je tekmovanje spet v zagonu. Državnega tekmovanje se je udeležilo 47 ekip - na dvodnevni tekmi jih je bilo 13 in na enodnevni 34, skupaj 202 udeleženca. Na tekmovanje so prišle ekipe, ki v orientaciji sodelujejo že vsa leta; večina ekip je iz vzhodne lige. Sama na SPOT-u tekmujem že od srednješolskih let. Zadnja leta sem bila večkrat med organizatorji. Biti vodja tekmovanja je kljub dosedanjim izkušnjam neprimerljivo napornejši projekt Vesela sem, da je bilo vreme kljub slabi napovedi suho in v nedeljo celo sončno. Upam, da so tekmovalci uživali na progi in odšli domov s kar najbolj prijetnimi občutki,« je črto pod SPOT Rakitna 2023 potegnila vodja tekmovanja Ana Suhadolnik iz PD Borovnica.

 


Za nagrade so prispevali Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, Slaščičarna Berzo, Turistično društvo Borovnica in Planinsko društvo Borovnica. Šotor je posodilo PD Domžale, klopi in mize pa PGD Podpeč. Najlepše se zahvaljujemo tudi KS Rakitna in PŠ Rakitna za možnost najema prostorov.

 


Fotogalerija

 Mladinska komisija

 Mladinska komisija1 / 11

Zmagovalci kategorije A

  Mladinska komisija2 / 11

Zmagovalci kategorije B

  Mladinska komisija3 / 11

Zmagovalci kategorije D

  Mladinska komisija4 / 11

Zmagovalci kategorije E

  Mladinska komisija5 / 11

Zmagovalci kategorije F

  Mladinska komisija6 / 11

Zmagovalci kategorije G

  Mladinska komisija7 / 11

 Mladinska komisija8 / 11

 Mladinska komisija9 / 11

 Mladinska komisija10 / 11

 Mladinska komisija11 / 11

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih