petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 9. junij 2023, ob 22. uri, ogledov: 795

Upravni odbor PZS je tokrat zasedal na Planinskem domu na Kalu

Društva | Koče | Planinska organizacija | Splošno | Športno plezanje | Turno kolesarstvo | Varstvo gorske narave | Vodništvo | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Upravni odbor Planinske zveze Slovenije (UO PZS) se je v petek, 9. junija 2023, sestal na 6. seji v mandatnem obdobju 2022–2026 v Planinskem domu na Kalu, dan pred Dnevom slovenskih planincev. Najmočnejša razprava se je odprla ob zvišanju cen v planinskih kočah in stališču o gradnji vetrnih elektrarn na Pohorju.
Sejo je vodil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Seje se je udeležilo 17 delegatov. Z vsebinskim delom je začel generalni sekretar Damjan Omerzu, ki je po uvodu predstavil zapisnik 5. seje upravnega odbora PZS in aktivnosti od pretekle seje. Nekaj besed je namenil izvedbi skupščine Planinske zveze Slovenije 2023, ki je bila v Zgornji Polskavi, zboru markacistov, odprtju razstave ob 70-letnici Slovenske planinske poti, skupščini Evropske planinske zveze v Leedsu, sprejetju Mojstrane v družino Gorniških vasi, novemu rezervacijskemu sistemu za planinske koče, novinarski konferenci pred poletno sezono in povabil k poslušanju podcasta V steni.

3. točka dnevnega reda je bila namenjena rebalansu finančnega načrta PZS za leto 2023, na podlagi znanih rezultatov razpisov in novega vira za vzdrževanje planinskih poti. Še vedno pa ni rezultatov razpisa Letnega programa športa in nekaterih programov na Fundaciji za šport. Upamo, da bodo znani do sredine junija, da se lahko nemoteno izvaja program dela.

IMG_3149__002_
Pred Planinskim domom na Kalu (foto PZS)

Upravni odbor je soglašal, da se opusti odsek planinske poti Pod Suhim vrhom-Na vrhu skal S, Veliki Javornik Z-Veliki Javornik JZ, oba pripadata PD Ajdovščina, Sleme JV-Sleme jezerca (PD Jesenice) in Leše JV-Planina Osredek Z (PD Komenda). V vseh štirih primerih gre za krajše odseke.
Na podlagi točke l. prvega odstavka 23. člena Pravilnika Komisije za planinske poti je soglašal z izločitvijo kontrolne točke Furlanovo zatočišče na Abramu iz Slovenske planinske poti (SPP). Želja lastnika je bila, da se ga izloči s seznama planinskih koč in zato ga je zveza posledično izločila tudi z vezne poti.
Upravni odbor je soglašal, da se Orožnova Koča na planini pod Črno prstjo doda med kontrolne točke Razširjene slovenske planinske poti.

Gospodarska komisija je upravni odbor seznanila s predlogom sprememb najvišjih priporočenih cen nočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah, z namenom uskladitve z naraslimi stroški poslovanja. Poleg tega, predlog po novem uvaja tudi kategorijo družinske sobe. Predsednik Rovan je dodal, da je predlog kompromis med željami društev, ki upravljajo s planinskimi kočami in vizijo planinske zveze, do konca leta pa bodo sledila nadaljnja usklajevanja.

Register planinskih objektov PZS manjši za dve planinski koči, zaradi ukinitve dejavnosti ali spremembe lastništva, upravni odbor se je namreč strinjal z izbrisom Planinskega doma Petrovo Brdo in Planinskega doma na Gospincu iz registra.

IMG_3153__002_
(foto PZS)

Člani UO PZS so se seznanili s financiranjem vzdrževanja planinskih poti. V letošnjem letu se že izvajajo usposabljanja za markaciste, ki so financirana iz sredstev MGTŠ, v zadnjem tednu pa so vsa društva, ki so skrbniki planinskih poti, prejela navodila za črpanje sredstev in predloge skrbniških pogodb. PZS ima iz sredstev Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport letos na voljo 400.000 evrov, od tega je 276.000 evrov na voljo za porabo neposredno s strani društev. Društva so upravičena do nadomestila v višini 18 evrov za kilometer lahke planinske poti, 54 evro za kilometer zahtevne planinske poti in 91 evrov za kilometer zelo zahtevne planinske poti ter dodatnih 100 € na vsakega registriranega markacista.

Močna razprava se je vnela o stališču glede gradnje vetrnih elektrarn na Pohorju. Na koncu je upravni odbor sprejel stališče, da zveza kljub zavedanju sodobnih energetskih izzivov nasprotuje umestitvi vetrnih elektrarn na Pohorju. Poseg ocenjujemo kot nesorazmeren in nepovraten glede slabšanja možnosti doživljanje planinske narave in kvalitete življenja prebivalstva na Pohorju.

__rni_vrh_foto_Barbara_Kelher
Črni vrh na Pohorju (foto Barbara Kelher)


Za konec seje, ki se je končala ob 20.20, se je upravni odbor seznanil z analizo društvene anketo za preteklo leto.

Sprejeti so bili tudi datumi osrednjih prireditev PZS v letu 2024:
Skupščina - petek, 19. april 2024
Dan planincev - sobota, 15. junij 2024
Podelitev najvišjih priznanja PZS - sobota, 7. december 2024

Pripravila Barbara Gradič Oset

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih