ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 10. junij 2023, ob 20. uri, ogledov: 2890

Živahno planinsko vzdušje pred Planinskim domom na Kalu

Društva | Koče | Planinska organizacija | Poti | Splošno | Športno plezanje | Turno kolesarstvo | Varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
V soboto, 10. junija, je bilo pred Planinskim domom na Kalu veselo, saj je Planinska zveza Slovenija v sodelovanju s PD Hrastnik pripravila velik planinski dogodek Dan slovenskih planincev. Na razglednem travniku pred domom se je zbralo tisoč dvesto nasmejanih odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije.

Slovenija je znana po tisočerih planinskih poteh, planinarjenje pa je ena najbolj priljubljenih prostočasnih dejavnosti med Slovenci. Kar nekaj planinskih poti je na sončno soboto peljalo na razgledni travnik pred Planinski dom na Kalu, kjer smo pri organizaciji Dneva slovenskih planincev združili moči Planinska zveza Slovenije, PD Hrastnik, Planinski dom na Kalu in Občina Hrastnik.

Planinsko društvo Hrastnik ima dolgo tradicijo delovanja, letos praznuje 75 let obstoja. Planinci so imeli v soboto na voljo kar šest vodenih izletov in vodeno turo za turne kolesarje ter še organiziran gorski tek. Na vse so prišli planinci iz celotne Slovenije.

IMG_3217__002_
Organiziran pohod gibalno oviranih planincev (foto Barbara Gradič Oset)

Na travniku so raznovrstna doživetja navduševala staro in mlado. Živahno je bilo na plezalni steni, kot tudi na ustvarjalnih delavnicah, ki jih je pripravila Mladinska komisija PZS in Komisija za planiske poti PZS.
Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali: Planinska zveza Slovenije, PD Hrastnik, odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS, Komisija za varstvo gorske narave PZS, Zavod za gozdove Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije TD Trbovlje, Turistično društvo Hrastnik, Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik, Lovska zveza Slovenije in različni lokalni ponudniki umetniških izdelkov. Svoje delo so predstavili tudi gorski reševalci in slovenski policisti.
Pred slovesnim delom prireditve sta planince z lastnimi skladbami ogrela člana dueta Simi, slepa Simona in Miha Jakopin.

dan slovenskih planincev6_1
Govor predsednika PZS Jožeta Rovana (foto Matjaž Šerkezi)

Za uvod v osrednjo prireditev je zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi Rikija Majcena. Vseslovenski planinski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki planinskih društev. Dobrodošlico je množici planincev od blizu in daleč zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora. Izpostavil je novo akcijo Komisije za varstvo gorske narave Peš iz dolin do višin, s katero želi spodbuditi planince in obiskovalce gora, da se v večji meri odločijo za uporabo javnega potniškega prometa ter druge naravi prijazne načine obiskovanja gora. Prav tako je izpostavil sredstva, ki jih je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v letošnjem letu namenilo za obnovo planinskih poti. Markacisti so končno dobili tudi državno spodbudo za svoje delo.
Množico dobro razpoloženih planincev sta v svojem lokalnem okolju pozdravila tudi predsednik PD Hrastnik Vojko Zupančič in župan Občine Hrastnik Marko Funkl.

IMG_3181__002_
(foto Barbara Gradič Oset)

»Ideja za organizacijo vseslovenskega planinskega dogodka se je porodila pred tremi leti in je dozorela lani, ko smo se prijavili na razpis. Planinski dom na Kalu je zelo priljubljena točka med zasavskimi planinci in veseli smo, da je danes toliko planincev obiskalo našo planinsko točko. Organizacija je res velik zalogaj in zadnjih 14 dni se nas je ožja ekipa članov ukvarjala prav vsak dan samo s tem,« je povedal Vojko Zupančič. Župan Občine Hrastnik Marko Funkl je dodal. »Vesel sem, da jo današnjo prireditev na pomembni turistični lokaciji s svojim prihodom počastilo takšno število ljudi. To je zagotovo eden večjih letošnjih dogodkov v naši občini. Je priznanje za naše pridno društvo, ki je na tej lokaciji naredilo velike spremembe. Sam pa sem mnenja, da je planinarjenja najlepša terapija za hiter tempo življenja, ki jo tudi sam pogosto uporabim
Slavnostni govornik je bil alpinist in publicist Viki Grošelj, ki je prav tako poudaril pomen hoje in aktivnosti za kakovostno življenje. »Veseli me, da hoja zadnja leta doživlja renesanso in je pogosto izhod iz histeričnega sveta. Bolj kot hitimo, manj časa imamo. Hoja me vedno upočasni. Med hojo lažje razmišljam in me sprošča. Hoja je najboljši odgovor na norosti modernega sveta. Čeprav sem se že povzpel na najvišje vrhove celin in sem stal na najvišjih vrhovih Himalaje, sem danes pri svojih 71. letih prvič na Kalu. Hvala organizatorjem, da ste me povabili.« Za konec je delil še znano misel. »Če ti je vseeno kdaj prideš, ne boš nikoli zamudil ter če ti je vseeno kje si, se ne boš nikoli izgubil.«

dan_slovenskih_planincev5
Praproščaki Planinske zveze Slovenije (foto Matjaž Šerkezi)

Za govorci je sledil krajši koncert zasavske skupine Orleki in za njimi je na plesišče zvabil ansambel Navihani muzikanti.
Za dobro hrano in pijačo je poskrbel najemnik Planinskega doma na Kalu Rok Pader, ki z ženo že pet skrbi za gostoljubje na koči. »Z ženo se trudiva, da imava dobro gostinsko ponudbo in da pridejo v naš planinski dom različni planinci. Vesela sva, da je tako velik dogodek organiziran ravno tukaj in upam, da bodo še velikokrat kasneje prišli na obisk.«


IMG_3214__002_
(foto Barbara Gradič Oset)

Gore imajo posebno mesto v slovenskih srcih, prav tako kot edinstvena Slovenska planinska pot, ki letos praznujejo 70 let. Pred domom je bila na ogled posebna »potujoča« razstava, ki je nastala prav ob letošnji obletnici. Je rezultat sodelovanja PZS in Slovenskega planinskega muzeja. Nasproti nje je bila na ogled razstava Zasavska planinska pot, ki povezuje celotno območje Posavja in Zasavja, od Bizeljskega na vzhodu do Janč na zahodu. Velik promotor vezne poti je predsednik Medobčinskega odbora društev (MDO) Zasavje Jože Prah: »Naš odbor povezuje 18 društev z močno planinsko tradicijo, trenutno nas je v društva včlanjenih dobrih tri tisoč planincev. Na Zasavsko planinsko pot, v katero je vključenih 11 planinskih koč in 19 žigov, želimo privabiti ne samo zasavske, temveč tudi slovenske in hrvaške planince. 200 kilometrov poti je velik povezovalni člen občin v tem delu Slovenije.«

dan_slovenskih_planincev1
Razstava Slovenska planinska pot (foto Matjaž Šerkezi)

Dan slovenskih planincev pa tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa bodo do začetka julija. Utrip poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2023 na spletnem portalu Siol.net.

 


Fotogalerija

 Matjaž Šerkezi1 / 15

 Matjaž Šerkezi2 / 15

 Matjaž Šerkezi3 / 15

 Matjaž Šerkezi4 / 15

 Matjaž Šerkezi5 / 15

 Matjaž Šerkezi6 / 15

 Matjaž Šerkezi7 / 15

8 / 15

 Matjaž Šerkezi9 / 15

 Matjaž Šerkezi10 / 15

 Barbara Gradič Oset11 / 15

 Barbara Gradič Oset12 / 15

 Barbara Gradič Oset13 / 15

 Matjaž Šerkezi14 / 15

 Barbara Gradič Oset15 / 15

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih