torek, 27. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 14. junij 2023, ob 22. uri, ogledov: 1455

Zaradi neustrezne opreme vedno več reševanj tujih pohodnikov v slovenskih gorah

Preventiva | Splošno | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
V Gorski reševalni zvezi Slovenije v zadnjih letih zaznavajo vse več intervencij, v katerih so udeleženi tuji državljani. Kot so povedali na novinarski konferenci so v letu 2022 zabeležili rekordno število intervencij, 667, od teh so bili v 371 intervencijah udeleženi tuji državljani, kar pomeni dobrih 55 %. Prvič se je tako zgodilo, da je bilo več gorskih nesreč, v katerih so bili udeleženi pohodniki tujih držav.
Slovenijo je leta 2022 popotniški vodnik Lonely Planet razglasil za eno od petih najboljših turističnih držav, National Geographic jo umešča med 25 najbolj navdihujočih globalnih destinacij v kategoriji narava. Ti podatki so odlična reklama za našo lepo državo, vendar to pomeni tudi več obiskovalcev v naših gorah in s tem posledično tudi več nesreč.
Vzroki nesreč tujih pohodnikov so največkrat neprimerna ali pomanjkljiva oprema, nepoznavanje terena in neustrezna psihofizična pripravljenost. Posebnost naših gora je, da so med alpskimi državami najnižje, ampak na določenih mestih izjemno zahtevne.
V lanski sezoni so gorski reševalci GRZS reševali državljane Nemčije (73), Francije (35), Nizozemske (27), Češke (23), Poljske (22), Madžarske (17), Belgije (16), Velike Britanije (14), Hrvaške (11), Italije (10), Avstrije (9), Severne Amerike (9), držav Azije (6), držav Avstralije in Oceanije (6), Srbije (5), Nordijskih držav (5), Slovaške (4), Švice (3), Bosne in Hercegovine (1) in tudi Latinske Amerike (1).

helikoptersko_re__evanje_foto_GRZS

 

Ker si želijo, da vsem tujim obiskovalcem naših gora obisk Slovenije ostane v lepem spominu, predvsem pa, da se srečno in varno vrnejo s ture, smo na Gorski reševalni zvezi Slovenije organizirali dogodek, na katerega so povabili predstavnike različnih veleposlaništev, Slovensko turistično organizacijo in medije, da v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Združenjem gorskih vodnikov predstavijo napotke za varno obiskovanje slovenskih gora, s katerimi bodo lahko vabljeni predstavniki tujih držav prek svojih komunikacijskih kanalov ozaveščali svoje državljane o varni hoji v slovenskih gorah.
Vsi, ki se odpravljamo v hribe v tem času, se moramo zavedati, da je ponekod v visokogorju še vedno sneg, še posebej na severnih straneh so razmere povsem zimske, pa tudi na južnih pobočjih je ponekod še vedno potrebno prečiti snežišča, zato je za visokogorje nujno potrebna zimska oprema ter znanje in izkušnje, kako se varno gibati v gorah v zimskih razmerah. To predstavlja nevarnost predvsem za tiste, ki bodo, kljub poletnim temperaturam v dolini, pozabili na ustrezno opremo (dereze, cepin), ali pa niso vajeni hoje z derezami in ustavljanja s cepinom v primeru zdrsa. Vse obiskovalce gora opozarjamo, da posebno pozornost namenijo dobri pripravi na turo.
O turi zberite čim več informacij: zahtevnost poti, trajanje ture in odprtost planinskih koč ob poti. Vremenske razmere preverite na več spletnih straneh, v nahrbtniku pa, kljub poletni vročini, nikoli ne sme manjkati topel kos oblačila, kapa, rokavice, svetilka, telefon s polno baterijo in zimska oprema, če se odpravljate visoko v gore. Zaradi nestanovitnega vremena in poletnih neviht se je v hribe treba odpraviti dovolj zgodaj zjutraj.

Ugotovitve analize nesreč iz preteklih sezon kažejo, da se nesreče v gorah velikokrat zgodijo ravno zaradi slabe priprave na turo, neprimerne ali pomanjkljive opreme, fotografiranja na najbolj nevarnih mestih, hoje po brezpotjih ali iskanja bližnjic in neizkušenosti. Velikokrat pa težavo povzročijo tudi nenadna bolezenska stanja, izčrpanost in dehidracija. Zato še enkrat opozarjamo, da je dobra priprava na turo ključna sestavina, da se izlet v hribe in gore konča z lepimi spomini.

helikoptersko_re__evanje2_foto_GRZS
Ko se zgodi nesreča, najprej pokličite na številko 112, kjer se vam bo oglasil operater Regijskega centra za obveščanje in povejte: kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, koliko je poškodovanih in kako ste jim pomagali. Povejte svoje podatke in telefonsko številko, na katero bodo reševalci lahko poklicali za dodatne informacije in po možnosti sporočite lokacijo. Če na pomoč prihaja helikopter s posadko in reševalci, se ob prihodu helikopterja obrnite proti helikopterju in s položajem rok ponazorite sporočilo posadki. Mednarodno znamenje za »YES«, ki pomeni »Da, potrebujem pomoč«, ponazarjata obe dvignjeni, iztegnjeni in nekoliko razmaknjeni roki.

Na dogodku je Planinska zveza Slovenije predstavila velik porast pohodništva, kot enega paradnih turističnih produktov Slovenije, vedno več je tudi različnih dogodkov, ki v gore privabljajo domače in tuje pohodnike. Na Planinski zvezi Slovenije ocenjujejo, da naše gore samo v poletni sezoni obišče 1,3 milijona obiskovalcev. Posledica velikega števila ljudi v gorah je tudi prometni kaos na večjih izhodiščih in pa povečanje števila gorskih nesreč. Planinska zveza Slovenije vsako leto organizira veliko dejavnosti, ki so namenjene preventivi in ozaveščanju o varnem gibanju v gorah in uporabi ustrezne opreme. Veliko vsebin objavlja na svojih medijskih kanalih in s tem skuša vplivati na vse, ki hodijo v hribe, da se obnašajo odgovorno. Planinska zveza Slovenije se skupaj z Gorsko reševalno zvezo Slovenije trudi skrbeti za koordinacijo preventivnih programov varnosti v gorah in drugih preventivnih akcij, ki jih bo v prihodnje še več.

IMG_3031

Pri Združenju gorskih vodnikov so poudarili, da naj gostje, ki nimajo ustreznih znanj in izkušenj, prav tako pa tudi turistične organizacije, najemajo ustrezno usposobljene gorske vodnike. Tisti, ki se odločijo za najem gorskih vodnikov, naj preverijo usposobljenost vodnikov na samem mestu izvedbe, njihov vodnik naj se izkaže z veljavno vodniško izkaznico. Planinski vodniki, alpinistični inštruktorji in vsi ostali profili, ki se pojavljajo na področju izvajanja gorskih športov v Sloveniji, naj delujejo v okviru svojih kompetenc in se držijo standardov glede števila gostov oziroma udeležencev ture, uporabe tehnik napredovanja in ustreznih tehnik vodenja. Pomembno je, da vodijo ture, za katere so usposobljeni. Na območju Slovenije je na področju gorskega vodništva še veliko izzivov in tudi nekaj težav s tako imenovanim ''črnim vodništvom'', saj naletimo na primere, ko komercialne ture vodijo neustrezno usposobljeni ljudje. V Združenju gorskih vodnikov zato želijo več nadzora države nad izvajanjem gorsko vodniških storitev in nad izvajanjem gorskih športov v domačem prostoru nasploh.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih