četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 27. junij 2023, ob 8. uri, ogledov: 1493

Podpredsednik PZS Jožef Bobovnik prejel državno priznanje na področju prostovoljstva za leto 2022

Društva | Planinska organizacija | Splošno | Vodništvo | 
Vodniška komisija | 
Planinsko društvo Fram | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na posebni slovesnosti vročila državna priznanja in nagrado na področju prostovoljstva za leto 2022. Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela je prejel tudi podpredsednik PZS Jožef Bobovnik, ki že 45 let opravlja nalogo društvenega in strokovnega delavca v planinski dejavnosti.

»Z izročitvijo državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva v letu 2022 želim izpostaviti vašo predanost, delo in prispevek k skupnosti ter vam izkazati spoštovanje in hvaležnost,« je prostovoljke in prostovoljce v Predsedniški palači nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je prostovoljstvo označila za nepogrešljivi del družbe, v kateri moramo drug drugemu pomagati v stiki. V slavnostnem govoru je izrazila spoštovanje in hvaležnost vsem prostovoljkam in prostovoljcem iz Slovenije, ki imajo zelo pomembno vlogo pri spodbujanju družbenih sprememb in boju proti socialni nepravičnosti, s svojimi vrednotami in zgledom pa družbo navdihujejo k odličnosti ter pomagajo zapolniti vrzeli in pomanjkljivosti v obstoječem javnem sistemu.

Skupinska_prostovoljci_szj__002_(foto Bor Slana/STA)

Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela je prejel Jožef Bobovnik, ki je že več kot 45 let vključen v planinsko dejavnost. 

Jožef Bobovnik je dejaven v Planinskem društvu Fram in tudi v okviru Planinske zveze Slovenije. Je prostovoljni planinski vodnik, ki je doslej uspešno in varno vodil več kot 1200 izletov, od najlažjih do najzahtevnejših. Kot inštruktor planinske vzgoje je sodeloval v več kot 120 izobraževalnih akcijah, pogosto v vlogi vodje.

V Planinskem društvu Fram je opravljal številne funkcije: bil je tajnik društva, načelnik vodniškega odseka, podpredsednik in 15 let predsednik društva. S svojimi idejami, pobudami in trdim delom je dal društvu v preteklih desetletjih novo vsebino.

Štiri mandate je bil član upravnega odbora Planinske zveze Slovenije, od leta 2022 je njen podpredsednik. Jožef Bobovnik je soavtor Vodniškega učbenika Planinske zveze Slovenije.

"Prejeto priznanje za pomeni, da je bilo več kot 45 let aktivnega dela v planinstvu, tako v planinskem društvu, kot v PZS, še posebej pa pri vodenju izletov in izobraževanju vodnikov opaženo in ni bilo zaman. Hkrati prejeto priznanje pomeni zavezo, da bom tudi v prihodnje po svojih najboljših močeh pomagal soustvarjati našo skupno planinsko zgodbo. Čeprav pri svojem prostovoljnem delu nisem nikoli razmišljal o morebitnih priznanjih, saj mi največ pomeni zadovoljstvo ljudi s katerimi delam, sem počaščen in ponosen, da sem bil za to priznanje predlagan in ga tudi prejel. Hkrati menim, da je to priznanje, tudi priznanje vsem 10 tisoč prostovoljcem, ki na številnih področjih gradijo in soustvarjajo našo planinsko organizacijo. Delček tega priznanja pripada tudi vsem tistim, s katerimi sem v teh štirih desetletjih sodeloval in so mi pomagali soustvarjati to uspešno planinsko zgodbo, saj kot posameznik ne moreš narediti vsega. Seveda pa še večji del pripada soprogi in družini, ki je razumela, da sem pogosto dal prednost planinskim aktivnostim in ne njim," je po prejemu priznanja povedal Jožef Bobovnik in dodal:


"Sam si planinske dejavnosti ne predstavljam brez številnih prostovoljcev, ki na številnih področjih s svojim nesebičnim prostovoljnim delom skrbijo za to, da je zahajanje v gorski svet varno, da imamo vzorno urejene planinske poti, številne planinske koče, izvajamo planinske tabore, imamo planinske skupine v vrtcih in šolah in ob vsem tem skrbimo tudi za varovanje narave. Prepričan sem, da bo tako tudi v prihodnje, saj smo starejši vzor in vzpodbuda mladim, morda bo pri kom potrebno le vzpodbuditi prave motive, da bodo nadaljevali našo pot."

bobi_foto_Damjan_OmerzuJožef Bobovnik v krogu družine in prijateljev (foto Damjan Omerzu)

Priznanja za prostovoljstvo za leto 2022 so poleg Bobovnika prejeli še Milena Dimec, Vlasta Hojan, Gvido Jančar, Anton Mlinarič in Marica Štirn.

Nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2022 kot najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, je prejela prostovoljka Mira Stušek.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi Jurček Nowakk, predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih