četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 14. julij 2023, ob 12. uri, ogledov: 1327

Pestro poletno dogajanje v gorniških vaseh

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Jezersko, Luče, Mojstrana so članice mednarodne mreže Gorniške vasi, ki združuje alpske kraje z usmerjenostjo v trajnostni gorski turizem. Baška grapa je kandidatka za vstop v mrežo. V svoja poletna dogajanja so vključili dogodke, aktivnosti, ki so zanimiveiza vse, ki jih privlačijo zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.
POLETNO DOGAJANJE V GORNIŠKI VASI JEZERSKO

Na Jezerskem, v prvi slovenski gorniški vasi, skriti med Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, čas resnično teče drugače. To prepoznava tudi vedno več domačih in tujih gostov, ki sem prihajajo na oddih in nove spomine.

Zato so to poletje na Jezerskem spet pripravili zanimivo poletno dogajanje - Jezersko štorijo. Gre za preplet dogodkov in aktivnosti, ki so še posebej zanimive za vse, ki jih privlačijo zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.

F008538_jezersko_ceska_koca_pohodnistvo_jost_gantar_1_orig_jpg_photo_m(foto Jošt Gantar/ slovenia.info)

Vsebina letošnje Jezerske štorije je tudi letos zelo pestra, saj se bodo obiskovalci lahko za en dan spremenili v pastirje in odnesli sol ovcam v planino, si sami izdelali unikaten spominek iz ovčje volne, okušali tradicionalno pastirsko jed masunjek, z lokalnim vodnikom raziskovali skrite kotičke Jezerskega in še veliko več.

Petkovi večeri bodo rezervirani za etnografsko igro Jezerske štorije, s katero bodo domači amaterski igralci obiskovalce odpeljali v preteklost ter jim pokazali zgodbe iz bogate zgodovine tukajšnjih prebivalcev.

Dodatna popestritev letošnjega poletnega dogajanja pa bodo tudi zanimivi tematski sobotni dogodki, ki se bodo odvijali na prostem, in sicer v prireditvenem prostoru Županov kot v središču vasi. Obiskovalci si bodo tako tople poletne večere na Jezerskem popestrili s koncertom, literarno-pripovedovalskim večerom ter filmskimi projekcijami.

V avgustu bo v medgeneracijskem centru gostovala tudi razstava, posvečena Slovenski planinski poti, ki so jo pripravili v Slovenskem planinskem muzeju v soelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.

Vrhunec letošnjega poletnega dogajanja pa bo kot vedno Ovčarski bal, najstarejša etnografska prireditev v Sloveniji, ki se bo odvijal v nedeljo, 13. 8. 2023, od 11. ure naprej. Obiskovalci bodo spoznavali stare običaje življenja na planini, opazovali prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne.

Novost letošnje poletne sezone: Organiziran prevoz v dolino Ravenske Kočne

F008729_ksa_jezersko_jost_gantar_1_orig_jpg_photo_m(foto Jošt Gantar/ slovenia.info)

Občina Jezersko je že lansko leto s postavitvijo zapornice začela z umirjanjem in omejevanjem prometa v dolini Ravenske Kočne, letos pa so svojo vizijo popeljali še korak naprej. Ob koncih tedna v juliju in avgustu bo tako obiskovalce v to prelepo alpsko dolino za simbolično ceno odpeljal mini bus.

PDFKoledar pestrega poletnega dogajanja na Jezerskem

POLETNO DOGAJANJE V GORNIŠKI VASI LUČETIC je med 15. junijem in 15. septembrom odprt vsak dan od 8. do 16. ure. V centru nudimo uporabne informacije o ključnih atrakcijah, doživetjih, kulinarični ponudbi in dogodkih v destinaciji ter pomagamo pri rezervaciji vodenih aktivnosti in prenočišč. Na voljo so številne brezplačne publikacije, brošure in zemljevidi območja, v bližini pa je tudi možnost izposoje e-koles.

Javni prevozi (kombi prevozi okrog Kamniško-Savinjskih Alp, kolesarski avtobus Celje-Logarska dolina)

Že tretje leto zapored lahko obiskovalci okrog Kamniško-Savinjskih Alp potujejo z organiziranim izletniškim prevozom. Dostop do Logarske doline, Jezerskega, Krvavca, Preddvora, Podvolovljeka in Kamniške Bistrice ne predstavlja več nobenih logističnih težav. Katerakoli dolina v Kamniško-Savinjskih Alpah je v poletnih mesecih dostopna vsem, ki so željni preživeti nekaj časa v naših čudovitih gorah. Javni kombi prevoz je organiziran od 24. junija do 3. septembra in vozi dvakrat na dan. V dopoldanskih urah odpelje v eno smer, popoldan pa se vrne v obratni smeri do izhodiščne destinacije. Rezervacije sedežev so možne en dan pred odhodom do 16. ure na lokalni TIC točki. (Vozni red na tej povezavi).

Sne__na_jama_1_Foto_Tomo_Jeseni__nikSnežna jama (foto Tomo Jeseničnik)

 

Že nekaj let zapored v času poletnih počitnic občine ob Savinji povezuje kolesarski turistični avtobus, ki vozi ob sobotah in nedeljah ter praznikih na relaciji Celje - Logarska dolina in nazaj v obratni smeri. Na avtobus lahko brezplačno vzamete tudi svoje kolo.

Počitniška doživetja Savinjske

Za popestritev dogajanja v poletnih dneh smo v sodelovanju s TIC-i v regiji pripravili tedenski program Počitniška doživetja Savinjske.

V Lučah ob vikendih in praznikih vabimo k obisku Snežne jame, najvišje ležeče turistične jame v Sloveniji. Vstop v jamo je dovoljen le v spremstvu usposobljenih jamarjev, vodeni ogledi pa se izvajajo med 9. in 17. uro vsaki dve uri. Obisk jame je mogoče združiti z vzponom na razgledni vrh Raduhe (2062 m), t. i. hišne gore Lučanov. Med sestopom po krožni poti je obvezen postanek v Koči na Loki, ki je znana po okusni domači hrani in odličnih borovničevih štrukljih.

Ob nedeljskih dopoldnevih je čas za odkrivanje tehnično-kulturne dediščine v dolini Podvolovljek. Obiskovalci lahko podrobneje spoznajo delovanje Žagerskega mlina, ki je eden izmed redkih še delujočih mlinov na vodni pogon. Po ogledu priporočamo nadaljevanje po tematski poti, ki vodi mimo mlina skozi starodavni gozd do slikovitega Repovega slapu.

53. Lučki dan (5.-14. avgust 2023)

Drugi vikend v avgustu je tradicionalno rezerviran za »Lučki dan,« osrednjo večdnevno turistično prireditev, ki ponuja širok izbor najrazličnejših športnih, kulturnih in družabnih dogodkov.

koro__ica_foto_Barbara_Gradi___oset(foto Barbara Gradič Oset)

Za kolesarske entuziaste so v sklopu letošnje prireditve na voljo organizirane gorsko-kolesarske ture, najbolj pogumni se bodo lahko preizkusili tudi v adrenalinskih spustih po urejenih enoslednicah.
Pohodniki lahko izbirajo med klasično planinsko turo v Smrekovško pogorje ali udeležbo na tekmovanju gorskih nosačev, ki se bo odvijalo na območju Dleskovške planote. Tekmovanje ohranja spomin na oskrbovanje planinskih postojank s pomočjo gorskih nosačev, ki ima v Lučah dolgoletno tradicijo. Zanimivo je, da so to delo opravljale predvsem ženske, ki so iz Luč na Korošico večinoma bose v koših nosile tudi do 50 kg tovora. Start nosačev bo pri pastirski koči na planini Podvežak, cilj pa pri Kocbekovem zavetišču na Molički planini.

HIGHLANDER Kamniško-Savinjske Alpe (30. avgust 2023 - 3. september 2023)

Prvi vikend septembra bodo Luče obiskali pohodniki od blizu in daleč, ki se bodo udeležili 2. izvedbe prireditve I feel Slovenia HIGHLANDER Kamniško Savinjske Alpe. Trasa je vodila mimo Luč že lani, letos pa bomo gostili tudi štart krajše 3 dnevne različice. 3 ali 5 dnevni pohodniški dogodek, v sklopu katerega udeleženci prehodijo 50 ali 100 kilometrov, je del svetovne serije pohodniških prireditev. Udeleženci ob tem spijo na prostem, na posebej določenem prostoru, vso potrebno opremo pa nosijo s seboj. Na štirih kontrolnih točkah jih pričaka hrana, pijača in dodatni program, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo. Izziv je s seboj nositi svojo opremo za prenočevanje in kuhanje in se orientirati po zemljevidu, ki ga prejmejo od organizatorja. Tisti, ki pot uspešno zaključijo, prejmejo naziv HIGHLANDER in s tem posebno priznanje. Prireditev je ne tekmovalne narave, vsak udeleženec hodi v lastnem tempu in »tekmuje« izključno s svojim ciljem, ob tem pa spoznava okolje, uživa v neokrnjeni naravi in navezuje nova prijateljstva.

Flora_Raduha_Foto_Tomo_Jeseni__nik(foto Tomo Jeseničnik)

POLETNO DOGAJANJE V MOJSTRANI

V Gorniški vasi Dovje-Mojstrana bo tudi letošnje poletje zelo pestro. Info točka naše gorniške vasi - Slovenski planinski muzej bo odprta med 1. 7. in 3. 9. od 8. do 18. ure.

Tako v muzeju kot v Športni agenciji Kofler Sport lahko vse poletje najamete gorniško opremo - tudi samovarovalne komplete za vzpon po feratah. V Mojstrani imamo kar dve in obe sta odlično vzdrževani. Seveda lahko v obeh info točkah najamete tudi gorskega vodnika za vzpone v Triglavsko pogorje. Že znameniti dr. Julius Kugy je dejal, da Triglav ni gora, pač pa kraljestvo. Mi, ki tu živimo, se strinjamo z njim.

F002637_mojstrana_orig_jpg_photo_m
(foto Matjaž Vidmar/slovenia.info)

Ponujamo pa tudi najem koles in e-koles, s katerimi se boste popeljali po naših krajih in dolinah. Čeprav si ne želimo deževnega poletja, pa bodo gostje naše Gorniške vasi v primeru dežja v Slovenskem planinskem muzeju lahko aktivno preživeli vse dopoldne. Poleg ogleda naše interaktivne stalne razstave Vzpon na goro in številnih zanimivih občasnih razstav je obiskovalcem na voljo tudi naš prostor doživetij, pa tudi virtualni vzpon ter spust s Triglava in še kaj.


In ne pozabimo, letos praznujemo 50. obletnico odkar so Slovenci prvič plezali v znamenitem El Capitanu. Med njimi kar dva naša sokrajana, člana znamenitih Mojstranških veveric. To sta bila Miha Smolej in Janez Dovžan. Ob tej priložnosti smo pripravilio občasno razstavo, ki je odprta 8. julija in bo na ogled vse poletje.

Ob petkih bomo v času poletja na Trgu olimpijcev v primeru lepega vremena pripravili tudi koncerte z živo glasbo. 21. julija bo nastopila glasbenica Senta in 27. julija Alja Wolte Sula. 18. avgusta nas bo zabaval Duo Acustic.


Takrat bo za vse gorske tekače zagotovo še bolj zanimiv dogodek Triglav Trail Run, ki predstavlja eno najlepših evropskih gorskih tekaških preizkušenj. 

POLETNO DOGAJANJE V BAŠKI GRAPI (kandidatka za vstop v mrežo gorniških vasi


STRŽIŠKARSKI SEJEM 2023
Kraj : Stržišče
Nedelja, 13. 08. 2023 ob 16. uri
Organizator : KTT društvo Baška dediščina in KS Stržišče

Organizatorja KTT Društvo Baška dediščina in Krajevna skupnost Stržišče bosta obiskovalcem z nekaj besedami razrahljala korenine praznika, ki segajo v čas, ko je vsakdanjik uravnavala narava. Ljudi je ujela v delo za kruh, v trud za življenje in v ljubezen do te zemlje. V času sejma je že minil čas žetve in če je bilo vreme lepo, tudi košnje. Zemlja je že napenjala zrna repe in ajde v novo rast. Napočil je čas, ustavljen za veselje, za srečanja, za ples ... In k tej radosti druženja bo kronika davnih časov nagovarjala tudi letos.

F008268_turisticne_kmetije_flander_grabljenje_jost_gantar_3_orig_jpg_photo_m
(foto Jošt Gantar/slovenia.info)

V kulturnem programu bo obiskovalce nasmejal Akademski glasbenik - violončelist, komik, imitator in satirik TILEN ARTAČ, s pesmijo pa bodo obogatil pevski sestav Kvartet Karik. Bogat spremljevalni program, namenjen vsem generacijam, bo razpršen v prostor krog in krog doma krajanov. Ob napihljivih igralih bo vabil k zabavi in doživetjem tudi najmlajše, ki jih bo v svet branje pravljic ponesel domačin igralec Simon Dobravec. Stojnice bodo po stari sejemski navadi zasedli ponudniki domačih izdelkov in dobrot. Za mnoge bo morda uspešen lov na srečo, ki bo skrita v pestrem srečelovu. Za ples bo igral ansambel DAMAČICA. V sklopu prireditve si boste lahko ogledali tudi stalno razstavo NAŠE ŠOLE V BAŠKI GRAPI, ki jo je KTT društvo Baška dediščina vzpostavilo v letu 2021, projekcijo aktivnosti društva in utrinke iz letošnje prve prireditve Stržiškarski dan cvetja Črne prsti (ki je potekala v mesecu maju 2023). Pred prihodom v Stržišče, pa bodo obiskovalce se ustavili na novi razgledni točki z balkonom ob informacijski tabli. Prireditev delno financira Občina Tolmin.
30. (jubilejni) GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST (Baška grapa)
Kraj : Podbrdo
Sobota, 02. 09. 2023 ob 9. uri
Organizator : Planinsko društvo Podbrdo s partnerji

V soboto 2. septembra, 2023 bo v Podbrdu v organizaciji Planinskega društva Podbrdo, Atletske zveze Slovenije - združenje za gorske teke, GRS Tolmin in Občine Tolmin potekal 29. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST. Na 6,3 km dolgo progo, ki se neprestano vzpenja, se bodo ljubitelji te discipline podali ob 9. uri iz Podbrda (pri odcepu javne ceste v vas Trtnik). Višinska razlika je 1320 m. Zaključna prireditev bo ob 13.00 na športnem igrišču v Podbrdu, v primeru dežja pa v gasilskem domu v Podbrdu. Najboljši bodo prejeli medalje in pokale, vsi pa spominske nagrade, topel obrok in pijačo. Rekord proge nosi letnico 2006, postavil ga je Peter Lamovec (00:47:46).

INFORMACIJE:

Tomaž Štenkler: +386 41 468 469, predsednik društva
Alenka Zgaga; +386 41 601 248, promocija društva / stiki z javnostjo

TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA ČRNI PRSTI 2023

Sobota, 16. september 2023 ob 11 uri
Kraj : Črna prst
Sobota, 16. 09. 2023 ob 11. uri
Organizator : Planinsko društvo Podbrdo

Tradicionalno srečanje planincev pred domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti tretjo soboto v septembru bo prepleteno z druženjem.
Srečanje bomo pričeli ob 11.00 uri s sveto mašo za preminule planince, nadaljevali pa s pogostitvijo, ki jo vsako leto obogatijo ribe iz ribogojnice Nagode - Brunarice Slap. Ob tej priložnosti se ji zahvaljujemo za dolgoletno podporo.
Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti je letos odprt od 01. junija do 16. septembra 2023.
Zahvalili se bomo vsem članom društva in podpornikom za dolgoletno prostovoljno delo pri vzdrževanju in oskrbi Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti.

13. pohod po Bevkovi poti
datum: nedelja, 17. 09. 2022
zborno mesto: ob 09.00 v Hudajužni (Dom krajanov - INFO TOČKA BEVKOVA POT),
Organizator: KTT društvo Baška dediščina

trajanje izleta: 1,5 ura (iz Hudajužne - Dom krajanov), med potjo branje odlomkov iz Bevkovih del
težavnost: Hudajužna - nezahtevno
oprema: Pohodniška obutev, palice
cena: 5 EUR (vodenje, kulturni progam, informacijski list)
Poteka v okviru Bevkovih dnevov, ki vsako leto obeležujejo obletnico rojstva in smrti Franceta Bevka, našega literarnega velikana. Na startu pohodnikom predstavimo Baško grapo (Hudajužno - kapelico sv. Barbare) in info točko. Na poti iz Hudajužne proti Zakojci vsako leto beremo odlomke Bevkovih del. Tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine v katero je pohod vključen je »Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine« Pred startom pohoda pa bomo odkrili novo informacijsko tablo cerkvici sv. Barbare.
Pohod in kulturna prireditev (12.uri) ob njegovi domačiji v Zakojci, kjer se zberejo pohodniki iz obeh smeri, je edinstvena priložnost za povezovanje različnih inštitucij ter ponudnikov, ki delujejo na področju kulturno literarnega turizma. Po uradnem delu pa sledi Bevkovo kosilo na Turistični kmetiji Pri Flandru, kjer boste vsakoletni pohodniki prejeli spominski žig.

11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji
datum: 07. 10. 2023
zborno mesto: Grahovo ob Bači, Dom krajanov (Grahovo ob Bači 48),
Organizator: KTT društvo Baška dediščina

start 10.00 (zbiranje od 9.00 dalje)

trajanje izleta: 5 URE (vključuje na določenih točkah kulturni program, hoje - 4 ure)
težavnost: Nezahtevna
oprema: Pohodniška obleka in obutev
cena: 12 €/osebo
(vključuje vodenje, športno-kulturni program na tematskih točkah, malico na koncu pohoda)
ba__ka_grapa_foto_BGO(foto Barbara Gradič Oset)

Pot povezuje dediščino prvega slovenskega celovečernega zvočnega igranega filma, ki jo je s tematskimi tablami na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori, trajno vpisala v prostor Baške grape. Vsebino pohoda je vsako leto obogatena z aktualno tematiko, kjer pohodnik spozna še kulturno in tehniško dediščino tega območja. Pohodnik je nagrajen s čudovitimi razgledi, ki jih nudi razgibano območje poti.
Vsebina pohoda je obogatena z dodatnim kulturnim programom ob 75-obletnici filma Na svoji zemlji (razni nastopajoči in predstavitvijo ostale lokalne zgodovine tega območja: Ivan Kokošar, Ivan Brovč (Plamen v dvonožcu), pionirji zmajarstva na Tolminskem, slikarka s peski Stanka Golob; NOB: spominska plošča talcem na Grahovem ob Bači, spomenik padlim NOB na Koritnici (1972), Rudi Bašelj; Stara cerkev, Rimski zid, Prvo čebelarsko društvo za Cerkljansko, Goriško in Tolminsko. Pohod poteka tudi v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine (letošnji slogan: »Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine«) in Festival Pohodništva v Posočju.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih