četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 15. september 2023, ob 0. uri, ogledov: 1381

Jesensko izobraževanje za delo z invalidi/OPP v planinstvu na Boču

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Tridnevno izobraževanj inPlaninec je namenjeno vsem, ki jih zanima delo z invalidi oz. osebami s posebnimi potrebami (OPP) in bi radi nadgradili svoje znanje ter izkušnje. Program usmerja pri začetnih korakih s planinci invalidi/OPP, za tiste, ki pa že delajo z invalidi/OPP pa nudi nadgradnjo izkušenj in izmenjavo dobrih praks. Izobraževanje bo potekalo v planinskem domu na Boču od 20. do 22. oktober 2023 in obsega 34 pedagoških ur.

Izobraževanje strokovnega kadra za delo z invalidi/OPP v planinstvu usmerja udeležence za vključevanje raznolikosti v dejavnosti. Planistvo je za mnoge osebe s posebnimi potrebami izziv, ki se ga z veseljem lotijo. Da pa bi bila njihova izkušnja čim boljša, je potreben ustrezno usposobljen strokovni kader.

Izobraževanje je zasnovano tako, da bodo udeleženci pridobili znanje o različnih kategorijah invalidnosti, razumeli invalida kot bio-psiho-socialno strukturo ter se naučili prilagajati program in spremljati udeležence pohodov. Poleg teorije bodo imeli priložnost tudi za praktično delo, saj je tretji dan izobraževanja namenjen inkluzijskemu pohodu.

Cilj izobraževanja je usposobiti strokovni kader za vključevanje raznolikosti v dejavnosti. Skozi program bodo predstavljene različne kategorije invalidnosti, invalid kot bio-psiho-socialno struktura, prilagoditev programa in vodenja pohodov/tur. Udeleženci bodo opremljeni z znanjem o različnih oblikah invalidnosti in s tem povezanimi specifikami pristopa in prepoznavanjem zmožnosti posameznika.

Izobraževanje inPlaninec jemlje za osnovo inkluzijo planincev invalidov/OPP in planincev neinvalidov ter poudarja prednosti inPlanincev, da zmorejo tudi na svoj način in v svojem tempu doseči vrh gore in zaužiti uspeh. Odbor inPlaninec je organizator izobraževanja in skrbi za podporno okolje, ki invalidom/OPP omogoča doživetje narave, gora in utripa planinstva. Soustvarjajo inovativne pristope za odpiranje vrat razumevanja drugačnosti in različnosti ter širi idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

Izobraževanje inPlanninec je za vse, ki želijo nadgraditi svoje znanje in izkušnje. Izobraževanje bo potekalo v Planinskem domu na Boču s pričetkom v petek, 20. oktobra, ob 9. uri in bo trajalo do nedelje, 22. oktobra do 14. ure.


Program usposabljanja zajema 34 pedagoških ur:
  • 29 pedagoških ur zanimivih strokovnih, interaktivnih predavanj,
  • strokovni predavatelji, ki imajo stik s prakso,
  • okrogla miza izmenjave dobrih praks,
  • inkluzijski pohod - z roko v roki s prakso,
  • 3 dni gostoljubja na Boču,
  • potrdilo o prisotnosti.

Izobraževanje je vpisano v sistem KATIS - katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji, ki je dostopen na povezavi tukaj in je vreden 2 točke. Je verificiran in točkovan program stalnega strokovnega usposabljanja s strani Socialne zbornice Slovenije za strokovne delavce in strokovne sodelavce na področju socialnega varstva in je vreden 2 točki.

Prijavo pošljite na priloženi prijavnici na elektronski naslov inPlaninec@pzs.si, kjer dobite vse dodatne informacije. Število prostih mest je omejeno (25).
Soudeležba znaša 70 €.


Program usposabljanja zajema 34 pedagoških ur, ki vključujejo 29 pedagoških ur zanimivih strokovnih in interaktivnih predavanj s strokovnimi predavatelji, ki imajo stik s prakso, okroglo mizo izmenjave dobrih praks, inkluzijski pohod z roko v roki s prakso ter tri dni gostoljubja na Ušte-Žerenk. Udeleženci bodo prejeli potrdilo o prisotnosti. Izobraževanje je vpisano v sistem KATIS - katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji, ki je dostopen na povezavi tukaj, in je vreden 1,5 točke. Program je verificiran in točkovan program stalnega strokovnega usposabljanja s strani Socialne zbornice Slovenije za strokovne delavce in strokovne sodelavce na področju socialnega varstva in je vreden 2 točki.

Namen usposabljanja je opremiti slušatelje z znanjem, veščinami in usmerjenostjo, da bodo kvalitetno vodili na osnovi inkluzije invalida/OPP. Program pomaga pri začetnih korakih z inPlaninci in za tiste, ki že delajo z invalidi/OPP, predstavlja nadgradnjo izkušenj in izmenjavo dobrih praks. Usposabljanje obsega dva dneva teorije in tretji dan praktični pohod.

Slušatelji bodo razvijali socialne kompetence, vključno z medsebojnim razumevanjem, osebnostnimi kompetencami, samozavestjo in osebno integriteto. Učili se bodo izbire prilagoditev za posameznika z invalidnostjo/OPP, invalida/OPP ne videti kot njegovo invalidnost/PP, temveč kot osebo z lastnim ciljem in voljo, da ga doseže. Izobraževanje bo krepilo vztrajnost in trud ter vodenje skupine po načelih inkluzije, pri čemer bodo udeleženci pridobivali tudi kompetence vodenja nehomogene skupine, izmenjavo dobrih praks ter spodbujanje medsebojnih kompetenc.

Poleg tega se bodo udeleženci naučili specifičnih znanj o inkluziji, medsebojnih razlikah, pristopih in metodah dela. Znali bodo prepoznati prednosti in pozitivne lastnosti inPlanincev ter invalidov/OPP in jih uporabiti kot prednost za celotno skupino. Izkušnja biti drugačen in biti z drugačnimi, biti enak med drugačnimi, z invalidi/OPP in neinvalidi bogati vse v skupini, saj razumevanje, sprejemanje in spoznavanje invalidov/OPP pomagajo pri boljšem razumevanju samega sebe ter sprejemanju drugačnosti. Družba, ki prepozna invalide/OPP kot kompetentne, je bolj razumevajoča in družbeno odgovorna, posameznik pa dobi naziv ČLOVEK.

Prilogi:

DOC Prijavnica
XLS Urnik

Prispevek o pohodih inPlaninec:
inPlaninec 2022 - YouTube


Oglejte si prispevke s preteklih usposabljanj:


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih