četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 20. oktober 2023, ob 8. uri, ogledov: 847

Planinsko društvo Kamnik - 130 let močne tradicije

Planinska organizacija | Društva | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V kamniškem Domu kulture je v petek, 13. oktobra 2023, potekala slavnostna akademija ob 130-letnici Planinskega društva Kamnik. Predstava, film in kulturni program s slavnostnim govornikom dr. Igorjem Škamperletom so dobili svoj epilog z mladima planincema, ki sta se na svojem popotovanju spoznavala z vsakdanjikom planinca in postopoma našla svojo vlogo med njimi.
"Tukaj je lepo pa daleč se vidi," je bil naslov prireditve. Te besede povedo več kot dovolj. Skupni motiv planincev je gotovo skrit v teh besedah. Člane Planinskega društvu Kamnik druži mnogo različnih dejavnosti. Kar devet različnih odsekov izvaja bogat program društva. Od markacistov, alpinistov, športnih plezalcev, kolesarjev, vodnikov, gospodarjev koč, varuhov narave in mladincev. Vsak od njih v srcu nosi gore. Njihova predanost in entuziazem ter želja po druženju z enako mislečimi ljudmi premagajo vse ovire na poti. To utrdi človeka in ustvari močno tradicijo, ki gre iz generacije v generacijo.

Ob tej priložnosti je planinke in planince ter njihove prijatelje, podpornike in znance nagovoril slavnostni govornik, prof. dr. Igor Škamperle, ki je izpostavil pomen delovanja kamniških planincev in vseh njihovih odsekov ter se osredotočil tudi na pomen gora in njegovih lepot.

kamnik130_34_002_1024x683
Slavnostna akademija ob 130. obletnici ustanovitve PD Kamnik (foto arhiv PD Kamnik)

Zbrane je v imenu društva pozdravil predsednik PD Kamnik Marko Petek. "Pozdravljene planinke in planinci ter vsi entuziasti, danes imam prijetno nalogo, da vas pozdravim ob tej naši visoki obletnici. Življenje pod gorami je privilegij. Zame je privilegij, da lahko iz kuhinjskega okna vsako jutro pogledam to silhueto kamniških gora in vem, da tisti, ki živimo tukaj, imamo privilegij in nam je bilo že dano v zibelko, da nam gore tako veliko pomenijo. Zato smo danes vsi tukaj. Meni so gore vsakdanja spremljevalka, brez katere bi danes težko živel. Nekdanji župan Kamnika Josip Močnik je v pismu napisal vrli gospodje narodnjaki. Ko hodim po gorah, mi gre velikokrat po mislih ta misel. Mogoče v njej vidim ne le začetek nekega dopisa, jaz vidim to kot nek verz, moto kamniških planincev. Takratni župan je bil vizionar, vedel je, da je treba mesto povezati z gorami, gorjani in mislim, da skrivnost tega društva, da se ohranja toliko let, prav ta povezava znanja, idej skupaj z nekom, ki zna to tudi speljati. Tisti, ki je znal speljati to, da se je združilo znanje, je naredil dobro popotnico za nas, ki danes to društvo vodimo. 130 let presega življenjsko dobo enega posameznika, za to, da se je znanje in izkušnje podajale naprej, je bilo potrebno veliko generacij. Še danes lahko gradimo na njih in mislim, da nam gre dobro, da povezavo ohranjamo in na prostovoljni ravni lahko izvajamo takšne stvari, kot so obnove koč (obe koči nam je uspelo obnoviti, kar je ogromno za društvo, ki bazira precej na prostovoljstvu). Ostale ste videli v filmih in naši prireditvi, vsak, ki je del tega društva je našel svoj kotiček v tem mozaiku in smo kot celota ravno zaradi tega tako bolj močni. Planinstvo je več kot šport, gore so bile vedno navdih mnogim umetnikom," je poudaril in se obenem zahvalil vsem, ki so pripravili prireditev ob okroglem jubileju. Petek je v imenu PD Kamnik iz rok predsednika Planinske zveze Slovenije Jožeta Rovana prejel svečano listino Planinske zveze Slovenije.

kamnik130_33_002_1024x683
Predsednik PD Kamnik Marko Petek je v imenu PD iz rok predsednika PZS Jožeta Rovana prejel svečano listino PZS (foto arhiv PD Kamnik)

Kamniška podžupanja Romana Učakar je PD Kamnik predala zahvalo ob 130. obletnici delovanja društva z iskreno čestitko, da požrtvovalno in s hrabrimi dejanji nesebično skrbijo za dobrobit obiskovalcev naših gora ter zagnano povezujejo ljubitelje narave, premišljeno zagotavljajo varnost v kamniških gorah in ponosno ohranjajo planinske poti ter z veliko mero spoštovanja skrbijo za našo, kamniško naravo, ki je tudi in predvsem zaradi njih tako čudovita. "Osvajajte vrhove še naslednjih 130 let in več," je še poudarila.

Z ustvarjalci prireditve na čelu z Mojco Volkar Trobevšek, ki je prispevala idejo, scenarij in režijo ter nastopila z interpretacijo izbranih citatov ob spremljavi kitarista Marka Fujana, so na prireditvi nastopili tudi odlični pevci Lire, ki z močno zborovsko tradicijo že od samih začetkov spremljajo društvo. Zala Smolnikar ob spremljavi svojega očeta na harmoniki, Anže Slana s svojo pripovedjo, mladinci društva, ki redno obiskujejo tabor Vesele gorice ob spremljavi Žige Macedonija. Glavni zvezdi Tine in Tristan Trobevšek sta kot glavna junaka filma požela največji aplavz na prireditvi. Film Greva na Kamniško sedlo sta ustvarila Mojca Volkar Trobevšek in Andrej Podbevšek, ki ga je posnel in zmontiral ter prispeval marsikakšno iskrivo idejo. Za izbor glasbenikov na prireditvi je poskrbela Vladka Vremšak.

kamnik130_26_002_1024x612
Množično praznovanje 130 let močne planinske tradicije v Kamniku (foto arhiv PD Kamnik)

Vzporedno s pripravo prireditve je potekala tudi priprava jubilejnega zbornika Močna tradicija ob 130-letnici Planinskega društva Kamnik pod uredniškim vodstvom Darje Horvatič. Z izbrano uredniško ekipo Ireno Mušič Habjan, Vladimirjem Habjanom in Francetom Malešičem je nastal čudovit zbornik. Zbornik vsebuje vsakdanje zgodbe zadnjih desetih let, ki jih doživljajo in krojijo člani društva. Kljub modernemu pristopu pa so se avtorji zbornika odločili za klasičen papirnati izvod. Mnenja so, da se literatura te vrste ljudem še vedno najbolj približa v tiskani izvedbi. Zbornik je vsekakor vreden branja, saj se Planinsko društvo Kamnik ponaša z bogato in močno tradicijo.

""Vzdramimo se!" Tuja roka zaznamuje pota, postavlja koče in napravlja na slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Najbolj aktivni piparji so se na vrhu Stola odločili, da z besedo in dejanji ne nehajo prej, dokler ne bodo ustanovili močne slovenske planinske organizacije. Nadpipar Hauptman, Škof, Korenčan in drugi so se odločili in zaklicali vsem slovenskim ljubiteljem gora "Vzdramimo se!". Le par mesecev je moralo miniti v letu 1892 in že v mesecu septembru je bilo na več pripravljalnih sestankih sklenjeno, da se 13. novembra izvoli pripravljalni odbor. 10. januarja 1893 pa se je izvršil v Ljubljani tudi že ustanovni občni zbor Slovenskega planinskega društva. Še istega leta sta bili ustanovljeni podružnici SPD tudi v Kamniku in Mozirju oziroma Gornjem gradu ..." lahko o začetkih planinske organizacije beremo v Planinskem vestniku avgusta 1962. 

Viri: PD Kamnik, Občina Kamnik, Gore-ljudje

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih