sreda, 24. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 3. november 2023, ob 12. uri, ogledov: 1377

Planinski horoskop: kakšno leto se obeta gorskim zvezdam?

Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinski horoskop je univerzalen pripomoček za boljše razumevanje, kako ne glede na položaj planetov ljudje vplivamo na življenje gorskih zvezd. Vsak mesec predstavlja eno žival, ki ima velik naravovarstveni pomen za ohranjanje bogate narave Triglavskega narodnega parka. S prebiranjem horoskopa bo sobivanje človeka in živalskih prebivalcev lahko prineslo pozitivne učinke!
Gorska zvezda meseca januarja: gams
Čeprav ste se z leti že zelo navadili obiskovalcev gora, še vedno držite določeno distanco. V tem času bodite pozorni, da ne povzročite nesreč s proženjem kamenja, kar se vam lahko zgodi, če ste med mlajšimi gamsi. Starejši se boste zadrževali v samoti in vas množice obiskovalcev ne bodo prav nič zanimale. Mrzli del leta vam obeta krajša potovanja v smeri večjih zalog hrane pod gozdno mejo, a še pred tem bo jeseni vaše ljubezensko življenje na preizkušnji: veliko napora in bojev boste morali vložiti za osvojitev vaše ljubljene samice. Vaš najljubši čas je pomlad, ko sneg začne kopneti, vaš naraščaj pa bo že veselo preizkušal kopita v visokogorju.

Gorska zvezda meseca februarja: lisica
Pri vaši poslovni žilici praktično nimate konkurence, zato se za bogato letino nimate kaj bati. Vseeno bodite previdni pri kraji nahrbtnikov in prosjačenju pri kočah, saj kaj hitro lahko pristanete med najbolj všečkanimi prebivalci narave na Facebooku. Vaša družabnost in simpatičen izraz vam pomagata odpreti vsaka vrata, a v dolinah vas bodo lepše gledali, če boste ozimnico sestavili iz človeku manj ljubih glodalcev. Večjo pozornost namenite zdravju, saj ob vsej obilici hrane, ki jo naprosite, lahko to pokaže presežek na tehtnici. Izkoristite leto za odmik od množic in razmislite, kako manj izkoriščati svojo zvito naravo.

Gorska zvezda meseca marca: divji petelin
Kot je pri vas tradicionalno, bo od marca do junija vse v znamenju ljubezni: velika verjetnost je, da bo vaše življenje pristalo na naslovnicah številnih časopisov in prineslo veliko klikov spletnih člankov, ko bodo vsi opozarjali, da v ljubezni potrebujete mir in tišino. Če se vam izpolni želja in bo pozimi veliko snega, pa to ne bo pomenilo nujno velikega zadovoljstva, še posebej na bolj obiskanih delih Pokljuke, kar vas bo spravljalo v stres. Previdnost pred turnimi smučarji ne bo odveč, dokler bo vsaj nekaj zaplat snega. Poleti bo veliko konkurence pri nabiranju borovnic, zato si boste želeli, da čim prej pride jesen, ko bo končno čas, da naredite analizo preteklega leta.

Gorska zvezda meseca aprila: mali skovik
Ob zimski selitvi vaše boljše polovice v nižine boste v skrbeh, saj so ta območja precej poškodovana po poplavah, zato naj vas ne preseneti, če to zimo samci ne boste ostali sami. Vsekakor pa bo v gozdu več miru kot v preteklih letih, kar bo na vas vplivalo blagodejno. Več se boste ukvarjali s potencialnimi nevarnostmi pred plenilci, zato poskrbite za zdravo prehrano, ki je je zaradi podlubnikov tudi kar dovolj. Pri iskanju novega dupla se prav tako zaradi novih padlih dreves ne zanašajte na stare lokacije ali jih dobro preverite, preden se boste vselili.

Gorska zvezda meseca maja: planinski hudournik
Medtem ko večina vaših sosedov bije bitko z visoko snežno odejo, boste vi uživali v tropskih temperaturah Afrike in Indije. Po vrnitvi v alpsko rezidenco boste iskali idealno steno za gradnjo gnezda, vendar lahko se zgodi, da boste na koncu jajce zgolj zalepili na primeren prostor v skali. Pogosto se boste nasmejali komentarjem, da ste izgubljena lastovka v visokogorju, ampak dokler boste imeli mir, se s tem ne boste veliko ukvarjali. Uživali boste v hitrih letih, občasno pa se boste čudili brneči vrsti, ki prav nerodno leta. Bojda se ji reče dron, a je ne poznate, ker je v Triglavskem narodnem parku njihovo letanje zelo omejeno.

Gorska zvezda meseca junija: veliki pupek
Še vedno se niste navadili velike medijske pozornosti, ki vam jo je prinesla obnova kalov na visokogorskih planinah Triglavskega narodnega parka, zato se boste pogosto skrivali pod vodno gladino, kjer pa ne boste sami. Za nove kale se je hitro razvedelo med vsemi dvoživkami, tako da bo vaše življenje v kalu zelo družabno. Ne zahajajte v korita za napajanje živine, ker se lahko kaj hitro srečate z žejno kravo. Spomladi boste nekateri spet prehitro lovili ljubezenske dogodivščine še v snegu, zato previdnost pred novimi snežnimi padavinami ne bo odveč.

grafika_planinski_horoskop

Gorska zvezda meseca julija: planinski orel
Vaša pozicija na nebu bo marsikoga spravljala v obup, vas pa bodo spravljali ob živce droni. Ta plen brez hranilne vrednosti bo deležen veliko vaše pozornosti, a pri prehrani se je vedno dobro zanašati na boljšo polovico - samice bodo poskrbele, da hrane skozi vse leto ne bo zmanjkalo. Zimo boste izkoristili za iskanje novega domovanja, a na koncu boste izbrali preverjeno lokacijo. Od konca pomladi do poletja vas čaka veliko dela z novim članom, samica pa bo izredno navdušena nad vašo skrbnostjo za dom. Najbolje se boste počutili daleč stran od množic, še posebej tistih, ki si želijo z vami deliti moč vetra.

Gorska zvezda meseca avgusta: alpski kozorog
Čaka vas naporna poletna sezona, vendar bo vaš trud poplačan z nazivom vplivnež leta. Pri tem pa le imejte v mislih tudi zdravje in pozabite na sendviče in druge tujerodne priboljške planincev. Starejši se boste vse leto držali bolj zase, pozimi pa vam ne bo dalo miru, da si ne bi ogledali kakšnega dvoboja med mlajšimi kolegi, kako se borijo za srca samic. Mladina vas bo spraševala za nasvete, kako doseči zmagovalen skok preko dveh metrov.

Gorska zvezda meseca septembra: navadni jelen
Uspelo vam bo z varne razdalje opazovati poletni vrvež v gozdovih, a vseeno predvsem jeseni bodite pozorni na prečkanje cest. Takrat vaša ljubezenska pota lahko prekriža gobarski avto. Po jesenskih serenadah boste kmalu zavohali zimo in se odpravili v nižje ležeče predele, kjer boste svojemu želodcu privoščili mladje, lubje in s tem spravili ob živce marsikaterega gozdarja. Spomladi se boste samci največ ukvarjali z izgubo rogovja in iskanjem bogatih travnikov, da si po težki zimi povrnete moči.

Gorska zvezda meseca oktobra: alpski svizec
Zimski del leta bo minil precej mirno in sanjali boste o prostranih visokogorskih pašnikih, polnih pisanega cvetja, dokler vas iz globokega sna ne bo presenetila lisica. Takrat boste šele dojeli, da je zime konec in da je na vrsti delovni del leta. Težko se boste izognili stresu nepričakovanih obiskovalcev gora, kar bo obremenilo vaše glasilke. Družina vam bo hvaležna za skrb za varnost, še posebej pa pazite na najmlajše člane družine, ki vas bodo spravljali ob živce z nastopanjem pred pohodniki.

Gorska zvezda meseca novembra: povodni kos
Vaše skrivnostno življenje bi lahko primerjali tudi s Povodnim možem Franceta Prešerna, vendar vas pod vodno gladino ne žene ljubezen, temveč prazen želodec. Tudi na ljubezenskem področju ne pričakujte dramatičnosti Povodnega moža - vaše leto bo kot običajno: do začetka poletja boste gradili nov dom v bližini alpske reke ali potoka. Nekaj preglavic vam bodo povzročale nove rečne struge po poplavah, vendar boste kmalu v tem videli priložnost za boljšo lokacijo. Navdušeni boste nad mladimi generacijami predvsem pri potapljanju, pazite le, da s svojimi akrobatskimi sposobnostmi ne boste preveč prestrašili mladih ribičev.

Gorska zvezda meseca decembra: belka
Pozimi bo konkurenca na vam najljubših predelih visokogorja vse večja, zato boste porabili veliko energije za iskanje mirnih kotičkov. Ob prehodu v novo modno sezono boste ponovno posegli po bolj zemeljskih barvah, kar bo precej vrglo iz tira vaše plenilce. Do poletja boste osredotočeni na družino in iskanje idealnega doma, vendar se bo šele poleti izkazalo, ali je bila izbira prava, ko se v visokogorje vrnejo pohodniki. Zdelo se vam bo, da vas obiskovalci bolje poznajo in držijo večjo distanco do vas, kar vam bo prineslo več kot potreben mir.


Prispevek je nastal v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Planinska zveza Slovenije je eden od devetih partnerjev projekta, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park. Vaš odgovoren obisk narave Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju izjemne narave edinega nacionalnega parka v Sloveniji.

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

vrh_julijcev Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan
Več o projektu VrH Julijcev na tnp.si.

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih