petek, 12. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 24. november 2023, ob 15. uri, ogledov: 1991

Ureditev planinske poti na odseku Jezerce-Studorski preval za dobro narave

Poti | Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | Komisija za planinske poti | 
Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je kot skrbnik poti v poletnem času 2023 uredilo planinsko pot na odseku Jezerce-Studorski preval. Odsek poti se nahaja v neposredni bližini mirnega območja za belko znotraj Triglavskega narodnega parka. Ureditev poti predstavlja pomemben doprinos za mirno območje in usmerjanje obiskovalcev na hojo po planinskih poteh in ne izven poti oz. po bližnjicah. Aktivnost je bila izvedena v okviru projekta VrH Julijcev.
Odsek poti med Jezerci in Studorskim prevalom predstavlja del poti med Pokljuko in Velim poljem in naprej proti Triglavu in je ena od bolj obremenjenih planinskih poti v Julijskih Alpah. Večja količina obiskovalcev pomeni tudi večji potencialni pritisk na naravo in živalske vrste.

Eden od pomembnih ukrepov ohranjanja ugodnega stanja živalskih vrst je usmerjanje obiskovalcev na obstoječe planinske poti. Še posebno je to pomembno za mirna območja in njihovo vplivno območje. Bistvo mirnih območij je ravno v ohranjanju miru, kar v praksi pomeni neprisotnost človeških aktivnosti in neprisotnost zvočnih obremenitev.

plakat_va___korak_je_pomemben

Ureditev odseka planinske poti je obsegala erozijsko sanacijo z utrditvijo poti z bočnimi oporami in stopnicami ter označitev trase, skupno v dolžini preko 2 km. V obnovo so bili vključeni markacisti tehnične skupine s posebnim znanjem s področja erozijskih zaščit in strojne nadelave planinskih poti.

Za ureditev določenega dela poti je bilo potrebno aktivirati strojno mehanizacijo. Prevoz potrebnega lesa, bagra in materiala je bilo potrebno izvesti s pomočjo helikopterja. Skupno je bilo za pot porabljenega 10 m3 macesnovega lesa, 150 kostanjevih količkov, 40 klinov za lesena varovala in različne spone.

Vse planince in ostale obiskovalce prosimo, da hodijo po urejeni planinski poti. S hojo po urejenih planinskih poteh vsi skupaj prispevamo k manjšemu vplivu na živalske vrste v gorskem svetu, še posebno v mirnih območjih. Urejenost planinske poti med Jezerci in Studorskim prevalom naj bo za zgled tudi drugje. S hojo po urejenih poteh hkrati poskrbimo, da se voda z bližnjic ne bo stekala na pot in odnašala material in lesena varovala. Vsi lahko z odgovorno hojo po označeni trasi poti poskrbimo za naravo, ki nam nudi veliko lepega.

Aktivnosti je bila izvedena v okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

vrh_julijcev Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO


Fotogalerija

 Jurij Videc

 Jurij Videc1 / 6

 Jurij Videc2 / 6

 Jurij Videc3 / 6

 Jurij Videc4 / 6

 Jurij Videc5 / 6

 Jurij Videc6 / 6

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih