sreda, 24. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 28. november 2023, ob 11.45 uri, ogledov: 5056

Naveza Lindič-Krajnc 20 let prijateljstva kronala s težko smerjo v Rjavini

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Vrhunska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc (oba AO PD Celje-Matica) sta konec avgusta uspela prosto preplezati novo smer v severni steni Rjavine v Julijskih Alpah, ki sta ji posvetila zadnja tri poletja, z njo pa okronala dve desetletji alpinističnega prijateljstva na najvišji ravni. Novo smer, dolgo 700 metrov, sta poimenovala Lepotica in zver ter jo ocenila z X, kar je najtežja dolga skalna smer v slovenskih gorah, a poudarjata, da sta bolj kot na vrhunski vzpon ponosna na trdno in dolgo prijateljstvo.
"Strmo, previsno plezanje, kjer noge včasih zabingljajo v zraku, je tisto, kar si v večini primerov predstavljamo, ko imamo v mislih težko plezanje. Ko sva pred dvajsetimi leti sedla v klop alpinistične šole AO Celje-Matica, je bil edini stik s takšno obliko gibanja prek posterjev, ki so viseli na kakšni steni. V prvih letih je prevladala neizmerna zagnanost, nabiranje metrov v slovenskih klasikah in nešteto udarcev s kladivom med zabijanjem klinov. V teh letih sva to večinoma počela navezana na isto vrv," se njunih alpinističnih začetkov spominja Luka Lindič. Z Luko Krajncem sta že vrsto let ena glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma, ki kažeta izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost.

rjavina_lindic_krajnc_lepotica_in_zver_foto_luka_lindic
Luka Krajnc in Luka Lindič na Rjavini po preplezani prvenstveni smeri Lepotica in zver, s katero sta kronala 20 let prijateljstva (foto Luka Lindič)

V poznejšem obdobju sta bila manjkrat navezana na isto vrv, ker so ju pritegnili različni plezalni izzivi. "Debata o možnostih za težke prvenstvene smeri v slovenskih Alpah je ob srečanjih kljub temu skoraj vedno prišla na plano. Z vsakim letom sva nabirala pestre plezalne in življenjske izkušnje. Veliko se je pri obeh v teh letih obrnilo na glavo, a prijateljstvo je vedno ostalo in se samo poglabljalo. Z določeno zrelostjo sva postala tudi čedalje hvaležnejša za to dolgoletno in trdno plezalno navezo. Ko sva ponovila ali pa bila udeležena pri prvenstvenih vzponih v bolj kot ne vseh težjih modernih smereh pri nas, sva se poleti 2021 podala v severno steno Rjavine. Nisva vedela, kaj točno bova našla, že ob prvem obisku pa sva zaslutila, da odpirava poglavje, ki se ne bo hitro končalo. Da dobre stvari terjajo čas in osredotočenost, nama je že nekaj časa jasno - in s to miselnostjo se lotevava projektov," pojasnjuje Lindič.

rjavina_lindic_krajnc_lepotica_in_zver_foto_marko_prezelj__4_
Luka Krajnc pred najtežjim raztežajem smeri Lepotica in zver, ki je najtežja dolga skalna smer v slovenskih gorah (foto Marko Prezelj)

Po dveh poletnih sezonah obiskov severne stene Rjavine jima je lani proti koncu poletja uspelo dokončati prvenstveno smer v eni izmed večjih severnih sten pri nas, predvsem pa - kot poudarjata - z najstrmejšim terenom, ki sta ga kadar koli plezala pri nas. Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez kakršnega koli predhodnega 'vohanja' od zgoraj. Kljub visokim težavam v srednjem delu smeri sta večino varovanja uredila s klini in pomičnimi varovali. Skupaj sta za varovanje zavrtala šest svedrovcev in dodatnih sedem na varovališčih, v teh treh sezonah pa sta smer obiskala 18-krat.

rjavina_krajnc_lindic_lepotica_in_zver_najtezji_raztezaj_foto_marko_prezelj
Luka Krajnc in Luka Lindič v najtežjem raztežaju smeri Lepotica in zver v severni steni Rjavine v Julijskih Alpah (foto Marko Prezelj)

Letošnjo sezono sta namenila prostemu vzponu v smeri, ki je po navadi sklepno dejanje pri plezanju takšnih prvenstvenih smeri. "Prvih nekaj obiskov sva uporabila za čiščenje v predelih, kjer je skala slabša, in študiranje gibov. V najtežjem raztežaju sva se odločila z lepilom učvrstiti nekaj ključnih oprimkov, ki so grozili, da bi lahko padli v dolino. Večji del smeri pa je presenetil z nadpovprečno skalo za slovenske previse. Poletno deževje nama je precej otežilo resne poskuse, in ko sva za letos že skoraj vrgla puško v koruzo, sva dobila dva tedna suhega vremena. 20. avgusta nama je obema uspelo celotno smer preplezati prosto. Morda je nastala nova najtežja dolga skalna smer pri nas. Bolj kot na to pa sva ponosna na trdno in dolgo prijateljstvo," poudarja Lindič.

rjavina_lindic_krajnc_lepotica_in_zver_skica_vris_smeri
Novo, 700-metrsko smer v severni steni Rjavine sta poimenovala Lepotica in zver ter jo ocenila z alpinistično oceno X po lestvici UIAA, ki je primerljiva s športnoplezalno oceno 8b po francoski lestvici.

Novo, 700-metrsko smer v severni steni Rjavine sta poimenovala Lepotica in zver ter jo ocenila z alpinistično oceno X po lestvici UIAA, ki je primerljiva s športnoplezalno oceno 8b po francoski lestvici. "Že ko sva bila prvič v steni, nama je bilo jasno, da bo teren zahtevnejši od tistega, ki sva ga do zdaj plezala v naših gorah. Za tehničen vzpon v smeri je bilo potrebne kar nekaj iznajdljivosti pri nameščanju varovanja. Vse je novo in neznano ter prepojeno z negotovostjo in pogosto tudi strahom, ti občutki pa so sestavni del doživetja, ki ga poimenujemo s pogosto zlorabljeno besedo - avantura. Ta del procesa je bil najzahtevnejši in to je tista komponenta, ki v knjigi mojih doživetij postavi plezanje prvenstvenih smeri stopničko višje od ponavljanja obstoječih. Degradiranje smeri zgolj na oceno bi bilo nesmiselno, saj je nama, mnogo bolj kot sama težavnost, pomembna izkušnja, dosežena v procesu samem in po tej plati nama bo smer ostala zapisana globoko v spominu," dodaja Luka Krajnc, o imenu smeri pa pove: "Ime je nastalo spontano med številnimi obiski. Med dostopom sva vedno znova občudovala neverjetno linijo, ki omogoča prehod čez previsni del stene, ko sva bila v steni, pa je večkrat pokazala zobe in iz teh kontrastov se je rodila tudi ideja za ime."

rjavina_lindic_krajnc_lepotica_in_zver_foto_marko_prezelj__3_
Luka Lindič v prečki po najtežjem raztežaju v novi smeri v Rjavini, a bolj kot na vrhunski vzpon sta Lindič in Krajnc ponosna na trdno in dolgo prijateljstvo (foto Marko Prezelj)

Lindič in Krajnc sta v začetnih letih skupaj preplezala na stotine lažjih smeri v vseh letnih časih; leta 2012 sta med drugim preplezala novo smer Forest Gump v Dolomitih in prosto ponovila kultno smer Divine Providence v pogorju Mont Blanca. Pozneje sta se kot člana SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance udeležila alpinističnih odprav v Tibetu (2013), kjer sta plezala z drugimi soplezalci, in Pakistanu (2015), kjer sta preplezala novo smer na stolp Biacherahi. Leta 2014 sta opravila prvo prosto ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses. Bila sta na več odpravah v Patagoniji, leta 2015 so skupaj s Tadejem Krišljem opravili vzpon na Cerro Torre po jugovzhodnem razu in prek grebena Adel, leta 2020 pa sta preplezala 500-metrsko prvenstveno smer Mir v jugovzhodni steni St. Exuperyja.

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave: 
20 let prijateljstva proslavila z osvojitvijo ekstremne Lepotice in zveri (MMC RTV Slovenija)
Slovenca 20 let prijateljstva kronala z najtežjo dolgo skalno smerjo v Sloveniji (Siol.net) 
Naveza Lindič - Krajnc z novo smerjo v Rjavini (STA)
Za prijateljstvo si je treba Lepotico in zver vzet' (Delo.si)
PDF Za prijateljstvo si je treba Lepotico in zver vzet' (Nedelo)
Lepotico in zver bosta pozimi pustila spati (24ur.com)
Slovenia's toughest rock route climbed (The Slovenia Times)
(FOTO) Alpinista okronala dve desetletji prijateljstva in preplezala najtežjo dolgo skalno smer v slovenskih gorah (Večer)
Lepotica in zver, najtežja dolga skalna smer v slovenskih gorah za 20 let alpinističnega prijateljstva Celjanov (Celje.info)
Vrhunska alpinista v najtežji slovenski smeri (Moški svet)
Vrhunska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc (Si21)
Naveza Lindič-Krajnc (Gore-ljudje)
Naveza Lindič-Krajnc 20 let prijateljstva kronala s težko smerjo v Rjavini (Hribi.net)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih